Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Bucovineanu

Mesajde DoarEu » 04 Dec 2019, 22:37

Vasile_Bucovineanu scrie:O sa raspund la intrebare cand voi primi buletinele de analiza de la ucraineni.

Domnule Bucovineanu,vreau si eu un raspuns concret la o intrebare de bun simt,as zice.
De unde pot achizitiona,din tara sau de afara,o carpatina selectionata pe cel putin 5 generatii,F0,care sa dea urmasi F1 uniformi,si cu niste caractere bine definite,care se mentin in urmatoarele generatii?
Asta ca tot vad toata vara anunturi cu :Regina carpatina ATENT SELECTIONATA!
Nu spun ca regina carpatina nu e buna,dar se pare ca institutiile statului care ar fii trebuit sa selectioneze si sa pastreze rasa,nu prea isi fac datoria.
Eu,apicultor de rand,vreau sa fac o apicultura profitabila azi,nu peste 10 ani cand POATE(Doamne-Ajuta) s-or trezii si romanii nostrii sa mai lucreze ceva la carpatina.Nu fac referire doar la Buckfast,ci la toate rasele care au fost selectionate si ameliorate de altii de destul de mult timp.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde yuonyuon » 04 Dec 2019, 23:33

DoarEu scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:O sa raspund la intrebare cand voi primi buletinele de analiza de la ucraineni.

Domnule Bucovineanu,vreau si eu un raspuns concret la o intrebare de bun simt,as zice.
De unde pot achizitiona,din tara sau de afara,o carpatina selectionata pe cel putin 5 generatii,F0,care sa dea urmasi F1 uniformi,si cu niste caractere bine definite,care se mentin in urmatoarele generatii?
Nu spun ca regina carpatina nu e buna,dar se pare ca institutiile statului care ar fii trebuit sa selectioneze si sa pastreze rasa,nu prea isi fac datoria.
Eu,apicultor de rand,vreau sa fac o apicultura profitabila azi,nu peste 10 ani cand POATE(Doamne-Ajuta) s-or trezii si romanii nostrii sa mai lucreze ceva la carpatina.Nu fac referire doar la Buckfast,ci la toate rasele care au fost selectionate si ameliorate de altii de destul de mult timp.
buna intrebarea.... ;)
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2019, 07:57

DoarEu scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:De unde pot achizitiona,din tara sau de afara

S-a întâmplat ceva interesant în ultima vreme legat de carpatină.
Au venit cei cu Bk, cei cu Carnica și celelalte și au adus fiecare pedigree, tot tacâmul.
Și au râs de cei de la institut că nu au registru genealogic.
Așa că au început caute și, au ajuns la prietenii noștri ucrainieni.
Că acolo s-au mai scris niște hârtii.
Și s-a încercat o rezolvare a trecutului problematic.
Problema e că noi am spus în trecut că albina noastră e diferită de a lor, așa că nicicum nu-i bine. Nici cu capu de piatră, nici cu piatra de cap.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Dec 2019, 09:15

cristi_vidican scrie:
DoarEu scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:De unde pot achizitiona,din tara sau de afara

S-a întâmplat ceva interesant în ultima vreme legat de carpatină.
Au venit cei cu Bk, cei cu Carnica și celelalte și au adus fiecare pedigree, tot tacâmul.
Și au râs de cei de la institut că nu au registru genealogic.
Așa că au început caute și, au ajuns la prietenii noștri ucrainieni.
Că acolo s-au mai scris niște hârtii.
Și s-a încercat o rezolvare a trecutului problematic.
Problema e că noi am spus în trecut că albina noastră e diferită de a lor, așa că nicicum nu-i bine. Nici cu capu de piatră, nici cu piatra de cap.

Piața liberă va regla problema Carpatinei. La fel ca la orice fel de matcă. Sau
se va ocupa serios de ea cine s-a angajat să o facă, sau va fi mai puțin căutată.
Interzicerea importului de material biologic este o altă rezolvare, izvorâtă din
era glorioasă a ICDA-ului.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Dec 2019, 10:51

DoarEu scrie:De unde pot achizitiona,din tara sau de afara,o carpatina selectionata pe cel putin 5 generatii,F0,care sa dea urmasi F1 uniformi,si cu niste caractere bine definite,care se mentin in urmatoarele generatii?

Sunt de acord cu faptul ca cei care ar trebui sa se ocupe de ameliorarea si pastrarea rasei carpatine nu fac aproape nimic in aceasta privinta. Dar pentru faptul ca a ajuns carpatina cum a ajuns noi apicultorii care aducem tot felul de regine de peste mari si tari in speranta ca astfel ne vom imbogati peste noapte, nu avem nici o vina? La intrebarea de la inceput raspund cu o alta intrebare: Ce calitati au urmasii buckfast din generatiile 3-4?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 05 Dec 2019, 11:23

Vasile_Bucovineanu scrie:.....Ce calitati au urmasii buckfast din generatiile 3-4?

Nici o calitate.
La bk. se folosesc F1 eventual F2 și se cumpără din nou F0 de la cei care se pricepi la selecție.
Apicultorul de rând ar dori să fie și apicultor și crescător de material biologic f. bun și comerciant
de produse f. bun și la urmă ne aflăm în situația de a merge la vecini să vedem ce avem în stup.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2019, 11:24

Vasile_Bucovineanu scrie:calitati au urmasii buckfast din generatiile 3-4?

Dar cei din generația 1?
Bunicul meu semăna porumb din coșară.
Azi, fermierul care lucrează pământul nostru lucrează cu hibrizi foarte productivi.

să știți că nu costă prea mult o regină de prasilă. fie ea și carpatină, de-ar fi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Dec 2019, 12:17

Balian scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:.....Ce calitati au urmasii buckfast din generatiile 3-4?

Nici o calitate.
La bk. se folosesc F1 eventual F2 și se cumpără din nou F0 de la cei care se pricepi la selecție.
Apicultorul de rând ar dori să fie și apicultor și crescător de material biologic f. bun și comerciant
de produse f. bun și la urmă ne aflăm în situația de a merge la vecini să vedem ce avem în stup.

Tocmai asta se urmareste, sa se distruga tot ce mai exista din rasa locala si apicultorul sa depinda in totalitate de ce ii vand altii.
Eu as fi fost foarte bucuros ca in 40 de ani sa fi venit cineva de la noi pentru a lua probe si sa-mi spuna ce am in stupi. Au venit ucrainenii si fac acest lucru fara sa pretinda nimic in schimb.
Singurul criteriu dupa care ma ghidez pentu a obtine rezultate este productia de miere. De peste 30 de ani eu inlocuiesc in fiecare an reginele din familiile care dau productie de miere sub media stupinei cu regine crescute din familii anecbalice care in primii doi ani au fost printre recordiste. Sunt foarte multumit de ce am obtinut.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 05 Dec 2019, 12:32

Vasile_Bucovineanu scrie:
Balian scrie:

Nici o calitate.

Tocmai asta se urmareste, sa se distruga tot ce mai exista din rasa locala si apicultorul sa depinda in totalitate de ce ii vand altii.
Eu as fi fost foarte bucuros ca in 40 de ani sa fi venit cineva de la noi pentru a lua probe si sa-mi spuna ce am in stupi. Au venit ucrainenii si fac acest lucru fara sa pretinda nimic in schimb.
Singurul criteriu dupa care ma ghidez pentu a obtine rezultate este productia de miere. De peste 30 de ani eu inlocuiesc in fiecare an reginele din familiile care dau productie de miere sub media stupinei cu regine crescute din familii anecbalice care in primii doi ani au fost printre recordiste. Sunt foarte multumit de ce am obtinut.

Se numeste selectie in masa,recomandata printre altii si de inf.N.FOTI,si asa fac si eu...
Cat priveste studii despre Carpatina,acelasi inginer le-a facut prin anii 80..le-a prezentat la congrese mondiale de apicultura si in revistele de specialitate ale vremii...
Da nu se considera...ca erau in epoca comunsista...sau habar nu se au de ele :roll:

PS. Am Carpatina de la parinti si bunici,am mai cumparat matci de la Poieni la inceputul infiintarii statiunii,sunt intr-o zona relativ izolata ..si tocmai de aceea as avea curajul sa ma infrunt intr-o eventuala confruntare organizata...cu orice rasa sau hibrid adus de aiurea...
Restul.... sunt...teorii pure,fara utilitate practica,fara eficienta economica.!
PS1.Daca o sa continue importul necontrolat de fel si fel de rase,hibrizi sau corcituri din strainatate...o sa ajungem ca in legumicultura,pur si simplu o sa dispara rosia aia zemoasa,dulce..de pe timpuri!
tiih

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2019, 14:42

Vasile_Bucovineanu scrie:Sunt de acord cu faptul ca cei care ar trebui sa se ocupe de ameliorarea si pastrarea rasei carpatine nu fac aproape nimic in aceasta privinta. Dar pentru faptul ca a ajuns carpatina cum a ajuns noi apicultorii care aducem tot felul de regine de peste mari si tari in speranta ca astfel ne vom imbogati peste noapte, nu avem nici o vina?

Aia care au adus regine despre mari si tari au contribuit la imbunatatirea albinei locale. ;)
Ce nu inteleg multi este ca si reginele hibride rezultate in generatia 7-8-100 pot fi bune si mostenesc de la parinti. Daca am crescut regine dintr-un F1 nu inseamna ca ce rezulta este rau, nu o sa mai fie uniform, unele o sa semene cu mama altele o sa semene mai mult cu tatal, si posibil o anumita insusire foarte valoroase nu o sa fie prezenta la toti indivizii. Albina locala de la noi este un hibrid. Miile alea de regine ligustica aduse de ocoalele silvice in anii 70-80 credeti ca nu au lasat nici o urma? Romania nu este o insula, la granite credeti ca au trecut trantorii sau roii cu pasaportul?

Natia asta are o problema! Ori o ia in directia ca tot ce este romanesc este rau si ce este adus de afara este bun, ori devine nationalista si tot ce este din afara este rau si la noi este buricul pamantului. Rar reusim sa gasim o cale de mijloc.

Vasile_Bucovineanu scrie: La intrebarea de la inceput raspund cu o alta intrebare: Ce calitati au urmasii buckfast din generatiile 3-4?

Treaba este simpla:
O familie cu regina carpatina, BK sau carnica sau orice rasa/hibrid cat de cat selectionat o sa produca mai mult fata de o regina neselectionata plus ca o sa existe o uniformitate in ce priveste productia.
Daca tot crestem din ea si din fiice fara sa facem selectie si imperechem reginele pe unde apucam este si normal ca in stupina vor aparea si exemplare mai slab productive sau mai bune fata de regina mama. Va aparea acea variatie la productie + alte calitati.

Am pe cineva care a primit regine F1 de la mine. Are multi ani de cand inmulteste doar din familiile proprii. Sincer nu are nici cele mai bune albine dar cu siguranta sunt multe mai rele.

Alte intrebari?
jonny_it

Mesajde Balian » 05 Dec 2019, 15:08

35 de ani am practicat apicultura cum spune d-nul Vasile. Am crescut mătci cum am învățat de la bătrâni.
Nu am cumpărat niciodată nici o matcă.
În ultimii 8 ani îmi cumpăr de la un crescător carnice și mai din 3-4 surse diferite feluri dar de la crescători
nu de la prieteni. Diferența e cer la pământ. Nici nu-mi place să mă mai gândesc la acei 35 de ani.
Recunosc o fi diferența că nu mă pricep la crescut mătci, nu că nu ar fi bune maidanezele. :lol:
Important, că am încercat amândouă variantele. :!: Chiar pentru asta am curajul să dau cu părerea.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Dec 2019, 15:56

tiih scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:
Balian scrie:

Nici o calitate.

Se numeste selectie in masa,recomandata printre altii si de inf.N.FOTI,si asa fac si eu...
Cat priveste studii despre Carpatina,acelasi inginer le-a facut prin anii 80..le-a prezentat la congrese mondiale de apicultura si in revistele de specialitate ale vremii...
Da nu se considera...ca erau in epoca comunsista...sau habar nu se au de ele :roll:

PS. Am Carpatina de la parinti si bunici,am mai cumparat matci de la Poieni la inceputul infiintarii statiunii,sunt intr-o zona relativ izolata ..si tocmai de aceea as avea curajul sa ma infrunt intr-o eventuala confruntare organizata...cu orice rasa sau hibrid adus de aiurea...
Restul.... sunt...teorii pure,fara utilitate practica,fara eficienta economica.!
PS1.Daca o sa continue importul necontrolat de fel si fel de rase,hibrizi sau corcituri din strainatate...o sa ajungem ca in legumicultura,pur si simplu o sa dispara rosia aia zemoasa,dulce..de pe timpuri!

Va salut domnul tiih.
Intrutotul de acord cu cele spuse mai sus. Imi pare bine ca nu sunt singurul aici care militeaza pentru pastrarea carpatinei asa hulita cum e.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Dec 2019, 16:01

Balian scrie:35 de ani am practicat apicultura cum spune d-nul Vasile. Am crescut mătci cum am învățat de la bătrâni.
Nu am cumpărat niciodată nici o matcă. .

Batranii mergeau pe inmultire prin roire naturala sau regine de salvare. E normal ca nu faceau nici un fel de selectie si nu prea aveau rezultatele dorite..
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2019, 16:24

tiih scrie:PS. Am Carpatina de la parinti si bunici,am mai cumparat matci de la Poieni la inceputul infiintarii statiunii,sunt intr-o zona relativ izolata ..si tocmai de aceea as avea curajul sa ma infrunt intr-o eventuala confruntare organizata...cu orice rasa sau hibrid adus de aiurea...

Va invit sa mergeti acum sa cumparati carpatina de la Poieni, dar mai intai mergeti acum sa vedeti cum arata familiile alea pregatite acum pentru iernare. ;)
jonny_it

Mesajde Balian » 05 Dec 2019, 16:36

Numai ca să știm și să facem reclamă pentru Carpatine selecționate
puneți vă rog o sursă de unde se poate cumpăra astfel de mătci.
La Apis Donau am dat și au confirmat comanda. Erau de F0 și nu am primit nimic. :?:
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Dec 2019, 16:44

Daca da Domnul sanatate si sunteti de acord, vara viitoare o sa va trimit 2 regine. Nu spun ca sunt carpatina pura, sau f0. Sunt din propria stupina unde fac selectie asa cum am aratat mai sus.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?