Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde DoarEu » 04 Ian 2020, 21:54

O intrebare:Cum asiguram corpurile cand plecam in pastoral?
Chinga? , tija? Falt? poate si combinate...Care a dat rezultatele cele mai bune?
Zilele astea vreau sa ma apuc sa fac o serie de MER cu rama de 146 si nu stiu cum sa le asigur cand plec in pastoral.Mie cel mai la indemana ar fii coltare la 2 colturi si chinga peste,dar cand pleci cu cate 3-4 corpuri 1/2 ,poate neextrase,exista riscul sa se desfaca corpurile.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2020, 22:30

Cel mai bine e cu falț.
Sau ceva combinat cum am eu.
Te poți uita prin pozele mai vechi.
Nu aș face cu colțare.
De multe ori stupii se mai lovesc, mai cad și atunci contează ca să fie bine îmbinați.
tot stupul îl leg cu chingă homemade.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde DoarEu » 04 Ian 2020, 22:41

cristi_vidican scrie:Cel mai bine e cu falț.
Sau ceva combinat cum am eu.
Te poți uita prin pozele mai vechi.
Nu aș face cu colțare.
De multe ori stupii se mai lovesc, mai cad și atunci contează ca să fie bine îmbinați.
tot stupul îl leg cu chingă homemade.

Falt de jur imprejur sau doar 2 laturi?Nu se rupe faltul cand desprinzi corpurile?-la mine corpurile vor avea doar 20mm grosime,cam subtirei dar asta e.
Cu acei sipci care vin pe langa corp nu as face.Nu imi plac nici estetic,cat (cred) ca m-ar incurca la manevrare caturi,fundurile trebuie regandite pentru treaba asta ,spatiu in plus la transport,spatiu pe care nu-l am samd.
Toletante intre corpuri(intre falturi) cat trebuie lasat sa nu fie probleme?
Multumesc!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde mausica » 04 Ian 2020, 22:42

Obligatoriu chingi. Eu am la corpuri coltare pe diagonala(2 /corp)....nici o problema nu am avut in 6 ani. Uneori is mai incomode dar eu m-am obisnuit cu ele.
Cu falt la 20mm grosime nu te vad bine. E firav in timp faltu mai ales la grosimea ta.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 05 Ian 2020, 06:56

Am falț pe 20 mm grosime (pe lateral). Nu sunt probleme.
Am acele 4 șipci, două în față, două în spate, care sunt foarte bune.
Dacă vrei falț în cartea din față și spate, trebuie scândură de 30 mm sau dublezi la interior cu scândură de 10 mm acolo unde vine falțul pentru sprijinirea ramei (pe toată suprafața interioară)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde codrean.iulian » 05 Ian 2020, 11:53

cornelioandanciu scrie:Cred ca m-au banat ăștia că nu pot să văd discuția de pe fb cu MER .Sau poate nu se ține ? Că nu-i deranjam cu nimic, eram doar curios.

De unde de pe facebook?
codrean.iulian

Mesajde codrean.iulian » 05 Ian 2020, 11:57

Buna ziua! Ați ascultat pe Domnul Blaguescu în live când a zis că el a observat o franare a mătcii primăvară când ar trebui să coboare în Catul de jos cu ouatul?
codrean.iulian

Mesajde Balian » 05 Ian 2020, 12:21

De 8 ani am MER. Numai la bk. (”apis mellifera” numea moderatorul, dacă am înțeles bine)
am observat așa ceva. La carnica chiar am o dezvoltare explozivă primăvara de trebuie să
frânez familiile altfel devin turiști. Carpatine nu am avut niciodată numai maidanezi. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde codrean.iulian » 05 Ian 2020, 13:15

Balian scrie:De 8 ani am MER. Numai la bk. (”apis mellifera” numea moderatorul, dacă am înțeles bine)
am observat așa ceva. La carnica chiar am o dezvoltare explozivă primăvara de trebuie să
frânez familiile altfel devin turiști. Carpatine nu am avut niciodată numai maidanezi. :lol:

Cum puneți frana? Cele faceți?
codrean.iulian

Mesajde mausica » 05 Ian 2020, 15:16

cristi_vidican scrie:Am falț pe 20 mm grosime (pe lateral). Nu sunt probleme.
Am acele 4 șipci, două în față, două în spate, care sunt foarte bune.
Dacă vrei falț în cartea din față și spate, trebuie scândură de 30 mm sau dublezi la interior cu scândură de 10 mm acolo unde vine falțul pentru sprijinirea ramei (pe toată suprafața interioară)

Tu ai acele sipci. E altceva.
Ia incearca un stup doar cu falt pa scandura de 20 sa vezi cum e.
Si ai zis bine cu scandura de 30.
mausica

Mesajde mausica » 05 Ian 2020, 15:18

codrean.iulian scrie:
Balian scrie:De 8 ani am MER. Numai la bk. (”apis mellifera” numea moderatorul, dacă am înțeles bine)

Slabeste familii luand puiet capacit,colecteaza polen ...etc
mausica

Mesajde Balian » 05 Ian 2020, 15:42

codrean.iulian scrie:

Cum spune Mausica, și dau loc de ouat pentru matcă scotând/descăpăcind rame cu miere de lângă
ultima ramă cu puiet și la sfârșitul lui martie începutul lui aprilie pun rama clăditoare urmat de foițe
la clădit periodic.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde codrean.iulian » 05 Ian 2020, 16:19

Slabeste familii luand puiet capacit,colecteaza polen ...etc[/quote]
Ajungi la un moment dat când nu mai ai ce face cu puietul căpăcit ca toate familiile sunt pline si nici înmulțire nu mai vrei
codrean.iulian

Mesajde Balian » 05 Ian 2020, 16:47

codrean.iulian scrie:Slabeste familii luand puiet capacit,colecteaza polen ...etc

Ajungi la un moment dat când nu mai ai ce face cu puietul căpăcit ca toate familiile sunt pline si nici înmulțire nu mai vrei[/quote]

Dați la prieteni. Primesc sigur. :D
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Ian 2020, 16:58

pana la a 7 rame de puiet ii dai spatiu la ouat ...apoi spatiu in cat....
la cei puternici i dezvolti cu faguri...pentru a i incetinii..sau le furi rame cu puiet capacit gata de ecluzionare

stupii roiec cand ajung la a 7-8 rama de puiet si albina batrana sta gramada pe puiet din lipsa:
spatilui...ii dam caturi
ocupatiei...faguri sau mutat miere

spatiul de ouat al matcii nu prea e un factor care duce la roire daca albina batrana isi vede de treaba in alta parte...deoarece ea este cea care declanseaza roirea din motivele enumerate mai sus....dupa cum stiti albina batrana nu se impaca cu echipa matca/doici.... ;)

ma refeream la rame dadadnt deci ca volum echivalent...

poti tine un stup pe un cuib de 5 rame dadant si diafragma iar in sus peste haneman sa ai 5 caturi.... nu va roii niciodatat ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Ian 2020, 17:10

Mulți se tem să dezvolte peste gratie de frică că se răcește cuibul. Dacă este albină
și este dacă e nevoie de slăbire, cuibul nu se va răci oricât spațiu se dă peste gratie.
Dacă vine un val de frig albinele se restrând în cuib. Nu se va răci puietul. Chiar va
funcționa ca un acordeon.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR