Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 05 Ian 2020, 17:21

Balian scrie:Mulți se tem să dezvolte peste gratie de frică că se răcește cuibul. Dacă este albină
și este dacă e nevoie de slăbire, cuibul nu se va răci oricât spațiu se dă peste gratie.
Dacă vine un val de frig albinele se restrând în cuib. Nu se va răci puietul. Chiar va
funcționa ca un acordeon.
daca puietul e compact ca unbloc fara a fi spart cu rame sau FA ...atunci nu va racii...doar la un frig extrem va racii celulele din parte de jos spre margini...in partea de sus in nici un caz
yuonyuon

Mesajde irina » 05 Ian 2020, 18:04

yuonyuon scrie:...spatiul de ouat al matcii nu prea e un factor care duce la roire daca albina batrana isi vede de treaba in alta parte...deoarece ea este cea care declanseaza roirea din motivele enumerate mai sus....dupa cum stiti albina batrana nu se impaca cu echipa matca/doici....

Unii spun ca excesul de doica cumulat cu rezerva de pastura din stup declanseaza roirea.
irina

Mesajde irina » 05 Ian 2020, 18:23

mausica scrie:
codrean.iulian scrie:
Balian scrie:De 8 ani am MER. Numai la bk. (”apis mellifera” numea moderatorul, dacă am înțeles bine)
am observat așa ceva. La carnica chiar am o dezvoltare explozivă primăvara de trebuie să
frânez familiile altfel devin turiști. Carpatine nu am avut niciodată numai maidanezi. :lol:

Cum puneți frana? Cele faceți?

Slabeste familii luand puiet capacit,colecteaza polen ...etc

Un apicultor spunea ca divizezi daca vrei sa inmultesti si unesti daca vrei sa produci. ;) Nu slabesc familiile de productie cu riscul de a rupe la botci!
irina

Mesajde yuonyuon » 05 Ian 2020, 18:38

irina scrie:
yuonyuon scrie:...spatiul de ouat al matcii nu prea e un factor care duce la roire daca albina batrana isi vede de treaba in alta parte...deoarece ea este cea care declanseaza roirea din motivele enumerate mai sus....dupa cum stiti albina batrana nu se impaca cu echipa matca/doici....

Unii spun ca excesul de doica cumulat cu rezerva de pastura din stup declanseaza roirea.
da... trebuie evitat polenul si coronitele de miere pe ramele centrale din cuib deoarece atrage: trantori ,albina batran si doica (cea trecuta de 12 zile care creaza probleme)...se creaza un fenomen de claustrofobie si apar botci.....
matca de multe ori este deranjata de albinele batrane si trantori...

normal in cuib ar trebuii sa vedem doar matca si cateva doici ..restu albinelor in cat ...
eu las doar o rama cu pastura jos ,cea de la margine ,restu le urc in cat ...
yuonyuon

Mesajde tiih » 06 Ian 2020, 10:06

yuonyuon scrie:pana la a 7 rame de puiet ii dai spatiu la ouat ...apoi spatiu in cat....
la cei puternici i dezvolti cu faguri...pentru a i incetinii..sau le furi rame cu puiet capacit gata de ecluzionare

stupii roiec cand ajung la a 7-8 rama de puiet si albina batrana sta gramada pe puiet din lipsa:
spatilui...ii dam caturi
ocupatiei...faguri sau mutat miere

spatiul de ouat al matcii nu prea e un factor care duce la roire daca albina batrana isi vede de treaba in alta parte...deoarece ea este cea care declanseaza roirea din motivele enumerate mai sus....dupa cum stiti albina batrana nu se impaca cu echipa matca/doici.... ;)

ma refeream la rame dadadnt deci ca volum echivalent...

poti tine un stup pe un cuib de 5 rame dadant si diafragma iar in sus peste haneman sa ai 5 caturi.... nu va roii niciodatat ...

SI TOTUSI...exist iubire (A.Paunescu)
SI TOTUSI...exist roire (eu)
Pentru ca,factorul principal care declanseaza roirea la o familie de albine...e altul!

PS.De ani buni am stupi pe cuiburi de 10 rame 1/1 si 3-4 caturi cu 10 rame 1/2 si totusi imi roiesc in unii ani :!:
PS1.La multi ani ,stupi puternici si miere cat mai mult vanduta la un pret bun, in noul an!!!(caci la preturile din ultimii ani, cred ca orice stupar care se respecta are acolo,1-2 tone ..in asteptare...)
tiih

Mesajde yuonyuon » 06 Ian 2020, 10:45

tiih scrie:
yuonyuon scrie:pana la a 7 rame de puiet ii dai spatiu la ouat ...apoi spatiu in cat....
la cei puternici i dezvolti cu faguri...pentru a i incetinii..sau le furi rame cu puiet capacit gata de ecluzionare

stupii roiec cand ajung la a 7-8 rama de puiet si albina batrana sta gramada pe puiet din lipsa:
spatilui...ii dam caturi
ocupatiei...faguri sau mutat miere

spatiul de ouat al matcii nu prea e un factor care duce la roire daca albina batrana isi vede de treaba in alta parte...deoarece ea este cea care declanseaza roirea din motivele enumerate mai sus....dupa cum stiti albina batrana nu se impaca cu echipa matca/doici.... ;)

ma refeream la rame dadadnt deci ca volum echivalent...

poti tine un stup pe un cuib de 5 rame dadant si diafragma iar in sus peste haneman sa ai 5 caturi.... nu va roii niciodatat ...

SI TOTUSI...exist iubire (A.Paunescu)
SI TOTUSI...exist roire (eu)
Pentru ca,factorul principal care declanseaza roirea la o familie de albine...e altul!

PS.De ani buni am stupi pe cuiburi de 10 rame 1/1 si 3-4 caturi cu 10 rame 1/2 si totusi imi roiesc in unii ani :!:
PS1.La multi ani ,stupi puternici si miere cat mai mult vanduta la un pret bun, in noul an!!!(caci la preturile din ultimii ani, cred ca orice stupar care se respecta are acolo,1-2 tone ..in asteptare...)
o fi existand ...eu vad mai mult ca un divort... :lol:
yuonyuon

Mesajde tiih » 06 Ian 2020, 10:48

Ptr.cornelioandanciu
Eu nu o sa va intreb care este secretul ala,daca nu coincide cu"secretul meu",amintit in toata adevarata literatura de specialitate si care a stat la baza crearii hibridului bukfast(marirea pragului de roire de la 45.000-50.000 albine la carnica,carpatina,liqustica la 60.000-70.000 de albine la bk.
Cine detine "secretul roirii" e cineva,dar faptul in sine nu inseamna automat productii mari si foarte mari de miere....
Sunt "alte secrete" mai importante in obtinerea unor productii mari de miere,an de an.....
Parerea mea!
Ultima oară modificat de tiih pe 06 Ian 2020, 10:53, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde marco68 » 06 Ian 2020, 10:51

cornelioandanciu scrie: Eu sînt deținătorul ( :D ) unui mare secret sigur împotriva roirii, deocamdată doar teoretic, după îndelungi cercetări (aproximativ 20 ani ) și bani cheltuiți (roiuri pierdute) . Dacă mă întrebați care este acest secret, vouă o să vi-l spun.

Promitem ca nu o sa-l dam la nimeni gratis, (cum ne invata capii nostri)...o sa ramina secret national!
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 06 Ian 2020, 11:02

:D :D ...de obicei domnitele tinere au mai mult succes la ocazie, nu fac varice stind in picioare.......dar cele mai in virsta dau sfaturi bune .... :lol: :lol: :lol: ....deci a meritat munca ta de 20 de ani.....La multi ani!
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 06 Ian 2020, 11:02

:D
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde tiih » 06 Ian 2020, 11:04

cornelioandanciu scrie:Măi,băieți, stați să vă spun . Gratis ! Eu, mare apicultor ( :D ) ,veneam odată tocmai de la albine, iau o doamnă la ocazie, o cunoșteam ,nu săriți cu presupunerile :D ,îmi spune dumneaei că venea odată pe la ei un apicultor cu stupii în pastoral, îl știam și eu, și zicea doamna, care habar nu avea de albine, că omul respectiv nu lăsa stupii să roiască pentru că... le lua matca !!! Ceea ce am și eu de gând să fac ! Ăsta este secretul ! Alt secret este să mai luați din când în când câte o doamnă la ocazie ! :D

Adevarat...uite la asta nu m-am gandit...
Ia-le matca....sau da-le niste bacterii de loca americana...loca europeana...etc...si sigur nu le mai sta gandul la roire :lol:
Ultima oară modificat de tiih pe 06 Ian 2020, 11:06, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde Arhivistu » 06 Ian 2020, 11:05

codrean.iulian scrie:Slabeste familii luand puiet capacit,colecteaza polen ...etc

Ajungi la un moment dat când nu mai ai ce face cu puietul căpăcit ca toate familiile sunt pline si nici înmulțire nu mai vrei[/quote]

Imi dai mie daca ai asa familii tari :D
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde codrean.iulian » 06 Ian 2020, 18:49

[quote="Arhivistu"

Imi dai mie daca ai asa familii tari :D[/quote]
Dau dacă ești din zona.....te anunț când nu mai vreau înmulțire ;)
codrean.iulian

Mesajde Arhivistu » 07 Ian 2020, 10:07

is din zona..valea larga :lol:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde codrean.iulian » 07 Ian 2020, 16:45

Arhivistu scrie:is din zona..valea larga :lol:

Jud Mureș?
codrean.iulian

Mesajde cristi_vidican » 17 Ian 2020, 10:35

Apropo de faptul că nu găsești cumpărători la MER ...
am pus la vânzare 10 stupi - surplusul pe care-l fac în fiecare an.
M-a sunat un domn din Constanța, că ar veni după ei, dar dacă ar fi mai mulți, măcar vreo 30.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR