Balian scrie:
De acord! Ați povestit cazul d-voastră. Eu care am albine pe câmpie întro aglomerație f mare de albine, pentru
a ține varroua sub control îmi construesc scheme de tratamante în funcție de ce rezultă din controalele periodice
metodă cu zahăr pudră sau alcool.
Ce shemă de tratamente propuneți vă rog celor care trăiesc din producție de miere și sunt nevoiți să valorifice
cât mai multe culesuri?
Eu nu dau scheme de tratament eu zic sa se respecte doua conditii de baza in lupta cu varooa:
1.Dupa ultimele tratamente facute in lipsa puietului capacit nu ar trebui sa intre la ienare (1 noiembrie) familii de albine cu mai mult de 0-5 paduchi
2.Atentie la rasa si la selectia matcilor,orice matca care are puiet larvar in perioada 1octombrie -15 februarie ar trebui omorata ...fara mila!
3.Si ca sa fiu mai credibil,pentru cei care au bani si si vor sa se convinga, nu au decat sa imi cumpere niste familii de albine in aprilie !Le garantez ca nu au nevoie de nici un tratament pana la sfarsitul infloriiri FS.si nici depopulati nu vor fi oricat de infestate vor fi zonele de pastoral in care se duc.
4.La mine primul puiet larvar apare dupa 20 februarie.eventulaii paduchi noi apar sporadic prin martie.Pentru cei care au avut puiet din ianuarie9decembrie),pentru cei care la ora actuala au deja doua generatii de paduchi noi...
oricate tratamente vor face...tot mai multi paduchi vor avea dupa floarea soarelui

5.Atentie sa nu confundam viteza de raspandire a paduchelui in teritoriu cu viteza de inmultire a paduchelui in interiorul stupului
6."Simply clear"