Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Culesul la salcam: '12-1,'13-19,'14-35,'15-74,'16-93,'17

Mesajde marius_sl » 21 Mai 2020, 21:44

Cules la salcam terminat prematur. Ne vedem pe topicul "Inmultirea familiior de albine- Prindere roi!
marius_sl

Mesajde mausica » 24 Mai 2020, 00:56

O sa aveti timp toata iarna sa disecati pregatirea salcamului 2021. Cel din 2020 e istorie si e prafuit rau
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Donbazil » 25 Mai 2020, 00:36

Salut!...

Hai să nu fim pesimiști!...Câte ceva s-a mai făcut, pe ici, pe colo....
Sa ședem bland și să așteptăm rezultatele...
Sunt sigur că ortacii vor fi cinstiți și vor posta corect ce și cum....Dar asta după ce se gată storsu....Incă mai e mierea in cuiburi, încă nu-i cărată in magazii și nici coaptă ( căpăcita) destul...Asta la noi, la pustă și dealuri line....Că la cei de la dealurile înalte și la munte încă-i devreme....
Incetuț că doară ești și tu ardelean....ce-i atâta grabă?...
Donbazil

Mesajde Adrian Galofteanu » 25 Mai 2020, 05:40

La Bacau nu s-au spulberat sperantele de tot, salcamul este inflorit peste 50%, da nectar, numai ca vremea nu tine cu stuparul. Prognoza este jalnica! Inca 5 zile de vreme rea...Dumnezeu cu mila.

Sambata si duminica au fost primele zile in care s-a vazut ceva prin puiet, ieri chiar am vazut un oarecare blocaj pe la pranz dar...a inceput ploaia si albina nu a mai iesit la cules. Cantarul bate tot la minus.

Don Basil are dreptate: Rabdare, rabdare...."noroc" ca pe la noi vremea rea a avut grija ca familiile sa fie cu populatia destul de subtire ca sa nu ne trezim imediat cu ei prin copaci.

Butoaie pline! :| :)
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde yuonyuon » 25 Mai 2020, 23:13

Adrian Galofteanu scrie:La Bacau nu s-au spulberat sperantele de tot, salcamul este inflorit peste 50%, da nectar, numai ca vremea nu tine cu stuparul. Prognoza este jalnica! Inca 5 zile de vreme rea...Dumnezeu cu mila.

Sambata si duminica au fost primele zile in care s-a vazut ceva prin puiet, ieri chiar am vazut un oarecare blocaj pe la pranz dar...a inceput ploaia si albina nu a mai iesit la cules. Cantarul bate tot la minus.

Don Basil are dreptate: Rabdare, rabdare...."noroc" ca pe la noi vremea rea a avut grija ca familiile sa fie cu populatia destul de subtire ca sa nu ne trezim imediat cu ei prin copaci.

Butoaie pline! :| :)
azi parca si a aratat un pic coltii salcamu....
Deci pana acum au fost aproape doua zile de cules...intr o saptama...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Mai 2020, 23:33

luci.pasca1 scrie:primele semne de friguri sunt aglomerația pe ramele cu puiet ..numa lucru asta daca il observi e destul sa previi roitu
coronite trantori rame deformate, spatiu(favorizanti intyrarii in friguri))
apoi...potirase si botci deja e tarziu...sunt rezultatul intrarii in friguri..

eu le tai craca inca din prima faza ...adica "nu exista sa inceapa sa intre in friguri ....nu le ofer mediu adecvat ca sa intre in friguri....au in cap doar dezvoltare si cules

Ce le faci in prima faza? Si ce e cu coronitele, trantorii, ramele deformate?
de ce le dati multe rame la ouat in aprile??si nui mentineti in 6 respectiv 7 rame de puiet.....sau daca totusi i dati 8-9 rame de ce nu luati rame cu puiet sau faceti roi inainte de cules....

La data cu 35. De zile inainte cules nu mai extindem numarul ramelor de puiet!!

Daca extindem ....obligatoriu trebuie sa luam rame sau facem roi inainte de cules...altfel ies hectare de puiet in timpul si inaintea culesului de salcam ....acea albina va consuma tone" de miere de salcam si polen ....va bloca cuibu si vor crea claustrofobie ce duce la aparitia de botci..

Albinele se pregatesc de roit dinainte sa ecluzioneze aceste rame de puiet daca sunt prea multe....

Dacs nu stiti sa apreciati ddmografia ...tineti stupii jn 7 rame tot sezonu de la 15 aprilie pana la 1 august si veti avea numa castiguri....fara batai de cap...cu siguranta nu ratati nici un cules cu asa cinfiguratie....

Daca mariti numaru de rame cu puiet brusc la 8-9 nu o sa aveti niciodata echilibru in stupina ..ba pra multa albina tanara care mananca mult ba prea multa culegatoare cand nu e cules........trebuie sa le cumpatati
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2020, 00:15

5rame scrie:Domnul yuonyuon citesc postarile dvs. cu deosebit inteles. In scenariile descrise de dvs. cred ca lucrurile evolueaza minunat ( albina sanatoasa, structura buna, lipsa roit).
Imi este foarte greu sa inteleg totusi cum:
- reusiti sa aveti 5 rame puiet capacit la inceput de aprilie;
- puteti sa il tineti compact in continuare;
- largiti cu rame lada dar nu si spatiu de ouat;
- dupa 1 aprilie ce faceti cu ramele in plus de puiet ( cate familii slabe sa avem sa le dam atatea rame ? );

Stiu ca ati mai dezvoltat aceste subiecte, daca totusi doriti sa mai aduceti cateva clarificari, va multumesc.

1. La 1 apr....nu sunt 5 rame capacite dar sunt cinci rame DE puiet..deci culegatoare peste 21-42 ...zile...21 pane ecluzioneaza si inca 21 pana devine culegatoare......deci am culegatoare ...

2.numa ramele cu puiet raman grupate....la margine se pun rame cu polen iar in una din margini(unde e loc liber) se pun rame goale ...sau dupa diafragma pentru ca albina sa poata debloca mierea din cuib in vederea spatiului la ouat....adica isi muta mierea din cuib ca sa ponteze matca...eu chiar scot o rama mai plina cu miere din cuib si pun una la ouat in loc

3.ne intereseaza dezvoltarea puietului pana la a 7 rama de puiet...dezvoltare liniara....nu daca da caldura dam bufu cu doua rame la ouat in centru cuibului ca am stricat tot...o sa plangem peste 40 de zile

4.dupa data de 35-40 de zile inainte de salcam ....puietul in plus se poate lua sau face roi ...ori nu se mai dezvolta cuibu si ramane in numarul de rame care a fost la acea data ...(-35zile de la salcam).

Daca ati dezvoltat stupul liniar (pe cat posibil)nu intra in roit pana la a 7 rama de puiet...deci risc zero...pana atunci...
De la 1 martie la 15 aprilie de la o rama de puiet la 7 .....la salcam aveti peste 20 rame de albina .

Nu spargeti cuibu ,nu stimulati decat cu ramele existente plus una de la rezerva ...daca se firmeaza coronite le descapaciti...si cam atat...

La tei fs lafel.....
yuonyuon

Mesajde 5rame » 26 Mai 2020, 10:01

yuonyuon scrie:
5rame scrie:Domnul yuonyuon citesc postarile dvs. cu deosebit inteles. In scenariile descrise de dvs. cred ca lucrurile evolueaza minunat ( albina sanatoasa, structura buna, lipsa roit).
Imi este foarte greu sa inteleg totusi cum:
- reusiti sa aveti 5 rame puiet capacit la inceput de aprilie;
- puteti sa il tineti compact in continuare;
- largiti cu rame lada dar nu si spatiu de ouat;
- dupa 1 aprilie ce faceti cu ramele in plus de puiet ( cate familii slabe sa avem sa le dam atatea rame ? );

Stiu ca ati mai dezvoltat aceste subiecte, daca totusi doriti sa mai aduceti cateva clarificari, va multumesc.

1. La 1 apr....nu sunt 5 rame capacite dar sunt cinci rame DE puiet..deci culegatoare peste 21-42 ...zile...21 pane ecluzioneaza si inca 21 pana devine culegatoare......deci am culegatoare ...

2.numa ramele cu puiet raman grupate....la margine se pun rame cu polen iar in una din margini(unde e loc liber) se pun rame goale ...sau dupa diafragma pentru ca albina sa poata debloca mierea din cuib in vederea spatiului la ouat....adica isi muta mierea din cuib ca sa ponteze matca...eu chiar scot o rama mai plina cu miere din cuib si pun una la ouat in loc

3.ne intereseaza dezvoltarea puietului pana la a 7 rama de puiet...dezvoltare liniara....nu daca da caldura dam bufu cu doua rame la ouat in centru cuibului ca am stricat tot...o sa plangem peste 40 de zile

4.dupa data de 35-40 de zile inainte de salcam ....puietul in plus se poate lua sau face roi ...ori nu se mai dezvolta cuibu si ramane in numarul de rame care a fost la acea data ...(-35zile de la salcam).

Daca ati dezvoltat stupul liniar (pe cat posibil)nu intra in roit pana la a 7 rama de puiet...deci risc zero...pana atunci...
De la 1 martie la 15 aprilie de la o rama de puiet la 7 .....la salcam aveti peste 20 rame de albina .

Nu spargeti cuibu ,nu stimulati decat cu ramele existente plus una de la rezerva ...daca se firmeaza coronite le descapaciti...si cam atat...

La tei fs lafel.....

MULTUMESC MULT!
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Shrek » 31 Mai 2020, 11:50

Deci, sa spargem gheata la....povești vanatoresti! Salcamul s--o gatat! Media 9 kg de miere per stup. Nu este la nivelul estimat/dorit dar o fost o vreme ciudată. Multe reprize de ploaie si frig noaptea. Vedem la anul! Asteptam teiul. Parca s-or înrăit și mai tare albinele! Multe înțepături! Si pentru tot ce am primit, multumim Domnului! Duminică plăcută tuturor!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 31 Mai 2020, 13:03

Shrek scrie: Media 9 kg de miere per stup.

Dacă aș avea eu media asta în acesta an ....
Am înțeles că pe Banat s-a mai făcut miere.
La mine a adunat ceva, dar la jumătate față de un an normal.
Anul 2020 e ca 2019 la salcâm.
M-am uitat pe sporul de cântar de anul trecut. Identic cu cel de anul acesta. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 31 Mai 2020, 22:01

Shrek scrie: Media 9 kg de miere per stup.

Bucurate ca de soare de ala.
Eu nici o lingurita nu am scos .....anu sulii
mausica

Mesajde cristi_vidican » 01 Iun 2020, 06:43

mausica scrie:anu sulii

Stai așa că nu s-a terminat anul. Crește iulișca grozav după ploile astea. Ai șansa să închei anul în glorie. :D
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 01 Iun 2020, 10:31

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:anu sulii

Stai așa că nu s-a terminat anul. Crește iulișca grozav după ploile astea. Ai șansa să închei anul în glorie. :D

Era nevoie disperata de salcam :(
Iulisca o crescut dar pana la ea ar mai fi inca 2 culesuri..
Daca nici alea nu merg .....e dezastru !!!!
Ps : iulisca creste dar stii de ce : cei care au teren acolo primavara is curata terenu si dau foc la iulisca crescuta in anu anterior. De toamna ii raman batele uscate pe camp si ard de mama focului :D
Numa bine cea noua iese viguroasa si mai groasa si mai inalta :lol:
Unde nu au dat foc iese mai greu din cauza celei vechi,nu e la fel de mare ;)
Daca va da si miere........va fi iar an bun la iulisca !!!
mausica

Mesajde Shrek » 01 Iun 2020, 10:42

[quote="mausica".......
Eu nici o lingurita nu am scos .....anu sulii[/quote]
Voi, cei din Crișana, aveți tot timpul probleme cu salcâmul. Ba îngheață la VM, Ba da piatra, Ba intra in friguri....
Eu sunt un om modest dar nu pot sa mint! Și nici nu sunt vânător......
Shrek

Mesajde yuonyuon » 01 Iun 2020, 14:14

Shrek ai scos 9.99 ...dar ai rotunjit...find modest...
Pe asa foame conteaza si zecimalele...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 01 Iun 2020, 14:43

mausica scrie:Bucurate ca de soare de ala.
Eu nici o lingurita nu am scos .....anu sulii

Daca mai tine asa rece cateva zile la munte infloreste salcamul odata cu teiul :lol:
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI