Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tratamente antivarroua dupa salcam (stupii verticali)

Mesajde yuonyuon » 22 Noi 2021, 21:17

taipan scrie:Răspund eu la întrebare:
fără caturile puse.

Deci munca ca la sapat santuri si scos cioate...?
yuonyuon

Mesajde taipan » 23 Noi 2021, 08:07

Neața
Da domnu yuonyuon, muncim un pic mai mult
dar avem satisfacții
taipan

Mesajde taipan » 23 Noi 2021, 08:14

calitatea mierii tb să primeze
taipan

Mesajde Balian » 23 Noi 2021, 08:23

Cu acid oxalic oricând se poate face tratament. În caz de nevoie extremă și în plin cules.
Nu afectează mierea. Mai ales dacă este în mare parte căpăcită. Am făcut analiză la miere
de salcâm după tratament cu acid oxalic. Aciditate normală a ieșit. AO nu este o substanță
toxică. La tratament concentrația este periculoasă nu substanța.
Dacă bem apă sărată multă ne poate afecta. Nu apa nu sarea ci concentrația. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Noi 2021, 11:57

taipan scrie:calitatea mierii tb să primeze
calitatea spatelui pe locu doi? :lol:
nusti dar eu cand ma gandesc(in teorie) ca trebuie sa tratez stupii la salcam...deja nu mai am nici o satisfactie...
sa stiu ca am stupina bolnava si ca trebuie sa dau caturile jos(nici nu stiu cum se poate)

prefer sa am grija sa nu am paduci ..adica nu fac nimic ce poate creea infestatie....adica munca putina si eficienta....

parerea mea e ca daca e nevoie de tratament la salcam acolo nu e mana de apicultor.....e un pic de carpeala....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Noi 2021, 12:01

un raspuns mai concis e ca trebuie tratati daca e cazul....(cum nu stiu ...sa raspunda cine face acest lucru)
dar nu este normal sa se ajunga la tratamente in primavara sau dupa salcam ...cauza ar fi lucru gresit in stupina...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Noi 2021, 12:08

pana si celebrul tratament din toamna(august-septembrie) nu ar fi chiar necesar daca apicultorul ar restrange mai rapid(unde e cazu) odata cu racirea noptilor din august...puiet fiind la fel ca suprafata dar temperaturile sunt mult mai reci.
alte doua cauze ce duc la tratamentele la infestatii prea devreme ...racirea cuibului (spargera de cub primavara) sau cand sunt perioadae cu ploi vara...sau seceta-foame
daca s ar respecta aceste lucrurii nu prea ar fi nevoie de tratamenmte...adica de ce am trata un stup sanatos...?

cum a spus DM din canada ..la final de sezon daca e nevoie tratam daca nu nu!(deci in august)...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 23 Noi 2021, 14:39

yuonyuon scrie:pana si celebrul tratament din toamna(august-septembrie) nu ar fi chiar necesar daca apicultorul ar restrange mai rapid(unde e cazu) odata cu racirea noptilor din august...puiet fiind la fel ca suprafata dar temperaturile sunt mult mai reci.
alte doua cauze ce duc la tratamentele la infestatii prea devreme ...racirea cuibului (spargera de cub primavara) sau cand sunt perioadae cu ploi vara...sau seceta-foame
daca s ar respecta aceste lucrurii nu prea ar fi nevoie de tratamenmte...adica de ce am trata un stup sanatos...?

cum a spus DM din canada ..la final de sezon daca e nevoie tratam daca nu nu!(deci in august)...

Youane, tu nu ai idei rele, dar vezi ca varroa se inmultesc si in stupii sanatosi. Culmea este ca acolo unde sunt boli ale puietului de obicei varroa cam dispare. :)
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Noi 2021, 15:12

De cele mai multe ori familiile puternice au si infestarea mai mare. Este pe undeva logic: familiile care au crescut o mare cantitate de puiet au avut si conditii prielnice pentru dezvoltarea unui numar mai mare de paraziti, deoarece toata lumea stie ca varroa se inmulteste in celulele cu puiet. Pana acum se spunea ca dezvoltarea varroa este favorizata de temperaturile scazute din stupi. Ori in studiul pomenit aici https://agrointel.ro/205217/incalzirea- ... -albinele/ se spune tocmai contrariul.
Referitor la tratamente ele trebuie facute numai atunci cand este necesar cum bine au subliniat unii dintre colegi ce au postat mai sus.. Un numar prea mare de tratamente si nerespectand doza optima, face ca parazitii sa dezvolte rezistenta la majoritatea substantelor folosite in tratamente.
Trebuie facute testari si facute tratamente atunci cand infestarea depaseste o anumita limita. Atunci cand se observa cu ochiul liber paraziti pe albine, albine cu aripi zdrentuite la mai multe familii, albine infestate care nu pot zbura si umbla prin iarba, este deja prea tarziu si familiile vor suferi depopulari accentuate.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 23 Noi 2021, 15:57

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:pana si celebrul tratament din toamna(august-septembrie) nu ar fi chiar necesar daca apicultorul ar restrange mai rapid(unde e cazu) odata cu racirea noptilor din august...puiet fiind la fel ca suprafata dar temperaturile sunt mult mai reci.

Youane, tu nu ai idei rele, dar vezi ca varroa se inmultesc si in stupii sanatosi. Culmea este ca acolo unde sunt boli ale puietului de obicei varroa cam dispare. :)
la un stup sanatos e normal sa gasim varoua....dar pentru ca stupul e bine ingrijit procentul de albina afectata este nesimnificativ...
In astfel de stupi Paduchii se inmultesc pe margini sau celule de trantori....si nu afecteaza miezu..marea majoritate a albinei ce duce generatie dupa generatie este sanatoasa tun....
Se poate observa foarte bine la cum este aranjat puietul pe rame daca e sanatos sau nu...

In schimb un stup unde sa racit cuibu are viitorul compromis...

Deci daca vezi paduchi pe albina este irelevant ca trebuie sau nu tratat......e vorba de procentul de infestatie ce conteaza mai mult.....la prima perioada mai rece are cine sa intre in celule si un tratament in august este ok...

Macar daca tot racim cuibu dupa floarea soarelui sa nu avem si paduchi :lol:

"Grea biologia asta!! "..dar daca se pleaca numa de la premize gresite si opinii de la x si y....normal ca e grea

Eu daca am celule cancerigene in corp( toti au) nu inseamna ca ma duc sa fac tratament...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 23 Noi 2021, 17:13

yuonyuon scrie:Youane, tu nu ai idei rele, dar vezi ca varroa se inmultesc si in stupii sanatosi. Culmea este ca acolo unde sunt boli ale puietului de obicei varroa cam dispare. :)
la un stup sanatos e normal sa gasim varoua....dar pentru ca stupul e bine ingrijit procentul de albina afectata este nesimnificativ...
In astfel de stupi Paduchii se inmultesc pe margini sau celule de trantori....si nu afecteaza miezu..marea majoritate a albinei ce duce generatie dupa generatie este sanatoasa tun....
Se poate observa foarte bine la cum este aranjat puietul pe rame daca e sanatos sau nu...

Deci daca vezi paduchi pe albina este irelevant ca trebuie sau nu tratat......e vorba de procentul de infestatie ce conteaza mai mult.....la prima perioada mai rece are cine sa intre in celule si un tratament in august este ok...

"Grea biologia asta!! "..dar daca se pleaca numa de la premize gresite si opinii de la x si y....normal ca e grea

Eu daca am celule cancerigene in corp( toti au) nu inseamna ca ma duc sa fac tratament...[/quote]

Varroa prefera puietul de trantor, dar intr-o familie normala pe celula pentru albine de 5.1-5.4 mm mai bine de 3/4 este pe puietul de albine si nu pe trantori. Procentul aproape ca se inverseaza cand se trece pe celula mai mica si incepe sa aiba oarecum logica ce zici tu. Sunt unele studii pe internet in acest sens.

PS: Nu am mai avut puiet racit prin stup/roi de aprox 20 de ani, nu ma ocup cu "spargeri" de cuib :lol:
jonny_it

Mesajde kiloz » 24 Noi 2021, 06:51

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:Youane, tu nu ai idei rele, dar vezi ca varroa se inmultesc si in stupii sanatosi. Culmea este ca acolo unde sunt boli ale puietului de obicei varroa cam dispare. :)

Eu daca am celule cancerigene in corp( toti au) nu inseamna ca ma duc sa fac tratament...

Varroa prefera puietul de trantor, dar intr-o familie normala pe celula pentru albine de 5.1-5.4 mm mai bine de 3/4 este pe puietul de albine si nu pe trantori. Procentul aproape ca se inverseaza cand se trece pe celula mai mica si incepe sa aiba oarecum logica ce zici tu. Sunt unele studii pe internet in acest sens.

PS: Nu am mai avut puiet racit prin stup/roi de aprox 20 de ani, nu ma ocup cu "spargeri" de cuib :lol:[/quote]

Ce glume bune. :lol:
O fii valabil la bkv ? Sau de ceva VSH ?
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde jonny_it » 24 Noi 2021, 10:22

kiloz scrie:Ce glume bune. :lol:

Sunt foarte vesel, cum sunt si cercetatorii care tot publica studii despre varroa. Dar nu la fel ca suedezii care nu mai trateaza deloc pentru varroa. ;)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 24 Noi 2021, 12:19

jonny_it scrie:
kiloz scrie:Ce glume bune. :lol:

Sunt foarte vesel, cum sunt si cercetatorii care tot publica studii despre varroa. Dar nu la fel ca suedezii care nu mai trateaza deloc pentru varroa. ;)

Suedezii astea sunt nebuni deadreptu :lol:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 24 Noi 2021, 14:15

yuonyuon scrie:Suedezii astea sunt nebuni deadreptu :lol:

Daa, nu le place mierea cu amitraz/flumetrina si nu inteleg de ce :lol:
jonny_it

Mesajde Balian » 24 Noi 2021, 16:53

A... deci noi de plăcere le dăm tratamente? La asta nu m-am gândit. Serios. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE