Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vremea - sau ''nu faceti pariu cu Dumnezeu ca pierdeti"

Mesajde jonny_it » 10 Feb 2023, 19:24

Vasile_Bucovineanu scrie:E chiar foarte bine. Eu as fi foarte bucuros daca ar tine zapada pana incolo la 15-20 martie, dar saptamana viitoare se anunta temperaturi pozitive si nu stiu daca zapada va mai rezista deoarece pamantul sub zapada nu e inghetat.

La munte o sa mai tina zapada, dar in rest daca o sa fie temperaturille care le vedem prin prognoza se duce repede
jonny_it

Mesajde Shrek » 25 Feb 2023, 22:20

Carevasăzică, după câteva zile de primăvară autentica, cu căldură și plesnit muguri de salca, iacătă vremea ne arata.....ca iarna-i ici, vara departe! Iar s-or scumpit morcovii!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 26 Feb 2023, 16:38

Shrek scrie:Carevasăzică, după câteva zile de primăvară autentica, cu căldură și plesnit muguri de salca, iacătă vremea ne arata.....ca iarna-i ici, vara departe! Iar s-or scumpit morcovii!

Dacă e albină sănătoasă, mâncare suficientă, nu ai de ce să tremuri precum câinele la injecție
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 26 Feb 2023, 20:29

Ușor de zis! Dar ce-i în cutie nu poți ști niciodată cu certitudine. În plus, cei ce au furat deja startul pentru rapiță, indopandu-i cu tot felul de " stimulente" ar putea sa vadă la urdinis chestii neplăcute dacă se prelungește vremea rea. Zic și io!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 28 Feb 2023, 09:44

Shrek scrie:Ușor de zis! Dar ce-i în cutie nu poți ști niciodată cu certitudine. În plus, cei ce au furat deja startul pentru rapiță, indopandu-i cu tot felul de " stimulente" ar putea sa vadă la urdinis chestii neplăcute dacă se prelungește vremea rea. Zic și io!

Când am început apicultura, toată iarna eram cu frica-n sân, că albinele nu aveau de mâncare.
Și, într-adevăr, multe nu aveau, pt că nici nu le asiguram asta toamna.
Așa că, m-am învățat să le dau mâncare ca să le ajungă până la 1 aprilie.
Și de atunci nu mai am surprize deloc. Indiferent ce fel de iarnă vine. Și, e adevărat, de obicei iernile în vest sunt blânde, cu mici ferestre de ger mai sănătos.

Persona, pentru rapiță nu dau niciun stimulent. Nimic.
Asta pt că și așa, trebuie să dau familiile cu 1 ceas înapoi înainte de rapiță.

Albina sănătoasă, intrată la iernare cu corp gras suficient, care are mâncare la dispoziție cât dorește pur și simplu explodează primăvara.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 28 Feb 2023, 10:33

Deși n-ar trebui să mă gândesc cum să rezolve alții problemele, că toți avem metodele proprii de rezolvare, în pregătirea cuibului de Dadant 1/1 pentru iernare simpt o capcană.
La sfârțit de vară, după ultimul cules ar trebui început pregătirile cu asigurare de hrană pentru iernare. În acest moment cuibul fiind în general pe max. 10 rame de 1/1 cu magazia luată să se concentreze aici intrarea de nectar sau sirop, acest spațiul nu este deajuns pentru albine puiet și miere (la o familie bună!). Pentru a rezolva problema se amână hrănirile mai târziu sau chiar f târziu când puietul și albina se subțiează, eliberând loc pentru hrană. Din această situație provine problema. Albina este de iarnă timpul a trecut pentru transformarea siropului și vine frigul. Operația nu este finalizată în timp potrivit și în măsură completă, deci totul se amână în primăvară, între timp cu emoții și în cel mai rău caz pierderi.
Recomandarea mea rezultă din vremea când lucram cu stupi orizontali și tot priveam cu invidie pe cei care aveau sistem vertica dezvoltabil: --- după ultima stoarcere, magazia (cine are fund depașabil) să fie pusă înapoi sub cel de cuib de 1/1 și început imediat hrănirile. Mierea fiind concentrată sus, ultima operație poate fi mutarea ramelor parțial umplute cu miere din mijloc și luarea magaziei de sub cel de 1/1. Astfel ar putea previne multe neplăceti apărute pe timpul iernii. (Numai o părere.) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde 5rame » 28 Feb 2023, 13:32

Conteaza foarte mult, sau poate cel mai mult, tehnica de lucru aleasa.
Personal inclin sa cred ca si in 10 rame se poate asigura proviziile suficiente pentru iarna si in acelasi timp sa se screasca albina de iarna suficienta.
Sau avem un numar de familii cu caturi de 1/1 care vor asigura rezervele de iarna pentru intreaga stupina.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Balian » 28 Feb 2023, 15:43

5rame scrie:Conteaza foarte mult, sau poate cel mai mult, tehnica de lucru aleasa.
Personal inclin sa cred ca si in 10 rame se poate asigura proviziile suficiente pentru iarna si in acelasi timp sa se screasca albina de iarna suficienta.
Sau avem un numar de familii cu caturi de 1/1 care vor asigura rezervele de iarna pentru intreaga stupina.

Aici e chestie de analiză și ce decizie se ia. Sunt de acord că se poate rezolva și cu 10 rame 1/1, dar percepția poate
fi diferit de la un stupar la altul. În acest caz însă perioada august este sensibilă la luări de decizii. Mai în primăvară/
vară se poate greși că este timp pentru remediere. Din august încolo s-a cam dus timpul experimentelor. Sau faci bine
și vei putea trece iarna în parametri normali fără griji sau urmează diferite scenarii interesante! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tricky_radu » 28 Feb 2023, 16:10

5rame scrie:Sau avem un numar de familii cu caturi de 1/1 care vor asigura rezervele de iarna pentru intreaga stupina.

Buna,
Asta inseamna ca la acele familii le dam mult sirop (sa avem la final rame cu miere capacita) si la celelalte doar sirop pt. stimulare?
Sau la celelate nu dam nimic.
tricky_radu

Mesajde yuonyuon » 02 Mar 2023, 09:27

s a diluat informatia apicola destul de mult in ultima vreme...se pare ca raul a invins(deaceaia merg lucrurile ca pe roate)

si pe youtub ..nu mai exista informatia corecta si caturi de miere ...se vorbeste doar despre turte si esecuri.....
parerea mea e ca sansa a fost ratat pentru totdeauna in apicultura ...si nu e de mirare...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Mar 2023, 09:37

tricky_radu scrie:
5rame scrie:Sau avem un numar de familii cu caturi de 1/1 care vor asigura rezervele de iarna pentru intreaga stupina.

Buna,
Asta inseamna ca la acele familii le dam mult sirop (sa avem la final rame cu miere capacita) si la celelalte doar sirop pt. stimulare?
sau la o productie anuala de 30 kg(sa zicem un minim) poti lasa 3 rame cu miere capacita pentru iarna...
multi nu lasa zic ca sunt bani....dar de unde dai de acolo iei...

scoti toata miere si inlocuiesti cu zahar....nu faci decat sa degradezi productia pe anul viitor...si sa muncesti in plus...

ca sa nu mai vb de dereglarea ritmului la fam de albine si faptul ca zaharul nu este miere..si nu o sa fie niciodata ...lafel cum polenul nu poate fi inlocuit cu faina si malai..
yuonyuon

Mesajde tricky_radu » 02 Mar 2023, 13:11

yuonyuon scrie:
tricky_radu scrie:

Buna,
sau la o productie anuala de 30 kg(sa zicem un minim) poti lasa 3 rame cu miere capacita pentru iarna...
multi nu lasa zic ca sunt bani....dar de unde dai de acolo iei...

scoti toata miere si inlocuiesti cu zahar....nu faci decat sa degradezi productia pe anul viitor...si sa muncesti in plus...

ca sa nu mai vb de dereglarea ritmului la fam de albine si faptul ca zaharul nu este miere..si nu o sa fie niciodata ...lafel cum polenul nu poate fi inlocuit cu faina si malai..

Buna ziua.
Am unele familii pe DD 10 rame cu magazii de 1/2. Nu umblu in cuib (cutia cu puiet) sa scot miere. Ce au acolo, le ramane lor.
Doar ca unora, in toamna , le-ar mai prinde bine cate o rama mai plina.
Si cu siropul pentru stimulare, ca sa avem si popor pt. iernare, nu se umple acele rame.
E adevarat ca raman pe margine faguri cu miere capacita, dar asa iernam pe max 6 rame. As dori sa pot ierna pe mai multe rame sa incerc sa am mai mult popor la intrarea in iarna. Asta inseamna sa am mai multi faguri cu puiet la inceput de august, da?

Multumesc de sfaturi.
tricky_radu

Mesajde yuonyuon » 02 Mar 2023, 20:40

calitatea ramelor cu puiet pe primul loc si apoi numarul ramelor cu puiet(adica mult puiet)pe locul doi

in timpul sezonului si culesurilor tre sa fie stupi pe 30 de rame ca sa ai pretentia sa iernezi pe 10 rame...altfel in august cand se raceste apar probleme daca nu e albina ...se raceste puiet..

deci rame cu puiet sunt destule dar nu prea sunt incalzite bine....cam asta se intampla...
nu cred ca are legatura cu hrana/stimulari/varoua ...ci faptul ca nu e albina destula in luna august si pretentiile sunt mari de a intra pe multe rame in iarna...se intampla un fenomen de risk ...ca si cum te intinzi mai mult decat tine plapuma si cam pierzi albina cu totul...deci cauza e temperatura...

daca stupii nu sunt puternici cred ca pretentiile ar trebuii sa fie modeste 5-6 rame ...e deja destul...pe regula mai putin si bun ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Mar 2023, 21:16

Screenshot 2023-03-02 at 20-07-54 Stupi Custom graphs refreshed every 30 sec.png

Asta e o diagramă de temperatură a cuibului din aprilie până în octombrie. Zona de vest a României.
Vedeți vara nu este nici o problemă cu menținerea temperaturii în cuib de cca 35 grade că este cald
afară și noaptea și este și albină care să termostateze această temperatură. Apar probleme primăvara când
nopțile sunt reci și încă nu e popor suficient și în septembrie. În aceste perioade trebuie avut mare
grijă. Iarna nu e cazul. Mențin în mijlocul ghemului în jur de 20 grade.
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Mar 2023, 21:40

se vede clar la final de august cu se duce la 34 si apoi in septembrie 33-32 ...si asta banuiesc ca e un stup ok...
acum sa ne imaginam un stup mai ne-ok...cam cum arata graficul....ca la cutremur.?

edit: ar fi interesant sa aveti si pe un stup slab /varooa/sau alte probleme...temperatura este factorul decisiv oricum ..
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Mar 2023, 21:59

Nu este un stup OK că întotdeauna familia pe cântar se slăbește. Din cauza undelor electromagnetice sau
nu știu... Pe toamnă termină slăbit. Nu mă deranjează că îmi dă informații utile.

Chiar de asta am pus diagrama să spun că nu temperatura este decesivă. Să ne concentrăm pe august-
septembrie când se formează albina de iarnă. Majoritatea perioadei este neatinsă de scădere de temp.
Însă...în această perioadă dacă nu se rezultă albină multă pentru iernat--- sau nu depune matca ou
suficient din cauza cuibul blocat cu miere de ultrimul cules, sau albina culegătoare este tocată din
cauza tratamentelor acestui culturi, astfel diviziunea muncii în stup face un salt... moare o parte din
culegătoare și intră în locul lor doică care nu se mai ocupă de puiet și rezultă că nici matca nu depune
atât ou cât ar trebui. Deci albină mai puțină pentru iernat. Numai o părere. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE