Și eu am o teorie pe care nu am vrut să scriu, dar surprins fiind cât de asemănător
ne gândim totuși vă transmit. Nu pot susține cu nimic numai prin experiența.
Albina istalată grămadă lângă un lan vizitează un semicerc de cca 500m. Asta înseamnă
5x5x3,1415/2=ca 40hectare. Considerând 2ha/familie pentru un cules optimal la fs!,
(că la salcâm este mult mai mic) înseamnă că 20 de familii pot instala întrun loc ca
să am producție maximă. Dacă am 60 de familii formez 3 vetre și pun distanțat astfel
ca raza de 500m să nu se intersecteze. Acest lucru este supervalabil și pentru stupine
vecine. Argument folosit de mine pentru care la 50 de familii avute am făcut 3 platforme
extensibile. Să fiu nevoit să le gestionez stupina separat la câte 18 familii!!
(De asta am vrut să inițiez la Salonta unde am albinele o hartă interactivă la biroul agricol,
să aibă oricine informația stupinelor în zonă și să planifice înțelept în funcvție de aceste
raze amplasarea vetrelor. Nu am avut cu cine discuta, din păcate. Menționez că donmul
Dobrescu de la Romapis a reușit pe întreagă țară. Ar trebui încărcat cu date. Dar cine?)
Chestia cu distanța stupinei față de lan: albina zboară 3-4km, dacă vatra e la distanță
față de lan, tot vreo 500 de metri va vizita din lan, dar dacă este instalat înțelept
acel 500m este o fâșie a întregii parcele care poate fi mult mai mare decât un semicerc
de 500m în cazul plasării lângă lan. Deci nu este bine să pui stupina imediat lângă lan.
Sute de familii puse grămadă e prostie. Îți faci tu singur numai de lucru și 100% vei avea
medie/familie mult mai mică decât dacă le înparți. La tot aceea producție poți ține
stupi mai puțin cu lucru mai puțin.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.