Balian scrie:Treaba nu este simplă și prezentările anterioare conțin contradicții.
Apicultura înseamnă în mare parte exploatații apicole nu o adunătură de hobbyști. Proprietarul exploatației
trebuie să fie motivat în activitate. Are sau ar trebui să aibă un plan de afacere. Acest plan ia în calcul
planul de cheltuiali, prognoza sau plan de investiții/amortizare, prognoza de vânzare și ce este f important
prețul de cost al produsului/produselor. Momentan după calculele mele acest preț de cost pentru miere este
în jur de 15lei/kg. În acest cost intră (ff important pentru capitolul motivare)retribuția persoanei/persoanelor
care deservesc expoatația, cheltuielile de energie, sanitară, de transport și pentru o menținere de eficiență -
investiții permenente planificate. O exploatație apicolă serioasă nu poate exista fără investiții. Asta e
valabil și la hobbyști altfel nu vom ajunge nici în situația anului 1915!
Contradicția este: fără en-gros sau vânzare la un preț de 8lei/kg, lovește chiar în aceste exploatații apicole,
care ar fi destinate pentru susținerea sectorului și potrivite pentru dezvoltare. Cu 8lei/kg poți obține eventual
unui plan de lichidare stoc înainte de închidere finală.![]()
La punctul 1 se spune ”investiții minime spre zero” la punctul 2 nevoia de ”mecanizare, echipamente,utilaje,
hale de producție/extracție, utilaje de manevrare caturi de 1/1, inventar complet și variat.”
Despre imunitate. Dacă noi, toți apicultorii am lăsa fără tratament toate familiile ani de zile, ar muri majoritatea
efectivelor, dar ce ar rămâne ar fi imuni la tot, și ar căpăta imunitate de turmă. Ca la coronavirus. Nici chiar așa nu
merge. Trebuie tratament, dar evident nu exagerat. Albina nu mai trăiește ca în urmă cu mii de ani. Cu o aglomerație
de o familie la 2km. Noi ținem sute de familii grămadă. Nu mai este epoca de piatră! E apicultură, sau ar trebui să fie.
mie mi a iesit 5 lei fara borcan...Balian scrie:Treaba nu este simplă și prezentările anterioare conțin contradicții.
Apicultura înseamnă în mare parte exploatații apicole nu o adunătură de hobbyști. Proprietarul exploatației
trebuie să fie motivat în activitate. Are sau ar trebui să aibă un plan de afacere. Acest plan ia în calcul
planul de cheltuiali, prognoza sau plan de investiții/amortizare, prognoza de vânzare și ce este f important
prețul de cost al produsului/produselor. Momentan după calculele mele acest preț de cost pentru miere este
în jur de 15lei/kg. În acest cost intră (ff important pentru capitolul motivare)retribuția persoanei/persoanelor
care deservesc expoatația, cheltuielile de energie, sanitară, de transport și pentru o menținere de eficiență -
investiții permenente planificate. O exploatație apicolă serioasă nu poate exista fără investiții. Asta e
valabil și la hobbyști altfel nu vom ajunge nici în situația anului 1915!
Contradicția este: fără en-gros sau vânzare la un preț de 8lei/kg, lovește chiar în aceste exploatații apicole,
care ar fi destinate pentru susținerea sectorului și potrivite pentru dezvoltare. Cu 8lei/kg poți obține eventual
unui plan de lichidare stoc înainte de închidere finală.![]()
La punctul 1 se spune ”investiții minime spre zero” la punctul 2 nevoia de ”mecanizare, echipamente,utilaje,
hale de producție/extracție, utilaje de manevrare caturi de 1/1, inventar complet și variat.”
Despre imunitate. Dacă noi, toți apicultorii am lăsa fără tratament toate familiile ani de zile, ar muri majoritatea
efectivelor, dar ce ar rămâne ar fi imuni la tot, și ar căpăta imunitate de turmă. Ca la coronavirus. Nici chiar așa nu
merge. Trebuie tratament, dar evident nu exagerat. Albina nu mai trăiește ca în urmă cu mii de ani. Cu o aglomerație
de o familie la 2km. Noi ținem sute de familii grămadă. Nu mai este epoca de piatră! E apicultură, sau ar trebui să fie.
daca va intreb cat valoreaza munca dumneavoastra(in domeniu apicol) ...ce imi raspundeti?...Balian scrie:Cum știu profitul nu are nimic cu salarul (renumarația).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Profit
Profitul este diferența rămasă din totalul de încasări după ce scădem cheltuielile totale. Și salarul este o cheltuială. Este plata muncii.
Profitul poate avea diferite destinații:
- reinvestit (pentru finanțarea investițiilor ulterioare sau plata unori cheltuieli curente)
- rămas în exploatație pentru acumulare de capital (să aibă la ce atinge stuparul la o oarecare achiziție, oportunitate venită întâmplător sau planificat)
- scos ca dividend și folosit la nevoile personale al proprietatului/acționarului
Eu așa văd, citind simplu din wikipedia. Dare nu e nevoie să luăm după reguli. Putem interpreta cum vrem.
deci un pic mai babeste....Shrek scrie:În ziua de azi, numa cine nu vrea , nu se documenteaza! Sursele sunt inepuizabile.
Eu sunt novice în domeniul " educației " economice, dar ceea ce am constatat, dincolo de definiția profitului enunțate mai sus, este ca el este brut. Mai tunde și statul oleacă din el și rămâne, profitul net!
Concepția domului Yon, este specifica micilor întreprinzători care au conceptul " eu sunt firma"! Confunda , în mod involuntar, cred eu" profitul firmei, activității producătoare de venit ( probabil)!, cu valoarea muncii prestate!
Ceea ce vreau sa spun este ca, la nivel de exploatație apicola mai serioasa, este foarte posibil ca profitul sa fie nesemnificativ! Ba chiar negativ, dacă se folosesc metodele contabile de calcul! Neadaugand cheltuiala cu salarizare, nu facem decât sa ne amagm singuri, ca afacerea apicola este rentabila. Dacă greșesc, sa-mi fie cu iertare dar tare as fi dorit sa intervină și sa ne lumineze cineva care chiar face din apicultura o afacere ( nu știu, poate Ion Guist)!
nici eu nu mai inteleg nimic ...eu zic sa o lasam asa cum a ramas...egalitate de puncteBalian scrie:Da...acuma chiar cā nu mai înțeleg nimic.
Ce este profitul în vocabularul d-voastrā?
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 85 vizitatori