Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 09 Mai 2024, 10:58

Folosesc ramă clăditoare tot anul. Să iau informații despre familii. Dacă nu construiește nici unu e sărăcie.
Dacă unii nu construiesc, acolo e ceva. Dacă e cu botci și mai ceva. :lol: Conform teoriei am ține și pentru
rărit infestarea, dar nu găsesc în puietul de trântor căpăcit nici un păduche. Nici din greșală. Să nu aibă deloc,
asta nu cred eu. Mai repede am dubii de teorie. :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 09 Mai 2024, 11:07

Balian scrie:Folosesc ramă clăditoare tot anul. Să iau informații despre familii. Dacă nu construiește nici unu e sărăcie.
Dacă unii nu construiesc, acolo e ceva. Dacă e cu botci și mai ceva. :lol: Conform teoriei am ține și pentru
rărit infestarea, dar nu găsesc în puietul de trântor căpăcit nici un păduche. Nici din greșală. Să nu aibă deloc,
rama claditoare este munca in plus....si nu are logica....
enumerati dumneavostra avantajele si apoi va contrazic ...cu argumente la fiecare punct... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Mai 2024, 21:00

yuonyuon scrie:
enumerati dumneavostra avantajele si apoi va contrazic ...cu argumente la fiecare punct... :lol:

Și eu am fost pe această convingere. Nu am folosit RC vreo 25 de ani. Bătrânii noștri aveau un obicei primăvara zis ”tăiem puietul de trântori”. De ce au avut ei mulți trântori? Pentru că foloseau ramă Boczonadi înalt de 360mm și la stoarcere, din cauza greutății și temperaturii ridicate, fagurii se rupeau/deformau pe partea de sus. Celulele fiind lungite/deformate matca o considera de trântori și fiecare ramă de cuib avea o porțiune mare de trântori. Unul din argumente să trec la foițe de plastic era să scap de celule de trântori. Am scăpat de trântori. O familie sau o stupină totuși are nevoie și de ei. Eu încerc să fiu stupar la care albinele să nu facă ce vor. Așa am pus RC să facă trântori unde vreau eu! Așa și s-a făcut! E unul dintre argumente. Mai sunt câteva. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Mai 2024, 06:36

Ai scapat de trantori ....prin metoda ramei claditoare...??...
Dar resursele tot sunt folosite(risipite) la cresterea lor....

La cat polen se consuma la cresterea unei rame de trantor ...ai fi putut avea in loc doua rame de puiet...adica in viitor un roi :lol:

Ramele de puiet nu se lasa....doar cele care au coronite...deci problema pleaca de la inceput...
..eu am puiet si pe stinghia de sus....daca e vreuna deformata o pun in cat...
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Mai 2024, 09:01

yuonyuon scrie:Ai scapat de trantori ....prin metoda ramei claditoare...??...
Dar resursele tot sunt folosite(risipite) la cresterea lor....

La cat polen se consuma la cresterea unei rame de trantor ...ai fi putut avea in loc doua rame de puiet...adica in viitor un roi :lol:

Ramele de puiet nu se lasa....doar cele care au coronite...deci problema pleaca de la inceput...
..eu am puiet si pe stinghia de sus....daca e vreuna deformata o pun in cat...

Am scăpat de trântori prin folosirea foiței de plastic că nu sunt celule de trântori.
La orice sistem cu rame egale se amestecă ramele de cuib cu cele de magazie. Fagurii sunt rupți/deformați
când sunt folosite în magazii. Ramele de cuib nu se stoarce, însă o ramă deformată (oricât de puțin) ajunsă
în cuib va avea puiet de trântori, ori la faguri cu foiță de plastic nu se întâmplă acest fenomen, deci nu am
celule de trântori numai în RC (dacă folosesc!). Asta am spus că numărul și locul puietului de trântori sunt limitate
la mine. Cine nu folosește RC are trântori necontrolat peste tot în cuib. De asta tăiau bătrânii. :)
Balian

Mesajde Shrek » 10 Mai 2024, 15:59

Din punctul meu de vedere ( veșnic incepator), folosirea RC este un fel de frână de mana în evoluția familiei de albine primăvara. Pentru ca " a șaptea rama de puiet" este de trântori, nu am nici o strângere de inima sa o arunc, pe cata vreme, o rama de puiet de albină, nu ma îndur sa o tai și dai, răscolește stupii sa fac roiuri, roiuri care nu le vreau, nu se justifica economic . Deci poate fi folosit ca o pârghie de a tempera cuibul atunci cand prognoza meteo nu pusca cu " calendarul" familiei de albine. Zac si io!
Shrek

Mesajde Balian » 10 Mai 2024, 17:43

Shrek scrie:Din punctul meu de vedere ( veșnic incepator), folosirea RC este un fel de frână de mana în evoluția familiei de albine primăvara. Pentru ca " a șaptea rama de puiet" este de trântori, nu am nici o strângere de inima sa o arunc, pe cata vreme, o rama de puiet de albină, nu ma îndur sa o tai și dai, răscolește stupii sa fac roiuri, roiuri care nu le vreau, nu se justifica economic. Deci poate fi folosit ca o pârghie de a tempera cuibul atunci cand prognoza meteo nu pusca cu " calendarul" familiei de albine. Zac si io!

O observație cât se poate de înțeleaptă - ”roiuri care nu le vreau, nu se justifica economic”.
Trăim vremuri ciudate. Cu 10-15 ani în urmă era chiar invers. Acum cine nu este obsedat de
producții tot mai mari, fără gândul că și dacă din ”greșeală” pot vinde aceea mare producție,
voi vinde la bani de nimic, gândește ca d-voastră. Situația apărută din supraproducție creată
chiar de gândirea și de mâna noastră de apicultor. Piața roiurilor este și va fi coordonată și ea
de motivația dorinței de a face apicultură. Ori a face apicultură trebuie piață de desfacere
acceptabilă și susținută a produselor apicole. Cea ce nu există. Numai speranță.
Eu mă gândesc așa: dacă produc peste puterea mea de vânzare la clientelă la borcan, trebuie
să produc de 3 ori mai mult să fiu la aceași socoteală ca și cu borcanul. Însă nici acel de 3 ori
nu se dă pe gratis. Și să fiim ff fericiți că prețul mierii la borcan nu s-a prăbușit. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Mai 2024, 21:02

O rama de trantor putea fi doua de albina lucratoare...atat am de zis

Polen ...nectar...apa ..efort...timp...apoi taiat si la topit
yuonyuon

Mesajde Shrek » 10 Mai 2024, 22:19

Sa nu exageram! Cel mult 10% în plus ! Dar, atunci când ai meșteri la lucru la casa și nu vine cifa cu beton, ii pui sa strângă scadurile, sa scoată cuiele, sa mute nisipul, altfel pleacă la birt și nu-i mai vezi!
Bine, poți spune ca pui rame la clădit, răscolește ramele, mai scoți din ramele cu miere, dar este o manopera în plus care nu va produce plusvaloare ci doar creștere de stocuri!
Întreb, cine topește figurii cu puiet de trantori?! Zgârcit rău stuparul acesta!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 11 Mai 2024, 08:37

Nu aveti niciunul tupeu sa aruncati o rama de puiet de albina lucratoare ...capacita 100%>>......eee acum sa va vad ce mai ziceti??? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Mai 2024, 08:00

yuonyuon scrie:
Balian scrie:Folosesc ramă clăditoare tot anul. Să iau informații despre familii. Dacă nu construiește nici unu e sărăcie.

Caracterul risipitor a albinei este fundamentul apiculturii. Stânge nectar, polen propolis mai mult cât are nevoie. Produce ceară, lăptișor și puiet de trântori mai mult cât are nevoie. Apicultorul nu este hoț de resurse ca ursul, el dirijează lucrul în stup. RC este să fie dirijată locul unde să construiească trântori. Ele cresc trântori din instinct. Dacă nu în RC dirijat, va construi în altă parte și ”tot va risipi resurse”. Cu RC poți da senzația albinei că se crește trântori. Cum am amintit teoria răririi varroa cu RC nu prea stă în picioare. Putem însă dirija folosirea RC în așa fel încât să fie tăiată mult înainte să fie căpăcită. Astfel obținem ceară de cea mai bună calitate, care este f potrivit pentru ceruirea foițelor de plastic și nici nu mai ”risipim resurse”. Ceara obținută din faguri vechi (expuse repetatelor tratamente cu toxine) va ajunge la toți apicultorii care cumpără foițe de la boștinari, că ei nu scoate toxinele de acolo. Deși ar puitea cu rășini schimbătoare de ioni care folosesc Chinezii să scoată medicamentele din miere. Și asta e un argument. Mai sunt. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Mai 2024, 10:38

trantori...facuti din instinct...daca se indeplinesc conditiile de a declansa acel instinct....

nimic nu se intampla fara motiv...

pentru o mana de trantori ce avem in fiecare stup ...merita oare sa punem rama claditoare ..?..adica manopera ...
eu nu pun asa cva ... am in cuib 4-5 rame de puiet de albina lucratoare in proportie de 95%....iar restul de trantori ..(adica unele rame usor deformate)

existenta trantorilor in stup nu este un lucru rau.....

daca e sa vorbim de eficienta resurselor ...in natura prioritatea este lacomia....si apoi utilizarea "cu cap" a resurselor....deceaia in stupi unde cuibul este lasat la liber pe 10 rame ...avem risipa...pe ideeea " sa fie multi ...ca sa aiba ce pierii"...
daca ne uitam la o planta de floarea soarelui ...de ce face multe seminte??....exact acelasi lucru ....multe vor fi mancate si speranata este ca macar una sa incolteasca din cateva miii ...si specia sa mearga mai departe...vi se pare corect ca o planta sa sa dirijeze atatea resurse pentru a creea 1-2000 de seminte doar pentru a reusii incoltirea macar a uneia?...adica sansele de 100% de a perpetua specia...?...raspunsul este DA...in mediul salbatic/necontrolat.....dar in mediul controlat este alta treaba

eu la mine in stupina urmaresc sa mearga tot ce este hranit ...si eficienta este maxima....putin si bun este mai bine decat mult prost si fara rost.... :lol:...
4 rame de puiet hranite bine inseamna 20-25 rame de albine ..populatie constatnta pe tot ezonul activ....SI NU VAD!...la cei cu 7-8 rame de puiet atata albina...pentru ca "e multe rebuturi" :lol:
SI !!!...acele rebuturi au mancat polen si nectar... :(

nu vreau sa zic ca ash fi cel mai eficient...nici pe departe...dar e bine sa recunoastem ca este un factor de luat in seama si ca exista ...in jurul nostru in toate activitatile....
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Mai 2024, 11:46

yuonyuon scrie:trantori...facuti din instinct...daca se indeplinesc conditiile de a declansa acel instinct....
nimic nu se intampla fara motiv...
pentru o mana de trantori ce avem in fiecare stup ...merita oare sa punem rama claditoare ..?..adica manopera ...
eu nu pun asa cva ... am in cuib 4-5 rame de puiet de albina lucratoare in proportie de 95%....iar restul de trantori ..(adica unele rame usor deformate)
existenta trantorilor in stup nu este un lucru rau.....
nu vreau sa zic ca ash fi cel mai eficient...nici pe departe...dar e bine sa recunoastem ca este un factor de luat in seama si ca exista ...in jurul nostru in toate activitatile....

Facem amândoi același lucru. Dirijăm ceva. D-voastră dirijați numărul de rame de puiet, eu folosind RC dirijez numărul și locul puietului de trântori.
Existența trântorilor în stup nu este chiar un lucru bun sau neutru. Putem distinge trei feluri de stupine:
1. stupină de producție
2. stupină de multiplicare sau creștere de mătci
3. stupină mixtă care face de toate
Trântorii sunt pentru însămânțare nimic pentru altceva. Chiar prin permisiunea de liberă circulație în orice stup (nu numai în care s-a născut) ei contribuie major la răspândirea a orice boală. În cazul primului fel de stupină dacă nu ar fi nici un trântor nu ar fi absolut nici o problemă. Mă aflând în această categorie tind cât posibil să nu am trântori deloc. Am ce vine din altă parte sau ce nu pot ocoli, dar lucrez să nu am. La celălalte două categorii e altceva, e nevoie de ei. Dar și la ele mai ales la a treia categorie se poate separa ce este de producție pe o vatră și ce e de reproducție altă vatră.

Câte rame de puiet considerăm că este optimal este altă discuție.

Dacă vorbim de manoperă sau modul cum să ajungem la RC sunt două extreme. Cel mai ușor accesez la sistemul orizontal la care intri f ușor unde vrei. Extrema cealaltă este sistemul vertical cu RC în cuib peste care magazia de miere sau mai multe cu ramă de 1/1. Tare suspect pentru mine că asta este motivul principal pentru care sunteți vehement înpotriva folosirii RC. :? :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Mai 2024, 15:07

nu sunt impotrica RC...inca nu vad avantajul...in rezultatul final...
in apicultura sunt doua rezultate finale....productia si iernarea corecta(fara pierderi)...ambele cu manopera foarte putina....

eu dirijez ramele cu puiet pentru ca este un lucru destul de important cand vine vorba de cules si roire...defapat demografia populatiei de albine te ajuta extrem de mult...

pe cand numarul trantorilor(din punctul meu de vedere) daca ai rame bune ...chiar nu merita efortul...influienta lor este prea mica...

cu ce deranjeaza trantorii in stup?...imi aduc aminte in trecut batranii i omorau cu mana unu cate unu.... :o :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 12 Mai 2024, 22:09

eficienta in imagini :lol: :lol:
Fişiere ataşate
fe0e95b8-10ba-4b84-becb-790a8936f663.jpg
d77cef60-e9c0-4239-b982-ff4843a5a4dc.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Mai 2024, 22:44

Din punct de vedere al stuparului este f frumos.
În momentul de față nivelul vânzării este departe cel mai important lucru.
Tehnologia a rămas a trecutului. Vorbim despre ea să avem cu ce să ne mândrim
că în rest e jale. :cry:
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE