Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 25 Iun 2024, 16:18

Anul acesta erau perioade bogate în polen. Chiar și acum adună bine. Ce va fi în august vom vedea.
E idee bună colcectare de polen când este și depozitat când e transformat în păstură. Întrebarea mea,
cum le depozitați? Găselnița este mai ascuțită pe păstură decât pe ceară/boștină. Înainte depozitam
faguri rezervă în dulap sau în corpuri, dar greu am putut feri de găselniță. Cum am uitat un tratament
cu sulf cum apărea țesătura. Anul trecut am luat un container care a creat o situație mult înbunătățită.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2024, 16:31

mai intra si gaselnita sa zicem ca strica 2% din rame...

eu incep sa depozitez ramele din august ..sa imi fac provizii...apoi in septembrie mai ma uit un pic prin ele ...dar deja nu mai apare ca se raceste...la mine incepe toamna devreme...
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Iun 2024, 19:04

yuonyuon scrie:mai intra si gaselnita sa zicem ca strica 2% din rame...

eu incep sa depozitez ramele din august ..sa imi fac provizii...apoi in septembrie mai ma uit un pic prin ele ...dar deja nu mai apare ca se raceste...la mine incepe toamna devreme...

Mă gândesc la un lucru. Cum am putea depozita în stup polenul să aibă grijă ele tot anul. Cum locul pentru miere este deasupra cuibului,
tot așa să formez loc sub cuib cu gratie unde să depoziteze polenul. Albina adună mult mai mult cât are nevoie. Și miere și polen. Dacă
are sursă de unde să aducă. La mine așa și este cu 3 corpuri de cuib. Jos în C1 iarna nu prea este nimic numai păstură. Nu mult că în
momentul când este polen abundent în natură acolo am și puiet. Dar dacă pun gratie C1 rămâne gol. Problema este că voi avea două gratii
pe drumul dintre urdiniș și magazia de miere. De asta tot am întrebat despre urdinișul superior. Am încercat să am dar nu este un lucru
așa simplu cum m-am gândit. E influențat de multe lucruri: când deschid, unde deschid, cum obișnuiesc albina cu acel urdiniș. Locul cel mai
potrivit ar fi imediat peste gratia peste cuib. Părerea mea. Ce spuneți? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2024, 21:44

eu nu pot sa am urdinis superior pentru ca folosesc izgonitorul....
deci urdinisul principal ramane cel de jos si secundar cel din primul cat sau si al 2 lea...dar este destul inca unu sus pentru ventilatie si maturarea mierii mai eficienta...

la stupii care am primul corp liber ...au blocat cu polen cel putin 4-5 rame....dar la un interval de timp trebuie luate si puse pe stupi sus pentru a fi acoperite cu miere...

albina aduce miere surplus dar polen aduce cam cat ii trebuie si daca e abundenta atunci exgereaza un pic pentu a forma acea rama cu pastura.ce va fi folosita la primavara ...in mod normal albina are proteina primavara deacolo nu din turtele noastre...

ce putem face noi ..atunci cand este surplus le putem crea impresia ca avem cuibul mai mare si au nevoie de mai mult polen adica sa ingradim un corp jos ....ele aduc polen in asteptare ca matca sa ponteze dar ea nu se poate extinde si automat vor aduce mult peste necesitati....

in situatia dumneavoastra cu 3 corpuri MER ...aduce mult jos dar matca se si intinde cu ponta peste masura ...deci va fi tocat ...si cum ziceam daca matca oua prea mult atunci o mare parte din puiet nici nu este eficient...este pe sitemul ..."mult sa fie...sa aiba ce ramane"...si o parte din resurse se consuma aiurea...

nu am facut multe poze dar pot sa va arat rame cu pastura din scoarta in scoarta...si din observatii o rama de puiet consuma cam o palma de polen...desci o rama pline este exces...si costa cat 30 de turte cu praf de copt :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2024, 21:46

cei care nu scot pe sortimente pot folosii urdinisul superior si adauga caturile mereu deasupra...
eu nu pot am
pomi fructiferi .cires paducel salcam ...si lista continua....
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Iun 2024, 13:10

yuonyuon scrie:....eu nu pot sa am urdinis superior pentru ca folosesc izgonitorul....

Nu ați fost atent. Și eu am intrat în această capcană, de aia am spus că locul urdinișului superior ar putea fi exact dasupra
gratiei. Pus un chenar din șipci peste gratie de 1cm grosime, cu loc pentru urdiniș în față și gata. Pus jos corp gol și luat de
sus corp terminat pentru stors. De cuib nu ating tot sezonul. Glumesc! :lol:
Cu gratia peste corpul de jos este de gândit. Când se adună polen, mutat sus pentru a umple cu miere și mai ingenios.
Dar planificarea timpului potrivit și munca multă, numai pentru hobbyști ar merge. Pentru câteva familii.:)
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2024, 13:53

e buna perceptia ca si cum numai hobistii muncesc...iar profesionistii doar numara banii....

sa inteleg ca pana la urma la profesionisti se pun caturile si se extrag singure? :lol:

urdins superior poate fi sus in capac sau in primul cat de miere de jos (cel de deasupra puietului peste gratie)

daca e sus in capac culegatoarea aduce miera cam de sus in jos...sau mai bine zis uniform ...iar caturile le punem mereu deasupra

eu am varianta 2...aduce mierea in primele 2 caturi ..dar mai repede in primul....asa ca la jumatea culesului mai trebuie sa pun unul jos...sau sa iau pe cele pline si sa le pun peste izgonitor...
deci manevra acesta ne aduce plus de miere ....sa inteleg ca nu aveti timp de asa cva? :lol: :lol: (glumesc :lol: )
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Iun 2024, 15:32

Mie îmi place să lucrez. Totdeauna mi-a plăcut. :D Acum am și timp cât cuprinde.
Adică tot timpul e al meu. Hobbyst sunt și momentan nu aș fi profesionist. Nu e
ușor pentru ei. :cry: În mediu de afaceri așa este... odată sus odată jos. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 26 Iun 2024, 15:37

yuonyuon scrie:e buna perceptia ca si cum numai hobistii muncesc...iar profesionistii doar numara banii....

sa inteleg ca pana la urma la profesionisti se pun caturile si se extrag singure? :lol:

urdins superior poate fi sus in capac sau in primul cat de miere de jos (cel de deasupra puietului peste gratie)

daca e sus in capac culegatoarea aduce miera cam de sus in jos...sau mai bine zis uniform ...iar caturile le punem mereu deasupra

eu am varianta 2...aduce mierea in primele 2 caturi ..dar mai repede in primul....asa ca la jumatea culesului mai trebuie sa pun unul jos...sau sa iau pe cele pline si sa le pun peste izgonitor...
deci manevra acesta ne aduce plus de miere ....sa inteleg ca nu aveti timp de asa cva? :lol: :lol: (glumesc :lol: )

Buna ziua,
din experienta dvs, daca lasam caturile cu miere pe stupi si tot adaugam peste gratia haneman, obtinem aceeasi cantitate de miere ca atunci cand am tine mai putine caturi si am oferi tot timpul familiei senzatia ca trebuie sa adune ca are gol deasupra puietului ?
De ce intreb ? Am crezut ca fac un pic de miere la pomii fructiferi, ce se gasea prin cartier in Cluj-Napoca, dar a venit vremea rece si au cam ras din ce s-a strans.
Astfel ca am sperat ca intra salcamul, a intrat cam rau, am adunat ceva la tei tot de prin cartier si voi face o singura extractie pe inceput de iulie.

Cum scoti maxim dintr-o zona saraca dpdv apicol?
Prima regula e sa ingradesti matca pe 5-6 rame Dadant sau MER 2 corpuri cu max 6 rame 1/2 per corp.
Ce mai putem face ? Stiu, sa ma las de stuparit :))
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2024, 15:59

crisandp2 scrie:
yuonyuon scrie:e buna perceptia ca si cum numai hobistii muncesc...iar profesionistii doar numara banii....

Buna ziua,
din experienta dvs, daca lasam caturile cu miere pe stupi si tot adaugam peste gratia haneman, obtinem aceeasi cantitate de miere ca atunci cand am tine mai putine caturi si am oferi tot timpul familiei senzatia ca trebuie sa adune ca are gol deasupra puietului ?
De ce intreb ? Am crezut ca fac un pic de miere la pomii fructiferi, ce se gasea prin cartier in Cluj-Napoca, dar a venit vremea rece si au cam ras din ce s-a strans.
Astfel ca am sperat ca intra salcamul, a intrat cam rau, am adunat ceva la tei tot de prin cartier si voi face o singura extractie pe inceput de iulie.

Cum scoti maxim dintr-o zona saraca dpdv apicol?
Prima regula e sa ingradesti matca pe 5-6 rame Dadant sau MER 2 corpuri cu max 6 rame 1/2 per corp.
Ce mai putem face ? Stiu, sa ma las de stuparit :))
nu conteaza...cat de rele sunt conditiile....
in primul rand trebuie sa va notati cele doua culesuri de baza...datele cand incep si se termina
al 2 sa aveti albina autohtona...care se devolta exploziv si valorifica rapid culesurile de scurta durata....

si la treilea lucru cred ca stiti....sa limitati resursele in perioada culesului ca sa folositi toata albina la cules..in acea perioada ...si nu a sta pe puiet....(asta ar fi valabila in toate cazurile......dar totusi...in situatiie de baza melifera saraca ..trebuie lucrat mai precist si mai atent...altfel pierzi trenul

daca vreti sa atacati pomii fructiferi sau salcamul (unul din ele) tebuie sa faceti dezvoltarea inainte de aceste culesuri(pe zahar banuiesc daca nu e nimic in zona)...si apoi in preajma culesului sa o lasati mai usor cu ponta si mai mult cu culesul....iar la final de cules matca trebuie sa fie limitata chiar si la 4 rame ca mierea adusa sa nu fie consumata aiurea...

acum din experienta va zic ca 4 rame de puiet sunt la mine 25 de rame de albina..la tei...
axum am un raport foarte mare de culegatoare iar cele 4 rame de puiet nici nu le simte....
probabil ca la dumneavoastra dupa salcam matca a pontat 8-9 rame de puiet si resursele sau evaporat...acum in loc sa mancati miere aveti albina mai multa ....care daca nu este folosita ce rost are...

deci concluzie iesiti cu stupi buni si limitati matca ...sa faceti raport de culegatoare mai multa ...care poate culege in orce conditii...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 26 Iun 2024, 16:30

Multumesc dle Yuon,
conteaza sa iti sadeasca cineva o speranta ca se poate face o lingura de miere si in desert :D.
E al doilea an in care metoda dvs m-a ajutat sa am ceva miere.
Unde nu am lasat doar rame cu puiet, fara coronite cat de mici, familia a cam fugit prin copaci sau a tras botci, am fost nevoit sa fac Demaree, sa fac roi etc.
Cred merge bine si cu caturi de 1/2, 6 rame pe cat, diafragma , 2 caturi pentru familie, gratie si peste ea minim 4 caturi.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2024, 16:41

crisandp2 scrie:Multumesc dle Yuon,
conteaza sa iti sadeasca cineva o speranta ca se poate face o lingura de miere si in desert :D.
E al doilea an in care metoda dvs m-a ajutat sa am ceva miere.
Unde nu am lasat doar rame cu puiet, fara coronite cat de mici, familia a cam fugit prin copaci sau a tras botci, am fost nevoit sa fac Demaree, sa fac roi etc.
Cred merge bine si cu caturi de 1/2, 6 rame pe cat, diafragma , 2 caturi pentru familie, gratie si peste ea minim 4 caturi.
am sa va intreb cum am intrebat si pe altii care imi zic ca nu a mers un anume cules....

dintre tot stupii avuti la acel cules ...ati avut printre ei stupi care au adus un cat(sau doua 1/2) fulll???
daca raspunsul este ...DA!... atunci nu trebuie sa va mai zic eu ca se poate :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 26 Iun 2024, 18:37

yuonyuon scrie:.....
al 2 sa aveti albina autohtona...care se devolta exploziv si valorifica rapid culesurile de scurta durata....

si la treilea lucru cred ca stiti....sa limitati resursele in perioada culesului ca sa folositi toata albina la cules..in acea perioada ...si nu a sta pe puiet....(asta ar fi valabila in toate cazurile......dar totusi...in situatiie de baza melifera saraca ..trebuie lucrat mai precist si mai atent...altfel pierzi trenul

daca vreti sa atacati pomii fructiferi sau salcamul (unul din ele) tebuie sa faceti dezvoltarea inainte de aceste culesuri(pe zahar banuiesc daca nu e nimic in zona)...si apoi in preajma culesului sa o lasati mai usor cu ponta si mai mult cu culesul....iar la final de cules matca trebuie sa fie limitata chiar si la 4 rame ca mierea adusa sa nu fie consumata aiurea...
......
deci concluzie iesiti cu stupi buni si limitati matca ...sa faceti raport de culegatoare mai multa ...care poate culege in orce conditii...

Domnu' Yonn începe ușor, ușor sa dea din casa. Sfaturi , evident! Totuși apare o contradicție care ma baga în ceata. Ea a fost sesizata și de domnu' Bucovineanu, cu albină doica care ar trebui sa fie de fapt culegatoare. Puteți sa fiți oleacă mai explicit domnu'Yonn? În grija noastră de a evita depopulare după culesurile puternice recomandați o stimulare a pontei înainte și timpul culesului. Asta presupune deturnarea culegatoarelor de la menirea lor. Ca urmare nici cules trăsnet și nici puiet sănătos. Rămâne varianta stupilor ajutător, donatori,, de sacrificiu, etc, despre care nimeni nu vrea sa vorbească.
PS. Domnu Crișan, vedeți ca Yonn și Balian, lucra cu modele de stupi diferite respectiv multietajati cu rame mici ( 1/2) și rame mari 1/1.momentele intervențiile în stupi sunt complet diferite chiar dacă teoretic ar trebui sa fie aceleași.
Shrek

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2024, 22:30

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:.....

......

Domnu' Yonn începe ușor, ușor sa dea din casa. Sfaturi , evident! Totuși apare o contradicție care ma baga în ceata. Ea a fost sesizata și de domnu' Bucovineanu, cu albină doica care ar trebui sa fie de fapt culegatoare. Puteți sa fiți oleacă mai explicit domnu'Yonn? În grija noastră de a evita depopulare după culesurile puternice recomandați o stimulare a pontei înainte și timpul culesului. Asta presupune deturnarea culegatoarelor de la menirea lor. Ca urmare nici cules trăsnet și nici puiet sănătos. Rămâne varianta stupilor ajutător, donatori,, de sacrificiu, etc, despre care nimeni nu vrea sa vorbească.
PS. Domnu Crișan, vedeți ca Yonn și Balian, lucra cu modele de stupi diferite respectiv multietajati cu rame mici ( 1/2) și rame mari 1/1.momentele intervențiile în stupi sunt complet diferite chiar dacă teoretic ar trebui sa fie aceleași.
eu cred ca voi ati inceput sa intelegeti mai bine :lol: ...si cea ce parea pana mai ieri "secrete" deodata are sens si paraca dau din casa... :lol:

problema este ca multi ataca culesul de tei sau mai rau de FS fara albina de rezerva....
intr un cules puternic se pierde albina ...cine vine si ii ia locul???....daca nu au rezervisti...nu vine nimeni...`sau cuibul e blocat si nu vine albina din urma...

faza cu doicile astea .. e de explicat dar nimeni nu e destul de atent sa inteleaga cat de simplu este defapt....
in primavara avem doici care nu au crescut puiet in toamna....practic sunt albine de rezerva.....odata ce incep sa vina resurse de afara se apuca de crescut puiet si isi consuma corpul gras...devenid albine "muritoare"....care peste 2 sapatamni (dupa ce au crescut puiet) devin culegatoare cu acte in regula ...ca dealtfel orce albina ce creste puiet ajunge la 20 de zile culegatoare si la 40 moare (daca e ce trebuie)

dar cand avem abundenta de hrana ...se creste puiet mai mult decat ar trebuii ...deci avem mai multe doici raportat la cate avem nevoie sa crestem puiet ...si apar doicile care nu cresc puiet ...aceste devin de rezerva ...si pot fi culegatoare in plus...(in caz ca avem cules) dar pot devenii si crescatoare de puiet la nevoie ca dealtfel pot pleca si in copac pentru ca ele au corp gras chiar daca au imbatranit ca timp dar ele sunt "nemuritoare" pana isi consuma corpul gras adica cand incep sa creasca puiet ...sau se epuizeaza in culesuri...

albina de rezerva daca o avem o putem folosii la cules ...(daca intelegem structura)...aceasta albina e cu doua taisuri ca tot ea este cea care roieste...sau se conserva pe iarna...

acum ca sa iti raspund mai exact...inainte de cules trebuie in primul rand sa ai culegatoare adevarata(asta o faci prin dezvlotare liniara)...care sa dea tonul....iar ce de rezevra o va urma(deci faci majoritate in parlament instant :D )....
alta chesti este ca trebuie sa ai puiet in toate stadiile ca familia sa fie in dezvoltare nu in apogeu sau regres...pentru ca la momentul infloririi teiului va aparea o confuzie in randul albinelor si nu se mobilizeaza corespunzator...
puiet in toate stadiile inseamna ca au asigurat generatia viitoare si acum nu ramane decat sa mizeze totul pe cules(rezerva de hrana)...puiet in toate stadiile poate fi si pe 5 rame ...faptul ca matca ponteaza ajuta si la verticalizarea miereii....si mentinerea cuibului intact chiar si la finalul culesului..

intentia albinelor este in primul rand dezvoltarea la o dimensiune adica la o putere (nu este definit exact...aprox 30-60.000 albine)....fara a compromite hrana sau albina de rezerva....pentru ca albinele nu stiu ce urmeaza in sezon...au o vaga idee ca primava ar fi ceva cules si apoi vine apocalipsa si pana atunci trebuie sa ajunga la puterea"x" (in functie si de spatiu ) ...apoi sa adune hrana in exces si la final sa faca albina de rezerva(in exces)....iar daca este exces detoate si viitorul pare roz ..si inca nu a venit apocalipsa =>.roieste... :D

voi vreti sa va pice culesuril undeva cand vor ele sa isi faca proviziile ...nu mai tarziu si nici mai devreme....
prin datul ramelor la ouat mai incet sau mai repede....daca sunt putenici faceti roi ..sunt multe metode sa ii dezvoltati/infranati /ajutati sa pice cand trebuie...
e mai greu cand iesi prost din iarna ca nu poti face mare lucru :lol:

daca deschizi un stup si nu stii in ce stadiu este ..daca se sincronizeaza sau nu cu acel cules pe care il asteptam....atunci s a nu avem pretentii
trebuie sa sti exact pe unde se afla pe scara descrisa mai sus(dezvoltare =>cules=>albina de rezerva=> friguri/conservare....sau foamete si alte chestii rezultate practicii gresite a apicultorului,...)
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 26 Iun 2024, 22:59, modificat de 2 ori în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2024, 22:41

o sa se faca o confuzie ca am zis mai sus ca" multi ataca culesul de fs fara albina de rezerva"....nu ma refer la exces de albina de rezerva...
in multe cazuri nu au deloc albina de rezerva...doar culegatoarea si 3 albine care mai fac cate cva prin stup ...iar in momentul cand se termina culesul....culegatoarea pica si ramane un cuib blocat cu 5 albine....iar concluziile sunt total gresite pentru ca e greu de vazut deunde a inceput greseala ....si e mai usor sa vb de stropiri daunatori sau clima.....

dupa un cules intensiv este normal sa pierzi culegatoarea dar si o parte din rezerva...dar in nici un caz nu scade populatia in zona critica ...la data de 15 iulie inca mai eclozeaza 2000 de albine la zi....asta daca matca in urma cu 21 de zile ponta 2000 de oua la zi
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Iun 2024, 06:31

Este f corect ce ce a scris mai sus. Dacă zona nu este bogată și vreți să scoteți neapărat mire aș mai adăuga:
1. puterea meliferă a zonei contează enorm ( că aveți puține stupi în zonă nu însemnă că nu are alții și aglomerează)
2. albina are consum destul de mare în sezonul activ (vara consumă o zi atât cât consumă iarna întro lună)
- să fiți f atent la starea mierii adunate, și când aveți o cantitate (și dacă e mică) gata stoarceți
- să nu sufere familia de lipsa de hrană înlocuiți mierea cu sirop, dați cantități mici să nu afecteze următorul cules
3. ce ați întrebat spațiu permenent gol deasupra cuibului stimulează pofta de cules a albinei, cum coronița influențează negativ
4. zona meliferă diferă câteodată ff mult și la o distanță mică (la mine câțiva km contează ff mult)
PS: poate fi chiar tata Omidul a apiculturii tot nu va avea familii pefect egale care produc perfect aceași cantități :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE