yuonyuon scrie:"informatie apicola"...ce o mai fi insemnand si asta....?? ....
ati furat informatia din cadrul "modei" ...cu alte cuvinte ati jucat dupa cum s a cantat...Balian scrie:yuonyuon scrie:"informatie apicola"...ce o mai fi insemnand si asta....?? ....
Pe această idee, am folosit ramă mare înaltă de 320mm nu Dadant de 300mm, 35 de ani în sistem orizontal.
Când am ajuns să fiu suficient de informat (nu din cărţi!!) am trecut la sistem vertical. Cu ramă înaltă de
320mm. Tot din informaţii ce am avut la aceea vreme dintrodată am trecut cu o circulară debitând
în două corpul, rama şi tot. Mai apoi tot din informaţii ca foaia ramei să fie mai rezistentă şi lucrul să fie cât
mai uşor, precum rama cu foiţe să reziste şi la temperaturi mai ridicate, am trecut la foiţe de plastic.
Aş mai putea continua inşiruirea de n lucruri, adică aproape tot ce am schimbat în stupina mea din sinteza
informaţiilor primite de peste tot. Invenţiile mele sunt minime. Am furat tot ce am putut de la alţii, muncind!
ZERO ! sanse....trebuie sa facem diferenta intre ce poatefi adevara si ce poate fi o foarte buna vrajealka ...la care multi pun botul....Shrek scrie:Eu cred ca suntem contemporani cu schimbarea din temelii a obiceiurilor culinare. Nu numai ale romanilor, ale populației, în general. Cu 30-40 ani în urma, dulcele ca gust , era satisfăcut de puțin zahar (pentru ca cea mai mare cantitate produsa era folosita pentru fabricarea de alcool) și multa, foarte multa miere. Apoi au apărut îndulcitorii " fără zahar", iar supraproductia de zahar a dus prețul zaharului la cote extrem de mici, astfel ca folosirea mierii în cofetarii/patiserii/ a scăzut foarte mult. Apoi, au apărut fondurile europene și a crescut nr de producători de miere. Mulți romani au emigrat deci piață interna a scăzut dramatic. Oamenii conștientizează ca zaharu( dulcele în general) creează mari probleme de sănătate(vezi explozia de cazuri noi de diabet tip 2), ca atare decid sa renunțe la dulce/dulciuri. Contextul regional, războiul din Ukraina și cel internațional, mierea din China, practic sugruma piață mierii din tara noastră și eu.
Local, la noi în tara, piață " la borcan" se menține pe linia de plutire. Sunt încă suficienți oameni în vârstă, nostalgici după gustul mierii și aromele de odinioară din bucătărie în preajma sărbătorilor . Dar când se vor petrece și acestia?! Mai rămân cei care considera ca un mod cât mai natural de a se hrăni, presupune și consumul constant de miere. Dar oare va învinge ideea unui mod de viata sănătos, în dauna unei vieți pe fuga, hrana super procesata sau fast food?!
Se poate, sau cel puțin asa ne dorim noi.
Revenind cu picioarele pe pământ, vor rămâne " în picioare" apicultorii care vor produce miere cu costuri totale sub 8 lei per kg, incluzând și marja de profit. Sau cei care sunt hobby-sti și nu vând miere. Restul se vor pierde pe drum, suduind vremurile și politicienii, tanguindu-se ca" nu merge nimic"! Sau, poate natura va dori sa regleze puțin situația, nedand nectar un an, doi, trei, pana dispare acest tsunami de miere de pe piata!
Sa fim optimiști, mâine poate fi mai rau!
PS. La mine/noi, teiul a fost dezastru. Pe la jumătatea culesului, după inversarea magaziilor, teiul " s-a taiat! A apărut și mortalitate în fata stupului. Încă culeg ceva faneata și aduc polen. Dar miere curata de tei nu mai este, transformandu-se în poliflora. Cum spuneam, natura poate regla singura prețul.
pa eu doar pe urdinis pot vedea...ca nu am sitaBalian scrie:”Cei 15-20 rămași se compun din cei care sunt rezistenți la substanță și care amețesc de
tratament cad jos pe fund și unii urcă iarăși pe albinele care circulă pe fund....”
Eu am stat și la asta m-am uitat. D-voastră la urdinis.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 41 vizitatori