Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Shrek » 14 Iul 2024, 09:20

Ca unul ce foloseste acest sistem av, dati-mi voie sa nu cred în " minuni" de combatere a varoua. Singurul avantaj vizibil este ventilația pe timpul verii si intr-o mica măsură iarna, chiar dacă în familiile necalibrate corespunzător, apare condensul.
La varoua, în anii în care nu se dezvolta, varoua evaluează fix la fel în stupii cu fund av sau plin, bineînțeles în condiții de familii egale ca structura și putere. Când este atac masiv, poți sa ii lași și în curu' gol, ca tot se dezvolta păduchele. Doar tratamente preventive îl pot tine sub control.
Putem presupune însă în mod rezonabil ca tratamentele neomologate gen scabatox, pot crea o oarecare rezistenta a paduchelui la tratamentele . Zic și io!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 09:49

Balian scrie:Problema este cā nu mor toți şi ce rāmâne este cel mai periculos cā este rezistent. FAV terminā pe cei între. Care nu mor dar sunt atinşi. Ajutā la mārire de procent de reuşitā, ajutā sā nu fiu nevoit sā închid urdinişul.
Plus amprenta căzutā pe placā dā informații despre f multe lucruri pe care nu am de unde sā obțin. :)
pai si in toamna in lipsa puietului nu mai dam un tratament si i omoram pe toti??

daca da? ...atunci ce mai imi trebuie AV in august la primul tratament?...
intrebari grele ...dar au sens?
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Iul 2024, 09:56

Shrek scrie:Ca unul ce foloseste acest sistem av, dati-mi voie sa nu cred în " minuni" de combatere a varoua. Singurul avantaj vizibil este ventilația pe timpul verii si intr-o mica măsură iarna, chiar dacă în familiile necalibrate corespunzător, apare condensul.
La varoua, în anii în care nu se dezvolta, varoua evaluează fix la fel în stupii cu fund av sau plin, bineînțeles în condiții de familii egale ca structura și putere. Când este atac masiv, poți sa ii lași și în curu' gol, ca tot se dezvolta păduchele. Doar tratamente preventive îl pot tine sub control.
Putem presupune însă în mod rezonabil ca tratamentele neomologate gen scabatox, pot crea o oarecare rezistenta a paduchelui la tratamentele . Zic și io!

Ce să zic. Eu am folosit amândouă variante. Și fund plin și FAV. Eu la această concluzie am ajuns. :)
Am stupărit pe orizontale 35 de ani super înpachetate și am avut condens și puiet văros aproape permanent. Iarna țin familiile pe 3 corpuri de 1/2, cu fund coplet închis, urdiniș 2x6cm, șus hrănitor, sub el folia găurită 15x4cm pentru acces în hrănitor, gratie pe hrănitor peste care este un strat de burete de 2 cm și aerisire deschisă pe o parte pe capac. De 15 ani am această configurație și nu am mai avut condens deloc, nici puiet văros.
Ce spuneți despre evoluția diferită anuală a varoua sunt 100% de acord. Așa văd și eu situația cu varoua. Fundul gol nu rezolvă problema. El ajută la mărirea procentului de acțiune.
Scabatox este amitraz 100% ca și Mitak. Varachet Forte este un amestec din amitraz cantitate mai mică și tau-fluvalinat majoritar. Tau-fluvalinat era pe benzile Mavrirol. Acestă substanță ajută combaterea acarianului de trahee Acarapis Woodi despre care nu vorbește absolut nimeni deși este destul de periculos. Rezistența față de substanțe este un capitol ff sensibil. Părerea mea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 09:57

cuibul trebuie sa fie in mediu inchis..si la umbra....
dar noi il punem cu AV in soare....
tineti cont ca factorii de stres duc la aparitia daunatorilor ...scadearea imunitatii....atat factori de frig cat si de caldura....
defapt orice dereglare a microclimatului se penalizeaza....

fugim dupa 10 paduchi mai rezistenti si i lasam pe ceilalti sa se inmulteasca pe ultima rama....nu prea e correct...
cuibul este mentinut la 35 de grade dintr un singur motiv....si foarte bine intemeiat....e vorba de o temperatura unde sistemul imunitar lucreaza la maxim...orice racire sau dereglare face ca acest sistem sa scada..si daunatorii sa se inmulteasca...

dupa logica mea un fund pin este mai bun ca un fun d cu sita.......deci mai bine cu usa inchis a decat cu usa deschisa....
acum o sa invocati condensul....pai daca nu aveti albina de 10 rame ...asta e motivul...

solutie eficienta impotriva varoo este ...dar nu e la moda....
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Iul 2024, 10:07

D-neavoastră sunteți țintit pe FAV că este obligatoriu deschis. Nimic mai fals. Nu vreți să prindeți că FAV este funcțional și 100% închis ca un fund plin.
Cine deschide, face ca să aibă ventilație vara când este 40 de grade la umbră și 60 la cei care țin stupii la soare. O familie populată rezolvă cum rezolvă cu
reglarea temperaturii la 35 de grade, dar un roi cu popor puțin e pierit la 60 de grade. Asta nu e subiect de facultate. E pe cât se poate de simplu.
Eu nici familiile de producție nu țin la soare. Cu gândul la mine nu neapărat le ele. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 10:14

atata timp cat afara e -10 iar in stup sunt 15 grade ...si nu aveti o izolatie intre cele doua temperaturi ...apare condensul....fizica declasa a 5 a...
]

deci daca stiti definitia condensului....aerul cald si umed (din stup) in contact cu o suprafata rece (adica ziarul sau folia ce o pun multi) face ca umiditatea sa se transforme in apa ....
de ce nu izolati cum trebuie deasupra??...o patura...sau ceva care separa cele doua temperaturi ...

lasatul ramelor in plus ...lafel acelea sunt in interiorul cuibului dar nu sunt incalzite ci la temperaturile de afara ....deci pe n interval de 10 rame avem si -10 dar si 15 ...oare nu e normal ca sa apara condesn???

eu nu am asa ceva! ...albina ful pe 6 rame si folie deasupra sau paturi...nu apare nimic....si doar urdinsul deschis atat...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 10:24

Balian scrie:D-neavoastră sunteți țintit pe FAV că este obligatoriu deschis. Nimic mai fals. Nu vreți să prindeți că FAV este funcțional și 100% închis ca un fund plin.
Cine deschide, face ca să aibă ventilație vara când este 40 de grade la umbră și 60 la cei care țin stupii la soare. O familie populată rezolvă cum rezolvă cu
reglarea temperaturii la 35 de grade, dar un roi cu popor puțin e pierit la 60 de grade. Asta nu e subiect de facultate. E pe cât se poate de simplu.
Eu nici familiile de producție nu țin la soare. Cu gândul la mine nu neapărat le ele. :lol:
va ti gandit dumneavoastra ca daca tineti deschis fundu AV acum pe canicula e un ajutor pentru stupi??
cum?....deci in interior trebuie sa fie 35 de grade iara afara sunt 40.....cum ajuta...?

deci sunt multe chestii pe care dumneavoastra le luati de bune dar nu intrati in detalii sa vedeti daca e bine sau nu...
eu am inteles ca FAV se poate tine deschis sau inchis...dar de ce sa il deschidem?...aici e dilema ...

eu vreau sa mi fac 20 de funduri cu colector (acum caut model) si implicit fund si cu sita....la anu ma lamuresc mai bine ...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 14 Iul 2024, 10:34

Condensul apare iarna nu numai la podisor sau folie sau hârtie sau ce are fiecare pe acolo. Apare și în porțiunile goale din stupi, în locul ramelor, după diafragma, etc. Ca doar nu pui polistiren de 10 în stupi!
Știm cu toții, sau ar trebui sa știm cu toții ca apariția condensului este consecință dezechilibrului structurii familiei de albine după apariția puietului, sau, mai grav, înainte de apariția lui. Asa zisa albină care trăiește mai mult, albinele matusalemice, au întrat în iarna betege, cu păduchi în par sau din cauza hranei de proasta calitate, au primit olecuță de diaree. Când ies la pensie fochisti din stup și se strica termostatul, în stup ploua.
Stupul av, cu fund gol pe toată suprafață, poate fi transformat în fund plin băgând suberul de tabla. Dacă te temi ca este frig, poți pune o izolație de parchet pe tabla și sau burete la capete. Este fix ca un stup cu fund fix. Mai este un avantaj la tratamente cu varachet pe fitile. Nu riști sa dai foc la stup!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 10:52

Shrek scrie:Condensul apare iarna nu numai la podisor sau folie sau hârtie sau ce are fiecare pe acolo. Apare și în porțiunile goale din stupi, în locul ramelor, după diafragma, etc. Ca doar nu pui polistiren de 10 în stupi!
Știm cu toții, sau ar trebui sa știm cu toții ca apariția condensului este consecință dezechilibrului structurii familiei de albine după apariția puietului, sau, mai grav, înainte de apariția lui. Asa zisa albină care trăiește mai mult, albinele matusalemice, au întrat în iarna betege, cu păduchi în par sau din cauza hranei de proasta calitate, au primit olecuță de diaree. Când ies la pensie fochisti din stup și se strica termostatul, în stup ploua.
Stupul av, cu fund gol pe toată suprafață, poate fi transformat în fund plin băgând suberul de tabla. Dacă te temi ca este frig, poți pune o izolație de parchet pe tabla și sau burete la capete. Este fix ca un stup cu fund fix. Mai este un avantaj la tratamente cu varachet pe fitile. Nu riști sa dai foc la stup!
de asta se cheama anti varooa :lol:

gata mister elucidat..urmatorul subiect :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 14 Iul 2024, 10:53

Eu am majoritatea stupilor cu fund plin din scandura. Am numai 5 cu fund de plasa In timpul verii urdinisul are 389 x 20mm. Desi in aceasta vara a fost si este foarte cald, unele familii au inceput sa obtureze urdinisul cu propolis incepand dintr-n capat. In unul din anii trecuti o familie cu fund cu plasa s-a apucat sa propolizeze plasa de la fund. Au propolizat cam 20% din suprafata. De aici se pot trage niste concluzii.
Referitor la tratamentele AV scapa parazitii care la momentul tratamentului se afla pe puietul capacit si cei care se afla intre tergitele albinelor. Daca nu ar fi astfel tratamentele facute in lipsa puietului ar trebui sa omoare toti parazitii.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 11:12

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu am majoritatea stupilor cu fund plin din scandura. Am numai 5 cu fund de plasa In timpul verii urdinisul are 389 x 20mm. Desi in aceasta vara a fost si este foarte cald, unele familii au inceput sa obtureze urdinisul cu propolis incepand dintr-n capat. In unul din anii trecuti o familie cu fund cu plasa s-a apucat sa propolizeze plasa de la fund. Au propolizat cam 20% din suprafata. De aici se pot trage niste concluzii.
Referitor la tratamentele AV scapa parazitii care la momentul tratamentului se afla pe puietul capacit si cei care se afla intre tergitele albinelor. Daca nu ar fi astfel tratamentele facute in lipsa puietului ar trebui sa omoare toti parazitii.
foarte bine....propolizeaza doar cei puternici ...pentru ca cei slabi ar propoliza si ei dar nu au posibilitatea....
deci albia prefera doar un urdinis....acum pe caldura ...multe albine racesc cuibul sub 35 ...iar altele pe puiet capacit incalzesc exact la 35...deci sunt doua actiuni...
imaginativa cu fund AV deschis ...cat de greu e sa te lupti cu o masa de aer la temperatura mare ..cand e mult mai usor doar cu un urdinis de 25x2...sau sa zicem si unul superior...desi nu cred ca e necesar...

in legatura cu varooa...da ase este tramanentul facut toamna in lipsa puietului ar trebuii sai omaoare pe toti ....iar debia atunci ce se ridica putem zice ca sunt rezistent...altfel nu avem cum sa aflam...
deci facem 3 tratamente (test) in lipsa toatala a puietului ...si ar trebuii sa cada la primul 95 %...iar apoi posibil catva...asa zisii "rezistenti"
daca rezista la unul banuiesc ca razista si la 3 consecutive? eu nu cred
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Iul 2024, 12:15

Eu cred. Dacă rezistă la unu poate rezista și la mai multe că este rezistent nu ”întâmplător” rezistent!!
Toți nu ați fost atenți la ultima poză pe care am pus. Am zis atenție :lol: ”iarna pun sub placă un polistiren de 5cm izolație”.
Și mai ceva...am spus cu configureația amintită nu am condens deloc de când folosesc!
Diferența între FAV deschis parțial sau închis (fund plin) și spațiul lăsat larg este barba la urdiuniș. Ventilația deschid când apare
prima barbă la urdiniș și dispare dintodată după ce deschid. :!:

Bun să trecem la alt subiect. FOLIA. Folia pe toată suprafața corpului și cu condensul sunt cei mai buni prieteni. Ce spuneți? :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 13:31

Balian scrie:Eu cred. Dacă rezistă la unu poate rezista și la mai multe că este rezistent nu ”întâmplător” rezistent!!
Toți nu ați fost atenți la ultima poză pe care am pus. Am zis atenție :lol: ”iarna pun sub placă un polistiren de 5cm izolație”.
Și mai ceva...am spus cu configureația amintită nu am condens deloc de când folosesc!
Diferența între FAV deschis parțial sau închis (fund plin) și spațiul lăsat larg este barba la urdiuniș. Ventilația deschid când apare
prima barbă la urdiniș și dispare dintodată după ce deschid. :!:

Bun să trecem la alt subiect. FOLIA. Folia pe toată suprafața corpului și cu condensul sunt cei mai buni prieteni. Ce spuneți? :lol:
da ...se muta albina pe sita... :lol:
barba faci cand nu au albinele loc in lada...nu ai miere necapacita sau un spatiu liber unde pot "freca menta"...sunt foarte multe albine tinere care nu au ce face in aceste perioade ...normal stateau pe miere necapacita...le place acolo...
dar daca totul e capacit sau nu e loc in lada....nici peste matca in cuib unde ponteaza nu pot sta ..asa ca sunt expediate afara...pentru ca incurca ventilatia..

la mine nu fac barba...si nici nu ma pot lauda cu asa cvva ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Iul 2024, 14:04

yuonyuon scrie:....da ...se muta albina pe sita... :lol:
barba faci cand nu au albinele loc in lada...nu ai miere necapacita sau un spatiu liber unde pot "freca menta"...sunt foarte multe albine tinere care nu au ce face in aceste perioade ...normal stateau pe miere necapacita...le place acolo...
dar daca totul e capacit sau nu e loc in lada....nici peste matca in cuib unde ponteaza nu pot sta ..asa ca sunt expediate afara...pentru ca incurca ventilatia..

la mine nu fac barba...si nici nu ma pot lauda cu asa cvva ...

Repet...deschid ventilația când apare barba la urdiniș, și dispare barba dintodată! Albina nu iese din ladă că acolo le place, ea iese că nu le place înăuntru. :lol:
Pentru mine este coșmar când este căpăcit tot. Asta se întâmplă când sunt tăntălău de leneș sau nu am avut timp să extrag la momentul potrivit. Extracția se face
după umidometru când este gata mierea nicidecum când este căpăcită. Când este căpăcită e deja prea târziu. Părerea mea. :)
Altfel barbă poate face și un nucleu pe trei rame de un sfert. Dar acolo albina este mai isteață și părăsește lădița cu totul, spunând adio stuparului de ”top”.

Ași cerut să lăsăm FAV și aerisirea. Trecem dacă vrem la folie. Folia nu izolează absolut nimic, numai reține umezeala. Eu de anul ăsta folosesc izolație în loc de folie.
Izolează și vara și iarna. Asta:
https://www.dedeman.ro/ro/folie-termoiz ... /p/6038515
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2024, 15:20

eu nu mai folosesc folia ...
ma enervau ca le lua mereu vantu ...si leam desfiintat :lol:

am paturi care sunt mult mai comode si eficiente si gratis
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iul 2024, 10:05

Dealungul anilor în afară de folie am folosit difetite materiale pentru izolație. Ziare, carton, haine vechi, saltea de paie,
material textil anume confecționat pentru izolație…Iarna fiecare s-a comportat diferit. Ziarele absorb umezeala, dar și
păstrează favorizând mucegaiul. Cartonul și haine vechi la fel. Salteaua de paie erau bune că și izola și lăsea să treacă
umezeala. Tot așa și materialul, textil presat care folosesc și acum. Saltelele erau prea groși și le spărgeau șoarecile.
Pentru mine buratele s-a părut cel mai potrivit. Un starat gros de 2-3cm care și izolează, elastic umple perfect spațiul
și nu le ia vântul. Lasă să treacă umezeala prin el și se poate spăla nu ca textilul presat. Ăla după spălare se duce. Iarna și
primăvara fanta de aerisire pe capac este deschisă înrtro parte să poată elibera umezeala excesivă din stup. Pe burete se
adună condens deasupra care treptat se evaporă. Sub el este permanent uscat. Ciudat dar gășelnița găurea și rodea folia,
de asta am renunțat la ea. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE