Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 17 Iul 2024, 16:22

atractiv subiectul cu ...umezeala in stupi......ce urmeza cum prevenim furtisagul??? :lol:

app la voi merge mana?...ca eu ma asteptam la FS ..dar mierea e neagra.........
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iul 2024, 17:36

Și la mine e mai închisă culoarea la fs ca de obicei. Dar nu
cred că de mană că nu are ce să dea mană la mine.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 17 Iul 2024, 18:50

yuonyuon scrie:atractiv subiectul cu ...umezeala in stupi......ce urmeza cum prevenim furtisagul??? :lol:

Propuneți și descrieți un subiect potrivit. Încet ieșim din grosul lucrului. Vom avea timp penrtu discuții.
Eu mai am mult de învățat. Ajutați-ne să cunoaștem lucruri noi. Eu sunt primitor. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Iul 2024, 19:01

Balian scrie:
yuonyuon scrie:atractiv subiectul cu ...umezeala in stupi......ce urmeza cum prevenim furtisagul??? :lol:

Propuneți și descrieți un subiect potrivit. Încet ieșim din grosul lucrului. Vom avea timp penrtu discuții.
Eu mai am mult de învățat. Ajutați-ne să cunoaștem lucruri noi. Eu sunt primitor. :)
in ce domeniu lucrati.?..ca daca e vb de apicultura am 10 zile in care numa ma uit la urdinis,...
ce anume ati lucrat la stupi ca m ati facut curios?
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iul 2024, 19:41

Am stors am stors și am stors. Am și tot procesat mierea. Urmează să aranjez spre configurație de iernare,
le tratez cu Varostop și am plecat în vacanță. Când vin cântăresc cu un cântar de mână fiecare stup. La
care trebuie dau la care nu nu. Forma finală pentru iernare voi avea în 15 august. După aia mă văd de
treaba mea. Urmăresc furtișagul până la un tratament fără puiet. :lol: Și iarna...vănzare de miere și
discuții despre ce am făcut rău sau bine. Numai dacă vrem. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Iul 2024, 21:50

Sa scada temperatura ca nu desfac stupii la 40 grade...
Astept inca o ploaia sa mai incarce un cat... :lol:

Apoi tratament si larevedercii!!
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iul 2024, 21:59

Dacă stupii sunt la soare, atunci vă înțeleg. Dar și ele au o viață. :shock:
Balian

Mesajde yuonyuon » 17 Iul 2024, 22:34

Balian scrie:Dacă stupii sunt la soare, atunci vă înțeleg. Dar și ele au o viață. :shock:
am plantat eu cateva mini paduri si livezi dar inca nu fac umbra adevarata.. ....urmeaza... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Iul 2024, 16:28

Numărul de familii trebuie fie permenent sincronizat cu puterea de vănzare. Cantitatea de miere pe care am
nevoie în fiecare an să servesc clientala este o cantitate cam fixă. Pentru o producție medie pe familie socotesc
50kg anual. Nu este puțin, nu este mult, pe câmpie e ușor de atins. Apare mai multe probleme. Una este sporul
anual a stupinei. Din experiența mea multianuală cca. cu o treime se înmulțește numărul de stupi. Asta și când
nu vrei să înmulțească cu nici un stup. A doua problemă este surplusul de producție care se produce peste acel
50kg/familie/an.
F 2024 Canal.jpg

Cum se vede numai la fs a fost un spor d peste 70kg. Și încă nu este gata. La toți nu numai la mine. Poate și mai mult.
Și sporul și supraproducția mă înpinge spre vânzare de familii primăvara. Cu sparanțele de vânzare a produselor
apicole proiectul vânzării este încert. Ce pot face? Eu tot la asta mă gândesc și mă pregătesc.
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2024, 22:38

daca ramane pe stoc se strica??...nu cumva sa ramana un butoi de salcam ca ocupa spatiu degeaba :lol:

daca aveti stupi destinat productiei ...normal din aceia nu se fac roi...dar noi mai ciupim cate o rama ...din cand in cand...
dar daca ar fi sa exploatam doar pentru miere ar trebuii sa nu facem roi din ei...sai tinem la nivel de productie tot sezonul ...maxim un nucleu pentru schimbat matci...asa ar fi corect ....

alte variante? : polen?....ceara?....roi?...matci???...
vorbiti de limitarea ?...despre ce limitare vorbim ....cati stupi pe vatra ?...media am inteles 50 kg per stup...stationar??
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iul 2024, 10:49

Cât pot nu țin miere în butoaie. E greu de scos din butoi dacă se cristalizează. Prefer bidoane de 40kg de plastic tip Amigo.
Am două pivnițe uscate unde țin mierea la răcoare. Am peste 100 de bidoane. Locul în pivnițe mă limiterază la stoc.

Nici nu mă gândesc la roi pentru vânzare. Albine le țin numai pentru producție de miere. Și așa am un spor la numărul de familii
de 1.3-1.4 în fiecare an. Așa sunt nevoit să vând din ele să mă mențin la un număr dorit.

Nu mă ocup în afară de producere de miere cu absolut nici un produs apicol. Polen nu adună, să am și pentru vânzare, ceară este
cât este, nu folosesc deloc, roi la pachet fac după salcâm că sunt obligat să fac ceva cu armata de albine să slăbesc familiile în
aceea perioadă, altfel trec la stupăritul tradițional în scorburi. :lol: Mătci noi cumpăr de la producători.
Despre limitare, consider că peste 20 de familii pe o vatră îmi sunt concurent la propria mea producție. Folosesc 3 platforme
extensibile de 18 stupi pe care vara le țin în locuri diferite dar nu departe una de cealălalte. Max. 5-10km.
Socotesc 50kg/familie/an producție medie în regim staționar. Adică o singură mișcare fac primăcară de pe vatra de iernare pe
3 vetre distanțate. Am două culesuri mari. Un cules continuu început la decada a doua a lui aprilie la rapiță care se continuă cu
salcâm. Iunie pauză, iulie masiv fs și atât. Adică înainte, între și după ceva pe acolo nesemnificativ. :)
Balian

Mesajde buca » 19 Iul 2024, 13:20

Buna ziua, eu sunt unul dintre hobysti in stuparit...Cine spune ca nu conteaza rasa se inseala amarnic dpmdv.
In urma cu doi ani am cumparat cateva regine , unele le-am omorat datorita nepriceperii.
am ramas cu bk, carpatina, italienele au fost schimbate linistit.
In zona mea culesul principal este la salcam ; bk a avut 15 kg/stup ...,,italienele peste 30 de kg / carpatina in jur de 10 kg...si maidanezele mele 6-7 kg pe care nu am putut sa o iau pentru ca a fost amestecata cu polen... puiet.
La bk si ,,italiene " am avut magazie cu gratie.
Niciodata nu mi-am inchipuit ca voi avea stup cu peste 30 de kg miere...acum vreau sa fie toti la fel :lol:
In acest scop am mai achizitionat cateva matci italiene anul acesta...sa vad ce va iesi.
Deocamdata sunt plecat ...astept sa vad daca au facut ceva la floarea soarelui...sunt cateva ha bune pe o raza de vreo 2 km.
Pentru toamna ...am insamantat facelia ...vreo 3000 de m patrati ...pentru a le tine ocupate.
buca

Mesajde Balian » 19 Iul 2024, 15:24

Italienele nu sunt vestite la producție mare. Popor fac câtă lumea, dar nu
prea sunt harnice, sau pur și simplu poporul cel mare mănâncă ce adună. :)
Balian

Mesajde buca » 19 Iul 2024, 16:41

Pentru mine s-au dovedit cele mai convenabile...repet...au fost italiene ; dupa schimbarea linistita a celor pe care le-am cumparat nu mai stiu cat de italiene mai sunt . Ideea este ca au fost peste bk.
Stiu, cea mai laudata , cea mai economica este carnica. Nu-mi pot permite asa ceva pentru ca timpul alocat lor este foarte putin ...din pacate.
La carnica trebuie sa fii tot timpul cu ochii pe stup , umple tot cu polen...tot timpul trebuie sa fii atent la cuib.
Nu spun eu ca italiana este cea mai cea...dar cred ca este cea mai potrivita pentru mine.
Le am in stupi pe 12 rame, inainte de salcam cu 1 saptamana le-am lasat cu 8 rame de albina ...peste 1 luna am gasit stupii bubuind de albina + 9 rame 1/1 in magazie miere capacita, ramele nu au fost cladite capacita 90%.
Dpmdv nu productivitatea este problema la ele ...ci furtisagul...cred ca aici este marea problema a lor
In alta ordine de idei...albinele sunt un hobby pentru mine . Asta nu inseamna ca nu vreau miere, sincer... nici prea priceput nu ma consider.
buca

Mesajde Shrek » 19 Iul 2024, 17:07

Ai putea, înainte de a trage concluzii de genu': italienele sunt cele mai bune, sa îți pui câteva intrebari:
1. Pe ce te bazezi când spui ca matcile au fost schimbate linistit? Nu le ai mai gasit? Nu mai aveau vopsea în par? S-a schimbat și culoarea /caracteristicile albinelor lucratoare? Poate doar a roit!
2. Ce te face sa crezi ca având mai multe tipuri de regine/albine o sa afli răspunsul la întrebarea: care sunt cele mai bune?!
3. Din ce am citit eu și mai ales din ce am observat în realitate, legea o fac trântori care transmit informația genetica intr-o proporție covârșitoare. Așadar, viitoarele regine, împerechează natural, vor purta însușirile transmise de trântori locali, mulți dintre ei provenind din rasa maidaneza carpatica mioritica dacogetica! Ai putea avea o șansă să folosești în fiecare an regine însămânțate artificial. Crezi ca reginele lăudate de vânzători sunt " secretul" unor producții record de miere?
4. Vecinii cu stupine ce producții au avut? Mai mici sau mai mari ca ale dumitale? Ei ce rasa au?
Părerea mea este ca exista stupi care au producții record ( putini), fiind primul an ca familie. Sa ii urmărești și anul viitor, dac-om fi sănătoși, sa ne povestești ce producții obții cu italienele. Dacă ai grija de maidaneze, vei avea surprize plăcute, deci sa vezi producții record în familii cu origine necunoscuta.
În rest, toți am trecut prin asta! Bafta!
Shrek

Mesajde buca » 19 Iul 2024, 17:21

Nu am vrut sa insinuez ca eu am descoperit apa calda...am incercat sa explic ceea ce am facut si ceea ce ...sper sa se intample.
In zona in care am albinele sunt cativa cu stupi , dar toti ...absolut toti au numai matci din roire . Sunt foarte ,,secretosi", nu spun nimic.
Toti folosesc numai stupi orizontali , cred ca storc si cuibul pentru ca mierea pe care o vand contine foarte mult polen...nu este limpede.
Ne auzim la anul
buca

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE