Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 19 Iul 2024, 19:39

buca scrie:Nu am vrut sa insinuez ca eu am descoperit apa calda...am incercat sa explic ceea ce am facut si ceea ce ...sper sa se intample.
In zona in care am albinele sunt cativa cu stupi , dar toti ...absolut toti au numai matci din roire . Sunt foarte ,,secretosi", nu spun nimic.
Toti folosesc numai stupi orizontali , cred ca storc si cuibul pentru ca mierea pe care o vand contine foarte mult polen...nu este limpede.
Ne auzim la anul

Faptrul că ați comparat producția la diferite soiuri de mătci pe aceeași vatră este un lucru bun.
Dacă însă numărul familiilor din aceeași soi este mic sau 1, atunci concluziile nu sunt chiar relevante.
Asta spun din experiența ca rezultatul producției a mai multori familii de același fel nu sunt f asemănătoare.
Pentru un rezultat cât mai real, media a mai multori familii se ia în calcul. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2024, 22:25

Tipic ...toti cad in capcana ...." Matcile aduc mierea"...
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Iul 2024, 06:12

Grosul mierii face baza meliferā. Noi stuparii numai complicām lucrurile. Nu e chiar aşa. Mai este şi albina. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Iul 2024, 07:55

Culegatoarea....aia aduce mierea...
Ma mira va nu stiti lucru asta pana acum :lol:
yuonyuon

Mesajde paul » 20 Iul 2024, 10:29

yuonyuon scrie:Tipic ...toti cad in capcana ...." Matcile aduc mierea"...

Da . 8-)
Eu am la ambele stupini doar F0 , maidaneza. Pana la floarea soarelui am deja o medie de 37 kg. per colonie in conditiile in care nu am avut rapita deloc, salcamul a fost cam chinuit din cauza temperaturilor scazute, ceva cules la teita (tei salbatic). Aproximez un 20-25kg la floare. Stationar.
Daca as fi avut si eu italiene oare cat as fi facut ? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde buca » 20 Iul 2024, 10:39

Nu sunt asa de sigur ca ati fi avut aceleas rezultate daca acordati albinelor timpul pe care-l acord eu .
Nu vad rostul ironiilor...
Acum sunt in Africa, timpul pe care-l acord albinelor este foarte putin . Observatia facuta de mine la italiene si bk a fost ca nu au blocat cuibul cu polen , mierea in magazie...celelalte nu au urcat . Acesta fiind motivul care...zic...eu ,se potriveste cel mai mult in conditiile date.
Asa cum am spus mai sus...nu ma consider prea priceput
buca

Mesajde Balian » 20 Iul 2024, 10:53

Am o vatră de tineret. Am inițiat cu 20 de roiuri la pachet cu mătci cumpărate. Cum am spus din experiența mea din 10 mătci de la crescător 3 sunt f bune 4 medii și 3 rebuturi fără valoare.
Tineret 2024.jpg

Cum vedeți pe poză din 20, 3 lipsesc nu au acceptat sau au omorât la urmă, deși la roiuri la pachet gradul de acceptare de obicei este destul de OK. Care sunt pe un corp sunt slabe. Stupii pe două corpuri sunt medii și bune. Pe trei corpuri sunt excepțional de bune. Care de pe fs sunt full cu miere.

Au miere.jpg

Diferența poate provine de la n factori. La infințare periez albină din magazii de pe fiecare familie cum vine la rând. Nu fac diferență. Este când ajunge albină de la mai multe familii. Important este cantitatea. Nu mă uit la structura albinei că sunt leneș. :oops: Sunt pe aceeași vatră, aceeași bază meliferă, aceeași tehnologie, acelaș stupar și diferență cum am spus. Mie este ff comod să urmez această procedură și roiurile folosesc la urmă în funcție de puterea lor. Sau le las așa cum sunt, sau folosesc la schimbarea mătcilor famililor cu matcă bătrână. Mai simplu nu pot închipui. Am trei vetre cu vârste succesive diferite a mătcilor. Ar fi comod să cele vând cele bătrâne și tot să rămân cu tinere. Așa nu am mai avea nevoie nici să schim mătcile. Mi frică că va urma stagnare de cumpărare și de roi. Numai varoua mă poate ajuta la vânzare. Să cumpere cei la care au lucrat bine păduchii. :(
Balian

Mesajde buca » 20 Iul 2024, 10:54

Balian scrie:
buca scrie:Nu am vrut sa insinuez ca eu am descoperit apa calda...am incercat sa explic ceea ce am facut si ceea ce ...sper sa se intample.
In zona in care am albinele sunt cativa cu stupi , dar toti ...absolut toti au numai matci din roire . Sunt foarte ,,secretosi", nu spun nimic.
Toti folosesc numai stupi orizontali , cred ca storc si cuibul pentru ca mierea pe care o vand contine foarte mult polen...nu este limpede.
Ne auzim la anul

Faptrul că ați comparat producția la diferite soiuri de mătci pe aceeași vatră este un lucru bun.
Dacă însă numărul familiilor din aceeași soi este mic sau 1, atunci concluziile nu sunt chiar relevante.
Asta spun din experiența ca rezultatul producției a mai multori familii de același fel nu sunt f asemănătoare.
Pentru un rezultat cât mai real, media a mai multori familii se ia în calcul. :)

Perfect de acord
buca

Mesajde buca » 20 Iul 2024, 11:11

Balian scrie:Am o vatră de tineret. Am inițiat cu 20 de roiuri la pachet cu mătci cumpărate. Cum am spus din experiența mea din 10 mătci de la crescător 3 sunt f bune 4 medii și 3 rebuturi fără valoare.
Tineret 2024.jpg

Cum vedeți pe poză din 20, 3 lipsesc nu au acceptat sau au omorât la urmă, deși la roiuri la pachet gradul de acceptare de obicei este destul de OK. Care sunt pe un corp sunt slabe. Stupii pe două corpuri sunt medii și bune. Pe trei corpuri sunt excepțional de bune. Care de pe fs sunt full cu miere.

Au miere.jpg

Diferența poate provine de la n factori. La infințare periez albină din magazii de pe fiecare familie cum vine la rând. Nu fac diferență. Este când ajunge albină de la mai multe familii. Important este cantitatea. Nu mă uit la structura albinei că sunt leneș. :oops: Sunt pe aceeași vatră, aceeași bază meliferă, aceeași tehnologie, acelaș stupar și diferență cum am spus. Mie este ff comod să urmez această procedură și roiurile folosesc la urmă în funcție de puterea lor. Sau le las așa cum sunt, sau folosesc la schimbarea mătcilor famililor cu matcă bătrână. Mai simplu nu pot închipui. Am trei vetre cu vârste succesive diferite a mătcilor. Ar fi comod să cele vând cele bătrâne și tot să rămân cu tinere. Așa nu am mai avea nevoie nici să schim mătcile. Mi frică că va urma stagnare de cumpărare și de roi. Numai varoua mă poate ajuta la vânzare. Să cumpere cei la care au lucrat bine păduchii. :(

Foarte frumos, ce aveti dvoastra aici inseamna ...industrie. Scopul meu sunt 15-20 de stupi .
buca

Mesajde yuonyuon » 20 Iul 2024, 11:17

paul scrie:

Da . 8-)
Eu am la ambele stupini doar F0 , maidaneza. Pana la floarea soarelui am deja o medie de 37 kg. per colonie in conditiile in care nu am avut rapita deloc, salcamul a fost cam chinuit din cauza temperaturilor scazute, ceva cules la teita (tei salbatic). Aproximez un 20-25kg la floare. Stationar.
cu doua culesuri bune sari lejer de cifra magica 50...
Daca mai pica si al trei lea cules...deja vorbim de cifre astronomice :lol: ...conditia la mine ...matca sa fie neagra si "urata".....si moca :lol:
yuonyuon

Mesajde buca » 20 Iul 2024, 11:22

yuonyuon scrie:
paul scrie:

Da . 8-)
Daca mai pica si al trei lea cules...deja vorbim de cifre astronomice :lol: ...conditia la mine ...matca sa fie neagra si "urata".....si moca :lol:

De cate ori vizitati stupina in 35 de zile , in timpul sezonului, nu iarna ?
buca

Mesajde yuonyuon » 20 Iul 2024, 11:23

Fiecare are preferinte cu ce matca vrea sa lucreze ....dar nu confundati rezultatele cu preferintele...
Plus ca nu dovedeste nimc...matca e matca ....culegatoarea e culegatoare si structura e 80%>....

Regula. La mine orce matca care are potenial tre sa aduca minim 50....nu conteaxa din ce rasa face parte sau culoare etc....faptul ca unele se comporta in anume fel sau altul... tine de preferinte noastre...

Nu exista albina care nu aduce miere.. :o
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 20 Iul 2024, 11:33, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Iul 2024, 11:28

buca scrie:
yuonyuon scrie:
paul scrie:

Da . 8-)

iarna uit ca am stupi...macar vara sa fiu prezent sa scot mierea...daca nici asa...atunci nu ma pot numii apicultor...nu?
yuonyuon

Mesajde buca » 20 Iul 2024, 11:40

yuonyuon scrie:
buca scrie:
yuonyuon scrie:
paul scrie:

Da . 8-)

iarna uit ca am stupi...macar vara sa fiu prezent sa scot mierea...daca nici asa...atunci nu ma pot numii apicultor...nu?

Depinde de fiecare, sunt anumite situatii in care eu nu pot face asta datorita serviciului , asa cum am mai spus acum sunt in Africa, mai la Sud de ecuator.
Pentru mine cea mai mare satisfactie cand ajung acasa...este sa vad ca mai sunt in stup.
Eu chiar nu ma numesc apicultor...gestionarul de unde cumpar cele necesare pentru albine mi-a zis ca sunt ,, cel mai atipic apicultor".
Daca au facut ce la FS , aflu peste cateva zile, nu le voi lua mierea . Ce am luat de la salcam este mai mult decat suficient pentru necesarul familiei.
Ideea este ca vreau sa stiu ce mananca cei din familia mea...
buca

Mesajde yuonyuon » 20 Iul 2024, 13:09

Stiti cine lauda o anume rasa??...doar crescatorii de matci si incepatorii entuziasmati.... :lol:

In realitate toate sunt bune si productive pe maini bune...

Anu asta se pare ca a fost anul italiencelor ..la anul poate fi al carpatinelor...si tot asa....cu timpul o sa vedeti ca matca e doar o parte ...si ca alti factori conteaza....la productia de miere.......
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Iul 2024, 06:38

Producția de miere este una din trăsăturile pe care poate avea o rasă. Dacă citiți acest articol:
https://inlumeaalbinelor.com/2020/07/pe ... tele-adam/
(apare la început o reclamă, care dispare peste câteva secunde)
puteți vedea ce importanță avea alegerea unei rase. Fratele Adam a ales o altă rasă în loc de
locală pentru că practic au dispărut albinele de o boală la aceea vreme.
Personal folosesc carnica și pot spune că propolisează excesiv. Pentru cine adună propolis, recomand
carnica. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE