Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 09:32

eu daca la data asta am 4-5 table de puiet ...pastura ...si miere peste 10 rame capacite ....in cazul in care am avut toata vara 5 rame de puiet....ce as mai stimula eu in acest caz....???? deja este puiet ..stupii nu sunt blocati..deci mai exact ce sa stimulez???
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 12:12

astept raspunsuri....sa nu credeti ca scapati :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2024, 12:37

Ce propuneți sā fac dacā nu am pāsturā suficientā? Miere am cât bidoane nu am. Ce sā fac cu mierea? ( mie şi 9 rame de 1/2 este prea mult pentru iarnā. ce sā fac cu restul?)
Întreb ff serios. Nu e glumā.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 12:57

Nu colectati polen?

Plantele care va aduc atata miere nu dau si polen??
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2024, 13:17

Nu.Nu colectez polen deşi am colectoare de fund minunate. Nu este suficient polen íîn zonă sā colectez. Am dat polen cumpārat la albine şi le-am infectat. Cu greu am putut scāpa de boalā. E bine acum dar structura culesului este acelaşi, deci problema nu este rezolvatā. Oricum sucesc mintea am nevoie de un algoritm moderator la producție nu mobilizator. Aici vorbim de producții pe care este f uşor de obținut. Viitorul sectorului constā în modul de vânzare. În rest sunt loveşti numai.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 13:54

Deci suplimentati cu polen sau ce??..si cand ...de cand pana cand?...
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2024, 14:48

Ultra bee folosesc. Amestec cu F40 pânā consistența îmi iese bine. Nu f moale sā nu curgā chiar dar dacā e tare mārunțesc şi cade jos. Dau primāvara la început de martie, vara dupā salcâm (anul āsta nu) când e sārācie mare la mine, şi în august, dacā trebuie. Voi vedea care e situația când ajung acasā.
De ex. Startovit pe bazā de cobalt (când am fsmilii slabe), face minuni. Dacā se dā mai mult, direct pe pom ajunge familia slabā.
F40 dau la sfârşirul lui martie, 4 administrāri de 300g, dupā salcâm dacā trebuie. Toamna nu mai dau nimic cā este miere de nu ştiu ce sā fac cu ea. Eventual cu medicament toamna.
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 15:12

Balian scrie:Ultra bee folosesc. Amestec cu F40 pânā consistența îmi iese bine. Nu f moale sā nu curgā chiar dar dacā e tare mārunțesc şi cade jos. Dau primāvara la început de martie, vara dupā salcâm (anul āsta nu) când e sārācie mare la mine, şi în august, dacā trebuie. Voi vedea care e situația când ajung acasā.
De ex. Startovit pe bazā de cobalt (când am fsmilii slabe), face minuni. Dacā se dā mai mult, direct pe pom ajunge familia slabā.
F40 dau la sfârşirul lui martie, 4 administrāri de 300g, dupā salcâm dacā trebuie. Toamna nu mai dau nimic cā este miere de nu ştiu ce sā fac cu ea. Eventual cu medicament toamna.
daca aveti multa miere de ce nu le lasati miere si nu le mai dati atatea "f-uri" si alte chestii....adica aveti productie ok si nici manopere sa mai adaugati suplimente....deci munciti doar la extragere si gata ...?

deci cu polen m am lamurit nici la papadie nu aveti?
eu v am zis puneti c1 rame negre ..gratie apoi c2 si c3 matca ..apoi gratie si restu de caturi pentru miere ....o sa aveti polen sa vindeti....polen este va garantez...dar defiecare data la un cules marginasele se blocheaza cu miere si nu poate aduce cum ar trebuii ....pana se deblocheaza trece floare de la care a adaus nectar care ar fi dat si polen...
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2024, 15:58

Nu este chiar aşa simplu. Înțeleg ideea. Nu pot lāsa miere de rapițā cā urmeazā salcâmul. Şi salcâm (în zona mea!) nu este regulat obligatoriu. Trebuie sā curāț de rapițā care se face beton întro sāptāmânā, vine salcâmul nu dā nimic şi mā aflu în festival. Ce mā fac? F40 şi am rezolvat.
La pāpādie am polen dar ce nu se terminā odatā? Vine rapița ar trebui sā curgā ca din robinet. Şi nu curge. Era când a curs. Acum nu mai curge. Aşa ce sā colectez?
Problema e mai complicatā. Fac numai proiectare care nu se adevereşte. Atunci vin cu planul B. Pācat dar mai de nou funcționez numai pe planul B. :lol:
Gratie peste C1 este idee bunā.. Şi meritā încercat. Mācae sā vād concret situația pe front. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 16:48

Balian scrie:Nu este chiar aşa simplu. Înțeleg ideea. Nu pot lāsa miere de rapițā cā urmeazā salcâmul. Şi salcâm (în zona mea!) nu este regulat obligatoriu. Trebuie sā curāț de rapițā care se face beton întro sāptāmânā, vine salcâmul nu dā nimic şi mā aflu în festival. Ce mā fac? F40 şi am rezolvat.
La pāpādie am polen dar ce nu se terminā odatā? Vine rapița ar trebui sā curgā ca din robinet. Şi nu curge. Era când a curs. Acum nu mai curge. Aşa ce sā colectez?
Problema e mai complicatā. Fac numai proiectare care nu se adevereşte. Atunci vin cu planul B. Pācat dar mai de nou funcționez numai pe planul B. :lol:
Gratie peste C1 este idee bunā.. Şi meritā încercat. Mācae sā vād concret situația pe front. :)
cand vine salcamaul pui catu cu rapita deaupra peste izgonitor ...simplu nu?

si acum sa ne intoarcem la discutia de baza....cand aveti ultimul cules?...cand se termina mai exact.......
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 17:10

Balian scrie:Nu este chiar aşa simplu. Înțeleg ideea. Nu pot lāsa miere de rapițā cā urmeazā salcâmul. Şi salcâm (în zona mea!) nu este regulat obligatoriu. Trebuie sā curāț de rapițā care se face beton întro sāptāmânā, vine salcâmul nu dā nimic şi mā aflu în festival. Ce mā fac? F40 şi am rezolvat.
la papadie ...(tine o luna )....puteti face saci de polen si apoi aveti tot anul ...adica tot sezonul activ ...

acum daca vreti sa dati pana in octombrie doar de dragul de a vedea matca cum oua (cum se epuizeaza mai repede :lol: )....sa r putea sa nu va ajunga... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2024, 17:35

Numai august. Din septembrie e pauzā. La mine e deşert în august. Nici nu înțeleg ce se întâmplā acasā. Vād cā mai are spor cântarul.
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 18:24

Balian scrie:Numai august. Din septembrie e pauzā. La mine e deşert în august. Nici nu înțeleg ce se întâmplā acasā. Vād cā mai are spor cântarul.
la mine floarea soarelui ar fi ultimul cules...dar vad ca mai vin albine cu nectar...
si foarte mult polen ...se fac stocuri masiv......dar in august deodata se termina tot....fiin d la deal ...serile reci daca vin ...probabil ca vin cum au venit in fiecare an
10 grade ...si gata...
practic eu la data asta am 2 rame pline cu ppolen /pastura ...puiet e cam extins ...si capaceste ...deci sunt pregatit si pentru cules zero in luna august fara sa intervin cu nimic...

nu este nici o smecherie sa mai stimulez ...inca o generatie de puiet peste ce am acum...adica e destul de buna aceasta ...
nustiu daca e rentabil si eficient sa te extinzi cu generatii in plus de puiet in luna august pe hrana din sac......nu vad sensul...doar daca crezi ca nu ajunge albina din iulie pana in martie.. :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Iul 2024, 19:11

Situația era mult diferitā în trecut când s-a putut vinde la preț bun mierea la procesatori. Acum la 8 lei sā scoți care costā, şi sā bagi zahār la 4lei în loc la miere, nu mai meritā deloc efortul. Mierea de fs nu cā nu e bunā pentru iernat, e perfect. :)
Balian

Mesajde Shrek » 31 Iul 2024, 20:42

yuonyuon scrie:eu daca la data asta am 4-5 table de puiet ...pastura ...si miere peste 10 rame capacite ....in cazul in care am avut toata vara 5 rame de puiet....ce as mai stimula eu in acest caz....???? deja este puiet ..stupii nu sunt blocati..deci mai exact ce sa stimulez???

Eh, uite aici este de discutat! Care va sa zică 5 +10 fac " aproximativ" 15 rame! Fix un orizontal pus pe cant. Dar discuția era o bula băgată fără discernământ, zic eu' , o informație incompleta, derutantata pentru cine este la început de apicultura. Discutam de fapt, ca albinele eclozate acum sau în următoarele 2 săptămâni, vor trai bine mersi 9 luni de zile și vor fi beton. ( nu tapene), cât sa crească puietul ce va da startul la sfârșit de iarna!
Dar, abil, ocolim răspunsul, mutam discuția pe un alt subiect, punem batista pe țambal și dam drumu' la alta melodie.
Sa nu rămânem datori, avem ceva întrebări, dacă nu va deranjează, domnu' Yon!
Ce se întâmplă cu ramele după ce eclozeaza puietul? Fiind tabla, se golesc complet și, asa cum susțineți, nu va mai depune matca oua, ca este în cât, cu gratie, nu?
Le ponteaza...albinele,? Scoateți ramele, taman la primăvară, dacă nu mai umblați la stup?!
Susțineți ca aveți tot sezonul 4-5 rame tabla cu puiet. Din poze se vede ca aveți cuibul restrâns și magazie deasupra. Este fix sistemul de lucru cu orizontal, atunci când, în cules, se izolează matca. Doar poziția ramelor difera. Majoritatea stuparilor, care au renunțat la orizontal, au facut-o pentru a reduce manopera. Deci sa nu umble cu rama, ia rama ,baga rama, cauta matca. Presupun ca prin septembrie o sa începeți sa verificați stupii, care au manat cele 10 rame de miere ca nah, albinele, fie ele și de la Yon, nu pot fi învățate ca măgarul lu' Buridan sa treacă prin iarna nemâncate, apoi trebuie făcute tratamentele pentru păduchi, preventiv și definitiv, apoi restrânse cuiburile( pentru cine face), apoi unificării, eventual înlocuirii de regine, deci oricât am vrea sa plecam în tenerife ( sau în...teniși la stupi), tot le vom mai întreba de vorba ori le descantam pana pica bruma. Asta dacă nu suntem patroni și avem angajati! Ceilalți, începători definitivi , rămânem palmasi!
Deci, domnu' Yon, care este albină de iarna și când apare ea? Asta sa știm sigur can' punem clota pa oua, sa iasă puii zglobii!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 20:47

Balian scrie:Situația era mult diferitā în trecut când s-a putut vinde la preț bun mierea la procesatori. Acum la 8 lei sā scoți care costā, şi sā bagi zahār la 4lei în loc la miere, nu mai meritā deloc efortul. Mierea de fs nu cā nu e bunā pentru iernat, e perfect. :)
v am gasit solutia la problema pe care o aveatii.....mierea ramane albinelor iar dumneavoastra nu mai cumparati si administrati zahar...deci munca scutita...
la final cand stam si ne gandim ...noi doar colectam polenul si il da cand e criza iunie si iulie....iar la miere lafe extragem: cires/ salcam /tei ....iar restu din partea casei....
deci am eliminat 10 lucrari aiurea...defapt luna august libera complet :lol:

daca stapaniti si problema cu roitul ...garantat o sa tineti stupi din telecomanda :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE