Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2024, 21:13

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:eu daca la data asta am 4-5 table de puiet ...pastura ...si miere peste 10 rame capacite ....in cazul in care am avut toata vara 5 rame de puiet....ce as mai stimula eu in acest caz....???? deja este puiet ..stupii nu sunt blocati..deci mai exact ce sa stimulez???

Eh, uite aici este de discutat! Care va sa zică 5 +10 fac " aproximativ" 15 rame! Fix un orizontal pus pe cant. Dar discuția era o bula băgată fără discernământ, zic eu' , o informație incompleta, derutantata pentru cine este la început de apicultura. Discutam de fapt, ca albinele eclozate acum sau în următoarele 2 săptămâni, vor trai bine mersi 9 luni de zile și vor fi beton. ( nu tapene), cât sa crească puietul ce va da startul la sfârșit de iarna!
Dar, abil, ocolim răspunsul, mutam discuția pe un alt subiect, punem batista pe țambal și dam drumu' la alta melodie.
Sa nu rămânem datori, avem ceva întrebări, dacă nu va deranjează, domnu' Yon!
Ce se întâmplă cu ramele după ce eclozeaza puietul? Fiind tabla, se golesc complet și, asa cum susțineți, nu va mai depune matca oua, ca este în cât, cu gratie, nu?
Le ponteaza...albinele,? Scoateți ramele, taman la primăvară, dacă nu mai umblați la stup?!
Susțineți ca aveți tot sezonul 4-5 rame tabla cu puiet. Din poze se vede ca aveți cuibul restrâns și magazie deasupra. Este fix sistemul de lucru cu orizontal, atunci când, în cules, se izolează matca. Doar poziția ramelor difera. Majoritatea stuparilor, care au renunțat la orizontal, au facut-o pentru a reduce manopera. Deci sa nu umble cu rama, ia rama ,baga rama, cauta matca. Presupun ca prin septembrie o sa începeți sa verificați stupii, care au manat cele 10 rame de miere ca nah, albinele, fie ele și de la Yon, nu pot fi învățate ca măgarul lu' Buridan sa treacă prin iarna nemâncate, apoi trebuie făcute tratamentele pentru păduchi, preventiv și definitiv, apoi restrânse cuiburile( pentru cine face), apoi unificării, eventual înlocuirii de regine, deci oricât am vrea sa plecam în tenerife ( sau în...teniși la stupi), tot le vom mai întreba de vorba ori le descantam pana pica bruma. Asta dacă nu suntem patroni și avem angajati! Ceilalți, începători definitivi , rămânem palmasi!
Deci, domnu' Yon, care este albină de iarna și când apare ea? Asta sa știm sigur can' punem clota pa oua, sa iasă puii zglobii!

ai pus 7 intrebari ...iar ma i acuzat de zece ori...si mai asemnat cu apicultorii arhaici....eu acum iar trebuie sa ma scuz si ma explic...off offf... :lol:

1. am dat gratia haneman jos la tei cand am facut extractia...nu mai e nevoie ...si a facut treaba la salcam si tei ...ne vedem la anul...

2.dupa matca a ponta si prin caturi cate o rama doua ..mai bine zis o palma doua ...
iar jos incepand cu ramele mai albe sau cele marginase odata cu ecluzionare in locul lor albinele aduc miere si polen....nu raman goale ...dar ast astii deja ...(trebuia sa intrebi ca nu erai sigur)..

3ALBINA DE IARNA....aici e greu....eu nu stiu ce credeti voi ca este albina de iarna ...dinozautri cu 7 capete sau ce??....
este albina care se aduna din ultimele generatii care nu creste de puiet(anu asta )....este albina de rezerva care e tot sezonul mai mult sau mai putina...doar ca acum la sfarsit pentru ca este ultima si nu mai tre sa creasca alt puiet dupa ...va ramane ea ...albian de iarna....

PROBLEMA multora e dupa FS au stupi varza si trebuie sa creasca o generatie doar ca sa se refaca cat de cat stupul ca structura si apoi urmatoarea generatie este cea care ramane pentru hibernare....trebuia sa aveti stupii sanatosi toata vara si in forma sa nu ahjungeti sa se descompuna la culesul de FS....
multi ies din FS cu 3 palme de puiet ...pai eu am 5 table ...care sunt cat 8-9 cu coronite...hai 10 cu coronite 50 % :lol:

deci in cazul meu stupul e foarte bine dupa FS ...asta inseamna ca doar o generatie mai trebuie sa creasca ...cea ce o face el de la sine ...pentru ca eu toata luna august am un cat full pe stupi ...si decide singur cate generatii sa faca pana e confortabil sa intre pe iarna fara frica ca nu ajunge hrana....

nu manaca o familie de albie un cat de mierepentru o generatie de puiet ...asta e abureala...deacum o sa se rastranga singuri 5-4-3-2-1-0 si pana in 1 septembrie nu mai exista puiet necapacit sub nici o forma... asta e la mine ca sunt la deal si se racesc noptile
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 01 Aug 2024, 09:54

Am urmarit discutiile de la acest topic in ultima vreme. Vreau sa spun urmatoarele: pregatirea albinelor pentru iernare nu se face identic in toate zonele din tara. Sunt zone unde la ora actuala reginele deja nu mai ponteaza din cauza secetei si lipsa polenului si alte zone unde ponteaza in unii ani pana tarziu in toamna. La mine in acest an au rezerve de pastura mai mari decat in alti ani si reginele inca isi fac datoria.Am aut ani cand au fost ploi in august septembrie si am avut puiet pana tarziu in toamna. Fiecare zona cu particularitatile ei. Daca cineva din baragan sau Oltania ma intraba cum trebuie sa procedeze eu nu pot sa-i dau nici un sfat.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 01 Aug 2024, 13:15

Vasile_Bucovineanu scrie:Am urmarit discutiile de la acest topic in ultima vreme. Vreau sa spun urmatoarele: pregatirea albinelor pentru iernare nu se face identic in toate zonele din tara. Sunt zone unde la ora actuala reginele deja nu mai ponteaza din cauza secetei si lipsa polenului si alte zone unde ponteaza in unii ani pana tarziu in toamna. La mine in acest an au rezerve de pastura mai mari decat in alti ani si reginele inca isi fac datoria.Am aut ani cand au fost ploi in august septembrie si am avut puiet pana tarziu in toamna. Fiecare zona cu particularitatile ei. Daca cineva din baragan sau Oltania ma intraba cum trebuie sa procedeze eu nu pot sa-i dau nici un sfat.

da asa este

vara este lumina si caldura cata vrem...apa este factorul care ...este sau nu este...
posibil sa ploua cu galeata si la 7 km mai departe sa fie soare....deci difera si pe zone mai mici....

ideea discutilor era...daca albina hranita bine din iulie poate intra pe iarna daca de la 1 august ...sa zicem ...nu mai avem absolut nici un cules...si fara sa ii mai dam noi completari ...doar cu rezervele facute din abundenta in luna iulie...

adica mai pe scurt albina ecluzionata in iulie(la final si inceputul lui august) poate trece iarna si in primavara sa faca si dezvoltarea...adica sa duca mai departe colonia?
daca nu ...de ce ...?......
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Aug 2024, 14:05

Pentru mine polenul este cel mai problematic dupā salcâm. Iunie f slab iulie la fel pânā ce înfloreşte porumbul. Atunci albina ca proasta pe el. Nu e bun de nimic. Dupā aia fs care mai merge. Dupā fs amprozia cât marea şi mai proastā. La mine asta este marea pregātire pentru iarnā. Cine se bazeazā pe natura mamā primāvara nu are probleme cu albinā multā. Polenul este ff capricios. Am trei vetre cu aport de polen total diferit la distanțe de nici 10km.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 01 Aug 2024, 15:13

yuonyuon scrie:ideea discutilor era...daca albina hranita bine din iulie poate intra pe iarna daca de la 1 august ...sa zicem ...nu mai avem absolut nici un cules...si fara sa ii mai dam noi completari ...doar cu rezervele facute din abundenta in luna iulie...

adica mai pe scurt albina ecluzionata in iulie(la final si inceputul lui august) poate trece iarna si in primavara sa faca si dezvoltarea...adica sa duca mai departe colonia?
daca nu ...de ce ...?......

Daca albina care eclozeaza la sfarsit de iulie, inceput de august a fost crescuta in conditii optime, puietul fiind crescut cu polen de calitate, stupii fiind tratati corect, avand si ceva rezerve de pastura poate sa ajunga cu bine pana la aparitia polenului din primavara. Uzura cea mai mare a albinelor se datoreaza cresterii de puiet si nu culesului. Degeaba familiile cresc puiet in august septembrie, daca acel puiet este subnutrit, in lipsa polenuluie clozeaza fiind debil si nu are sanse sa ajunga in primavara. Cresterea puietului in conditii vitrege nu face decat sa consume putinul polen din stupi polen care ar fi prins bine odata cu declansarea pontei in primavara, Acest lucru uzeaza albinele care l-au crescut, care altfel ar fi putut sa treaca iarna. In concluzie stimularea cu siropuri in lipsa polenului nu ajuta cu nimic, ci doar scoate bani din buzunarul apicultorului. Polenul de calitate e aur pentru albine.
In Ucraina o parte dintre apicultori izoleaza reginele dupa culesul de floarea soarelui si le elibereaza la aparitia primului polen din primavara si familiile se dezvolta normal .
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 01 Aug 2024, 15:47

exact!....
ce sa mai completez...ca asa este ...albina daca e sanatoasa si nu creste puiet traiese cat e nevoie ....
nu sau facut teste dar cred ca traieste si un an....nu m as mira....

deci daca dupa salcam nu ar mai fi absolut nici un cules ...unt convins ca albina s ar descurca pana anul viitor....are capacitatea asta de se conserva pe perioade foarte lungi ....CONDITIA sa fie sanatoasa tun....
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Aug 2024, 16:17

Şi eu spun cā lungimea vieții albinei este pe primul loc. Cā ce facem noi fiecare pentru acest lucru, depinde de fiecare. Cine reuşeşte are cãştig, cine nu are de pierdut.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 02 Aug 2024, 15:33

Buna ziua dle Youn,
care e schema dvs de tratament anuala ?
Cum ati reusit sa mentineti familii in viata fara tratament in unii ani (daca imi amintesc bine) ?
Va multumesc !
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 02 Aug 2024, 16:08

crisandp2 scrie:Buna ziua dle Youn,
care e schema dvs de tratament anuala ?
Cum ati reusit sa mentineti familii in viata fara tratament in unii ani (daca imi amintesc bine) ?
Va multumesc !

nu spargi cuibul si nu vei avea probleme....

nu recomand ce am facut eu...ma refer la test..
mai degraba recomand sa faceti tratament dupa FS si la final unul in lipsa puietului....

dar ce recomand eu mai tare este sa preveniti ...adica sa tineti cuibu compact fara bagat ramne in mijloc sub nici o forma....doar asa populatia de varooa nu se poate extinde la nivelul de pericol
sa aveti mereu mai multa albina acoperitoare decat suprafata de puiet ...bine ar fi de 2 ori rame cu albina decat rame CU puiet...sau aproximativ...

pentru ca varooa este in fiecare stup si este inofensiv pana la un punct....eu i am tinut pana in acel punct si 2 ani nu am facut tratamente ...in 2023 am pierdut 5 % din stupi din toamna din cauza varooa....dar eu pot observa daca un stup este afecta de varoua sau nu dupa cum sta albina pe rama si cum este dispus puietul......si asta imi da incredere sa fac sau nu tratament ....practic stiam din iulie care o sa o ia la vale si care sunt forta....si am lasat sa se desfasoare algoritmull....
.....decizia finala este sa previn si sa fac totusi taratamente in iulie/august si unul in septembrie....doar cu varachet ...nimic altceva...

varachetul este destul de ieftin cu 200 de lei achiti 80 de stupi ...si este destul de eficient...la modul ca face ce trebuie nu ce visam noi noaptea.....eradicarea completa nu exista...
trebuie sa invatam sa convietuim cu dusmanul...pana apare tratamentul minune.. :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Aug 2024, 07:31

Combatere cu Varachet este un tratament bun. Nu folosesc de vreo 8 ani. Shema mea de tratamente se bazeazā pe acid oxalic. Nu cted în apicultura bio. Cunosc prābuşiri de stupine şi multe renunțāri la apicultura bio tot din cauza asta. Consider cā grosul comerțului cu roiurile datoreazā deficienței tratamantelor. Sunt convins în tratamante diferențiate cu substanțe alternate. Pânā la fs cu oxalic, dupā fs benzi cu substamțe alternate şi toamna fāră puiet tot oxalic prin picurare. Era când nu am folosit benzi dupā fs şi am avut emoții, dar m-a scos picurarea cu oxalic fārā puiet. Ca concluzie şi siguramță - tratamentul dupā fs cu benzi şi un tratament serios fārā puiet este decesiv în schemā.
Balian

Mesajde Shrek » 03 Aug 2024, 15:57

Deci, printre rânduri, albină de iarna, tot pe la sfârșitul verii începutul toamnei apare. Dacă sunt albine din stupina lu' matusalem, atunci da, pot apare și trăiesc 800 de ani ca stapanu'! Ăsta-i excepția ce confirma regula.
Despre tratamente ar fi multe de discutat. Însă fiecare tratează cu ce are : varostop, mavrilol, scabatox, ao, de sus, indiferenta și multa ....nepricepere. Toate aceste tratamente ar trebui sa conducă la tinerea sub control a paduchilor. Este bine de știut ca, în anumiți ani, natura ne da o mana de ajutor și ii ținea ea sub control făcând tratamentele inutile sau excesive. Întrebarea este însă cum știm sau cum aflam dacă sunt " suficienți " păduchi sa declansam un tratament împotriva lor?
Unii stupari examinează vizual albinele( nu ramele cu puiet) și cauta sa vadă dacă păduchii sunt la vedere. Cei înaintați în vârstă, cu vederea mai slaba folosesc lupă. În cazul în care " se vad" ii bai mare.
Alta metoda este cu borcanului cu alcool. Cei lipsiți de inima, pot baga câteva zeci de albine în borcanul cu alcool și dacă nu plutesc păduchii pot consuma...alcoolul liniștiți. Dacă apar, ii numără, face procentul și trage la sorti dacă va face tratamentul.
O metoda veche, tradițională, pe care o practic și eu când caut motive sa nu fac tratamentul preventiv, este prepararea de zahar pudra sau vanilat peste rame, hârtie alba pe.....fund ( la stup) și văzut dacă apar carcalaci.
As fi interesat sa învăț cum pot sa îmi dau seama privind ramele cu puiet ( de exemplu, acum nu mai sunt rame claditoare și nici puiet de trantori). Așadar, bage Yoanne, zi-ne și noua sa nu mai chinuim albinele!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2024, 18:15

pai in ritmul asta cu explicatiile eu pierd avionul pentru Tenerife....

nu muncesc la stupi cat stau sa explic pe forum :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 03 Aug 2024, 18:27

Dumneata povestește ca vorbe' io sa te'astepte
Shrek

Mesajde Balian » 03 Aug 2024, 21:50

Asta cu controlul e temă grea. Când spui cā te uiți la trãntori în RC, cā nu e construit acolo, cā te uiți pe placā, nu aia conteazā ce picā ci care rămâne....eu iau furculița deşi urāsc şi descāpācesc puiet cāpācit de lucrātoare. Ce am constatat sunt ani şi perioade cu draci şi sunt fārā. Nu prea ştiu cauza. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 03 Aug 2024, 22:51

Buna seara,
au nemtii o metoda Teilen und Behandeln :
1. Se considera stupul ME pe 2 corpuri de 3/4, se ia matca cu zburatoarea si se pune pe faguri construiti noi, eventual 1-2 rame cu miere, deci 8 rame de 3/4 goale pentru regina.
2. Restul de rame, cuibul vechi, se pune peste cutia de la punctul 1.
3. Cutia cu regina se ia rama cu rama si se pulverizeaza oxalic/lactic dupa 3 zile, se intoc toate culegatoarele langa regina, familia e curatita intr-o masura suficienta.
4. Dupa 21 de zile de la punctul 1, ramele vechi cu puiet larvar, albine de cuib etc se trateaza tot la fel cu oxalic/lactic, practic nu vor mai avea puiet capacit dupa 21 de zile, poate au si regina noua, nu conteaza.

Stiu, ia multi timp dar mi se pare cel mai eficient tratament. E nevoie de 2 oameni la o familie ca sa o pulverizezi cum trebuie si repede, un 10min/familie, faci 40-50 de familii pe zi. Schema se poate aplica cu succes si la "schema Yuon", cu un cuib pe 4-6 rame.

Eu am putin stupi, 27 la numar, majoritatea MER, astept o fereastra de cateva zile sub 30 de grade sa le fac un formic cu vaporizator Nassenheider.
La Dadant am pus benzi de APIVAR, nu am nervi sa stau cu pistolul sa arda Varachetul.
Prin noiembrie voi efectua si un oxalic prin picurare, cred ca e ok sa mai poata zbura albina dupa ce o umezesti.
Oricum, dl Randy Oliver are tratament prin picurare si in sezonul activ, cu o concentratie sub 3%.
crisandp2

Mesajde Balian » 04 Aug 2024, 16:13

Cel mai important și eficient tratament este în lipsa puietului. Chiar de asta alegerea modului de acțiune este un lucru
ff important. Însă, cum am spus fiecare an este diferit din punct de vedere a infestării. De asta controlul periodic este
la fel de important. Întrun an cu infestare redusă ar ajunge tratamentul de toamnă fără puiet. În an cu infestare medie
sau mare trebuie intervenit și în timpul sezonului activ. În funcție de rezultat în august când nu mai extragem miere,
sau dacă e cazul și înainte în pauze de culesuri ex. după salcâm sau în funcție de fiecare ce schemă de culesuri are.
Orice tratamant în timpul anului nu poate fi f eficient din cauza puietului căpăcit, dar ca rărire și ținere sub control
a numărului de varoa sunt numeroase metode eficiente. Important este controlul cât mai real. Părerea mea. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE