Shrek scrie:yuonyuon scrie:eu daca la data asta am 4-5 table de puiet ...pastura ...si miere peste 10 rame capacite ....in cazul in care am avut toata vara 5 rame de puiet....ce as mai stimula eu in acest caz....???? deja este puiet ..stupii nu sunt blocati..deci mai exact ce sa stimulez???
Eh, uite aici este de discutat! Care va sa zică 5 +10 fac " aproximativ" 15 rame! Fix un orizontal pus pe cant. Dar discuția era o bula băgată fără discernământ, zic eu' , o informație incompleta, derutantata pentru cine este la început de apicultura. Discutam de fapt, ca albinele eclozate acum sau în următoarele 2 săptămâni, vor trai bine mersi 9 luni de zile și vor fi beton. ( nu tapene), cât sa crească puietul ce va da startul la sfârșit de iarna!
Dar, abil, ocolim răspunsul, mutam discuția pe un alt subiect, punem batista pe țambal și dam drumu' la alta melodie.
Sa nu rămânem datori, avem ceva întrebări, dacă nu va deranjează, domnu' Yon!
Ce se întâmplă cu ramele după ce eclozeaza puietul? Fiind tabla, se golesc complet și, asa cum susțineți, nu va mai depune matca oua, ca este în cât, cu gratie, nu?
Le ponteaza...albinele,? Scoateți ramele, taman la primăvară, dacă nu mai umblați la stup?!
Susțineți ca aveți tot sezonul 4-5 rame tabla cu puiet. Din poze se vede ca aveți cuibul restrâns și magazie deasupra. Este fix sistemul de lucru cu orizontal, atunci când, în cules, se izolează matca. Doar poziția ramelor difera. Majoritatea stuparilor, care au renunțat la orizontal, au facut-o pentru a reduce manopera. Deci sa nu umble cu rama, ia rama ,baga rama, cauta matca. Presupun ca prin septembrie o sa începeți sa verificați stupii, care au manat cele 10 rame de miere ca nah, albinele, fie ele și de la Yon, nu pot fi învățate ca măgarul lu' Buridan sa treacă prin iarna nemâncate, apoi trebuie făcute tratamentele pentru păduchi, preventiv și definitiv, apoi restrânse cuiburile( pentru cine face), apoi unificării, eventual înlocuirii de regine, deci oricât am vrea sa plecam în tenerife ( sau în...teniși la stupi), tot le vom mai întreba de vorba ori le descantam pana pica bruma. Asta dacă nu suntem patroni și avem angajati! Ceilalți, începători definitivi , rămânem palmasi!
Deci, domnu' Yon, care este albină de iarna și când apare ea? Asta sa știm sigur can' punem clota pa oua, sa iasă puii zglobii!
ai pus 7 intrebari ...iar ma i acuzat de zece ori...si mai asemnat cu apicultorii arhaici....eu acum iar trebuie sa ma scuz si ma explic...off offf...
1. am dat gratia haneman jos la tei cand am facut extractia...nu mai e nevoie ...si a facut treaba la salcam si tei ...ne vedem la anul...
2.dupa matca a ponta si prin caturi cate o rama doua ..mai bine zis o palma doua ...
iar jos incepand cu ramele mai albe sau cele marginase odata cu ecluzionare in locul lor albinele aduc miere si polen....nu raman goale ...dar ast astii deja ...(trebuia sa intrebi ca nu erai sigur)..
3ALBINA DE IARNA....aici e greu....eu nu stiu ce credeti voi ca este albina de iarna ...dinozautri cu 7 capete sau ce??....
este albina care se aduna din ultimele generatii care nu creste de puiet(anu asta )....este albina de rezerva care e tot sezonul mai mult sau mai putina...doar ca acum la sfarsit pentru ca este ultima si nu mai tre sa creasca alt puiet dupa ...va ramane ea ...albian de iarna....
PROBLEMA multora e dupa FS au stupi varza si trebuie sa creasca o generatie doar ca sa se refaca cat de cat stupul ca structura si apoi urmatoarea generatie este cea care ramane pentru hibernare....trebuia sa aveti stupii sanatosi toata vara si in forma sa nu ahjungeti sa se descompuna la culesul de FS....
multi ies din FS cu 3 palme de puiet ...pai eu am 5 table ...care sunt cat 8-9 cu coronite...hai 10 cu coronite 50 %
deci in cazul meu stupul e foarte bine dupa FS ...asta inseamna ca doar o generatie mai trebuie sa creasca ...cea ce o face el de la sine ...pentru ca eu toata luna august am un cat full pe stupi ...si decide singur cate generatii sa faca pana e confortabil sa intre pe iarna fara frica ca nu ajunge hrana....
nu manaca o familie de albie un cat de mierepentru o generatie de puiet ...asta e abureala...deacum o sa se rastranga singuri 5-4-3-2-1-0 si pana in 1 septembrie nu mai exista puiet necapacit sub nici o forma... asta e la mine ca sunt la deal si se racesc noptile