Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 15 Aug 2024, 14:47

Bună ziua,
Azi am recuperat de pe un prun un roi scăpat probabil în mai lângă stupiuna mea.
WhatsApp-kép, 2024-08-15, 13.58.00_0ec38b80.jpg
Roi 15 august 2024

Roiul a stat aproape 3 luni după voia lui neajutat, neingrijit, neatins de nimeni.
Când am transvazat am găsit lame de faguri cu puiet perfect. Fără goluri, fără
lipsuri. Ceva perfect. Cuibul era lăsat larg ca lumea întreagă.
Cum de nu era afectat de răcire a puietului?
Poate nu las suficient de larg cuibul pe 3 corpuri 1/2? :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 15 Aug 2024, 16:54

Pai .... acum pe vara, si canicula, normal ca sta rasfirat .... intetesant ar fi sa le fi vazut la primavara
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 15 Aug 2024, 21:17

Cristian IONITA scrie:Pai .... acum pe vara, si canicula, normal ca sta rasfirat .... intetesant ar fi sa le fi vazut la primavara

Puietul mi s-a părut interesant de frumos. Mie greu să imaginez să poată termostata la 35 grade un cuib aflat la liber la peste 40 de grade
ce aavut acolo pe creangă.
Peste tot aud că trebuie apărat cuibul f atrent cu restrângeri cu de toate, și văd un caz total opus. Mie sugerează că direcția pe care
urmărim nu este chiar f potrivită. Tot amintim de traiul natural al albinei și procedăm total opus. De ce oare?
PS: mi s-a părut, cu configurația ca nu ajungea să trăiască nici până în decembrie (avea prea puțină mâncare, deși
nu era luată mierea). Cred că traiul natural are consum mare de resurse.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Aug 2024, 08:25

Daca o ducea bine asa cum zici ....dece l ai pus in cutie...??
Acum o sa o duca rau... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Aug 2024, 09:04

Puietul este perfect. Mâncare avea puținā deşi ar fi trebuit sā aibă ff mult. La srupi lângā el am stors ff multā miere.
Luni pun tratament sá vād câtā pāduchi a avut.
Balian

Mesajde mausica » 17 Aug 2024, 23:11

Zic si eu...la asta sa ii lasi pt cuib 4 magazii :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 18 Aug 2024, 06:31

Pracric indiferent câte corpuri are sub albine. Ele stau unde trebuie şi se întind când trebuie.
Şi sunt situații destule când trebuie spațiu.
Pārerile diferā. Eu spun cā restrângerea este inventatā de stupari ca sā aibā de lucru. Eu sunt mai leneş. :lol:
Balian

Mesajde mausica » 18 Aug 2024, 15:46

[quote="Balian" Eu spun cā restrângerea este inventatā de stupari ca sā aibā de lucru. Eu sunt mai leneş. :lol:[/quote]
Tu nu ai inteles.Noi nu restrangem ca nu avem ce.Doar 6-7 rame is toate cate is pe cuib.Ce sa mai restrangi de ele ?:)))
mausica

Mesajde Balian » 18 Aug 2024, 17:48

mausica scrie:[quote="Balian" Eu spun cā restrângerea este inventatā de stupari ca sā aibā de lucru. Eu sunt mai leneş. :lol:

Tu nu ai inteles.Noi nu restrangem ca nu avem ce.Doar 6-7 rame is toate cate is pe cuib.Ce sa mai restrangi de ele ?:)))[/quote]

Părerile sunt diferite. Cosider din practica mea și am fost surprins să citesc și în cartea fratelui Adam că spațiul de 50litri cât
are un corp Dadant este prea mic pentru cuib. Asta din start. Consider ca marele stupar, potrivit un spațiu de cca. 70 de litri.
Și nu consider justificat modificarea acestui spațiu (restrâns) nici iarna! Albina va sta și se va organiza pe câte rame dorește.
Și sunt multe perioade când are nevoie de acest spațiu. Las tot timpul acest volum disponibil albinei. Eu despre asta vorbeam. :)
Balian

Mesajde mausica » 18 Aug 2024, 23:10

Balian scrie:
Și nu consider justificat modificarea acestui spațiu (restrâns) nici iarna! Albina va sta și se va organiza pe câte rame dorește.

Ok,numa ca tre sa bagi mancare in 10 rame atunci tu avand albina de 6(sa zicem) siatunci ghemul se poate forma oriunde.Dar nu e prea multa oare ?
mausica

Mesajde Balian » 19 Aug 2024, 07:21

Este adevărat ce spui. Pentru toate sistemele recomand rama de clădit, deci cu un fagure mai puțin.
Vorbim despre cei cu ladă de 10 rame. Împărțim tema în două:
1. ramă 1/1 cu fund fix (am avut și eu acest tip) dacă nu se umblă în cuib, toamna târziu mierea este
distribuită în ramele laterale mai mult și la mijloc unde a fost puietul mai puțin. ultima mișcare în
lipsă de puiet se scot 2-3 rame din mijloc și se mută lateral
2. MER cu rame 1/2 și fund antivaroa. aici poți gestiona echivalentul suprafaței unei rame de 1/1 în
două. deci corpul de sus cu 9 rame cu miere și corpul de jos complet gol. asta înseamnă (9/2=
4.5 rame 1/1 cu miere) 9x1,5=13.5kg hrană. suficient pentru iernare. albina poate să deplaseze unde
dorește. peste tot miere găsește
PS: dacă punctul 1 ar fi cu fund antivaroa, iarna se poate controla poziția ghemului cu amprenta
lăsată pe placa de control și la un zbor de curățire se poate muta o ramă dinto parte în alta :)
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 19 Aug 2024, 13:08

in completare cuib pe 2 corpuri pe ME .... tot sezonul cuibul ocupa 2 corpuri si se organizeaza singur, .... la acest moment - cca 1 luna dupa ce ai ridicarea magazinelor avem urmatoarea situatie:

- stupii buni au: corpul de sus cu 100% rezerva de hrana (din care cca 70% este capacita) iar corpul de jos puiet intins pe 6-8 rame, ramele laterale din corpul de jos avand de asemenea rezerve de hrana; - la acestia urmatoarea interventie va fi pe la jumatatea de octombrie cand se verifica daca pe minim 3-4 rame din mijlocul corpului de sus sunt celule descapacite astfel incat ghemul de iernare, care se va forma in corpul de jos "sa muste" si din ramele din corpul de sus, daca nu este acest spatiu atunci se descapaceste in forme un semicerc cu raza de cca 10 cm 3-4 rame din mijloc .... la formarea ghemului (dupa jumatate noimebrie obligaoriu se verifica pozitia ghemului - cu lanterna printre rame) sa ne asiguram ca "musca" si din corpul de sus; - in cazul in care este necesar se asteapta vreme buna ptr reconfigurarea ghemului ... astfel incat sa fim sigur ca ocupa si din corpul de sus.
- stupii medii: au corpul de sus: 5-8 rame cu puiet (intre 10 si 80% din rama) ... restul rezerve 100%, iar in corpul de jos puiet pe ramele corespondente - aici se hraneste cu sirop "la saturatie" (iar daca este timp si disponibilitate cu descapacitul ramelor laterale din corpul de jos) pana cand ne asiguram ca ramele din mijloc au minim 10cm de la leatul superior cu rezerve.
- stupi slabi / roi tarzii - se restrang pe 1 singur corp ME, si se hranesc la saturatie astfel incat sa avem pe ramele din mijloc minim 10cm de la leatul superior cu rezerve, si minim 4 rame laterale cu 100% rezerve.

Toti stupii sunt cu fund ativarooa care nu vor avea suber pus pana in februarie - albina "sa simta" iarna, sa stea in ghem cat mai mult timp, etc, la stupii slabi/roi se urmareste daca este sau nu necesar de administrat turte (cu un bat "sondezi" printre albine sa te asiguri ca rama din mijlocul cuibului are rezerva minim 5 cm de la leatul superior) ... in marea majoritate a cazurilor nu este necesar.

Peste iarna ghemul va urca in corpul superior, urmand ca puietul pentru urmatorul sezon sa fie in coprul superior, dar cu rezerve mari langa el, iar ramele din corpul inferior vor fi in marea majoritate goale sau cu rezerve pe colturi.

Pentru toti stupii, la prima interventie din primavara .... se scot pentru reforma rame din corpul inferior, interventia trebuie facuta inainte ca ponta sa fie coborata si-n corpul inferior.

In functie de vechimea ramelor se dau direct la reforma sau sunt descapacite si date mai intai la lins in lateralul corpului de sus (sau/si la stupi slabi) .... ramele nepontate (dar cu rezerva de hrana) din lateraul corpului de sus sunt mutate in corpul de jos.
Ramele date la lins in corpul de sus vor fi inlocuite peste cateva zile, in functie de gradul de dezvoltare si intensitatea culesului, cu rame cu foite la culesul de pomi ....
La stupii buni si medii avem astfel ocazia sa bagam la reforma cca 5-6 rame fix inainte de valul mare de extindere, plus bagat rame la crescut in perioada propice.
In prima saptamana a culesului de rapita, inainte de a se pune magazinele de recolta, se mai face o interventie si acolo unde este cazul (ponta nu a coborat si-n corpul de jos) se coboara rame pontate in corpul de jos (fix sub cele pontate din corpul de sus) si se introduc foite la crescut.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 20 Aug 2024, 15:36

Stupul Langsroth (ME) nu întâmplător este cel mai răspândit sistem în lume. Volumul unui corp Langsroth are cca. 35 litri. Deci două corpuri ME pentru cuib are cca.
70 litri tot ca trei corpuri MER.

Am de mulți ani stupi pe cântar și iarna. Consmul de miere lunar pe câmpie, ani la rând este 0.7kg noiembrie-decembrie-ianuarie, total cca. 2kg. Februarie – martie
1,5kg total 3kg. Aprilie 3kg dar deja apar și intrări. Noiembri -aprilie 2+3+3=8kg. O ramă 1/1 (Dadant) conține cca. 3,5kg miere. Una 1/2 (MER) cca. 2kg. O ramă ME
(Langstroth) cca. 3kg. Ramele nu sunt umplute de obicei full. Să spunem aproximativ 75-80%. Dadant cca. 2.6kg, MER cca. 1.5kg și ME cca. 2.25kg. Să luăm de 1.5 ori
consumul pe o iarnă, care va fi 8x1.5=12kg. Astfel numărul de rame pentru iernat vor fi aproximtiv 5 pentru Dadant, 8 pentru MER și 6 pentru ME.Tot ce este în plus va
rămâne primăvara în cuib, pe care dacă descăpăcim, (majoritatea mierii este cristalizată) mare parte va fi aruncată în jos în cristale sau dacă nu se descăpăcește va fi
obstacol pentru extinderea puietului. Cântăresc consumul iarna de vreo 10 ani. Luând ca comparație ani cu iarnă mai lungă și cu temperaturi mai scăzute cifra de
12kg/iarnă poate diferi în funcție de zona țării dar nu mai mult cu 30%, deci 12x1.3=15.6kg. Lăsat mai multe rame sau full cu miere nu este justificat deoarece din
martie dacă chiar e nevoie se poate administra hrană. Asta în caz excepțional, dar hrănirea este ușor aplicabilă. Are efect stimulent sau cu medicament efect curativ.

Consider ff important momentul punerii magaziei pentru stânsură. După experimente am ajuns la concluzia că înflorirea prunului este momentul potrivit când se pune
prima magazie. În acel moment natura este în maximă dezvoltare. Pentru mine momentul la rapița este mult târzie. Nu există punere prematură numai întârziată.
Momentul este decesiv asupra soartei familiei în viitorului apropiat.

Cum am mi spus, la mine rama de clădit este permanent în stup. Și iarna. În sezonul activ funcționează ca o oglindă. Momentul potrivit pentru introducere foiță este
apariția construcției pe rama de clădit. Asta nu se întâmplă la toate familiile în același moment, deci nici introducerea foiței nu este obligatoriu uniformă la toți. :)
Balian

Mesajde Balian » 23 Aug 2024, 10:12

Diferit de cuibul pe rame Dadant, la ME și la MER cuibul și ghemul primăvara este împărțit de corpuri.
În aceste sisteme grosimea lețului superior are o importanță f mare. Dacă acest leț este gros de 25mm,
mărime cum se vinde de obicei în comerț, ea determină o distanță mărită dintre două celule din corpul
superior și inferior. Socotim de jos: cu distanță de 10 mm dintre două rânduri de rame 25+10+10=45mm.
Dacă eventual partea de jos a fagurelui rândului de sus este ros 10-15mm atunci acest 45mm poate fi
mărit la 60mm. Această distanță poate crea probleme pentru orientarea mișcării ghemului pe timp de iarnă.
”Mușcătura” în corpul de sus despre care amintește colegul Cristian Ioniță este f important, mai ales dacă
distanța dintre corpuri este așa mare (60mm).
Nu cunosc dimensiunile lețurilor ramei ME, dar la MER situația este altfel. Grosimea lețului superior și inferior
poate fi de numai 12mm. Suficient! Rama fiind de înălțime de 162mm. Socotind ca mai sus iese 12+10+12=34mm!
Plus dacă se folosește foițe de plastic, albina nu mai poate roade partea de jos a fagurelui, deci distanța dintre
celulele din corpuri e aproape jumătate. (34 în loc de 60). La MER iarna problema trecerii albinei dintre corpuri,
nu există. :)
PS: înălțimea ramei 1/2 este 162. Foița de plastic are lățime de 140mm. Deci dacă folosesc lețuiri superioare și
inferioare de 12mm atunci 162-12-12=138mm. Așa rămâne teoretic 1mm pentru canalul făcut în amândouă șipcile
unde intră foița.
Balian

Mesajde buca » 27 Aug 2024, 11:36

Buna ziua, credeti ca mai sunt sanse de imperechere matca la aceasta ora ?
buca

Mesajde Balian » 27 Aug 2024, 14:09

buca scrie:Buna ziua, credeti ca mai sunt sanse de imperechere matca la aceasta ora ?

Vreme bunā este. Dacā sunt trântori de ce nu? :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE