Stupul Langsroth (ME) nu întâmplător este cel mai răspândit sistem în lume. Volumul unui corp Langsroth are cca. 35 litri. Deci două corpuri ME pentru cuib are cca.
70 litri tot ca trei corpuri MER.
Am de mulți ani stupi pe cântar și iarna. Consmul de miere lunar pe câmpie, ani la rând este 0.7kg noiembrie-decembrie-ianuarie, total cca. 2kg. Februarie – martie
1,5kg total 3kg. Aprilie 3kg dar deja apar și intrări. Noiembri -aprilie 2+3+3=8kg. O ramă 1/1 (Dadant) conține cca. 3,5kg miere. Una 1/2 (MER) cca. 2kg. O ramă ME
(Langstroth) cca. 3kg. Ramele nu sunt umplute de obicei full. Să spunem aproximativ 75-80%. Dadant cca. 2.6kg, MER cca. 1.5kg și ME cca. 2.25kg. Să luăm de 1.5 ori
consumul pe o iarnă, care va fi 8x1.5=12kg. Astfel numărul de rame pentru iernat vor fi aproximtiv 5 pentru Dadant, 8 pentru MER și 6 pentru ME.Tot ce este în plus va
rămâne primăvara în cuib, pe care dacă descăpăcim, (majoritatea mierii este cristalizată) mare parte va fi aruncată în jos în cristale sau dacă nu se descăpăcește va fi
obstacol pentru extinderea puietului. Cântăresc consumul iarna de vreo 10 ani. Luând ca comparație ani cu iarnă mai lungă și cu temperaturi mai scăzute cifra de
12kg/iarnă poate diferi în funcție de zona țării dar nu mai mult cu 30%, deci 12x1.3=15.6kg. Lăsat mai multe rame sau full cu miere nu este justificat deoarece din
martie dacă chiar e nevoie se poate administra hrană. Asta în caz excepțional, dar hrănirea este ușor aplicabilă. Are efect stimulent sau cu medicament efect curativ.
Consider ff important momentul punerii magaziei pentru stânsură. După experimente am ajuns la concluzia că înflorirea prunului este momentul potrivit când se pune
prima magazie. În acel moment natura este în maximă dezvoltare. Pentru mine momentul la rapița este mult târzie. Nu există punere prematură numai întârziată.
Momentul este decesiv asupra soartei familiei în viitorului apropiat.
Cum am mi spus, la mine rama de clădit este permanent în stup. Și iarna. În sezonul activ funcționează ca o oglindă. Momentul potrivit pentru introducere foiță este
apariția construcției pe rama de clădit. Asta nu se întâmplă la toate familiile în același moment, deci nici introducerea foiței nu este obligatoriu uniformă la toți.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.