Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 28 Aug 2024, 17:43

Balian scrie:
buca scrie:Buna ziua, credeti ca mai sunt sanse de imperechere matca la aceasta ora ?

Vreme bunā este. Dacā sunt trântori de ce nu? :)

m a intrebat cineva recent ...daca mai am puiet in stupii......HABARNAM....! :lol:
vad eu in septembrie....si voi vorbiti de imperechierea matcilor....

acu 3 saptamani am trecut pe la Salonta....cei acolo desertu Gobi???....am ras atunci ...acum cand am venit inapoi ...era la mine desertu Namibiei(ma m uitat pe harta :D )
acum a plouat totul e ok...
yuonyuon

Mesajde buca » 29 Aug 2024, 12:22

yuonyuon scrie:
Balian scrie:
buca scrie:Buna ziua, credeti ca mai sunt sanse de imperechere matca la aceasta ora ?

Vreme bunā este. Dacā sunt trântori de ce nu? :)

m a intrebat cineva recent ...daca mai am puiet in stupii......HABARNAM....! :lol:
vad eu in septembrie....si voi vorbiti de imperechierea matcilor....

acu 3 saptamani am trecut pe la Salonta....cei acolo desertu Gobi???....am ras atunci ...acum cand am venit inapoi ...era la mine desertu Namibiei(ma m uitat pe harta :D )
acum a plouat totul e ok...

In urma cu cateva zile carnica nu mai avea puiet, carpatina foarte putin, buckfast si italiana puiet pe 4-5 rame de toate varstele.
Foarte posibil ...zona in care se afla stupii conteaza destul de mult
buca

Mesajde Balian » 29 Aug 2024, 12:50

Dacă nici puiet nu prea mai aveți, atunci trântori nici atât. Trântorii sunt
arunceți afară mult înainte de oprirea puietului. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde buca » 29 Aug 2024, 18:09

Balian scrie:Dacă nici puiet nu prea mai aveți, atunci trântori nici atât. Trântorii sunt

Poate se descurca...ori s-a descurcat . Am asistat cand a iesit din botca :D . Tare frumoasa . La familiile italiene am mai vazut ceva trantori pe rame...putini. Poate s-a descurcat. Ma voi convinge peste 3 saptamani.
Poate fi si ea un pic ...vagaboanta , poate s-a descurcat in vecini ;)
buca

Mesajde Balian » 31 Aug 2024, 06:34

Au trecut vreo 2-3 ani cu vânzare cu problemă și fără posibilitate de a sincroniza prețul mierii cu mărirea de cheltuieli.
Puterea de vânzare e cam constantă. Nu văd ieșire din situația creată. Asta m-a obligat să potrivesc numărul de familii
de producție cu puterea mea de vânzare. O stupină însă are un spor natural de înmulțire. Am trei platforme. Dacă în
fiecare an vând familiile de pe platforma cu mătci cele mai bătrâne și fac o platformă de roi cu mătci noi voi avea o
stupină cu manoperă anuală minim posibil. (spun eu!) Adică nu mai trebuie să schimb mătci, faguri și familiile nu vor
acumula păduchi rezistenți după ani de tratamente. Astfel am reuși să fac rotația totală de familii. Numai să reușesc
să vând familiile. Aici va urma următoarea mare problemă a apiculturii, dacă va micșora pofta de cumpărare de familii/roiuri.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 31 Aug 2024, 09:33

buca scrie:
Balian scrie:Dacă nici puiet nu prea mai aveți, atunci trântori nici atât. Trântorii sunt

Poate se descurca...ori s-a descurcat . Am asistat cand a iesit din botca :D . Tare frumoasa . La familiile italiene am mai vazut ceva trantori pe rame...putini. Poate s-a descurcat. Ma voi convinge peste 3 saptamani.

Are toate sansele sa se imperecheze. S-au imperecheat mult mai tarziu. Nu prea inteleg de ce trebuie tinute regine din mai multe rase in stupina?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde buca » 31 Aug 2024, 10:49

Vasile_Bucovineanu scrie:
buca scrie:

Are toate sansele sa se imperecheze. S-au imperecheat mult mai tarziu. Nu prea inteleg de ce trebuie tinute regine din mai multe rase in stupina?

Buna ziua dle Bucovineanu , asa cum am mai spus pe acest forum , am 4 rase de albine in ograda ( cat de pure sunt ca si rasa numai bunu' Dzeu stie)...am luat aceasta decizie in speranta ca voi gasi cea mai potrivita rasa pentru stilul meu de lucru ,o luna de zile sunt singure, singurele. Datorita serviciului o luna lucrez, o luna o stau acasa...
Am inceput asta in urma cu 2 ani .Anul acesta am experimentat si dintre toate rasele cel mai mult am fost multumit in ordine ;
1 Italiana, 2 buckfast, 3 carpatina ...dezamagit total de carnica .
Pentru a evita factorul intamplare , repet experimentul anul urmator . Dupa aceea ...probabil ma voi decide.
buca

Mesajde buca » 31 Aug 2024, 13:59

Sunt intr-o mare dilema . Am izolat matca intru-n hanneman pe 3 rame , in cateva zile albinele au facut appx 5-6 botci , botci cu care am facut tot atatia roi .
Marea mea dilema...aceste botci se considera a fi de schimbare linistita...ori botci de salvare ?
buca

Mesajde Balian » 31 Aug 2024, 15:52

La ora asta este indiferent. Altfel şi de salvare poate sā fie bunā şi de schimbate liniştitā rea. E 50% restul de calitate şi aşa dā trântorul. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Aug 2024, 19:47

dupa ce intelegi bine albina si cum merge treaba cu apicultura ...cred ca e momentul sa incerci rase diferite pentru a vedea exact diferentele .....

parerea mea ca la inceput nu poti creea o parere corecta...si va fi ceva aleatoriu ...nu mai zic ca daca ai o exeperienta cu negativa cu o anumita rasa ai sa o urasti toata viata ...si posibil ca acea rasa sa fie exact pe stilu tau....dar asta e....
asa am patit si eu cu unele matci dar cu altele am nimerit o (cele rosii :lol: )
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Sep 2024, 07:48

Nu cred că este suficient 1-2 ani să cunoști un fel de albină. Am lucrat cu trei tipuri de albine. 35 de ani cu
maidaneze (nu carpatină!), vreo 3-4 ani cu bk și vreo 15 cu carnica pe care o am și acum. Diferența de trecere
de pe maidaneze la carnica la aproape toate categoriile de probleme era cer și pământ. Cea mai semnificativă
diferență era la producție. Un timp lung de 2 ori și mai apoi de 3-4 ori. Mai erau și diferențe negative ca agresivitate
tendință de roire, propolisare și construire de punți de ceară excesivă, dar eu în total analizez un tip nu numai
la unele trăsături. La mine producția era pe primul loc. De când vânzările merg cum merg nu mai știu ce să cred.
Bk era f bun și cred că voi trece pe ea după ce găsesc o sursă sigură de aprovizionare cu mătci. E f important
momentul când să primesc mătcile. Imediat cupă salcâm. Asta este eliminatoriu pentru mine! :)
Balian

Mesajde buca » 01 Sep 2024, 09:47

yuonyuon scrie:dupa ce intelegi bine albina si cum merge treaba cu apicultura ...cred ca e momentul sa incerci rase diferite pentru a vedea exact diferentele .....

parerea mea ca la inceput nu poti creea o parere corecta...si va fi ceva aleatoriu ...nu mai zic ca daca ai o exeperienta cu negativa cu o anumita rasa ai sa o urasti toata viata ...si posibil ca acea rasa sa fie exact pe stilu tau....dar asta e....
asa am patit si eu cu unele matci dar cu altele am nimerit o (cele rosii :lol: )

Eu nu sunt dusmanul albinei carnica , am fost dezamagit de faptul ca a umplut cuibul cu polen si...bineanteles au roit . Nu au urcat nimic in magazie . Nu este vina albinei pt faptul ca a roit...am spus de nenumarate ori , datorita serviciului 32 de zile consecutive sunt la mii de km distanta de stupi.
Acesta ar fi motivul dezamagirii mele vis a vis de carnica.
Italiana si buckfast au mutat mierea in magazie , productie superioara italiana . Albinele pentru mine sunt hoby , relaxare ...
Imi place sa experimentez...tot timpul consider ca eu am descoperit apa calda :lol:
buca

Mesajde Balian » 01 Sep 2024, 10:04

Înainte de toate, ce sistem de stup folosiți?
Albina polenul numai în cuib depozitează. În magazie niciodată. Dacă nu aveți
loc suficient în cuib, ce am spus de nenumărate ori, volumul cuibului trebuie mărit.
1. dacă aveți Dadant + magazii 1/2, puneți un corp de 1/2 sub corpul de Dadant și
acolo va depozita albina polenul, toată rama 1/1 Dadant va rămâne pentru puiet
(dacă aveți grijă să nu se formeze coroniță de miere)
2. dacă aveți MER-i sau ME automat rezultă soluția cu corp adăugat
3. dacă aveți orizontale depărtați rama de polen care limitează volumul cuibului
și adăugați ramă golă între cea de polen și ultima ramă de puiet. Nu spargeți cuibul!
Dacă aveți stup cu fund fix e bai mare. Acei stup sunt depășiți complet. Și un stup
orizontal este mai flexibil decât unul vertical cu fund fix. :!:
Balian

Mesajde buca » 01 Sep 2024, 10:17

Balian scrie:Înainte de toate, ce sistem de stup folosiți?
Albina polenul numai în cuib depozitează. În magazie niciodată. Dacă nu aveți
loc suficient în cuib, ce am spus de nenumărate ori, volumul cuibului trebuie mărit.
1. dacă aveți Dadant + magazii 1/2, puneți un corp de 1/2 sub corpul de Dadant și
acolo va depozita albina polenul, toată rama 1/1 Dadant va rămâne pentru puiet
(dacă aveți grijă să nu se formeze coroniță de miere)
2. dacă aveți MER-i sau ME automat rezultă soluția cu corp adăugat
3. dacă aveți orizontale depărtați rama de polen care limitează volumul cuibului
și adăugați ramă golă între cea de polen și ultima ramă de puiet. Nu spargeți cuibul!
Dacă aveți stup cu fund fix e bai mare. Acei stup sunt depășiți complet. Și un stup
orizontal este mai flexibil decât unul vertical cu fund fix. :!:

Am stupi pe 12 rame, fund fix, magazii 1/1 . Aici a fost diferenta...Buckfast si italiana au urcat. Carnica ..nu
buca

Mesajde buca » 02 Sep 2024, 14:48

Buna ziua, cu ceva timp in urma am recoltat ceva miere...am zis eu floarea soarelui. Ca si culoare este foarte inchisa, aduce mai mult a miere de mana . Din cate stiu eu , albinele nu capacesc mierea de mana ...ori...vorbesc tampenii .
Ma poate dumiri cineva ? Capacesc albinele mierea de mana ?
buca

Mesajde Balian » 02 Sep 2024, 17:41

Căpăcesc albinele mierea de mană. Încă repede că umiditatea e bună, deci îndeplinește condițiile de căpăcire.
Am întrebat de la cei care știu. În zona mea nu prea este mană, însă este suc de struguri și de fructe adunată de
albine pe care știu eu că nu căpăcesc. Nu este bună pentru iernare. La sfârșitul lui octombrie storc toată această
miere necăpăcită care are culoare închisă. Pentru iarnă las numai miere căpăcită. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE