Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 25 Oct 2024, 20:49

Acum vrem să trăim în povești sau urmărim realitatea? Mierea de salcâm o calificăm ca o miere de f mare calitate.
Chiar ne focusăm pe ea din două motive. Cristalizează greu și are culoare deschisă. Asta două calități o face ca să
fie vandabilă bine. Așa se spune în mediu apicol. Nu știu în altă parte cum este, la mine imediat după salcâm vine
un val de amorfă. Ea nu dă miere multă dar ce dă este puternic roșiatică. Și mierea și polenul. Dacă noi lăsăm miere
ÎN MAGAZII(!!) (nu în cuib cum rămâne mie pe trei corpuri de cuib) și dacă e căpăcită, mierea aia al dracului de puțină
de amorfă colorantă, se va amesteca cu de salcâm de f mare valoare și o va descalifica. Asta numai că suntem nevoiți
să lăsăm magaziile de salcâm pe stupi cu moftul de a nu fie nici o moleculă de miere în cuib, să nu cumva să dăm sirop,
să asigurăm raiul raiului albinei și să asigurăm continuitate perfectă în dezvoltare, alimentare, elan, imunitate,
microclimă și tot ce există mai bun pe lumea asta. Domnu.... Eu sunt apicultor care cum vedeți face producție nu
regizor de bunăstarea deplină a albinei. Aici este vorba de comercializare pe marfă de calitate. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 25 Oct 2024, 21:10

yuonyuon scrie:
la punctu trei se poate lucra cu module....am facut unuiprieten un modul de 36...acum si a mai facut unul ...si face 2 miscari pe an ...probabil 4 (pe vatra de iernare)
dar cand te muti deja se complica treaba...

Am avut din 2017-2024 modul. Pt mine a fost si usor si greu cu el.Marele inconvenient la mine era marimea lui(si a remorci evident)pt ca locurile erau stramte,si rau denivelate unde merg la salcam.Acum daca as face din nou as face module mici de maxim 7 stupi pe lungime x 3 randuri. Cu asa cea intri in toate cotloanele.
Eu am avut de 40 de stupi !!! imi trebuia 15 m pt deschidere...anevoios la deal
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 25 Oct 2024, 22:05

Balian scrie:Acum vrem să trăim în povești sau urmărim realitatea? Mierea de salcâm o calificăm ca o miere de f mare calitate.
Chiar ne focusăm pe ea din două motive. Cristalizează greu și are culoare deschisă. Asta două calități o face ca să
fie vandabilă bine. Așa se spune în mediu apicol. Nu știu în altă parte cum este, la mine imediat după salcâm vine
un val de amorfă. Ea nu dă miere multă dar ce dă este puternic roșiatică. Și mierea și polenul. Dacă noi lăsăm miere
ÎN MAGAZII(!!) (nu în cuib cum rămâne mie pe trei corpuri de cuib) și dacă e căpăcită, mierea aia al dracului de puțină
de amorfă colorantă, se va amesteca cu de salcâm de f mare valoare și o va descalifica. Asta numai că suntem nevoiți
să lăsăm magaziile de salcâm pe stupi cu moftul de a nu fie nici o moleculă de miere în cuib, să nu cumva să dăm sirop,
să asigurăm raiul raiului albinei și să asigurăm continuitate perfectă în dezvoltare, alimentare, elan, imunitate,
microclimă și tot ce există mai bun pe lumea asta. Domnu.... Eu sunt apicultor care cum vedeți face producție nu
regizor de bunăstarea deplină a albinei. Aici este vorba de comercializare pe marfă de calitate. :D
e aici dumneavoastra vorbiti deja despre altceva....si nu la ce am facut referire eu....

eu nu sacrific nimic ca sa ofer raiul albinelor ...ba din contra raiul si cantitatea de miere este standardul ...nu trebuie sa fac ceva ca sa ajung acolo pentru ca de acolo plec....

dupa culesul de salcam luati caturile pline cu miere capacita pe care vreti sa le extrageti iar un cat sau doua ce nu e capacita o lasati albinelor ...plus ce mai aduna la amorfa ramane hrana lor pana la tei...apoi la tei faceti iar schema dar alt sortiment....mereu lasati albinelor hrana ca sa fie ...ca nu fuge cu ea :D ....nu are unde ..tot a vostra ramane....

eu acum la ultimul cules a ramas o medie de 30 kg pe stup in stup......acum la restrangere ...imi raman cate 5 rame pline capacite de fiecare...practic e miere mea ce o pot extrage....
este o cantitate de hrana "o marja" care trebuie lasata ....dar la final o puteti lua....per total aceasta hrana mi a asigurat raiul albinelor.....
iar cand facem socoteala ...und e pierderea reala??...intre ce am concret si ce as putut sa am teoretic dar cu riscuri ce imi va strica socotelile extrem de mult pe viitorul an ...
eu deja am 4 caturi la butoi ...ce e peste e bonus...GRATIS....nu e dreptu meu.....e al lor....!!

un mare afcerist probabil scotea toata miere si dadea sirop ...rezultatele erau astfel:
1..productie mai mare
2.munca in plus
3.calitatea slaba a albinei...la iernat ....automat pierderi de cateva sute de kg la culesurile de primavara....

si uite asa ne invartim in cerc ...si ramanem cu punctul 2 ....adica munca in pus....
facem lucruri ca sa ne vedem ca muncim....paradoxul de a fi propriul tau patron ..." sa te vezi ca muncesti" :lol:

eu nu zic ca nu aveti calitatea albinei si rezultate dar se poate si fara munca :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Oct 2024, 22:25

decateori ati auzit ca intre salcam si tei stupii consuma cantitati exorbitante de miere de ordinul ..SUTELOR DE MI de grame pentru ca au de hranit zecile de MI de albine si sutele de mi de larve....??
ati auzit....
daca in primavara la 15aprilie am 5-6 rame cu puiet si afara e mai frig deci am un consum X....aceasta suprafata de puiet o am tot anul...pana la 1 august..deci cu alte cuvinte eu am acelasi consum de energie to anul ...dar poate si mai putin in perioadele dintre salcam si tei ....sau mai mult cand e canicula/cules....deci aproape acelasi "X" ...

se calculeaza ca un stup standard de 7 rame are un consum pe an de 100 kg...consumul lui de intretinere fara ce aduce in exces ..adica ce extragem noi....
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Oct 2024, 22:34

Absolut adevărat. Orice muncă peste putere de vânzare este muncă în zadar.
Adică depinde cine cum simte ce valoare are. Aici revenim la aprecierea
valorii omului în sine.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 25 Oct 2024, 22:49

Balian scrie:Absolut adevărat. Orice muncă peste putere de vânzare este muncă în zadar.
Adică depinde cine cum simte ce valoare are. Aici revenim la aprecierea
valorii omului în sine.
valoarea o da omul ...marfa e pe toate cararile...

in functie de cine o vinde ...aceiasi marfa poate avea valori diferite...

fiecare om are o valoare ...nu a fost vorba de marfa si nici nu va fi vreodata ....
in trecut vindeam la aprozare angro cu 15 -20 lei ...dupa ce sau smecherit baietii si au vazut ca sunt oameni fara valoare (7 lei)am terminato si eu ei...si sunt foarte multi oameni fara valoare care se plang ca mierea lor nu are pret cand defapt ei nu au un standard....aprecierea marfii incepe cu apicultorul care o produce......sa le fie rusine!!!!! :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Oct 2024, 22:51

domu Balian eu vorbesc in general ..nu ma adresez direct ..orcum se vede (in poze)ca sunteti mai ordonat ca mine...asta trebuia sa punctez mai demult :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 26 Oct 2024, 08:29

Asa frumos le insira domnu' yonn, ba cu raiu' albinelor, ba cu producții record de miere care de fapt nu este producție ca rămâne în stup, ba ca se consuma miere între salcâm și tei/fs, ba nu se consuma ca nu extragi salcâm, il lasi acolo și tot asa cu ideii care încep intr-o direcție și se gata fix de unde a început, urmând cu sfințenie....meandrele sinergice ale..., ale, ale nu stiuce!
Voi ați văzut ca afara a înghețat apa în canta?!
Shrek

Mesajde Balian » 26 Oct 2024, 10:39

Nu suntem la fel și asta este un lucru bun. Asta dă diversitate. Comunicarea face ca să învățăm și să mai
modificăm direcția pe care mergem. Fiecare avem priorități în lucru. Aprecierea lor vine subiectiv pentru
toți. Mie îmi place să lucrez. E și indicat, că ține activ pe om fizic și psihic. Mărimea lucrului contează.
Ați dat o modalitate de a reduce lucrul cât mai mult. Eu v-am arătat că din păcate sau din fericire (depinde),
este dată posibilitatea funcționării stuparitului și în a cumpăra miere de la alții pentru deserviea clientelei.
Momentan cea mai economică soluție. Este un mod radical de reducere a volumului de lucru, dar așa se
pierde pasiunea. Mie nu prea îmi convine simplificarea stupăritului la reducerea lui până la punerea și luarea
de magazii, stoarceri și reducerea la minim lucrul cu rama (evident în cuib). Așa ajung un fel ca în vestita
apreciere ”sclav pe plantație”. (Apreciere altfel f nepotrivită din toate punctele de vedere). Ne plac albinele.
Ne este o pasiune să ne ocupăm cu ele. Încercăm să reducem lucrul fizic prin investiții în macanizare, în
tehnologie și să ne concentrăm cât mai mult pe pasiune. Cine nu a făcut până acum, analizănd evoluția
sectorului și șansa ce se pare că ne oferă viitorul, va fi tot mai greu. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Oct 2024, 13:31

ca sa reduci volumul de lucru in primul rand trebuie sa sti ce faci...
daca zic asta oamenilor care le pleaca albina in stup ..o sa para ca o jicnire sau araoganta...
ce vina am eu ca ei nu vor sa invete...?probabil ca nu mai pot sa invete...toata viata lea murit stupii iarna de iarna..sau au iernat oe 2-3 rame (idem costin)si sau invatat asa...nu mai stiu ca se poate si altfel...

pierderea face pate din regulile jocului..daca nu sti sa o eviti inseman ca nu sti sa joci...

vecinii mei deja au pierdut stupii ...a mia oara dar anul asta e cam aproape de 100%
si alti colegi zic ca nu e cum erau in alti ani dar nu zic exact cat de grav ...o sa zica la anu cand nu mai ce acoperii...
nustiu cum e prin alte parti dar cred ca pana la anul se injumatateste apicultra pe tara...

ce e foarte grav ...ca nu stiu unde e greseala...asta inseamna ca se va repeta la infinit pana o vor afla...
DAR nu va faceti griji..."tratamentele din ucraine te vor ajuta sa ai parte de o moarte lunga si usoara" :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 27 Oct 2024, 21:19

Shrek scrie:Asa frumos le insira domnu' yonn, ba cu raiu' albinelor, ba cu producții record de miere care de fapt nu este producție ca rămâne în stup, ba ca se consuma miere între salcâm și tei/fs, ba nu se consuma ca nu extragi salcâm, il lasi acolo și tot asa cu ideii care încep intr-o direcție și se gata fix de unde a început, urmând cu sfințenie....meandrele sinergice ale..., ale, ale nu stiuce!
Voi ați văzut ca afara a înghețat apa în canta?!

Sunt de aceeasi parere referitor la apicultura facuta de dl Yon. Ne spune dansul cum fara sa munceasca deloc, obtine an de an productii record. In fata tastaturii putem tasta orice. In practica apicola e un pic altfel. Mai era cineva pe forum care in teorie era as, dar care nu ne-a aratat niciodata macar o poza cu un stup cu albine..
Ce uita sa ne reaminteasca dl yon: in ce perioade din an fiecare familie trebuie sa primeasca cate 20-30 litri de sirop.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 28 Oct 2024, 00:19

de asta nu mai puteam eu sa dorm acum ca nu sunteti voi deacord cu mine :lol:

95 %din apicultori nu sunt deacord cu mine ..si asta imi da starea de siguranta ca fac ce trebuie...
defapt cand vad ca cineva imi da dreptate tre sa ma asigur ca nu fac ceva gresit.... 8-)

se da si sirop cand e seceta ..doar nu las stupii sa moara de foame ......
acum ...sincer ....as fi curios daca unul dintre voi sunteti deacord cu idei sau practici apicola scrise de mine??.... cu care ?? :lol:
yuonyuon

Mesajde Cristian IONITA » 28 Oct 2024, 07:39

Carcotasi au fost si vor fi in continuare ... iar asta vine la pachet cu capacitatea rationala mai redusa.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 28 Oct 2024, 08:12

yuonyuon scrie:de asta nu mai puteam eu sa dorm acum ca nu sunteti voi deacord cu mine :lol:
95 %din apicultori nu sunt deacord cu mine ..si asta imi da starea de siguranta ca fac ce trebuie...
defapt cand vad ca cineva imi da dreptate tre sa ma asigur ca nu fac ceva gresit.... 8-)
se da si sirop cand e seceta ..doar nu las stupii sa moara de foame ......
acum ...sincer ....as fi curios daca unul dintre voi sunteti deacord cu idei sau practici apicola scrise de mine??.... cu care ?? :lol:

Apicultorii care citesc aici și în general, au stupine în diferite zone cu condiții de climă, de bază meliferă diferită plus au
feluri de organizare diferite, cu suport diferit de experiență și cu pachete financiare diferite. Noi care scriem aici dorim să
transmitem informații. Ar fi bine, spun eu :D să transmitem sincer (forte important!) convingerile noastre, felul nostru de
lucru, rezultatele experiențelor noastre și să lăsăm să decidă vizitatorul ce îi este folositor și ce nu. Că sunt de acord sau nu,
nu are importanță mare. Să încercăm să construim un dialog și să facem un shimb de argumente. Analizând argumentele
fiecare putem să construim o viziune mai clară depre munca noastră. Și eu am o convingere pe care vă prezint. Această
convingere nu este bătută în cuie. Suprascriu când primesc o argumentație mai convingătoare decât pe a mea. Important
să documentăm cu ceva palpabil, altfel cum spune d-nul Bucovineanu ”omul venit de departe poate spune orice”.
Putem să rămânem și încuiați în ideile noastre și să dormim liniștit, dar vă spun că eu am învățat ff mult din ce am citit
aici și am reformulat de multe ori convinderea, până ce am ajuns la care o am azi. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Oct 2024, 09:11

Cristian IONITA scrie:Carcotasi au fost si vor fi in continuare ... iar asta vine la pachet cu capacitatea rationala mai redusa.

Ce sa spun, ma bucur ca intra pe forum si unii care au o gandire rationala superioara.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 28 Oct 2024, 10:24

daca nu as intelege perceptia fiecaruia asupra apiculturii sau mai bine zis a modului de a extrage profit din apicultura ...poate ca ma deranja anumite chestii ...
pentru ca nu sunt decat trei moduri de a face asta : munca cinstita ...specula sau furt....prin toate aceste metode putem, avea rezultate.....
adica odata stabilita perceptia cu multi ani in urma cand incepatorul a fost recompensat prin una din aceste metode ....acea va fi perceptia sa asupra apiculturiii(modului de a face profit) toata viata...

problema este ca in apcultura nu merge doar prin munca cinstita ...cum cred multi ....munca nu este egal profit....
in apicultura avem nevoie de specula....si o doza de furt...(spirit de om lenes care doar sa ia fara sa muncasca dar calculat) ...este necesar ca sa scoate profit maxim cu investitii si munca minima....

nu poti spune aceste lucruri unui omcare crede in munca 100%...lafel cum nu poti spune unui om care a trait in esec si nu mai crede in munca cinstita si a ajuns ca esecul sa fie normalitatea...
aceia vor fi mereu nemultumiti cand cineva prezinta diferit...
lupta este cu perceptiile si obiceiurile oamenilor...nu cu oamenii in sine...defapt eu nu ma lupt cu nimeni..pentru ca am castigat detasat in acest domeniu...din punctu meu de vedere
deaceia am lasat apicultura pelocu 3 chiar..pentru ca nu implica asa de mult efort si nici nu mai sunt multe necunoscute ca sa ma tina activ.....pui doua rame 3 caturi apoi extragi si restrangi ...bineinteles si ii ti in forma ...practic e simplu dar este 90 % teorie...

conservatorismul este o boala grea pentru ca dupa orice afirmatie nu vine cu deznodamant ...argumente si concluzii ...sunt doar o insiruiere de intrigi si cam atat...nu se poate lamuri explica sau raspunde ...pentru ca lipseste sfarsitul...

asta a fost mesajul meu ca apicultorii care vor sa se schimbe(care inca mai pot ) sau cei la inceput ...sa nu cumva sa creada in munnca cinstita = rezultate ...si pe langa ...mai trebuie dozate si celelalte ...(specula si furt)....trebuie sa credem de la inceput intr o apicultura perfecta in care facem productii record fara sa muncim zi de zi.....dar sa fim constienti ca perfectiunea nu exista...si in felul acesta ne va tine pe drumul ascendent si vom invata multe......adevarul ca aceasta apicultura aproape de perfect exista si daca cineva o practica atunci orcine poate face asta ...pentru ca apicultura nu chiar asa complicata ....si ca orcare lucru odata intels ...nu mai trebuie sa il intelegi odata....

la inceput perfectiunea din mintea noastra trebuie sa o stabilim pe doua criterii...productia sa fie 50 kg per stup si iernarea sa nu fie cu pierderi mai mari de 5 %...asta este "perectiunea limitata" la care sa ajungem....cand o sa atingem lucrurile aceste o sa avem destula teorie in cap incat sa putem face dublu si fara pierderi....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE