Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 31 Oct 2024, 17:05

A u c h a n. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 31 Oct 2024, 17:11

A existat și mai există magazine pe lângă supermarcheturi. În acestea din urmă prețul este mai mic. Un magazin de colț negociează prețul la produsele vândute la o cantitate mult mai mică, are rentabilitate și rulaj mai mic. Cumpărătorul merge unde este mai ieftin.

Piață la borcan va fi cât va fi. Apicultorul dacă ar sincroniza producția cu puterea lui de vânzare (dacă are) ar putea și prețul lui să rămână cât decât suportabilă. Cumpărătorul informat apreciează munca apicultorului. Dar acest strat de cumpărător este limitat în număr. Dacă această piață se supraîncarcă cu marfa (este valabil și pentru supermarcheturi) atunci inevitabil va apărea un alt ofertant, fie el supermarchet care dă marfa puțin mai ieftin creând un trend descendent.

Dau un exemplu cum se poate trăi în umbra multinaționalului: lucrez la o unitate de morărit, mărimea noastră este incomparabil mai mic decât unei mori multrinaționale. De 12 ori. E ridicol, dar suntem concurenți. Nici nu ar trebui să mai existăm. Și cum putem totuși? Pentru că noi putem oferi flexibilitate în lucru mult peste multinațională. Facem distribuție la clienți mici, transportând marfa si descărcând direct în depozitul lor cu muncitorii noștri. O brutărie mică (tot mai greu găsește colaboratori) nu are personal disponibil pentru așa ceva. Putem modifica fluxul nostru de producție radical, dacă trebuie și în 5 ore, ce multinaționalul nu poate nici cum. Putem schimba politica de vânzare printro simplă decizie. Putem răspunde la schimbările pieței în câteva minute pe când o multinațională care are piese de decizie cine știe und pe lume, face mult mai greu. La ei pe punctul de producție este un manager cu decizii limitate. Până ei fac un stânga împrejur noi am valorificat situația. Ei dictează prețul că cine suntem noi? Dar ciudat și ei ajung la limita rentabilității aproape la același preț ca noi, deși sunt mult mai performanți. Ei au balast incomparabil mai mare pe umăr ca noi.

Deci dacă la noi puterea de cumpărare va ridica, vor apărea tot mai mulți care vor aprecia munca noastră, dar dacă noi voit sau din incoștiință invadăm piața cu supraproducție ea se va regla prin regulile pieței libere.
PS: nu am citat nici o literă de niciunde :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Oct 2024, 18:18

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Nustiu la ce va referiti cand ziceti"industria mondiala de miere"....?....la furnizorul de materie prima sau la zahar?

Mă refer la furnizorul de ”miere” că așa se numește deși e total diferit de miere indulcitorul provenit din orez.
Odată inventată o tehnologie de obținere unui produs confundat cu miere nu se oprește. Va apare oriunde
în lume unde este permis. În Europa nu, dar în alte zone fără problemă. Deci ast nu se va schimba niciodată
în viitor. Va fi oricând loc în lume unde este permis aproape orice. Asta e o industrie întreagă nu distilare
de alcool ilegal în fundul grădinii.
da....pai va referiti la furnizorul de materie prima "local"...si cand zic local ma refer la ucraina si china pentru europa...pentru ca difera de la zone la zone...
acum fiecare produs fie miere lapte branza etc ...nu o sa ajunga nicodata in forma pura pe raft....!
in codexul alimentar sau acceptat niste chestii in fiecre alimient pe motiv ca "ajuta"..etc....deci daca vrem natural trebuie de la sursa direct ...pentru ca altfel nu mai exista ....
chestia pentru ce se bat micii producatori ca se amesteca cu amidon e o lupta fara rost ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Oct 2024, 18:37

vorbiti de supraproductie invadarea pietei cu marfa ...ce duce la prabusirea pretului....
pai sa va anunt ca deja este supraproductie si marfa este MUUULT peste consum....stocurile sunt facute cu marfa de la saraci care vad ieftin ce reprezinta extraordinar de mult in procentaj cu cei ce tin de pret ...si cred ca fac o munca demna la un pret corect....aici este neloialitatea....

trebuie sa vedeti supermarchetul ca cel mai mare consumator....voi aici gresiti....
el este cumapratorul principal care ia tot cu 2 lei...el strica piata ...
in timp ce majoritatea se uita la pretul de la raft care este ireal....

supermarketu nu are risc la achizitie deci devine producatorul principal fara risc...

doar privind din acesta perspectiva veti vedea ca defapt supermarketurile sunt in cardasie ...se ajuta unul pe celalat ...si sa va spun si de ce ...pentru ca dupa centralizare ...carfour le va cumpara pe toate

faptul ca inca mai exista amarati care dau la angro cu pret "decent " este pentru a acoperii riscul supermarketurilor dar acum este acoperit di ucraina...si drept urm,are nu mai este nevoi de producatori locali...

dca vrem sa crestem albine ca hobby e una ...dar daca vrem sa facem bani din albine ...trebuie sa stim si cine ne sapa si cum ..pentru ca altfel pierdem aproape sigur..
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Oct 2024, 18:48

daca supermarketul este producator ...el are un cost de productie(achizite) de kg de 7 LEI...deci sah mat domnu Balian... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Oct 2024, 19:17

yuonyuon scrie:daca supermarketul este producator ...el are un cost de productie(achizite) de kg de 7 LEI...deci sah mat domnu Balian... :lol:

Din păcate nu toată lumea vede așa. Sunt optimiști care spun așa ”produc mai mult și voi avea același încasare
ca și când am predat mai puțin la un preț mai bun”. Aici se încheie cercul vicios. Procesatorul/supermarchetul
a atins schimbarea de mentalitate. De la acest loc numai joacă e să faci bani mulți. Furnizorii se calcă cu producția,
deși nu au depus efort de construire de clientelă și nu au încotro dau la procesatori/supermarcheturi la bani de
nimic și ei formează prețul final. E mentalitate de acceptare de supus situației. Un fel de ”mai rău să nu fie”.
Cu acest algoritm de la o poștă se vede că tot mai rău va fi. Ne merităm soarta ce o avem. Sincer spun. :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Oct 2024, 19:48

pretul real al unui produs totusi exista...dar e dat de cea ce spuneti cererea si oferta ...dar cu conditia ca cererea si oferta sa fie juste...si nu manipulate...

in contextul unei crize se induce cerere prin senzatia de lipsuri...iar oferta devine exagerat de scumpa desi sunt stocuri "infinit"...

daca analizam un pic supermarketul are stocuri "infinit" daca realizam ca acestea nu pot fi consumate ne nici un consumator in asa cantitae cat sa fie epuizate...deci asta nu inseamna monopol? :lol:
asta inseamna controlul pretului absolut...si deci concurenta neloiala....
din acelasi motiv scade graul cand se face mult si creste cand nu se face ..de parca toata planeta a fost lafel...este pret local :lol: ...japca!!!

asta inseamna ca noi am existat doar pentru ca nea lasat ...nu pentru ca am decis noi....pentru ca in momentul cand legislatia se va intoarce impotriva producatorului local dar in acelasi timp va favoriza supermarketul atunci sa vedeti piata libera... :lol: .
nu e destul ca el produce cu 7 lei curat fara risc fata de producatorul mic care face pastoral si extrage la centrifuga si ajunge la un costd e productie de peste 10 lei...cea ce se traduce ...mult peste calculand riscurile.....

in fine asta este doar o parte ..cea vizibila dar uite ca este invizibila de multi producator....ca sa nu mai vorbim si de alte programe europene care ne vor dezavantaja si mai mult in aceasta activitate...
eu nu mai am ninic de adaugat ...daca am fost inteles ...bine! ....daca nu asta e... 8-)
yuonyuon

Mesajde Balian » 31 Oct 2024, 19:55

Eu văd o mare contraproducție de când au început acordarera proiectelor. În principiu ar putea să fie un instrument
de ajutorare eficient dar nu cu regulile de acordare cum sunt acum. Pentru inițiere în cunoștințe apicole chiar ar
putea ajuta. Pentru orice accesare, condiția de bază este să urmezi un curs apicol. Pe mine cursul a scos din evul
mediu. Odată ce am învățat acolo, după care instructorul prin felul lui de gândire și asociația unde m-am înscris
în prealabil că m-a ajutat să mă întâlnesc cu oameni valoroși, cu cunoștințe și experiență apicolă vastă. Și acest
forum m-a format. Am ajuns aici la recomandarea lor. Când am început în urmă cu 50 de ani nu știam numai de
apicultorii pe care cunoșteam personal. În jurul meu majoritatea au fost tâmplari de meserie sau care au lucrat
la fabrică de mobilă. Ușor imaginat de ce. Erau pasionați toți. Azi nu mai sunt f sigur că toți au pasiune. Motivația
este alta. Și atunci era motivant banul, dar nu în așa măsură ca azi. Proiectele sunt prea tentante și prea usor îl
poți accesa. Ca o problemă văd modul de acordarea a proiectului (cu fond substanțial), pentru apicultori de zero km.
Nu trebuia să existe așa ceva. Inițiază-te singur cum poți, cu familii puține, învață meserie și din practică nu numai
teoretic, învață perseverență, ambiție în lucru, și dacă reziști să vină proiectul pe măsura ta să te ajute să te dezvolți
cu ritm mai mare ca și cum ai fi făcut fără proiect. Nicicum dintrodată. Așa cresc numai numărul oportuniștilor. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 31 Oct 2024, 21:02

eu nu cred in cursuri cu elevi de la zero in capitalism :lol: ... ceva e putred la mijloc ...
yuonyuon

Mesajde buca » 03 Noi 2024, 11:52

Primitul de fonduri este o adevarata pacoste in toate domeniile . ..cu atat mai mult in apicultura.
Asa cum mai spune cineva...sunt multi care nu au nimic in comun cu albina...dar...au gasit o portita de a primi ceva bani...fonduri.
Nu spun ca nu ar finevoie de ajutoare financiare...dar...ar trebui acordate cu mult mai mare atentie , beneficiarii selectati corect si verificati.
Mentionez faptul ca eu nu traiesc din albine , dar nu pot sa nu observ anumite aspecte care sunt strigatoare la cer .
buca

Mesajde buca » 04 Noi 2024, 18:26

Buna ziua tuturor , am o problema. Indiferent cata apa le dau la albine ele tot la apa de la caine merg ( o parte ) , deasemenea am primit reclamatii de la vecinul ca albinele mele merg dupa apa la vaca lui ...si ...o inteapa in bot. A facut un mare tambalau.
Mi-a venit ideea sa mut stupii mai departe , dar spatiul este destul de stramt ...din experienta dvoatra care ar fi distanta minima la stupi fata in fata ? Terenul acela este destul de ingust.
buca

Mesajde Balian » 04 Noi 2024, 20:28

Cu vecinii nu este bine să iei la ceartă. Nu distanța contează. Trebuie înțeles și poziția vecinului.
Loc este destul unde să le ținem albinele. E bine la distanțe destul de mari de animale. Dacă
aveți adăpător să puneți sare în apă, poate va place mai mult. Nu vă sfădiți cu vecinii. Nu merită. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 05 Noi 2024, 11:16

Are dreptate Dl Balian !
Eu trebuie sa-mi mut albinele din centrul mun Cluj-Napoca pentru ca noul vecin si-a facut casa noua cu piscina sa i se scalde cei trei copii.
Din paradis in Sahara vor ajunge...
crisandp2

Mesajde Balian » 06 Noi 2024, 18:26

Culesul principal mi este rapița. Perioada este extrem de încărcată. Mierea de rapiță este destul de sensibilă la toate. Cristalizează ff repede. Nu am poisibilitate să maturizez în bidoane că în câteva zile e beton. Eram obligat să investesc în utilaje de fluidizare în procesare. Extrag de obicei în două sau chiar trei runde. Așa m-am calibrat inclusiv cu numărul de stupi pe platformă, cât extrag odată pe un recipient de maturare. 400kg. Am două maturatoare cu încălzire de 400kg. Unul cu malaxor și unul simplu numai cu încălzire. Extragerea fac în trei reprize: topesc o cantitate de miere de fs de anul trecut, introduc în malaxor, extrag prima rundă de rapiță peste mierea de fs, o malaxez, filtrez de glucoză, transvazez în maturator, las la 40 grade două zile să scap de bule de aer și introduc în bidoane de 40kg sau direct în flacoane și depozitez așa. Acest proces repet de trei ori sau dacă nu am suficientă miere fs rămasă din anul precedent las rapiță curată pentru amestec la extracția de fs. Fac trei feluri de mix de polifloră: de primăvară 25% tei (cumpărat, nu mă duc la tei) +25% fs+50% rapiță, de vară 50% rapiță+50% fs, polifloră de toamnă din 50% miere extrasă din rame cu miere adunată târziu (iulișca, suc de fructe/struguri, sorg, orice de toamnă târziu) + 50% rapiță. Așa am trei sortimente de polifloră. Și în salcâm bag 25% rapiță. Miere de tei obțin din 50% tei pur + 50% rapiță. Așa îmi vând toată cantitatea de rapiță și nu am problemă cu cristalizarea prematură.

20240427_202303.jpg
Balian

Mesajde Balian » 07 Noi 2024, 17:24

Despre procesarea mierii în condiții de acasă. Mierea extrasă poate avea o anumită calitate în funcție de multe cauze. Miere cu umiditate ridicată, miere cu conținut ridicat de glucoză, tendința ridicată de cristalizare, conținut de bule fine de aer rezultat din procesul de extragere... Pentru toate am experimentat câte o metodă:
1. umiditate ridicată (nu neapărat greșală, poate avea cauze obiective de nu s-a putut lăsa mierea până la maturare completă)
Folosesc un maturator cu încălzire, o pompă de mire, o aerotermă și un simplu strecurător de tăieței. Încălzesc mierea la 40-45 grade, dau drumul la pompă care recirculează mierea, trece prin strecurător care divizează curgerea în zeci de fante și suflu cu aer cald. Așa pot scădea umiditate cu 1-2% în câteva ore.Poza 2.
2. componentul major a mierii poate fi fructoza sau glucoza. la unele sortimente (rapița, fs, tei) conține un tip de glucoză care nu se topește nici la 70grade (am încercat) și se depune la fundul borcanului. Poza 4.
Fac o filtrare centrifugală printro sită ff fină. Acestă sită scoate aceea glucăză cu probleme precum impuritățile granulare care favorizează cristalizarea fiind germeni de cristalizare. Astfel mierea rămâne fluidă pe perioada de vânzare. Poza 3. Numărul 62 reprezintă finețea sitei
62 de fire întrun cm!
3. înlăturarea bulelor fine de aer care se ridică la suprafața mierii în borcan
Mierea încălzită/decristalizată las la ”maturat” în recipientul de ambalare câteva zile, menținând la temperatura de 35grade întrun frigider termostatat, după care scot în borcane/flacoane.Poza 1.

20231122_072058.jpg
Fişiere ataşate
-5778417608578676891_121.jpg
20220904_165947.jpg
20220905_062122.jpg
Balian

Mesajde Shrek » 08 Noi 2024, 08:59

Ma întrebam motivul pentru care ați calculat un preț de cost pentru miere de circa 10 lei per kg. Aceste investiții trebuie amortizate și presupun ca ele au fost făcute pentru a aduce mierea la parametrii ceruți de piață: fluida, limpede, buchet de arome. Totuși pentru a recupera investiția și pentru un profit modest, volumul desfacerii trebuie sa fie mare ( eu zic de cel puțin 2 t" la borcan) ceea ce mi este greu sa cred ca Salonta ar putea absorbi singura aceasta cantitate. Probabil ca Oradea sau zonele cu terme, asorb restul.
Întreb însă, cumpărătorii sunt informati cu privire la sortimente de miere cumpărata?!
PS : Absolut toți apicultorii " bătrâni" pe care i-am cunoscut au în dotare câteva bidoane vechi de lapte. Este un fel de ....confirmare a statutului?!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE