Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa 2017-2018-2019

Mesajde s.catalin » 04 Feb 2025, 22:18

yuonyuon scrie:
nustiu ce criteriu este acesta "sa fie capacita rama la margine ca sa dam inca o rama la ouat"..daca nu aveti albina acoperitoare e degeaba....puteti sa aveti toate ramele capacite ,daca nu aveti albina acoperitoare nu e bine sa adaugati deloc ...ba din contra acolo o sa fie probleme...deci criteriu de baza este albina acoperitoare si doica..

S-a inteles! Mai ales ca trebuie sa vorbim si de "structura" asa ca daca bagam rame la ouat dar nu se vede in rame acoperite cu albine, undeva este o problema......

yuonyuon scrie:
alta chestie desii nea ignatov a explicat perfect(cel putin pentru mine) dar cred ca nu s a inteles...e ca albina nu radiaza caldura in tot cuibul ca o flacara ...ea incalzeste local 1 cm ..deci trebuie sa fie cu burta pe celula ca sa incalzeasca ...adica la o rama cu puiet capacit in martie tre sa fie albina una langa alta ..acoperind toate celulele cu puiet capacit.....iar vara fiind cald stau mai rasfirate ..pentru ca le ajuta temperatura de afara fiind 35 in exterior...ele doar se joaca...

Si asta, eu zic ca acum se stie....

Daca se poate sa trecem mai departe, dar sa ramanem la microclimat, pentru ca, eu zic, ca mai sunt multe de aflat....
s.catalin

Mesajde ignatov andrei » 05 Feb 2025, 14:38

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:
nustiu ce criteriu este acesta "sa fie capacita rama la margine ca sa dam inca o rama la ouat"..daca nu aveti albina acoperitoare e degeaba....puteti sa aveti toate ramele capacite ,daca nu aveti albina acoperitoare nu e bine sa adaugati deloc ...ba din contra acolo o sa fie probleme...deci criteriu de baza este albina acoperitoare si doica..

S-a inteles! Mai ales ca trebuie sa vorbim si de "structura" asa ca daca bagam rame la ouat dar nu se vede in rame acoperite cu albine, undeva este o problema......

yuonyuon scrie:
alta chestie desii nea ignatov a explicat perfect(cel putin pentru mine) dar cred ca nu s a inteles...e ca albina nu radiaza caldura in tot cuibul ca o flacara ...ea incalzeste local 1 cm ..deci trebuie sa fie cu burta pe celula ca sa incalzeasca ...adica la o rama cu puiet capacit in martie tre sa fie albina una langa alta ..acoperind toate celulele cu puiet capacit.....iar vara fiind cald stau mai rasfirate ..pentru ca le ajuta temperatura de afara fiind 35 in exterior...ele doar se joaca...

Si asta, eu zic ca acum se stie....

Daca se poate sa trecem mai departe, dar sa ramanem la microclimat, pentru ca, eu zic, ca mai sunt multe de aflat....

Zi-mi si mie locul de unde "mai sunt multe de aflat"...

Daca te duci in locul ala cu multe de aflat, retine urmatoarele:
- daca vrei ca albina sa incalzeasca, ea trebuie sa se miste!
Ca sa se poata misca, trebuie sa aiba spatiu.
Deci: albinele care stau ca o coaja groasa pa exteriorul unui fagure, nu incalzesc, ci etanseaza,
Daca adaugi un fagure, albinele vor avea la dispozitie suprefete de fagure pe care sa se miste, deci vor produce caldura.

Sa ai grija cum faci in locul ala, ca e bine sa afli cate un pic, nu totul dintr-o data! :lol:
ignatov andrei

Mesajde s.catalin » 05 Feb 2025, 18:39

ignatov andrei scrie:- daca vrei ca albina sa incalzeasca, ea trebuie sa se miste!

Nu as crede ca se plimba asa ca nu are ce face :lol: probabil ca subiectul are legatura cu " circulatia hranei in stup" - nu stiu daca am spus exact dar tot pe dvs. va citez.

Si mai cred ca are legatura si cu rama stupului. Daca vreti, va rog sa imi spuneti, rama stupului unde o puneti, cum va uitati la stup din spate, in dreapta sau in stanga? Si mai important, este o rama in care s-a crescut puiet in sezonul precedent sau este mai deschisa la culoare?

Daca nu vreti sa imi spuneti, e ok, "e mai bine sa aflu cate un pic, nu totul dintr-o data!"
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 05 Feb 2025, 19:16

s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:- daca vrei ca albina sa incalzeasca, ea trebuie sa se miste!

Nu as crede ca se plimba asa ca nu are ce face :lol: probabil ca subiectul are legatura cu " circulatia hranei in stup" - nu stiu daca am spus exact dar tot pe dvs. va citez.

Si mai cred ca are legatura si cu rama stupului. Daca vreti, va rog sa imi spuneti, rama stupului unde o puneti, cum va uitati la stup din spate, in dreapta sau in stanga? Si mai important, este o rama in care s-a crescut puiet in sezonul precedent sau este mai deschisa la culoare?

Daca nu vreti sa imi spuneti, e ok, "e mai bine sa aflu cate un pic, nu totul dintr-o data!"
s a schimbat subiect sau nu am fost atent? :lol: ... nu mai vreti cu microclimatul ??gata ?...
eu mai vroiam...ca mai erau multe de aflat :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Feb 2025, 23:03

vroiam sa mai adaug eu ceva la "microclimat" pana nu schimbam subiectele ca pe tic tok...

termenul " de albina la diafragma"...ce insemana ..si ce ne arata....

stiind ca ghemul are forma sferica..iar ramele feliza acest ghem ...cand ajungem sa avem albina la diafragma se traduce prin faptul ca a ajuns "coaja" la margine si cere rama... pentru a putea fi luata in lucru si ultima rama dupa ce adaugam noi una noua....
coaja ghemului mereu va sta la granita dintre puiet si miere ...uitandu ne pe rama(chiar fara albina adica scuturata) ne dam seama exact ..dupa dispunerea puietului si resurselor daca familia cere rama sau nu ...de puterea si microcimat pe care il are ....deci avem toate informatiile posibile: boli/imunitae/dezvolare /calitatea matcii...!!!
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 05 Feb 2025, 23:21

s.catalin scrie:

"Rama stupului" e prima rama din partea de unde se dezvolta familia.
E o rama buna, in care a fost crescut si puiet in partea centrala, cam 2-3 generatii.

Da, ai sesizat bine chestia cu "circulatia hranei".
Trebuie sa mai adaugi si "motivatia muncii", apoi totul e OK!

Sa-mi trimiti un mesaj pe watsapp. 0741204717
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Feb 2025, 18:34

Nu am intrat in ultimele zile pe forum. Vad ca s-a scris foarte mult la acest topic si la altele. Foarte,foarte multa vorbaraie si putine informatii utile. Cineva a afirmat ca fac o apicultura empirica si sunt frustrat si plin de ura si venin. Fac apicultura "empirica" in conditii destul de vitrege, nu dau nici un fel de stimulente sau "steroizi", nu fac zeci de tratamente intr-un sezon si am rezultate mai mult decat bune in fiecare an. Cat despre frustare, ura si venin departe de mine asemenea lucruri. In toamna trecuta am vazut o stupina in care familiile care in vara au fost cele mai puternice si recordiste ajunsesera printre cele mai slabe din stupina si cele mai infestate cu varroa. Eu cred ca din cauza faptului ca au crescut multe generatii de puiet, implicit au crescut si mai multe generatii de paraziti decat celelalte familii. Tocmai familiile care tot sezonul au fost slabe si posibil sa nu fi putut sa mentina temperatura optima de 35 de grade ar fi trebuit sa fie cele mai infestate, dupa teoria discutata aici. Eu stiam ca poichiloterme sunt pestii, soparlele, serpii, broastele.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 07 Feb 2025, 14:36

Vasile_Bucovineanu scrie:Nu am intrat in ultimele zile pe forum. Vad ca s-a scris foarte mult la acest topic si la altele. Foarte,foarte multa vorbaraie si putine informatii utile. Cineva a afirmat ca fac o apicultura empirica si sunt frustrat si plin de ura si venin. Fac apicultura "empirica" in conditii destul de vitrege, nu dau nici un fel de stimulente sau "steroizi", nu fac zeci de tratamente intr-un sezon si am rezultate mai mult decat bune in fiecare an. Cat despre frustare, ura si venin departe de mine asemenea lucruri. In toamna trecuta am vazut o stupina in care familiile care in vara au fost cele mai puternice si recordiste ajunsesera printre cele mai slabe din stupina si cele mai infestate cu varroa. Eu cred ca din cauza faptului ca au crescut multe generatii de puiet, implicit au crescut si mai multe generatii de paraziti decat celelalte familii. Tocmai familiile care tot sezonul au fost slabe si posibil sa nu fi putut sa mentina temperatura optima de 35 de grade ar fi trebuit sa fie cele mai infestate, dupa teoria discutata aici. Eu stiam ca poichiloterme sunt pestii, soparlele, serpii, broastele.
puneti si insectele in lista ca doar nu costa bani... :D

faptul ca incepe ..."eu cred: ...si nu "eu stiu".....este o diferenta ....
deci ati prezentat cum s a ajuns la numar mare de vroua..adica prin dezvoltare excesiva pe mai multe generatii de puiet....dar daca la unii sunt si la altii nu...
de ce nu e la toti lafel...mai mult ca sigur sunt stupi care nu au mai deloc varroa si au crescut tot atatea generatii de puiet ...deci cum explicati?

trebuie sa aveti o explicatie chiar daca incepe cu "eu cred"....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 07 Feb 2025, 23:27

Sunt un crescator de albine amator care face apicultura empirica. Asa cum am spus, situatia respectiva nu a fost la supii mei. Am fost o singura data in stupina respectiva. Proprietarul avea notite despre stupii pe care ii avea si rezulta ca respectivele familii fusesera cu populatie numeroasa si intre recordiste ca productie. Cu 2 zile in urma facuse un tratament si avand toti stupii fund cu plasa se vedea ca la respectivele familii infestarea era mult mai mare decat la altele. Gandind logic, odata ce s-au dezvoltat peste medie, rezulta ca initial nu erau mai infestate decat altele. Fiind amator nu puteam sa pun un diagnostic sigur si de aceea am scris "eu cred" Astept diagnosticul precis de la marii profesionisti.
Si inca ceva, cum se manifesta "imunitatea albinelor" la varroa? Au o "platosa " care le apara de intepaturi sau pot trai fara hemolimfa?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 08 Feb 2025, 00:38

Asta s a intamplat toata tara ...nu e un caz izolat...
Eu stiu situatia exact...ca am avut ocazia sa vad live la vecinii mei ....

La ei au murit ( de varroua) ...la mine nu au murit ...ba chiar sunt lafel...in afar de 3 roi pierduti ...ba ca nu mai stiu care erau roii si care sunt familiile....

In cazul domnului de care spuneti...cu toate ca a facut tratament stupii au pierit...care mai era rolul tratamentului...?
Stiti ca eu nu cred/nu vreau sa folosesc/sau parerea mea ca nu is bune....de asta intreb logic.....

La dumneavoastra vad ca aveti stupi sanatosi....credeti ca este rezultatul tratamentelor???
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Feb 2025, 15:54

In stupina despre care am vorbit, care se afla in judetul Neamt, nu murise nici o familie pana acum o saptamana cand am vorbit cu proprietarul, Acolo au fost salvati datorita numeroaselor tratamente pe care le-a facut ulterior, inclusiv cu formic. Mi-a spus ca roiurile sunt mai bune decat familiile, ceea ce e normal.
Eu am stupii sanatosi si datorita tratamentelor. De altfel nu am pierdut nigi o familie la jernare din iarna 95-96 cand iarna a tinut 6 luni si am pierdut 2 familii din 36. S-a mai imtamplat sa se bezmeticeasca cate unul in sezonul activ sau au disparut 3-3 regine in unele ierni.
Vasile_Bucovineanu

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE