Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Ian 2025, 10:56

Balian scrie:Secretul cu periodicitate de 3 ani se știe, dar stuparii inventează tot feluri de practici să aibă de lucru cât mai puțin. Recunosc și eu. Asta câteodată funcționează câterodată nu. Izolarea este metodă f eficientă. În Ungaria este larg răspândită. Este ff important momentul aplicării raportat cu timpul formării albinei de iarnare. Dacă urmăriți canalul meu voi prezenta metoda restartării care face exact acest lucru fără să elimin puietul. E cu grupare de puiet aș face. Unde stupinele sunt aglomerate, progres eventual am putea obține cu sincronizarea momentelor tratamentelor la toți. La asta însă am puține șanse, cât de căpoși sunt stuparii. :)

Multi ucraineni izoleaza reginele dupa floarea soarelui si le elibereaza odata cu aparitia primului polen.Ei renunta la puietul din toamna care uzeaza cel mai mult albina de iernare.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 18 Ian 2025, 10:00

Vasile_Bucovineanu scrie:
Balian scrie:Secretul cu periodicitate de 3 ani se știe, dar stuparii inventează tot feluri de practici să aibă de lucru cât mai puțin. Recunosc și eu. Asta câteodată funcționează câterodată nu. Izolarea este metodă f eficientă. În Ungaria este larg răspândită. Este ff important momentul aplicării raportat cu timpul formării albinei de iarnare. Dacă urmăriți canalul meu voi prezenta metoda restartării care face exact acest lucru fără să elimin puietul. E cu grupare de puiet aș face. Unde stupinele sunt aglomerate, progres eventual am putea obține cu sincronizarea momentelor tratamentelor la toți. La asta însă am puține șanse, cât de căpoși sunt stuparii. :)

Multi ucraineni izoleaza reginele dupa floarea soarelui si le elibereaza odata cu aparitia primului polen.Ei renunta la puietul din toamna care uzeaza cel mai mult albina de iernare.
la mine se opresc matcile singure la 1 sept ...au "temporizator"...
daca si au facut treaba si totul e ok nu mai continua....e mai bine in mod natural decat sa facem noi brusc ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Ian 2025, 10:42

Mediul înconjurător stupinei are influență majoră în evoluția situațiilor. Dacă vorbim de boli, infectare/infestare
pe verticală depinde numai de noi. Suntem singuri răspunzători de creare a condițiilor de a pimi sau nu boli.
Trebuia să înțelegem însă că nu este egal un anturaj de sute de familii ținute de n feluri, și unul care este izolat și se
bazerază numai pe tot ce face apicultorul respectiv. Astea două situații nu sunt comparabile. E cer și pământ între
aceste două pachete de OFERTĂ. Și tot nu vrem să tratăm diferit cele două situații, și tot ținem morțiș părerea
că există practică miraculoasă univarsală pentru toți. Suntem condamnați cu voia noastră la situația în care ne găsim! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Iul 2025, 18:15

x
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Iul 2025, 18:20

Se pot obtine rezultate bune si atunci cand se practica "apicultura empirica" http://www.youtube.com/watch?v=NN-1WwxhHHU&t=16s
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Iul 2025, 18:26

Si [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xb5G2g72zEw&t=1s[/youtube]
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 20 Iul 2025, 19:07

Câți stupi aveți în raza de 3Km? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Iul 2025, 19:33

Nu pot spune exact dar sunt destul de putini. In partea de nord e frontiera si dincolo e padure si nu sunt deloc albine jn raza amintita.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 21 Iul 2025, 07:22

Vasile_Bucovineanu scrie:Nu pot spune exact dar sunt destul de putini. In partea de nord e frontiera si dincolo e padure si nu sunt deloc albine jn raza amintita.

E greu de crezut mai ales dacă nu se informeasă omul, dar în jurul meu mai ales toamna și primăvara sunt sute de stupi intreținuți de zeci de apicultori în sute de feluri. Vara festival la floare din toate părțile, plus roiurile maidaneze. Așa este pe câmpie. Practic ca și cum am avea o stupină f mare, și la intreținerea lor am lua decizii numai la o fracțiune. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2025, 09:07

La matale .abandoneaza lateralele din cuib din cauza gratiei haneman( care este atipica)...care restrictioneaza traficul...

Puiet tot pe 6 rame este...
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Iul 2025, 09:23

Nu spun că nu există 6 rame de puiet sus în C3, dar majoritate 5 + RC + 2 foițe + 2 rame păstură/miere. Jos în C2 poate fi 6-7 puiet. În C1 rar max 4, dar rar. Mai mult gol sau păstură răsfirată și albine.Gratie la mine obligatoriu de la începutul lui aprilie până după fs (august). Nu mă complic fără gratie. Fără nu aș putea lucra unifosm la toate. Oglinda familiei sau a situației pe moment, este RC. Este când nu are construcție la nici una. Ex. iunie. Când este la majoritate, și la unele nu acolo e problemă. Trebuie scăpat de ele sau schimbată matca. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Iul 2025, 09:35

Familia din film este o exceptie. La majoritatea familiilor nu e nevoie sa intervin acum in cuiburi. Unele au ceva puiet chiar si pe ramele laterale. Aici vina ca nu au macar puiet pe 8 rame o poarta ramele de langa laterale care provin din foite puse mai tarziu . Gratia a fost pana nu demult peste 2 corpuri. Cu puiet numai pe 6 rame nu se pot dezvolta familiile asa cum se pot vedea in filmuletul anterior.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Iul 2025, 09:44

Anul acesta nu stau prea bine cu pastura in cuiburi. Asta deoarece luna mai, in care de obicei se fac rezerve serioase de polen, se poate spune ca a fost luna de iarna si au consumat si ce aveau strans in aprilie. Recent a plouat si am vazut ca intra bine polen.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2025, 11:29

In locu celor doua foite scoase eu pun doua rame goale inchise la culoare...si unul din caturi inapoi pe stup ...restu la extras....

Acele rame inchise se blocau cu polen intr o saptamana....si rezerva era asigurata....
Cum punem ramen pentru miere asa tre sa dam spatiu si pentru polen....

Polen este din abundenta ...acum...dar peste 10 zile cred ca e gata....sezonu....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2025, 11:32

Foitele daca sunt puse intre puiet larvar si polen ..100% vor fi luate in crestere...pe cand daca sunt puse intre polen si miere ..e posibil ca familia sa aleaga dezvoltarea pe verticala si astfel foitele raman ignorate..exact ca niste diafragme....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2025, 11:41

Multi nici nu isi imagineaza cat de repede se pot bloca stupii cu polen daca au loc unde trebuie....

Daca 10 albine incarcate cu polen incarca o celula...si stam sa le numaram :lol: ...o sa vedem ca intro zi ...aduce destul de mult....daca e loc si puiet larvar....
Mai ales acum dupa ploile acestea chiar intra ca la papadie...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?