Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 09 Aug 2026, 11:04

Depinde ce cere piața. Dacă cere miere, miere facem dacă și roi atunci și roi. Facem roi de nevoie sau de pasiune depinde. Am o vatră de tineret în fiecare an să am contingente continuu. Familii vând când sunt prea multe, nu roi. Probabilitate să am probleme e cu familii nu cu roi. Roii îmi păstrez. Familiile le vând la nerăbdători. :lol:
Tratamente cine face cu toxine nu face tot timpul. Se face în pauze de cules. Eu am avut tot timpul AO pe benzi în stupi, care nu este toxină. Am făcut analize anume pentru gradul de aciditate și nu este afectată mierea. Sirop iarăși nu dăm fără cap. Primăvara dacă trebuie și în cantități potrivite cât și consumă (uitând pe cântar!), după salcâm dacă trebuie, când este deșert verde și după ultima extracție pentru stabilirea rezervei de iarnă. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 09 Aug 2026, 11:07

Pentru yonn! Intre timp a scris precinu Balian!
Poate ar trebui sa precizezi in postari care-i ...ironie si care ii pe bune!
Citesc multi p'aci ( iar s-a spart conducta cu vizitatori) iar cititorii ar putea lua de bun si " glumitele" dumitale!
In alta ordine de idei, tratatul albinelor cu indiferenta, este " ieconomic" dar nu cel mai adecvat.
Totusi, mai ' nainte ne luai de urechi ca dam multe rame la ouat, nspe rame cu puiet ( de carcalaci), ca nu stim sa gestionam ramele cu albine si puiet dar o tii langa cu facutul roiurilor. Mai ales acu'n august!? Deci sa intelegem ca de fapt dumneata vinzi albine ( roiuri) nu miere? Bag sama ca reginele dumitale sunt din cele de roire din august( nu fac purici, pardon , paduchi)?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 11:17

la salcam riscul de roire este mai mare deci automat familia are o dimensiunde mai redusa...sa zicem media 20 rame de albina(la inceputul culesului)..
la tei fiind mai tarziu ..riscul mai mic...dezvoltrea ajunge la apogeu...deci familiile ajung pe 25 35 de rame de albina....
cu alte cuvinte cea ce va e voua imposibil de inteles ..la FS o familie trebuie sa fie pe 3 corpuri 1/1 adica 30 de rame de dadant...si la final de cules ..daca nu prea e uzura...lada e plina full de albine...
ce fac cu ele..???
am luat un cat cu miere ca sa pot umbla prin cuiburi ...dar nu incap pe 2 corpuri(greu de crezut cand defapt asta e un standard )

matcile oua ca vara...chiar daca e seceta...am 5-6 rame jos pontate integral....polen inca vinde destul ....
normal e sa faci provizii de polen ...intaresti sau faci roi....sau daca nu vrei sa faci nimic ...i lasi asa.....si pleci ....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 12:06

intrebare capcana pentru shrek:
daca o familie de albine carpatina(carnica) stim ca are necesar pentru ponta un corp de dadant iar ca volum de albina total ajunge la 50.000 de albine deci cam 3 corpuri 1/1 30 de rame dadant...

cand ajunge la aceasta dimensiune? :lol: :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 12:08

Balian scrie:Depinde ce cere piața. Dacă cere miere, miere facem dacă și roi atunci și roi. Facem roi de nevoie sau de pasiune depinde. Am o vatră de tineret în fiecare an să am contingente continuu. Familii vând când sunt prea multe, nu roi. Probabilitate să am probleme e cu familii nu cu roi. Roii îmi păstrez. Familiile le vând la nerăbdători. :lol:
Tratamente cine face cu toxine nu face tot timpul. Se face în pauze de cules. Eu am avut tot timpul AO pe benzi în stupi, care nu este toxină. Am făcut analize anume pentru gradul de aciditate și nu este afectată mierea. Sirop iarăși nu dăm fără cap. Primăvara dacă trebuie și în cantități potrivite cât și consumă (uitând pe cântar!), după salcâm dacă trebuie, când este deșert verde și după ultima extracție pentru stabilirea rezervei de iarnă. :)
domnu balian si familia cu matca batrana tot formata din albina tanara este :lol: ....doar propganada difera :lol:

ce i asa de batran intr o familie cu matca batrana?...decat matca ...nu ? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Aug 2026, 12:52

yuonyuon scrie:...domnu balian si familia cu matca batrana tot formata din albina tanara este ....doar propganada difera
ce i asa de batran intr o familie cu matca batrana?...decat matca ...nu ?

O abordare total greșită, părerea mea. :D D-voastră poate aveți un anturaj la albine relativ curat/sănătos. Albinele balauri și urmăriți o tehnologie optim/perfectă. Nu greșiți niciodată. Eu sunt păcătos. Mai greșesc! Glumesc. :) O familie mai veche de 3 ani trage după ea tot istoricul vieții sale. Mai schimbăm noi ramele de cuib, dar treptat nu dintrodată care determionă o continuitate. De asta spun că dacă am număr de mătci mai multe cât îmi iese potrivit puterii mele de vânzare (miere), am de ales de ce să mă scap, de familii sau roiuri. Eu familiile aleg. Fac restartare, dar cum am mai spus încep să fiu destul de comod. Aleg varianta mai ușoară. Vă dau un limk de un film din anii 80 de care am fost inspirat profund, deși nu sunt suporter mare de youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=I9Y_kKjt6Jw
Ce părere aveți? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 09 Aug 2026, 13:33

Ma iei acuma cu numaratul albinelor de pe creanga! Ma lasi?!
Este la fel cum te-as intreba io despre efectele medicametelor parasimpaticomimetice asupra fetusurilor de bovine in trim.2 de sarcina.
Ceea ce incerci dumneata sa spui cu subinteles si alambicat , folosind codu' lu' davinci, este extrem de simplu: 6 rame de puiet in sezon ( luna mai ,+\-o saptamana, in functie de an!)' Dupa aceasta ...teorema, orice rama cu puiet in plus, creste exponential " sansa" de a intra in friguri\roit. Poti sa-i dai spatiu cat vrei, chiar sa ii iei peretii laterali, poti sa-i dai vagoane cu foite sa creasca, poti sa chemi preotu' sa-i descante, albinele au ales un.....nou drum catre creanga!
Acu' , revenind la intrebarea matale cu 50k de albine, nu am inteles: ma scoti la tabla sau iar faci o glumita?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 14:14

Shrek scrie:Ma iei acuma cu numaratul albinelor de pe creanga! Ma lasi?!
Este la fel cum te-as intreba io despre efectele medicametelor parasimpaticomimetice asupra fetusurilor de bovine in trim.2 de sarcina.
Ceea ce incerci dumneata sa spui cu subinteles si alambicat , folosind codu' lu' davinci, este extrem de simplu: 6 rame de puiet in sezon ( luna mai ,+\-o saptamana, in functie de an!)' Dupa aceasta ...teorema, orice rama cu puiet in plus, creste exponential " sansa" de a intra in friguri\roit. Poti sa-i dai spatiu cat vrei, chiar sa ii iei peretii laterali, poti sa-i dai vagoane cu foite sa creasca, poti sa chemi preotu' sa-i descante, albinele au ales un.....nou drum catre creanga!
Acu' , revenind la intrebarea matale cu 50k de albine, nu am inteles: ma scoti la tabla sau iar faci o glumita?
nu ! nu ! ...dumneata ai imunitate la raspunsuri :lol:
o rama plina cu puiet are vreo 7000 de celule pe ambele fete ..daca la 16 aprilie ai vreo 7 astfel de rame....nu ar insemna ca in urmatoarele 21 de zile tot acel puiet se va regasii in albina ecluzionata???...adica 49.000 de albine?...plus ce mai raman batranituri ...sare cu mult aceasta cifra....
iar vara 50.000 sunt cam 30 de rame de albina ocupate destul de bine....
de ce nu ar fi si in realitate asa?...intreb pentru ca la mine este :lol: chiar si acum...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 09 Aug 2026, 14:41, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 14:34

Balian scrie:
yuonyuon scrie:...domnu balian si familia cu matca batrana tot formata din albina tanara este ....doar propganada difera
ce i asa de batran intr o familie cu matca batrana?...decat matca ...nu ?

O abordare total greșită, părerea mea. :D D-voastră poate aveți un anturaj la albine relativ curat/sănătos. Albinele balauri și urmăriți o tehnologie optim/perfectă. Nu greșiți niciodată. Eu sunt păcătos. Mai greșesc! Glumesc. :) O familie mai veche de 3 ani trage după ea tot istoricul vieții sale. Mai schimbăm noi ramele de cuib, dar treptat nu dintrodată care determionă o continuitate. De asta spun că dacă am număr de mătci mai multe cât îmi iese potrivit puterii mele de vânzare (miere), am de ales de ce să mă scap, de familii sau roiuri. Eu familiile aleg. Fac restartare, dar cum am mai spus încep să fiu destul de comod. Aleg varianta mai ușoară. Vă dau un limk de un film din anii 80 de care am fost inspirat profund, deși nu sunt suporter mare de youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=I9Y_kKjt6Jw
Ce părere aveți? :)

gresiti foarte mult si eu vad asta ...doar ca nu sunt omul potrivit sa ma fac inteles... :lol: eu deja mi am epuizat credibilitatea in mandatul de pe forum ....oricum singura sansa ramane la voi ...sau ...cine stie ...poate o minune :lol:

videoclipurile de promovare ale unei metode ma lasa rece(mai ales ca incep cu expresia "aoleu bolile")...banuiesc ca e metoda veste europeana....de lucru cu ME..."instructiunile"

cam in toate domeniile pe care am ajuns sa le inteleg la un nivel mai avansat ...a trebuit sa renunt la toate informatiile generice ...pentru ca am ajuns la concluzia ca sunt false sau partial adevarate ...mai ales in mod intentionat...
in mare parte nu mai urmaresc nimic ...nu mai am interes ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 14:37

videolipul il stiu....era in germana parca....
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Aug 2026, 15:43

Ce am descris dealungul timpului se izvorește majoritar din acest video. Orice mişcare şi decizie luatā în video reflectă profesionalism. Nenții şi dealtfel sunt oameni profunzi, precişi şi punctuali. Nu degeaba au ajuns unde au ajuns, după un derapaj dezastruos. Am putea avea ce învāța de la ei. Din pācate suntem și mai deştepți, de aia suntem unde suntem. Şi nici nu stām chiar rāu, comparat unde ne-am aflat în trecut. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 16:33

Balian scrie:Ce am descris dealungul timpului se izvorește majoritar din acest video. Orice mişcare şi decizie luatā în video reflectă profesionalism. Nenții şi dealtfel sunt oameni profunzi, precişi şi punctuali. Nu degeaba au ajuns unde au ajuns, după un derapaj dezastruos. Am putea avea ce învāța de la ei. Din pācate suntem și mai deştepți, de aia suntem unde suntem. Şi nici nu stām chiar rāu, comparat unde ne-am aflat în trecut. :)
nuprea inteleg ce vreti sa spuneti ..dar in fine...
si romanii sunt destepti nu doar nemtii....cea ce este in video este prezentata o metoda de lucru ..asa se lucreaza in tarile nord-vestice...cineva a creat acea metoda si a raspandit o peste tot...NU NEMTII !....
in italia se lucreaza cu cuib 1/1 si caturi de 1/2 ..etc...sunt metode...multe si diferite...adaptate si la zone.....

cum explicati ca tara care a pierdut razboiul a devenit cea mai industrializata din europa??
asta pentru ca spuneti ca:" nemtii sunt mai destepti" ...cred ca va referiti la popor/populatie??
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Aug 2026, 18:11

yuonyuon scrie:nuprea inteleg ce vreti sa spuneti ..dar in fine...
si romanii sunt destepti nu doar nemtii....cea ce este in video este prezentata o metoda de lucru ..asa se lucreaza in tarile nord-vestice...cineva a creat acea metoda si a raspandit o peste tot...NU NEMTII !....
in italia se lucreaza cu cuib 1/1 si caturi de 1/2 ..etc...sunt metode...multe si diferite...adaptate si la zone.....

cum explicati ca tara care a pierdut razboiul a devenit cea mai industrializata din europa??
asta pentru ca spuneti ca:" nemtii sunt mai destepti" ...cred ca va referiti la popor/populatie??

Sunt f sigur cā înțelegeți ce am vrut să spun. Am trăit amândoi finalul festivalului trecut. Ştim bine unde ne situiam atunci din absolut toate punctele de vedere. Azi suntem la ani lumină distanță de acea stare. Dacā ne uităm la vecini, situația este şi mai vizibilă. Adică au rāmas în urmă.
Nemții au primit partea planului Marshal, dar nu numai ei. Tot vestul Europei şi totuşi ei au devenit motorul Europei. Nemții nu au jefuit lumea timp de 150 de ani ca tārile marine, şi totuşi au putut prospera. Poate au avut noroc. Hai sā fiim serioşi. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 18:54

Balian scrie:
yuonyuon scrie:nuprea inteleg ce vreti sa spuneti ..dar in fine...

Sunt f sigur cā înțelegeți ce am vrut să spun. Am trăit amândoi finalul festivalului trecut. Ştim bine unde ne situiam atunci din absolut toate punctele de vedere. Azi suntem la ani lumină distanță de acea stare. Dacā ne uităm la vecini, situația este şi mai vizibilă. Adică au rāmas în urmă.
Nemții au primit partea planului Marshal, dar nu numai ei. Tot vestul Europei şi totuşi ei au devenit motorul Europei. Nemții nu au jefuit lumea timp de 150 de ani ca tārile marine, şi totuşi au putut prospera. Poate au avut noroc. Hai sā fiim serioşi. :)
nemtii ce fac acum?...nu jefuiesc lumea??? :lol:
ati stat 30 de ani in recesiune din cauza nemtilor ...ce repede a trecut timpul ...nici nu s a simtit :lol:
sau poate ca jefuit inseamna sa vi calare pe cal si cu sabia in mana....nu cu hipernmarketuri si imprumuturi.... :lol:

cand zic nemti: ma refer la tara ..zona de conducere...

prosperitatea este falsa ....desii statistic da cu plus..in realitate da cu minus....
eu am invart de la nemti de ce sa ma feresc acum in romania.....pentru ca le calcam pe urme....
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 09 Aug 2026, 20:32

yuonyuon scrie:
crisandp2 scrie:3. Inca nu am mai auzit pe nimeni sa incerce metoda Yuon (cuib restrans 5-6 rame) pe MER, sunt un pionier :)). Poate are dl Yuon rabdare sa explice cat polen sa lasi in cuib si cand trebuie saltat peste gratia Haneman, mie mi-ar fi relativ usor cu rame de 1/2. Am avut familii care nu aveau coronita pe ramele de 1/2 din corpul 2, cel de sub gratie, aveam 6 rame 1/2 in C2, 6 rame 1/2 in C1, peste C2 aveam 3-4 caturi de 1/2 si totusi au tras botci. Am simtit ca erau pregatite de salcam dar in Cluj a intarziat cam 2 saptamani, a fost si vreme mai ploioasa si atunci le-am pierdut in roit pe foarte multe :)).

Multumiri pentru informatiile impartasite !
tre sa faci diferenta intre configuratia lazii si a ramelor..
...si starea familiei de albine
Degeaba ii dai de baut daca ii este foame....

1.Nu exista cules sa intarzie 2 saptamani...nu ati notat bine
2.daca au tras botci ati gresit inainte cu 2-3 saptamani....
La mine nu fac botci deloc....cred ca sunt defecte :lol:
Cum ar putea sa faca daca eu i am pregatit de cules nu de roit :lol:

Am extras un cat ..ca sa mai fac o serie de roi....ramele cu polen le pun sus iar jos mereu pun goale sa le reincarce....decateori fac roi/umblu in cuib...
Saptamana viitoare iar mai fur cateva rame...e prea multa albina si puiet...lafel voi pune ramele cu polen sus si completa iar jos altele la perete ...deja sunt 3-4 rame pline cu polen si pastura....se pare ca toamna e lunga...

Buna seara dle Yuon,
natura a intarziat 2-3 saptamani in Cluj, toti care se ocupa de agricultura ca si hobby au declarat asta. Acum, se inseala toti ? Daca salcamul inflorea in jur de 10 Mai , anul acesta a inflorit cu aproximativ 2 saptamani mai tarziu.
Cam unde banuiti ca am gresit daca au tras botci ? Le-am tinut prea stranse ? Am scapat 1-2 rame cu miere sub gratie ? Eu tin minte ca nu ...

Cum de matcile dvs inca ponteaza in veselie la ora asta (am citit ce ati scris pe celalalt topic) ? Va rog frumos nu ne faceti o poza doua sa vedem cum curge albina dintr-un stup pe 2 caturi 1/1 ? Nu sunt ironic, chiar imi doresc sa vad si eu albina ca la canadieni.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 21:10

crisandp2 scrie:
Buna seara dle Yuon,
natura a intarziat 2-3 saptamani in Cluj, toti care se ocupa de agricultura ca si hobby au declarat asta. Acum, se inseala toti ? Daca salcamul inflorea in jur de 10 Mai , anul acesta a inflorit cu aproximativ 2 saptamani mai tarziu.
Cam unde banuiti ca am gresit daca au tras botci ? Le-am tinut prea stranse ? Am scapat 1-2 rame cu miere sub gratie ? Eu tin minte ca nu ...

Cum de matcile dvs inca ponteaza in veselie la ora asta (am citit ce ati scris pe celalalt topic) ? Va rog frumos nu ne faceti o poza doua sa vedem cum curge albina dintr-un stup pe 2 caturi 1/1 ? Nu sunt ironic, chiar imi doresc sa vad si eu albina ca la canadieni.

deci de obicei inflorea pe 10 mai plus minus o saptamana iar acum a inflorit pe 24 mai....am inteles.... :D (desi nu prea va cred :lol: )

daca au tras botci ati gresit sigur....dovada sunt botcile.....eu cred ca la MER are la un momentdat are loc o explozie de puiet..cand trece matca pe urmatorul corp...se deregleaza...si deacolo ma i trebuie intarziat cu spatiul si deja sunt probleme ....ireversibile

canadienii nu mai multa albina ..stati linistit ...la iei daca scuturi toata albina incape in 3 corpuri ME.....dar asa pare pe video....
mai ales ca au placaj in loc de capac ....si albinele le place sa stea la placaj.....daca ar ridica rame se vede ca nu sunt plini ...cel putin la iernare ...multi cred ca e FULL de albina.....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE