Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roiul pe vatra/Roiul pe alta vatra

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 19:29

Roiul cel mai econom = roiul pe vatra

1) Plasam o lada goala pe suport, preferabil la umbra si mai ferita de zona cu familii. Roii trebuie plasati astfel, fiind mai firavi.
2) Se iau 1 rama de miere + 1 rama de puiet capacit (ideal la eclozionare, fara larve, botci sau alta matca...) + 1 rama de miere, toate cu albian acoperitoare. Intre ele se pune cusca cu matca noua, fara albina insotitoare.
3) Peste aceste prime rame se mai scutura albina de pe alte 2 rame cu puiet. In doua zile, vom ramane in roi cu albina ocupand cantitativ o rama buna.
4) Se pune diafragma, folie, ziar + rama dupa caz, podisorul, capacul.
5) Dupa 2 zile, in care a putut avea loc zborul, cu ocazia asta plecand culegatoarea din roi, eliberam spre seara matca direct sau perforand serbetul cu un ac. Dau 95% sanse acceptarii.
6) Dupa alte 3 zile verificam inceputul ouatului. Daca matca lucreaza, il lasam in pace 6 zile. In ziua a 6-a de la ponta, rama de larve a roiului (de obicei plina de larve si oua) se scutura, se insemneaza si se pune la crescut intr-o familie buna. In locul ei aducem in roi o alta rama de puiet capacit, fara albine. Tot acum venim cu o rama de miere. Dupa alte 6 zile in functie de capacitatea de acoperire a albinelor, in functie de vreme, mai rotim, sau mai punem, de la alti stupi ,1-2 rame cu puiet la eclozionare langa diafragma, acum fara albine. In lipsa de cules, incepem hranirea, 500 ml la 2-3 zile...
7) Peste 12 zile aducem inapoi rama initiala cu larve , acum va fi plina de puiet pe cale de eclozionare.
8) In continuare, ori il lasati sa se dezvolte ca roi, ori il intariti sa devina familie.

Atentie la aprecierea albinei pe rama. Atentie sa nu declansam furtisag.

Ideal pentru cei cu vatra in spatele casei!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Re: Roiul pe vatra/Roiul pe alta vatra

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 19:37

Roiul pe alta vatra, cred ca e o versiune mult mai abordata.

Principiul ramane cam acelasi, rame de puiet cu albina acoperitoare, fara larve, botci sau alta matca.

Se deplaseaza pe vatra noua, la cel putin 3 km. Daca nu avem posibilitatea sa-l ingrijim prea des, il facem mai puternic, cu 3 rame de capacit si doua de miere.

Sansele de acceptare a matcii sunt mai scazute, dar se dezvolta mai repede si rezista mai bine la furtisag.

Daca esti in pastoral si ai acasa o vatra buna, merge snur.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 22 Ian 2012, 19:42

Formarea roilor pe vatra este cea mai buna metoda pentru formatul roilor cu matca imperecheata (in nucleele de imperechere) pentru ca albina culegatoare se intoarce la familile de unde provine .
ps. matca in cusca se da seara.
peterneamt

Mesajde pngflorin » 22 Ian 2012, 19:54

De obicei folosesc botci si nu matca.
1 ram de miere de buna calitate,
2 rame cu puiet capacit, cat mai aproape de ecloziune,albina acoperitoare
1 botca din familii notate ca puternice.
1 ram cu miere 50%, restul il umplu cu apa,
Mai scutur o rama cu albina.

Folie, varachet, il mut de pe vatra din acel moment, hranitor pana cand incepe sa oua matca si in lipsa de cules continui.

In general folosesc roiurile pt unificarea familiilor toamna si schimbarea babelor.
pngflorin

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 21:47

Sigur, se poate face si astfel.

Dai 2 botci ca sa fii sigur, dar albina someaza pana se imperecheaza matca. Daca matca reuseste imperecherea e ok, daca nu, reiei de la inceput.
Ca sa nu stea multa albina, faci roi mai mici.

In oricare din cazuri, grija se prelungeste, fie si doar pt. ca matca poate oua si dupa a 15-a zi.

Riscuri tot sunt, de asta nu e de preferat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Gabysgg » 23 Ian 2012, 08:18

lucky5strike scrie:Sigur, se poate face si astfel.

Dai 2 botci ca sa fii sigur, dar albina someaza pana se imperecheaza matca. Daca matca reuseste imperecherea e ok, daca nu, reiei de la inceput.
Ca sa nu stea multa albina, faci roi mai mici.

In oricare din cazuri, grija se prelungeste, fie si doar pt. ca matca poate oua si dupa a 15-a zi.

Riscuri tot sunt, de asta nu e de preferat.

Total de accord cu dv dar metoda expusa se pot folosi si de cel care are 2~5 stupi si de cel ce are 50 sau 100 .Pt cel cu mai putini(si nu numai) cea mai la indemana ar fi varianta lui Florin( fie nu ii este la indemana sa creasca singur matci ,fie din comoditate,daca ar fi sa cumpere fie nu are bani necesari sau nu stie de unde )sau(datorita lipsei de experienta majoritatea vor avea botci de roire si vor diviza de voie,de nevoie) ; cand la cei cu un anumit nr de stupi (50~100~peste),avand in vedere volumul de munca, cel mai probabil vor opta pentu matci imperechiate(cumparate sau crescute in regim propriu )sau chiar borci in nuclee pe rama intreaga urmand o intarire a roiului dupa inperecherea matci :)
Gabysgg

Mesajde pin » 23 Ian 2012, 12:23

lucky5strike scrie:Roiul cel mai econom = roiul pe vatra

4) Se pune diafragma, folie, ziar + rama dupa caz, podisorul, capacul.

Ce inseamna "rama dupa caz"?
pin

Mesajde IonutMioveni » 23 Ian 2012, 15:33

Sal'tare pin'ule!
Nu ai inteles ce a vrut sa spuna domnul lucky5strike.Te rog sa mai citesti o data fraza si cu siguranta te vei lamuri.
Stai linistit ca nu exista un asemenea tip de ramă ramă după caz :)
Se refera la optiunile pe care apicultorul le are si anume diafragma, folie, ziar+rama toate fiind pe post de diafragmă.Acum fiecare are puterea de a alege ce doreste si crede de cuviință că-i mai potrivit pentru albinele sale.
Asta cred că a vrut sa ne sugereze colegu când a formulat acea propoziție.
De greșesc ăl rog să mă corecteze. :D
Toate cele bune!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde pin » 23 Ian 2012, 16:54

Multumesc ca m-ai lamurit. Stiu ca nu exista "rama dupa caz" dar m-am gandit ca e vorba de o rama cu miere data dupa diafragma sau de hranitor.
pin

Mesajde proapis13 » 23 Ian 2012, 22:44

IonutMioveni scrie:Stai linistit ca nu exista un asemenea tip de ramă ramă după caz :)
Se refera la optiunile pe care apicultorul le are si anume diafragma, folie, ziar+rama toate fiind pe post de diafragmă.

In contextul expus mai sus,adica 3 rame cu puiet capacit si un cules bun,
poate inseamna si rama la construit ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde lucky5strike » 24 Ian 2012, 00:28

folie, ziar + rama dupa caz = prin asta asiguri mai bine pastrarea caldurii cuibului pe timpul noptilor racoroase, cum sunt in mai, de exemplu. In iunie-iulie nu e cazul, temperatura e stabila... cel putin la mine, dar in rest, pot apare nopti reci care dau unitatea peste cap...
Ziarul odata ros si scos la urdinis, e si un indiciu ca extinderea cuibului roiului poate fi luata in calcul, dar aici mai sunt alte trebusoare in joc..
Daca nu-l rod, e clar ca nu-i momentul.

PS: metoda este pentru apicultori mai la inceput. Eu prefer inmultirea cu roi pachet, ca sa nu mai intervin in cuib.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde pngflorin » 24 Ian 2012, 09:41

de care sa punem, ziar diu info politice sau de alta natura......pe care il rod mai bine ? :lol:
pngflorin

Mesajde pngflorin » 24 Ian 2012, 09:43

Revin cu o intrebare, atunci cand faci roiul cu matca in colivie , pun imediat matca s-au astept 24 de ore pt o mai buna asimilare ?
Eventual mirosul de matca provenita de la familia donatoare se mai estompeaza.
pngflorin

Mesajde cipry74 » 24 Ian 2012, 09:54

Eu introduc matca odata cu formarea roiului...pe care il fac din familii diferite......nu am avut probleme..
cipry74

Mesajde luku2 » 24 Ian 2012, 10:46

pngflorin scrie:Revin cu o intrebare, atunci cand faci roiul cu matca in colivie , pun imediat matca s-au astept 24 de ore pt o mai buna asimilare ?
Eventual mirosul de matca provenita de la familia donatoare se mai estompeaza.

Anul trecut fiind in extindere am procedat astfel;
-am comandat un numar de x matci imperecheate
-cu 3 zile de primire matcilor am luat din fiecare familie selectata pentru divizare doua rame cu puiet in special gata de eclozionare si le-am pus intr-o cutie noua
-am scuturat albina de pe alte doua rame cu puiet
-am pus doua rame cu mancare si una cu pastura in nuceul astfel format si le-am deplasat la o alta vatra la 2.5 km
-toate aceste operatiuni au fost facute la 10 iulie
-pe 13 iulie am primit matcile
-din plasa de sarma am facut niste colivii de 10x10cm inalte de 3 cm
-am cautat ca pe locul unde pun colivia sa fie ;-celule libere pentru ouat-puiet gata de eclozionare si putina mancare(cateva celule)
-am introdus matca in colivie
-dupa diafragma am pus in hranitor 250ml sirop
-am inchis cutiile si nu le-am deranjat 3 zile
-la verificare toate matcile erau eliberate ,80% aveau depuse oua( acceptare 95 %)
-le-am pus in hranitor iar 250 ml sirop
Toate roiurile astfel formate au intrat in iarna pe 4 si 5 intervale de albina
La ultima verificare (pe 4 ianuarie)toate roiurile erau intr-o stare foarte buna
luku2

Mesajde lucky5strike » 24 Ian 2012, 11:10

De principiu, eu nu astept termen de orfanizare in nici o situatie, pentru ca ma mai aleg cu o interventie in plus.

Mai ales la roiul pe vatra nu are sens sa astepti, fiindca maj. albinelor de peste 10-12 zile pleaca in vechiul loc la prima zi favorabila zborului. E important ca matca introdusa sa fie singura in cusca, nu cu albina insotitoare, ca aceasta din urma adeseori se razboieste cu albina din roi!

Dati mare atentie roilor in primele 20 de zile. Mare atentie la extinderi si intariri. In evolutia roiului clasic, de 5 rame, deja din a zecea zi de la inceputul pontei matca nu mai are unde face treaba. Daca vreti sa-i mentineti ritmul, si sa preveniti epuizarea albinelor, care in mod clar cresc puiet mai mult ca de obicei... ca daca stam sa ne gandim, aceeasi rama de larve o gasesti si in familia de 18 rame albina... cea mai buna metoda este inlocuirea ramei cu larve mici cu una de eclozionare de la alt stup. Dupa ce familia a terminat de capacit acea rama, se poate intoarce inapoi..

Ideea este ca albina roiului nu trebuie surmenata cu cresterea de puiet. Adica trebuie prevenit ceea ce, in mod natural, matcile in roi asta fac din start. Astfel, albina va fi mai longeviva si previi unele boli de puiet precum PV.

Daca faci macar de doua ori rotirea asta, l-ai dat pe brazda, merge snur.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR