de bucursorinelionel » 04 Ian 2012, 17:16
Le multumesc tuturor colegilor pentru materialele postate...dupa cum se vede (mai ales in filmuletul de mai sus) dovezile sunt certe, evidente si foarte greu de negat.Cu atat mai mult cu cat pe anumite etichete se vad clar denumiri de "branduri" pe piata mierii din Romania..In opinia mea ( de economist si cercetator la Institutul de Economie Agrara -I.N.C.E. -Academia Romana, departamentul de analiza agrara sectoriala, dar si de evaluator de intreprinderi), pot sa spun ca profitul, ca rezultat economic si financiar, si cota de piata , nu sunt intotdeauna indicatori relevanti daca nu sunt asociati intr-o baterie de indicatori care sa includa si alte informatii.In principiu eu prefer o afacere (exploatatie agricola) mai mica la cota de piata dar flexibila la evenimente, decat una "grande" dar rigida si care, mai grav, isi insala clientii...!!! Desigur ca mai putem enumera si alte metode ( infuzii de salcam, tei, menta, papadie..etc) cu diverse concentratii dar pentru toti apicultorii am o vorba de spus : ...increderea nici nu se vinde , nici nu se cumpara...se formeaza in timp si e extrem de usor de pierdut daca nu esti corect..Pentru cei care mai fac experimente cu inlocuitorii, mai ales iernare 100% le spun doar ca au mai incercat si altii ( eu , pe 10 buc), dar cu siguranta va apare in mierea de salcam, in diferite proportii...si de abia la sfarsitul verii se elimina prin consumul coloniei. Acei stupi pe care am experimentat i-am folosit ulterior doar pentru inmultirea efectivului biologic...nu faceti eroarea sa ii utilizati pentru productia de miere, pentru ca apare in produsul comercial, si nu e foarte greu de evidentiat...Si nu uitati ca albina este experta in miere si polen de zeci de milioane de ani, pe cand rasa umana are, in toata istoria ei, sub 1 milion de ani, iar ca apicultori existam doar de cateva mii de ani...nu sunt sigur daca avem cum si cu ce sa ne comparam ( statistic , chiar nu tine deloc !!!!). ..Da , utilizam inlocuitori de miere, daca nu avem alternativa, dar hai sa o facem intr-un mod cel putin rezonabil...sau cel putin astfel incat sa nu ajunga in produsul comercial..Pe de alta parte sunt perfect de acord ca avem zone in tara cu monoculturi, mai ales in partea de campie, si deci o biodiversitate redusa ( mai ales la polen), iar in zona de deal si submontana, datorita florei mult mai diverse, mediul pentru albina e mult mai propice ( hrana proteica), eu am locatii proprii si colo, si colo...si nu as face o afirmatie hazardata daca spun ca, inca, mai suntem norocosi cu ce avem in amarata asta de tara.Pentru apicultura pe care o viseaza unii, la care trebuie sa ajungem.."...cu piciorul pe acceleratie...".., as mentiona ca, deocamdata, ( multumesc lui Dumnezeu ca apicultor), nu se poate...nici nu avem infrastrucura rutiera, nici capacitatea tehnologia sa ii egalam...Si chiar daca vom reusi, rezultatul va fi acela ca vom repeta exact erorile lor...in apicultura..!!..Eu zic sa ne mai gandim si sa ne mai sfatuim...poate gasim si alte variante..mai bune...!!!