Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

pericol ???

Mesajde mihaigs » 06 Feb 2012, 00:02

Buna seara. La inceputul lunii ianuarie (peste 10 grade ,ceva zbor de curatire) am bagat in fiecare stup cate o punga cu 1 kg. de pasta din miere cristalizata si zahar pudra (cantitati egale).Acum cateva zile cand am curatat zapada de la urdinisuri ,la unul dintre stupi am observat la urdinis miere cursa .Intrebarea mea este daca mierea cursa din punga poate afecta albina .Nu am putut ridica capacu sa vad ce este in stup.Zapada multa si ger.
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Re: pericol ???

Mesajde vicpo » 06 Feb 2012, 08:23

nu stiu daca a curs neaparat mierea din turta ,daca ai intrat in iarna cu miere necapacita datorita umiditati din stup este posibil sa-si mareaca volumul si sa curga ,pot fi probleme
vicpo

Mesajde proapis13 » 06 Feb 2012, 09:47

Dragi colegi,observ ca nici unul dintre voi doi nu a pus mana vreodata
pe o carte despre apicultura sa nu mai vorbim de citit
Mihai gs,turtele se fac cu o parte miere ai patru parti zahar pudra :!:
Vicpo,trimite-ma si pe mne la sursa de unde ai luat info ca mierea,
datorita umiditatii isi mareste volumul si da peste;da cei,lapte pus la fiert :lol:
Cititi pe aici cand aveti timp viewforum.php?f=9
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cipry74 » 06 Feb 2012, 09:50

1-prea mare tutra
2-consistenta necorespunzatoare
cipry74

Mesajde balasbebe » 06 Feb 2012, 10:00

Stiu doar atat ca daca curge turta peste albine pot sa fie prinse, naclaite sa se agite si de aici sa le vina sfarsitul. Daca au avut puiet s-a incalzit turta si precis a curs, peste albine. Nu ai cum sa rezolvi problema. Mai bine este sa le lasi asa cum sunt sa nu se agite mai rau.
balasbebe

Mesajde vicpo » 06 Feb 2012, 10:12

proapis13 scrie:Dragi colegi,observ ca nici unul dintre voi doi nu a pus mana vreodata
pe o carte despre apicultura sa nu mai vorbim de citit
Mihai gs,turtele se fac cu o parte miere ai patru parti zahar pudra :!:
Vicpo,trimite-ma si pe mne la sursa de unde ai luat info ca mierea,
datorita umiditatii isi mareste volumul si da peste;da cei,lapte pus la fiert :lol:
Cititi pe aici cand aveti timp http://www.forum.stuparitul.com/viewforum.php?f=9
salve :D

cartea stuparitul nou de c hristea citez: rostul capacirii neste ca mierea sa nu absorba apa din mediul inconjurator sa nu-si mareasca procentul de apa la maturare spre a fi impiedicata fermentarea ei.procesul absortiei de apa si fermentarea detarmina marirea volumului mierii...Mierea se scurge pe fundul stupului accentuindu-se mult fermentarea... am incheat citatul.DLproapis daca citesti toate postarile mele vei vedea ca nu-mi dau cu parerea ,ori am citit ori am pus in practica
vicpo

Mesajde vicpo » 06 Feb 2012, 11:27

revin cu un amanunt ,citatul se gaseste la pagina201 rog colegii care detin aceasta carte sa confirme daca exista citatul respectiv.dl proapis mai atent putin, daca nu nu avem habar de un anumit lucru nu insaemna ca nu exista.
vicpo

Mesajde cipry74 » 06 Feb 2012, 11:48

vicpo scrie:revin cu un amanunt ,citatul se gaseste la pagina201 rog colegii care detin aceasta carte sa confirme daca exista citatul respectiv.dl proapis mai atent putin, daca nu nu avem habar de un anumit lucru nu insaemna ca nu exista.

fara intentie de corectie ...doar o opinie.........pe urdinis daca e sa curga turta ...are consistena cat de cat solida,nu se poate cofunda cu altceva....si da mierea necapacita fermenteza si curge din faguri....DAR, se poate confunda daca e sa curga pe urdinis cu condensul una la mana ...iar a doua daca ai miere necapacita care curge pe urdinis la momentul de fata,SIGUR nu mai ai albine vii in acel stup...ai mortaciuni nosema si caca de albina ......degeba te-ai simtit ofensat de opinia lui proapis....de citit se vede clar ca citesti ....
cipry74

Mesajde mihaigs » 06 Feb 2012, 12:30

stupul care a curs avea albina pe sapte intervale iar in pasta am bagat si protofil 30ml la kg de pasta
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde Albinel » 06 Feb 2012, 12:41

[quote="mihaigs"]Buna seara. La inceputul lunii ianuarie (peste 10 grade ,ceva zbor de curatire) am bagat in fiecare stup cate o punga cu 1 kg. de pasta din miere cristalizata si zahar pudra (cantitati egale).Acum cateva zile cand am curatat zapada de la urdinisuri ,la unul dintre stupi am observat la urdinis miere cursa .Intrebarea mea este daca mierea cursa din punga poate afecta albina .Nu am putut ridica capacu sa vad ce este in stup.Zapada multa si ger.[/quote

normal ca poate afecta ..dar daca nu a picat pe matca ,nu-i chiar asa de grav..
nu ai decat sa afli daca are sau nu matca si sa astepti venirea unor zile cu ceva grade plus si sa faci o interventie de urgenta ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 06 Feb 2012, 13:04

De unde concluzia ca mai bine dam la albine ceva ce a fost deja elaborat "stiintific", ex Apifonda.
Decat ce mishcotim noi prin blide in bucatarie. Nu e nici o ofensa catre nimeni, e doar o constatare.
andrei_calinescu

Mesajde cipry74 » 06 Feb 2012, 13:55

andrei_calinescu scrie:De unde concluzia ca mai bine dam la albine ceva ce a fost deja elaborat "stiintific", ex Apifonda.
Decat ce mishcotim noi prin blide in bucatarie. Nu e nici o ofensa catre nimeni, e doar o constatare.

cine vrea nu are decat sa foloseasca fel de fel de suplimenti nutritivi .....mierea e sfanta....chiar si combinata cu zahar de calitate.....si sa stii ca si apifonda daca o pui fara punga sa stii ca , curge..A fost miere pe toate drumurile cu 8-10 lei kilogramul..
cipry74

Mesajde victor s » 06 Feb 2012, 13:58

vin si eu cu o completare Andrei la ceea ce ai spus tu...si turta de miere cu zahar este buna cu conditia sa fie respectata reteta. (de fapt cred ca este mult superioara produselor gen ''api'', dar asta este o alta discutie)
si iarasi spun ceea ce un MARE OM mi-a spus mie la inceputul meu in apicultura...
'' din dorinta de a face bine albinelor, noi oamenii, facem de fapt mult rau''
respectati retetele si nu veti mai avea probleme de acest fel !
toate bune!
victor s

Mesajde vicpo » 06 Feb 2012, 14:05

cipry74 scrie:
vicpo scrie:revin cu un amanunt ,citatul se gaseste la pagina201 rog colegii care detin aceasta carte sa confirme daca exista citatul respectiv.dl proapis mai atent putin, daca nu nu avem habar de un anumit lucru nu insaemna ca nu exista.

fara intentie de corectie ...doar o opinie.........pe urdinis daca e sa curga turta ...are consistena cat de cat solida,nu se poate cofunda cu altceva....si da mierea necapacita fermenteza si curge din faguri....DAR, se poate confunda daca e sa curga pe urdinis cu condensul una la mana ...iar a doua daca ai miere necapacita care curge pe urdinis la momentul de fata,SIGUR nu mai ai albine vii in acel stup...ai mortaciuni nosema si caca de albina ......degeba te-ai simtit ofensat de opinia lui proapis....de citit se vede clar ca citesti ....

mai cipry nu m-am ofensat pe proapi am tinut sa arat ca ce am postat se gaseste in carti apicole ,ca le citesc sau nu asta nui treaba nimanui doar pe mine ma priveste.In ce priveste scurgerea de la urdinis ...colegul spune ca a vazut miere deci nu pot sti acum daca a curs din turta sau faguri.Am postat tocmai pt a atrage atentia colegului daca a avut miere necapacita in stup in toamna,daca eceasta scurgere provine din faguri e mult mai grav decit daca e din turta
vicpo

Mesajde gabi bee » 06 Feb 2012, 14:45

referitor la apifonda , cum ca nu curge . eu am pus pe 15 ianuarie cate o turta de 3-400 grame de apifonda in punga subtire de rola si nu am gaurit punga deloc . am zis ca daca le e foame o vor roade ele . alaltaieri am constatat ca doi stupi mancasera aproape toata apifonda si am gasit pe subar cursa din ea ! deci ? :?:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde mihaigs » 06 Feb 2012, 14:59

in timpul culesului la salcam 2011 am fost nevoit sa-mi iau stupii din stupina "prietenului"stupar si sa fac o stupina undeva in arges.De atunci am citit aproape zilnic cam tot ce s-a scris pe forumul vechi si am studiat manualul apicultorului fapt care m-a ajutat foarte mult in practica.Din cauza imposibilitatii de a ma organiza bine am pierdut multe rame cu hrana de rezerva pentru iarna(gaselnita) de aceea am format cuiburile cu rame relativ bine incarcate cu miere capacita. Pentru siguranta am bagat la inceputul lunii decembrie cate o turta din miere decristalizata si zahar pudra 1 cu 4 .In ianuarie la inceput fiind cald si observand zbor de curatire am ridicat capacele si am observat ca turtele erau consumate,atunci am facut aceasta pasta din miere crisralizata ,zahar pudra si protofil 30ml la kg. de pasta si am pus-o in pungi pe care le-am gaurit cu furculita de descapacit in doua locuri.
mihaigs

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR