Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

rama capacita peste cuib

Mesajde pngflorin » 13 Feb 2012, 10:17

Salut, anul asta am incercat o hranire complementara diferita de ce am facut pana acum, adica am luat o rama Dadant capacita si am pus-o peste rame pt a suplini ( intr-un fel !) lipsa turtei.
Intrebari:
mierea descapacita va curge peste albina?
albina va urca din cuib peste rama?
tb sa ii fac orificii in mijloc ca sa aiba acces si la partea cealalta a ramei cu miere?

Multumesc frumos.
pngflorin

Re: rama capacita peste cuib

Mesajde lyvyu_81 » 13 Feb 2012, 10:26

salut, aceeasi dilema o am si eu. De curs nu va curge ptr ca eu cred ca a zaharisit, de dat gaura eu cred ca ar trebui, dar ce ma intriga e cum mai pun podisorul si materialele izolante deasupra? Nu o sa se mai asigure etanseitate!
lyvyu_81

Mesajde pngflorin » 13 Feb 2012, 11:09

Depinde cum ai stupii, eu am taiat un umeras de la rama astfel ca a intrat in podisorul intors invers. Nu folosesc materiale izolante, doar folie.
pngflorin

Mesajde balu » 13 Feb 2012, 11:13

am pus asa in toamna nu a curs, e bine ingaurita, cine are capacul mai inalt merge, daca nu un cat si umplut spatiu superior cu ceva materiale izolante
balu

Mesajde gabi bee » 13 Feb 2012, 11:16

intr-o discutie cu cineva care a folosit metoda de hranire cu rama cu miere asezata peste rame , mi-a spus ca e foarte eficace , singura problema fiind aceea ca albinele gauresc ele singure rama in multe locuri si practic distrug fagurele . de curs mierea insa nu stiu , nu a pomenit nimic ! numai bine !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde pngflorin » 13 Feb 2012, 11:35

asta sa fie paguba o rama gaurita.......
pentru ajutor as incerca sa descapacesc usor, eventual sa zgarii cu furculita suparafata, insa mai astept pareri.
pngflorin

Mesajde Albinel » 13 Feb 2012, 11:43

pngflorin scrie:Depinde cum ai stupii, eu am taiat un umeras de la rama astfel ca a intrat in podisorul intors invers. Nu folosesc materiale izolante, doar folie.

odata cu incalzirea vremii si cresterea elipselor de puiet ,sub folie acolo unde se gaseste rama ce o vei pune ..va creste temperatura destul de mult si mierea se va lichefia ..cel putin asa cred ..
pentru inceput as incerca sa descapacesc (sa intep cu furculita) o suprafata cat mai mica experimental si n-ar fi rau sa pui in zona respectiva o bucata de tifon..
mi-am dat doar o parere..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde pngflorin » 13 Feb 2012, 11:49

tifon sau folie subtire de punga, pb e ca acum vremea nu permite astfel de interventii.
pngflorin

Mesajde Albinel » 13 Feb 2012, 11:53

pngflorin scrie:tifon sau folie subtire de punga, pb e ca acum vremea nu permite astfel de interventii.

ai folie deasupra ..asa ca nu-ti recomand si jos..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Crisan Dorel » 13 Feb 2012, 13:11

pngflorin scrie:Depinde cum ai stupii, eu am taiat un umeras de la rama astfel ca a intrat in podisorul intors invers. Nu folosesc materiale izolante, doar folie.

Am folosit si eu rama cu miere pusa direct peste rame, fara sa descapacesc si fara sa tai umarul de sprijin al ramei.
Am izolat pe latura mai ridicata cu material textil (bumbac) si am imbracat stupul in sac de nylon negru.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde pngflorin » 13 Feb 2012, 13:50

a tb sa tai umarul ramei astfel nu intra in stupi verticali de 11 R.
pngflorin

Mesajde teinegru64 » 13 Feb 2012, 15:12

Albinel scrie:suprafata cat mai mica experimental si n-ar fi rau sa pui in zona respectiva o bucata de tifon..
..

Niciodata sa nu puneti tifon ...nici macar experimental.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde gigiploesteanu » 13 Feb 2012, 17:38

Si eu folosesc ramă (1/1 sau 1/2) cu miere căpăcită peste cuib (la cei ME nu folosesc), astfel: podişorul are h=70 mm (un asemenea podişor aşezat peste un cat cu h=170 mm poate fi folosit ca şi corp de ME). Am două decupări (canale) în peretele din faţă şi spate al podişorului în care intră umeraşele ramei, pe care o aşez în poziţie culcată peste ramele cuibului la o distanţă de cca 8-10 mm.Rama cu miere are deja 3 găuri pregătite încă din vară-toamnă. Menţionez că nu este necesar şi nici nu descăpăcesc mierea . Sper că v-am fost de folos .Succes şi iernare mai scurtă !
Să ştii să lupţi, când vrei să ai, Să nu regreţi când pierzi sau dai
gigiploesteanu

Mesajde tusaz » 13 Feb 2012, 17:48

nu trebuie descapacit(nici cei din stupi nu le descapacim) in orice caz este o metoda buna daca sti ca nu au rezerve suficiente
tusaz

Mesajde sorinmob » 13 Feb 2012, 22:39

e primul an cand am pus si eu la un stup care cred ca are miere mai putin.nu e o idee rea .dar.cum intodeauna exista un dar, in momentul cand am vrut sa-i pun o turta . hent in careu.foarte multe albine erau pe rama si nu am reusit sa mai ridic podisorul.asa ca......nu cred ca e o idee prea buna
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.
sorinmob

Mesajde iosca » 14 Feb 2012, 00:16

Folosesc in fiecare an, dar numai la o mica parte din stupi(din pacate), la cei ce-mi permit sa pun rama fara alte interventii, modificari sau impaturiri suplimentare . De descapacit sau de gaurit rama, eu zic ca nu-i nevoie dar rama va fi distrusa, cel putin pe una din parti. Paguba insa nu-i prea mare tinand cont ca, dupa parerea mea, este cea mai simpla, rapida si sanatoasa metoda cand albina-i in ghem.
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR