Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: am introdus bine botca ?

Mesajde proapis13 » 19 Iun 2011, 08:29

Mi-a placut chestia cu ,,draga gica'' insa catzi dintre noi trec peste faza cu orfanizatul
sau bezmeticitul stupului pa care inca il practica unii incepand de la 24 la 72 ore dupa
care cu teama deschid capacelul de plastik de la colivie??
Inca se mai in troduce matca cu cartea in mana sau dupa atenta indrumare a producatorului
Aseara am primit un tel de la un prieten forumist tot pe aceasta tema
Ce-a zis ala c-a zis ala??
Inca ne mai orientam dupa cartzi scrise acum 70 de ani pt ca asha
am fost invatzatzi ca ce e scris acolo e litera de lege
De cand am albine la introducerea cutiei cu matca sau a botcii folosesc pulverizatorul cu tzuica
Garantat 100%
Incercatzi shi voi
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica » 19 Iun 2011, 09:11

proapis13 scrie:De cand am albine la introducerea cutiei cu matca sau a botcii folosesc pulverizatorul cu tzuica
Garantat 100%
Incercatzi shi voi

Proapis13,inca nu s-a descoperit o metoda sigura 100% de a introduce matci
Pentru cresterea sanselor de reusita eu bag in stup o ceapa verde facuta bucati in mana si dau si cu ceva tuica si fum.Dar recunosc ca mai am esecuri.Depinde de cules,devarsta albinelor,de cantitatea si varsta puietului din stup.
Si un mic amanunt,primavara devreme si toamna tarziu am observat ca matcile sunt acceptate mai usor.
Cel mai greu este vara in perioada inainte si dupa tei in lipsa culesului.
gica

Mesajde proapis13 » 19 Iun 2011, 17:38

gica scrie:Cel mai greu este vara in perioada inainte si dupa tei in lipsa culesului.

Aici ai atins un punct sensibil.
Datorita uleiului volatil din floarea de tei shi in lipsa secretziei nectarului albina
parca innebuneshte iar reactzia ei fatza de apicultor shi de regina tanara dar
mai ales de trantori este de agresivitate
Daca la om stimuleaza sistemul neurovegetativ shi il aduce intr-o stare de linishte
de ce oare la albine reactzia este inversa???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde trantor » 20 Iun 2011, 09:24

:D sa mai si zambim
intradevar la barbati stimuleaza sistemul neurovegetativ si te aduce la stadiul de leguma ceea ce evident ca enerveaza doamnele din casa
prin analogie se stie ca prezenta trantorilor in stup produce o stare de voiosie printre lucratoare, dar daca si ei sunt legume in perioada teiului evident ca si lucratoarele nu mai merg cantand la cules (poate chiar nu se imperecheaza bine matcile in perioada teiului ... cine stie sa spuna)

iertare d-le Gica, dar cand am citit postarea nu am putut sa nu ma gandesc la un stup din care pe urdinis ies mandre frunzele de la un praz din ala oltenesc cat trestia de mare :D
....
trantor

Mesajde gica » 20 Iun 2011, 09:42

Dom'le eu am scris despre o metoda pe care o folosesc adeseori cand unesc un roi cu matca cu unul care a pierdut matca si aici situatia este putin mai albastra.Nu prea folosesc metode de introducerea matcilor deoarece plec de la un roi cu 2-3 rame de puiet si albina suficienta si dupa imperechere intaresc cu puiet capacit.
Referitor la praz,asta este,folosim materialele aflate la indemana pe plan local.
Daca ar fi plantatii de bananieri sau de curmali alta ar fi situatia in Republca Oltenia.
gica

Mesajde CORNEL V. » 21 Iun 2011, 11:44

Da , nea Gica , dar ce frumos ar sta roii intr-un bananier :lol:
CORNEL V.

Mesajde gica » 21 Iun 2011, 21:13

Ai vazut cum se suie aia sa culeaga banane.Unii mai smecheri au maimute dresate.
Ai avea curaj sa urci dupa un roi?
gica

Mesajde Adi Hodis » 21 Iun 2011, 21:34

Eu as avea curaj, ca si azi m-am urcat intr-un salcam si am luat un roi.
Am vrut sa ma dau pe liane ... ca Tarzan ... ca salcamul era incarcat de liane da´ erau cam subtziri si eram prea sus ca sa risc o trinta :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CORNEL V. » 21 Iun 2011, 21:40

Aia parca au lipici si pe maini si pe picioare de se urca asa sus.
Parca intr-un bananier nu m-as urca , ori ma lipsesc de roi , ori vin cu scara de pompieri :lol:
CORNEL V.

Mesajde CORNEL V. » 21 Iun 2011, 21:45

Adi Hodis scrie:Eu as avea curaj, ca si azi m-am urcat intr-un salcam si am luat un roi.
Am vrut sa ma dau pe liane ... ca Tarzan ... ca salcamul era incarcat de liane da´ erau cam subtziri si eram prea sus ca sa risc o trinta :P

Adi , salcamul mai are o creanga ,una , alta,dar in bananier de ce te mai tii?.....poate de parul din cap :lol:
CORNEL V.

Mesajde Adi Hodis » 21 Iun 2011, 22:07

Stai sa vezi ce inventiv sint ... am gasit eu solutii ...
Ceva cum au americanii, daca ai vazut emisiunea aia " Padurari cu elicoptere " si anume, bocanci cu tzepi si o franghie data pe dupa pom si legata la centura.
Asta e o chestie ce am facut-o acum 3 ani, nu vazusem ca au si americanii asa ceva ... :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CORNEL V. » 21 Iun 2011, 22:12

Stiu emisiunea aia , am urmarit toate episoadele,asa ceva aveau cei de lucrau la posta sau renel cand se urcau pe stalpii de lemn.
E o chestie utila.
CORNEL V.

Mesajde dorindafi » 28 Iun 2011, 21:32

CORNEL V. scrie:Aia parca au lipici si pe maini si pe picioare de se urca asa sus.
Parca intr-un bananier nu m-as urca , ori ma lipsesc de roi , ori vin cu scara de pompieri :lol:

:mrgreen: ori te lipeshti de roi, ori de pamant :lol:
dorindafi

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR