Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Introducere matca cu alcool

Mesajde andrei_calinescu » 14 Feb 2012, 00:35

Rog pe cei care au practicat aceasta metoda, de introducere a unei matci intr-o familie la maturitate, nu roi, sa detalieze putin.
E vorba bineinteles de uniformizarea feromonului, lucru mai dificil cand matca e schimbata intr-o colonie mare(nu roi).
Astept ochi si urechi.
andrei_calinescu

Re: Introducere matca cu alcool

Mesajde peterneamt » 14 Feb 2012, 00:50

Alcoolul pe care il folosesc este tuica din productia proprie, iar metoda se poate aplica numai in timpul unui cules de productie sau toamna ( la familiile de productie ). Se cauta si se scoate matca batrina, se desface dopul-la sticla si se bea un git , apoi la a doua gura stropim albinele, apoi le afumam bine pina coboara din cat ,punem cusca cu matca imperecheata (cu gaura de iesire astupata cu zahar...sau ceara perforata ), inchidem stupul dupa care mai luam cel putin un git. BAFTA!
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 14 Feb 2012, 01:22

Multumesc Peter,

Cusca cu matca si eventual albinele insotitoare nu se pulverizeaza cu tuica?
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 14 Feb 2012, 01:27

Nu mai este nevoie . Cu placere. :P
peterneamt

Mesajde eucondruz » 14 Feb 2012, 01:31

peterneamt scrie:Alcoolul pe care il folosesc este tuica din productia proprie, iar metoda se poate aplica numai in timpul unui cules de productie sau toamna ( la familiile de productie ). Se cauta si se scoate matca batrina, se desface dopul-la sticla si se bea un git , apoi la a doua gura stropim albinele, apoi le afumam bine pina coboara din cat ,punem cusca cu matca imperecheata (cu gaura de iesire astupata cu zahar...sau ceara perforata ), inchidem stupul dupa care mai luam cel putin un git. BAFTA!

In timpul culesului de productie cred ca famila orfana va accepta matca si fara a imbata albinele sau albinarul. In acest caz mai mult decat suficient si necesar e o cusca.
eucondruz

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2012, 12:42

Eu am incercat de destule ori si cu pulverizarea cu tuica a matcii, fie libera, fie in cusca. Nu m-a multumit procentul, nu recomand.
Rezultate mai bune au fost scotand ramele cu oua si larve din familie si unind-o cu un roi cu matca de 1 luna prin metoda ziarului.
Sau, mai comod, se vine cu roiul in catul de deasupra.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde horia_ch » 14 Feb 2012, 13:23

peterneamt scrie:Alcoolul pe care il folosesc este tuica din productia proprie, iar metoda se poate aplica numai in timpul unui cules de productie sau toamna ( la familiile de productie ). Se cauta si se scoate matca batrina, se desface dopul-la sticla si se bea un git , apoi la a doua gura stropim albinele, apoi le afumam bine pina coboara din cat ,punem cusca cu matca imperecheata (cu gaura de iesire astupata cu zahar...sau ceara perforata ), inchidem stupul dupa care mai luam cel putin un git. BAFTA!

Am încercat metoda asta. La întoarcere de la stupină m-a oprit poliţia şi m-a pus să suflu în fiolă. N-au vrut să mă creadă că aşa-i metoda de introducere a mătcii. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Glumesc, nu beau alcool decât foarte rar...
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde andrei_calinescu » 14 Feb 2012, 13:39

lucky5strike scrie:Eu am incercat de destule ori si cu pulverizarea cu tuica a matcii, fie libera, fie in cusca. Nu m-a multumit procentul, nu recomand.
Rezultate mai bune au fost scotand ramele cu oua si larve din familie si unind-o cu un roi cu matca de 1 luna prin metoda ziarului.
Sau, mai comod, se vine cu roiul in catul de deasupra.

Cristi,
Cu roiul deasupra FB e mai comod.
In prealabil scoti ramele cu larve si oua din FB? Nu de alta dar manopera nu e neglijabila.
O orfanizezi sau nu?
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 14 Feb 2012, 13:47

Imi surade orice maniera de introducere simpla.
Am folosit colivia capac, cea de transport,etc dar toate necesita o revenire, asteptare si revenire pentru a elibera matca.
Cu tuica imi surade.
Daca pulverizam albinele cu tuica diluata in sirop si cusca o tavalim in acelasi amestec, dupa care introducem cusca in familie cu capacelul de plastic lasat. Dupa care eliberam capacelul dupa 2 zile nu cresc sansele de acceptare?
Bineinteles matca dupa 4 saptamani de ponta regulata.
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 14 Feb 2012, 13:51

fara alcool:
se scot 3-5-7 rame din magazia unei familii orfane, ramasa fara puiet deschis;
se pune un ziar gaurit in 2-3 locuri, cu ajutorul unui cui, deasupra cuibului fam orfane;
se pune un nucleu (inclusiv cutia) cu matca imperecheata / albina / ramutzele de puiet peste ziar, in magazie.
se inchide stupul si se verifica acceptarea in 2-3 zile.
folosesc nuclee SCAS II

fara alcool, fara alte protectii, procent de acceptare rezonabil.
metoda testata in regie propie :D la familiile de pe pavilioane care au ramas fara matca la zborul de imperechere
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde un OM » 14 Feb 2012, 14:18

Cand nu avem stupi care au fundul detasabil si nuclee care nu se potrivesc peste stupii de productie si vrem sa folosim tuica fara a fi mirositi de la o posta de catre "organul" de politie putem folosi fie un pulverizator de spalat geamuri, fie un bidonas cu sistem de presiune pentru flori. Off topic: eu am fost oprit de politist si pentru ca nu miroseam eu "organul" m-a luat la intrebari de unde ii mirosea lui a tuica. Era cu multi ani in urma cand nu se gasea lichid pentru geamuri si eu foloseam iarna tuica afumata sau care avea prea putine grade. :lol:
un OM

Mesajde beeasz » 14 Feb 2012, 16:46

Eu personal năclăiesc matca cu miere şi nu am avut probleme cu acceptarea. ;)
beeasz

Mesajde andrei_calinescu » 14 Feb 2012, 18:34

Beeasz,

Sunt mai multe aspecte. In ce conditii ai procedat asa?
Ai pus matca nclaita in locul celei vechi?
Ai introdus-o direct adica?
Ai introdus-o in cusca?
Detaliaza un pic.
andrei_calinescu

Mesajde Ioan Guist » 14 Feb 2012, 21:26

Alcoolul este ..."corosiv".Stropirea matcilor dauneaza.Le"arde"
Am avut 3-4 ani cand am folosit.Rezltatul era indiferent de perioada , peste 90%

Luam o bucata de hartie igenica si o impregnam cu alcool de 90 grade.Cam...sub o duschca.Cat iese din sticla cand turnam cu hartia lipita pe gatl de sticla.
Ideea e ca alcoolul sa fie tare.sa se evapore si sa se imprastie prin ventilatie.astfel se elimina,se "sterge" feromonul vechi.Albinele incearca sa readuca situatia la normal prin ventilatie.Vor cauta matca sa refaca echilibrul.

Deci.Se ia matca veche, se pune bucata de hartie (intr-un colt al stupului pe ramele de cuib si caturile peste) apoi matca noua in cusca cu deschidere la hrana.Se verifica dupa 3 zile.Dupa 1-2 zile gasesti hartia tocata la urdinis.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 14 Feb 2012, 23:46

Ioan, matca se pune pe rame de cuib, sau intre doua din caturi?
Cu deschidere la hrana? Adica cum? Cusca fara capacelul de plastic? Albinele sa aiba acces direct la candiul din cusca?
Multumesc pentru "lumini".
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 14 Feb 2012, 23:59

Sunt mai multe metode de schimbare a matcilor din familiile de productie (puternice ) eu am raspuns numai la cea din titlu.
Metoda clasica Romaneasca este prin introducerea matcii in cusca titov fara albine si strivirea matcii ce nu mai corespunde de peretii custii (se face seara )
Cea mai sigura metoda este cea cu capac pentru ca ii permite matcii sa ponteze si se stie ca cu cit este mai mult intrerupta ponta cu atit acceptarea va fi mai dificila.
Australienii scutura intr-o punga de hirtie albine doici de pe o rama cu puiet necapacit apoi introduc matca si scutura punga un timp apoi baga punga in stup iar albinele vor roade punga si vor elibera matca ( vezi ca folosesc in special ligustica ).
Evident ca cea mai eficace metoda este prin unificarea cu roiul in care a pontat matca un timp prin metoda ziarului ( dar atunci e unificare si schimbam discutia ) o folosesc cu precadere canadienii care introduc mai inainte matca intr-un roi pe citeva rame cu albine si puiet mutat in stupina astfel incit culegatoarea sa se intoarca la stupul initial.
Oalta metoda este prin scuturarea pe ciarsaf sau in fata stupului si introducerea macii inmuiate sau naclaite (ca la nucleii mari ).
Indiferent de metode vor aparea si exceptii care confirma regula . Mare atentie trebuie acordata matcilor din alte rase sau a diversilor hibrizi la care chiar daca are loc acceptarea initiala, in scurt timp vor aparea botci de schimbare .Si ar mai fi ceva dar va mai las si pe dumneavoastra. ;)
peterneamt

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR