In fata acestor influente de mediu nu ai ce sa faci efectiv, pur si simplu poti sa bagi stupii perfect in iarna si sa ai pierderi, singura solutie o vad in iernarea in adapost la o temperatura cat de cat constanta la 2-6 grade, altfel pot fi usor pacalite de fenomenele astea meteo cum a fost iarna asta...cal, cald, cald, bine si deodata ger cumplit, crima si pedeapsa. Pierderi o sa aiba multa lume, ascultati ce va spun, acum eu...puii mei, le-am luat polen in toamna, poate si asta e o treaba pe care nu o sa o mai fac never, insa, papa a fost, tratament a fost, musca a fost, si la naiba...a fost si puiet mult prea devreme...se duc dracu`!!
Trebuie adapost tata cu temperatura cat de cat constanta si sub 6-7 grade constant...altfel iernile astea care sunt din ce in ce mai ciudate o sa ne lase in curu` gol.
Iarna trecuta la fel, blanda si in primavara, vant de ma dadea jos 70-80-90km/h, si super rece, polar...te cacai pe tine de frig la propriu..noroc ca am avut gheme la 8-9-10 rame de am iesit cu ele, dar si anul trecut mi-au crapat cateva bombe mari, stupul si ligheanul de albine sa va imaginati ce inseamna sa pierzi o colonie de aia, e ca si cum ai pierde 2-3 normale, iti tai venele nu alta, motivul...acelasi, puiet si consum exagerat, si vad ca fenomenul asta se cam repeta la noi in nord, e oarecum constant.
Acum 3 ani, ger pe valea Siretului minus 33 de grade C, nu mai retin cum fusa toamna.
Aproape este un tipar an de an, incepe bland si se termina cumplit, eu cred ca am sa-i bag pe viitor in adapost, il dau dracu` de clopot, n-are nici o eficienta cand vine vb de asa ceva, o dau dracu de folie, o sa iernez pe un singur corp ME, cu urdinisele deschise larg, in intuneric deplin, cu ramele full de hrana din care cel putin jumate sa fie miere curata, stivuiti frumos unii peste altii de prin noiembrie pana la sfarsit de februarie, ca asta e perioada cand se indreapta vremea, desi in unii ani nu ai ce sa le scoti nici in martie, si poate poate abia prin aprilie sa merite sa le scoti afara...va aduceti aminte, anul trecut...a tinut cel putin la noi in nord, pana la sfarsit de aprilie...criminal...concluzia mea e una singura, nu mai iernez afara, ma pun la punct cu tehnologia iernarii in adapost si aia e...
Si pt cei care nu locuiesc aici si judeca usor ai invit la iernat aicisea

vedem dupe, ce si cum...am vazut cum isi bateau unii p..la de un coleg e vb de Catalin Giurgila, ca a avut si el ceva pierderi, poi tata daca si baiatu` asta nu mai stie lucra cu albina, si daca si el nu are suflet...da ma rog, nu vreau sa intru in polemici!