Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Podisor monobloc cu sita total

Mesajde nae » 19 Ian 2012, 20:49

Cu respect ! Eu am cutiile cu funduri fixe si pline iar podisoarele monobloc cu sita pe toata suprafata .La primul pastoral am vrut sa descopar podisoarele sa se ventileze stupul mai bine dar mentorul m-a oprit cu argumentatia ca astfel se sufoca mai repede (albinele urca si"izoleaza" ca un dop podisorul ). Am sufocat 9 fam in7 ani din vina mea ...Pana acum ,din respect/incredere , n-am verificat "informatia "pe pilea mea/stupului .Intrebarea ,pt. cei cu utilitati asemanatoare ,este :-luati carpa/pledul (folia sigur )de pe podisor ? (daca ai 30 kg. m. neextrasa si 2 galeti de albina stiu raspunsul )
nae

Re: Podisor monobloc cu sita total

Mesajde CORNEL V. » 19 Ian 2012, 21:33

Eu n-am dat niciodata jos paturica de pe podisor,fie iarna ,fie vara la stupii cu fund plin si fix
CORNEL V.

Mesajde Adi Hodis » 20 Ian 2012, 10:15

nae scrie:...La primul pastoral am vrut sa descopar podisoarele sa se ventileze stupul mai bine dar mentorul m-a oprit cu argumentatia ca astfel se sufoca mai repede (albinele urca si"izoleaza" ca un dop podisorul )...

Cu acelasi respect :) ... sper sa nu supar mentorul deoarece NU sint de acord cu ce ti-a recomandat.
Niciodata NU mi s-a intamplat sa moara sufocata vreo familie la transport, exact in conditia care mentorul ti-a interzis, indiferent cata miere a avut dar capacul stupului, trebuie sa aiba si el aerisire. In caz contrar, capacul trebuie transportat separat de stup.
La stivuirea stupilor in remorca, trebuie aranjati in asa fel incat sa circule curenti de aer la stupii peste care sint ashezati alti stupi.
De ex. daca toti stupii au capacele fara aerisire, se asheaza un rand de stupi, peste ei se pune doua leatzuri si apoi se asheaza urmatorul rand de stupi. In acest mod, al doilea rand de stupi nu obtureaza stupii de dedesubt.
Foarte important !!! ... podeaua remorcii sa fie plana iar stupii ancorati cu chingi, altfel survin belele cu ... amintiri, neplacute.
Am transportat stupi in multe configuratii si situatii.

Pe la inceputuri, un stup nu avea aerisire si era puternica familia, a dat coltzu´ ... atunci imi venea sa-mi dau palme :x
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde nae » 20 Ian 2012, 20:05

Astazi m-a sunat un apicultor din SB care sustine inlaturarea carpei pe timpul transportului . Apicultura este un domeniu complex si dinamic ; prin colaborare / schimb de informatie se pot "arde" niste etape fara sa ardem albina . Multe informatii nu se pot demonstra (lema ) ,aplici tinand cont de eticheta (produs) sau numele sfatuitorului (nea X) . Eu am fost "amenintat " ca albina care urca incearca sa evadeze ,creste stresul , temperatura, ... la destinatie >100 km. gasesti podisorul blocat cu albine (capete infipte intre ochiurile de sarma ) .Albina nu seamana cu omul ; intr-un cinema /stadion inchide usile/portile si striga :-Foc!(multi sunt raniti in busculada nu in incendiu ) Multumesc pt. raspuns Adi /d-l din SB .
nae

Mesajde gica.mosu » 14 Feb 2012, 17:28

Pacat de ce -ai patit(omul din greseli invata) eu red ca:temperatura, cat timp au stat stupi inchisi, mierea ne capacita din stup sisita acoperita a fost cauza. Am acelasi fel de podisor in pastoral( pe vatra cind vin pun podisor din scindurele de15 mm) nu plec cu ele acoperite am fund fix dar la st ce-i fac de acum ma gindesc ca nu ar strica sa fac 4-6 gauri 25 mm+sita atat pt pastoral cit si pt tratament cu varachet,asta sa fiu in rind cu....cei tineri si daca tii mai mult stupul inchis nu mai sunt probleme-ce parere aveti.Daca albinele se ridica sus au sita jos(co2)si cred ca nu vor mai fi ...necazuri. Sanatate cat poti ...duce!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde silviu b » 14 Feb 2012, 17:47

Modelu cu gauri pe fundu stupului este cel mai sigur ,se poate vedea la Api Puisoru, pe you tube,permite o ventilatie perfecta pe timpu transportului in pastorat cat si iarna permite o aerisire perfecta.
silviu b

Mesajde gica.mosu » 14 Feb 2012, 19:09

Super buna ideia (mestere) dar in pastoral varsati pe jos ce facem cu furnicile...muncesc albinele si pt ele ???...Hai primavara -sa mingii fetele....si sa fug la un pe ste...sa traiti..bine!!!!Pregatitiva: vin cu retete...bomba...in curind daca sunteti copii cuminti.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Badea Alin » 14 Feb 2012, 19:42

și eu am o nedumerire?
am cutiile cu fund antivaroua, iar în loc de podișor folie pe care o țin și vara și iarna. acum și întrebarea: pentru anul viitor, pentru pastoral (primul an), este nevoie să îi pun podișor cu sită sau nu are nimic dacă mențin folia?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 19:48

Cam asa arata podisoarele la mine. La transport daca am timp le intorc cu partea "bombata" in sus, astfel se creeaza un spatiu unde albinele se pot refugia.
Am stat si 1 zi intreaga la soare(camion stricat) fara probleme. Vara nu tin carpa sau ziare pe sita indiferent de situatie.
Fişiere ataşate
DSCF0120.JPG
jonny_it

Mesajde nae » 14 Feb 2012, 19:53

Multumesc !
nae

Mesajde sorinmob » 14 Feb 2012, 21:07

sunt deacord ca albina se inghesuie sa blocheze sita .dar o gaura mica cum ar fi cele de la Apis puisoru. sa zicem.dar printr-o sita ca in poza de mai sus nu se va intampla acest lucru.eu in pavilion am numai site si iarna si vara peste care am 2 presuri taranesti pe care in momentul cand plec eliberez sita pe jumatate.nu am sufocat niciun stup niciodat.la cei de pe jos eliberaz sita total pentru ca nu am aerisiri in/la capace
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.
sorinmob

Mesajde sorinmob » 14 Feb 2012, 21:10

sunt deacord ca albina se inghesuie sa blocheze sita .dar o gaura mica cum ar fi cele de la Apis puisoru. sa zicem.dar printr-o sita ca in poza de mai sus nu se va intampla acest lucru.eu in pavilion am numai site si iarna si vara peste care am 2 presuri taranesti pe care in momentul cand plec eliberez sita pe jumatate.nu am sufocat niciun stup niciodat.la cei de pe jos eliberaz sita total pentru ca nu am aerisiri in/la capace
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.
sorinmob

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 23:41

sorinmob scrie:sunt deacord ca albina se inghesuie sa blocheze sita .dar o gaura mica cum ar fi cele de la Apis puisoru. sa zicem.dar printr-o sita ca in poza de mai sus nu se va intampla acest lucru.eu in pavilion am numai site si iarna si vara peste care am 2 presuri taranesti pe care in momentul cand plec eliberez sita pe jumatate.nu am sufocat niciun stup niciodat.la cei de pe jos eliberaz sita total pentru ca nu am aerisiri in/la capace

O gaura de 2-3 centimetri patrati in podisor + fund plin nu o sa faca fata ventilatiei indiferent daca albinele o blocheaza sau nu. ;)
.. parerea mea
jonny_it

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR