Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Introducere matca cu alcool

Mesajde Gabysgg » 15 Feb 2012, 10:24

andrei_calinescu scrie:Ioan, matca se pune pe rame de cuib, sau intre doua din caturi?
Cu deschidere la hrana? Adica cum? Cusca fara capacelul de plastic? Albinele sa aiba acces direct la candiul din cusca?
Multumesc pentru "lumini".

Eu unul am pus intre ramele de cuib mai la margine ,sau chiar dupa ultima rama cu puiet(orizontali) ,cu este nevoie sa rupeti capacelul trebuie decat sa glisati capacul de inchidere astfel incat albina sa poata intra in cusca prin compartimentul de mancare,dupa ce a ros candy-ul (sau miere de rapita zaharisita) ,ceva tuica si in 2-3 zile depune.
:)
Gabysgg

Mesajde Ioan Guist » 15 Feb 2012, 21:56

andrei_calinescu scrie:Ioan, matca se pune pe rame de cuib, sau intre doua din caturi?
Cu deschidere la hrana? Adica cum? Cusca fara capacelul de plastic? Albinele sa aiba acces direct la candiul din cusca?
Multumesc pentru "lumini".

Matca se pune (daca incape) intre cuib si cat departe de hartia cu alcool.Sau intre doua rame.
Custiile au o zona cu candi.Se deschide,se face loc astfel incat sa fie acces la albina din cuib si sa elibereze matca..Eu dau custile cu albina insotitoare intodeauna.

Metoda are reusita mare.Am renuntat din comoditate.Schimb matcile in perioade fara probleme.Iau matca veche si dau cusca cu deschidere la hrana.Aici mai indes ceva ceara ca sa prelungesc perioada de eliberare.Am aceleasi rezultate si deci...nu mai caut alcool.Nereusitele, neacceptarile le pun pe seama ...matci nepotrivite.Sunt undeva pana in 5-10 %
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2012, 19:22

Clar si simplu. Multumesc Ioan.
Si eu introduc tot cu albinele insotitoare tot din comoditate.
andrei_calinescu

Mesajde beeasz » 17 Feb 2012, 13:11

andrei_calinescu scrie:Beeasz,

Sunt mai multe aspecte. In ce conditii ai procedat asa?
Ai pus matca nclaita in locul celei vechi?
Ai introdus-o direct adica?
Ai introdus-o in cusca?
Detaliaza un pic.

Salut Andrei
1. Prind matca o marchez
2. O introduc în miere
3. După care o pun pe rama
4. Albinele o ling și o curata
Îți doresc mult succes
beeasz

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 17:56

andrei_calinescu scrie:Rog pe cei care au practicat aceasta metoda, de introducere a unei matci intr-o familie la maturitate, nu roi, sa detalieze putin.
E vorba bineinteles de uniformizarea feromonului, lucru mai dificil cand matca e schimbata intr-o colonie mare(nu roi).
Astept ochi si urechi.

si o retata fara atatea gaturi,daca e matca batrana o omoram si o tinem nitel in colivie cu ailanta pt uniformizare de mirosuri,sau o luam pe ailalta fara s-o omoram si facem un nucleu dar trebuie s-o ducem la distanta destul de mare,si introducem matca noua dupa o ora,dar orice metoda am folosi ne asumam niste riscuri pe care nu si le asuma datatorul de sfat.parerea mea scuturi 2 rame de albina ungi matca noua cu mier si la beci cu ele,de seara pana dimineata,dar nu din besmetici,a doua zi poti cu ziarul!un lucru e sigur totu-i nesigur!
kamy

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 18:02

beeasz scrie:
andrei_calinescu scrie:Beeasz,

Sunt mai multe aspecte. In ce conditii ai procedat asa?
Ai pus matca nclaita in locul celei vechi?
Ai introdus-o direct adica?
Ai introdus-o in cusca?
Detaliaza un pic.

Salut Andrei
1. Prind matca o marchez
2. O introduc în miere
3. După care o pun pe rama
4. Albinele o ling și o curata
Îți doresc mult succes

am patit ca dupa ce au terminat-o de lins le-a parut rau de aerul pe care-l consuma si au sufocat-o!
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 23 Feb 2012, 23:01

si mie mi s-a intamplat. intotdeauna o faza tranzitorie se dovedeste a fi preferabila.
Dar cum ai spus ce-i sigur e ca totul e nesigur. D'acord.
andrei_calinescu

Anterior

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR