Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 15 Feb 2012, 20:25

Adrian Galofteanu scrie:Inca una mai elocventa:

M-am hotarat definitiv sa trec pe ME. Uite un avantaj: sunt mai inalti si nu-i mai poti pierde prin zapada :lol: :lol: :lol:

Haz de necaz!

O sa razi, chiar e o varianta faina alaturi de Layens dar ambele combinate cu adapost..pe un corp ME full de hrana o colonie buna formeaza o sfera perfecta si acopera paroape 100% din hrana, la dadant nu se intampla asta si de aici vin si problemele la iernare, la Layens la fel, strans pe 5-6 rame formeaza o sfera care ocupa toate ramele si se deplaseaza in sus pe rame ca printr-o teava avand acces la 100% din hrana...in astfel de stupi coloniile nu crapa decat dupa ce au terminat ultima celula de hrana de sub speteaza...la dadant crapa cu jumate din hrana inca prezenta in stupi.
Mishu05 are dreptate, sistemul dadant cu caturi este cel mai inadecvat pt iernare.
Layens este peste ME din punctul de vedere al iernarii...la ME se poate reduce din handicap iernand pe un singur corp exact ca cei de la frenchbeefarm..in hala neaparat ;)
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 15 Feb 2012, 20:28

Dar de matca nu vorbeste nimeni??.Din cate imi amintesc eram singurul care se ruga de apicultorii ce a nu aveau puiet la 1 martie....sa nu omoare o astfel de matca.Unii au ras ..altii mi-au facut o invitatie in stupina lor.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 20:36

teinegru64 scrie:Dar de matca nu vorbeste nimeni??.Din cate imi amintesc eram singurul care se ruga de apicultorii ce a nu aveau puiet la 1 martie....sa nu omoare o astfel de matca.Unii au ras ..altii mi-au facut o invitatie in stupina lor.
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 20:37

Nutzimd@yahoo.com scrie:
teinegru64 scrie:Dar de matca nu vorbeste nimeni??.Din cate imi amintesc eram singurul care se ruga de apicultorii ce a nu aveau puiet la 1 martie....sa nu omoare o astfel de matca.Unii au ras ..altii mi-au facut o invitatie in stupina lor.

TIN REGINUTE DE 2 ANI MAXIM 3 EXCEPTIONAL
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 20:43

ANUL TRECUT AM AVUT IN PRIMAVARA O REGINA DE 2 ANI CARE A INCEPUT SA FACA CATE 5 SAU 6 OUA IN CELULA AM LASAT O SA VAD CE SE INTAMPLA DAR S A REMEDIAT CRED CA ERA PREA [ PONTOASA :lol: ]

LUCRATOARELE LASAU DECAT 1 OU IN FIECARE CELULA
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde Albinel » 15 Feb 2012, 20:45

andrei_calinescu scrie:Albinel,

Majoritatea replicilor care vorbesc de mortalitate sunt orientate in jurul a doua cuvinte: consum mare.
Daca dam putin in timp discutiile de pe forum erau multi stupari care se bucurau ca au puiet(in stadiu de ou) in octombrie, noiembrie.
Acel puiet nu are nici o noima. Acea ponta tardiva si inutila putea fi estompata printr-o singura masura: blocarea cuiburilor.
Apicultorul roman nu are obiceiul sa faca asta. Majoritatea dintre ei.
Acuma se plateste. Nu merge treaba cu coronite de 10 cm in cuib, numai de mila lor ca nu pot forma ghemul.
Ramele blana de miere spre 100%.

pozitia mea e alta ..cuiburile trebuiesc blocate cu rame pline ..dar dupa eclozionarea puietului..!! povestea cu formarea corpului gras pentru iernat ,ramane totusi la stadiu de discutii ,atat timp cat pe timpul iernii nu avem pierderi si plecarea lor in primavara e ok..
spuneai intr-o postare ca hranirile de completare trebuiesc facute mai tarziu si am alta pozitie fata de tine ..
pe scurt ..as spune ca fagurii pentru iernat trebuiesc sa fie asigurati din luna august ..cel tarziu primele zile ale lunii septembrie..restul ..e joaca cu puietul si fagurii in cuib..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde valentin » 15 Feb 2012, 20:47

ultimu zbor de curatire a fost pe 23 ianuarie.turtele l-em bagat in decembrie.aziam ridicat capacele la cei mai naravasi mincasera cam 50g din punga alti nici nu se atinsesara de ia /la majoritatea stupilor era ceva condens deoare ce se vedea un firicel de apa esind pe urdinis .iar la unii una doua si chiar trei pupe erau printre albinele moarte.albine moarte intre50-70.albina rasfirata pe toata rama,eu iernez pe8-9rame deci ,nui sting rau iar ordinea ramelor descrescind de la miljoc spre margine.turta proteica nu le-am dat.acum sa nu va inchipuiti ca au esit la zbor foarte puternic dar daca le lasam cel putin jumate din ei ar fi avut zbor de curatire .Nu-mi fac griji ,ca nu au matca ca au o problema sau lipsa mincare.suntem la jumatatea lu feb.ziua sa marit soarele sa ridicat sus ,pripeste mai puternic iar fata stupului se incalzeste repede si da posibilitatea albinelor sa largeasca cuibu.
multa sanatate
valentin

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 20:48

REGINA RECORDISTA TRECUTA IN REZERVA INTR UN ROISOR
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2012, 20:57

Nutzimd@yahoo.com scrie:REGINA RECORDISTA TRECUTA IN REZERVA INTR UN ROISOR

In primul rind bine ai venit in marea familie a apicultorilor forumisti :!:
Nu mai scrie cu caps lock ca sunt unii care nu citesc de tipar ;)
Pune si tu la avatar localitatea ca poate suntem vecini si nu stim
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 21:08

Multumesc
totusi aveti vreo idee de problema mea?6 oua intr o celula :o ? cum le selectau albinele :lol: cred ca de vina am fost eu ca nu i am dat albina acoperitoare suficenta :!:
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 21:09

de langa targoviste
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2012, 21:11

Nutzimd@yahoo.com scrie:Multumesc
totusi aveti vreo idee de problema mea?6 oua intr o celula :o ? cum le selectau albinele :lol: cred ca de vina am fost eu ca nu i am dat albina acoperitoare suficenta

Si 2 oua in celula inseamna ceva :!: ...sa nu-mi scrii ca nu stii ce :?:
Pune ma la avatar localitatea de unde esti sau unde ai stupii si-ti spun io de ce ai 6 oua intr-o celula
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adrian Galofteanu » 15 Feb 2012, 21:17

BUNKA scrie:O sa razi, chiar e o varianta faina alaturi de Layens dar ambele combinate cu adapost..pe un corp ME full de hrana o colonie buna formeaza o sfera perfecta si acopera paroape 100% din hrana, la dadant nu se intampla asta si de aici vin si problemele la iernare,
Layens este peste ME din punctul de vedere al iernarii...la ME se poate reduce din handicap iernand pe un singur corp exact ca cei de la frenchbeefarm..in hala neaparat ;)

Nu rad de loc draga Bunka! Am vorbit foarte serios cu trecerea pe ME dar nici intr-un caz sa rezolv problemele iernatului reducand la un corp ca atunci....(vezi C. Antonescu) Am facut putin "haz de necaz" ca sa-mi mai treaca supararea......nu-mi place deloc ce vad in stupina si vremea nu se anunta deloc prielnica la Bacau :?

BUNKA scrie:la Layens la fel, strans pe 5-6 rame formeaza o sfera care ocupa toate ramele si se deplaseaza in sus pe rame ca printr-o teava avand acces la 100% din hrana...in astfel de stupi coloniile nu crapa decat dupa ce au terminat ultima celula de hrana de sub speteaza...la dadant crapa cu jumate din hrana inca prezenta in stupi.

Pai de aia l-am intrebat pe Catalin daca a mai ramas ceva hrana in stupii unde murisera familii, pentru ca totusi 15 kile de miere rasa la 15 februarie cand avem doar max 2 saaptamani de cand matca a inceput ponta, mi se pare cam mult :?:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Albinel » 15 Feb 2012, 21:27

valentin scrie:"sa nu va inchipuiti ca au esit la zbor foarte puternic dar daca le lasam cel putin jumate din ei ar fi avut zbor de curatire

zbor de curatire la 2-3 grade ???? sa fim seriosi :D

"Nu-mi fac griji ,ca nu au matca ca au o problema sau lipsa mincare.suntem la jumatatea lu feb.ziua sa marit soarele sa ridicat sus ,pripeste mai puternic iar fata stupului se incalzeste repede

dap..se incalzeste foarte mult la temperaturile asta ,ai grija sa nu-ti intre in friguri ;) :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde stuparu 70 » 15 Feb 2012, 21:48

domnilor daca scapam cu 10 -12 la suta pierderi sa fim multumiti La pierderi sa fim sinceri intra stupi f buni care au avut puiet si cei mici; in proportie de 90 la suta din mortalitatea stupinei .Miere au consumat destul de multa in aceasta perioada dar nici 5-6 kg cum spun uni.Care au murit fie nu si-au parasit puietu si au murit de foame ,fie a avut albina putina si nu a facut fata gerului
stuparu 70

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 15 Feb 2012, 21:49

dragomiresti
Nutzimd@yahoo.com

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE