Albinel scrie:andrei_calinescu scrie:Albinel,
Majoritatea replicilor care vorbesc de mortalitate sunt orientate in jurul a doua cuvinte: consum mare.
Daca dam putin in timp discutiile de pe forum erau multi stupari care se bucurau ca au puiet(in stadiu de ou) in octombrie, noiembrie.
Acel puiet nu are nici o noima. Acea ponta tardiva si inutila putea fi estompata printr-o singura masura: blocarea cuiburilor.
Apicultorul roman nu are obiceiul sa faca asta. Majoritatea dintre ei.
Acuma se plateste. Nu merge treaba cu coronite de 10 cm in cuib, numai de mila lor ca nu pot forma ghemul.
Ramele blana de miere spre 100%.
pozitia mea e alta ..cuiburile trebuiesc blocate cu rame pline ..dar dupa eclozionarea puietului..!! povestea cu formarea corpului gras pentru iernat ,ramane totusi la stadiu de discutii ,atat timp cat pe timpul iernii nu avem pierderi si plecarea lor in primavara e ok..
spuneai intr-o postare ca hranirile de completare trebuiesc facute mai tarziu si am alta pozitie fata de tine ..
pe scurt ..as spune ca fagurii pentru iernat trebuiesc sa fie asigurati din luna august ..cel tarziu primele zile ale lunii septembrie..restul ..e joaca cu puietul si fagurii in cuib..
Albinel,
Nefiind exclusivist iti pot da dreptate.
Pregatesti ramele de iernat la debutul lui august . Miere full OK.
Dupa aceea stimulezi ponta pana la 15 sep. OK si aici.
Dar intrebarea mea e ce faci pentru a bloca definitiv ponta intr-un an ca 2011 cand a fost cald pana in decembrie.
Matcile de an si 2 ani nu se opreau.
eu tehnologic vorbind caut ceva determinist. Adica sa opresc cand vreau EU ponta, si nu cand vrea MATCA.
De asta pledez pentru blocatul incepand cu 10-15 sep.
In opinia ta ce diferenta e intre a pregati ramele mai tarziu daca le administrezi invertit?
Chiar ma intereseaza punctul tau de vedere.