Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde Albinel » 15 Feb 2012, 22:03

stuparu 70 scrie:domnilor daca scapam cu 10 -12 la suta pierderi sa fim multumiti La pierderi sa fim sinceri intra stupi f buni care au avut puiet si cei mici; in proportie de 90 la suta din mortalitatea stupinei .Miere au consumat destul de multa in aceasta perioada dar nici 5-6 kg cum spun uni.Care au murit fie nu si-au parasit puietu si au murit de foame ,fie a avut albina putina si nu a facut fata gerului

cred ca vor fi pierderi mult mai mari per total ..la mine au consumat peste 10 kg...

"Care au murit fie nu si-au parasit puietu si au murit de foame ,fie a avut albina putina si nu a facut fata gerului"

as completa ..: fie au avut si albina si puiet si totusi au crapat .. :oops:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde popik50 » 15 Feb 2012, 22:34

La mine sunt pierderi 0 . Astazi am ascultat la urdinise si toti sunt ok. De duminica se incalzeste mai bine si am sa le mai dau cate o turta cu apifonda. Am mai pus una acum 3 saptamani . In rest sunt bine si cred ca putini au si puiet ca tureaza mai tare motoarele.
Numai bine va doresc si fara pierderi.
popik50

Mesajde Ioan Guist » 15 Feb 2012, 22:49

Hala pentru iernat? Hmm...este o varianta.
cat sa coste? Cu totul? teren,constructie,instalatie...etc? 15-25 mi de coco? trebuie calculat.Bine.Trebuie experimente pe 2-3 ierni.Ca sa construiesc si sa-mi ud stupii...ma doare.
Ca de banii aia fac albina ... grupa mare.
Bunka, esti ...iute foc.Atentie.

O familie bloocata in nov, nu are unde sa oua in dec. cat sa fie deranjata.O palma de oua...cei aia? Nu exista sa nu treaca iarna romaneasca, o familie pregatita de iarna.Orice iarna.
Greseala este la noi.Grije sa nu ne ...pacalim.Grija sa nu derapam cu concluziile.Ca apoi sa decidem gresit si apoi sa refacem si apoi sa treca 5 ani.

Iernare uscata!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Albinel » 15 Feb 2012, 23:20

Ioan Guist scrie:Greseala este la noi.Grije sa nu ne ...pacalim

salve maestre ..!! cu cativa chiar am gresit ..m-a furat timpul si m-am bazat pe iernarile trecute ..mi-am zis "las c-or trece ei si astia" si-au trecut la pagube ..:( :oops:
iernare fara probleme sa ai !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 15 Feb 2012, 23:31

albinel detaliezi un pic?

albina putina?
mancare putina?
nestransi?
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 15 Feb 2012, 23:45

andrei_calinescu scrie:albinel detaliezi un pic?

albina putina?
mancare putina?
nestransi?

ce sa detaliez andrei ..?? stuparu a spus asta si eu am completat.. :
"Care au murit fie nu si-au parasit puietu si au murit de foame ,fie a avut albina putina si nu a facut fata gerului"
"as completa ..: fie au avut si albina si puiet si totusi au crapat .."
adicaaaaaaaaa....in cazul meu ..cei 5 ce nu au avut hrana din belsug ,chiar daca au fost stransi "la chinga" ..:((
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 15 Feb 2012, 23:46

Albinel scrie:
andrei_calinescu scrie:Albinel,

Majoritatea replicilor care vorbesc de mortalitate sunt orientate in jurul a doua cuvinte: consum mare.
Daca dam putin in timp discutiile de pe forum erau multi stupari care se bucurau ca au puiet(in stadiu de ou) in octombrie, noiembrie.
Acel puiet nu are nici o noima. Acea ponta tardiva si inutila putea fi estompata printr-o singura masura: blocarea cuiburilor.
Apicultorul roman nu are obiceiul sa faca asta. Majoritatea dintre ei.
Acuma se plateste. Nu merge treaba cu coronite de 10 cm in cuib, numai de mila lor ca nu pot forma ghemul.
Ramele blana de miere spre 100%.

pozitia mea e alta ..cuiburile trebuiesc blocate cu rame pline ..dar dupa eclozionarea puietului..!! povestea cu formarea corpului gras pentru iernat ,ramane totusi la stadiu de discutii ,atat timp cat pe timpul iernii nu avem pierderi si plecarea lor in primavara e ok..
spuneai intr-o postare ca hranirile de completare trebuiesc facute mai tarziu si am alta pozitie fata de tine ..
pe scurt ..as spune ca fagurii pentru iernat trebuiesc sa fie asigurati din luna august ..cel tarziu primele zile ale lunii septembrie..restul ..e joaca cu puietul si fagurii in cuib..

Albinel,

Nefiind exclusivist iti pot da dreptate.
Pregatesti ramele de iernat la debutul lui august . Miere full OK.
Dupa aceea stimulezi ponta pana la 15 sep. OK si aici.
Dar intrebarea mea e ce faci pentru a bloca definitiv ponta intr-un an ca 2011 cand a fost cald pana in decembrie.
Matcile de an si 2 ani nu se opreau.
eu tehnologic vorbind caut ceva determinist. Adica sa opresc cand vreau EU ponta, si nu cand vrea MATCA.
De asta pledez pentru blocatul incepand cu 10-15 sep.
In opinia ta ce diferenta e intre a pregati ramele mai tarziu daca le administrezi invertit?
Chiar ma intereseaza punctul tau de vedere.
andrei_calinescu

Mesajde Mishu05 » 15 Feb 2012, 23:58

Andrei..strict determinist , matematic..:
- bagam nu 20 litri ci..un 12-15l de completare, nu de stimulare. Sa fie blana, ful, full-full, full-options. Devine full.
- albina..ca albina..chiar pe plin, gaseste ea loc sa "muste" din rama ( sa traiesti nea Valtere) . Cred ca ar ajuta daca ai un corp cu rame goale sub corpul asta full.
- urca incetisor, o iernare fara griji..toaca sa zicem pana la 1 martie jumatate din rama si incepe cu ponta. Dar raman coroane si dupa 5-10 martie incepi iar cu invertitul, nu? Ca asa am vazut, erau hranitoarele de 8l si bidonasele tot de 8l, la marele fix sa pui cate un bidon/hranitor, sa inchizi si sa pleci.
- la rapita si la salcam..nu ai acolo in loc de 1-2% contaminare in miere un 5-8-10% ? zic si eu..
Sau poate ma insel si ele toaca tot-tot in productia de puiet..si atunci nu e nici o problema.
Mishu05

Mesajde Albinel » 16 Feb 2012, 00:03

andrei_calinescu scrie:
Albinel scrie:
andrei_calinescu scrie:Albinel,

Majoritatea replicilor care vorbesc de mortalitate sunt orientate in jurul a doua cuvinte: consum mare.
Daca dam putin in timp discutiile de pe forum erau multi stupari care se bucurau ca au puiet(in stadiu de ou) in octombrie, noiembrie.
Acel puiet nu are nici o noima. Acea ponta tardiva si inutila putea fi estompata printr-o singura masura: blocarea cuiburilor.
Apicultorul roman nu are obiceiul sa faca asta. Majoritatea dintre ei.
Acuma se plateste. Nu merge treaba cu coronite de 10 cm in cuib, numai de mila lor ca nu pot forma ghemul.
Ramele blana de miere spre 100%.

pozitia mea e alta ..cuiburile trebuiesc blocate cu rame pline ..dar dupa eclozionarea puietului..!! povestea cu formarea corpului gras pentru iernat ,ramane totusi la stadiu de discutii ,atat timp cat pe timpul iernii nu avem pierderi si plecarea lor in primavara e ok..
spuneai intr-o postare ca hranirile de completare trebuiesc facute mai tarziu si am alta pozitie fata de tine ..
pe scurt ..as spune ca fagurii pentru iernat trebuiesc sa fie asigurati din luna august ..cel tarziu primele zile ale lunii septembrie..restul ..e joaca cu puietul si fagurii in cuib..

Albinel,

Nefiind exclusivist iti pot da dreptate.
Pregatesti ramele de iernat la debutul lui august . Miere full OK.
Dupa aceea stimulezi ponta pana la 15 sep. OK si aici.
Dar intrebarea mea e ce faci pentru a bloca definitiv ponta intr-un an ca 2011 cand a fost cald pana in decembrie.
Matcile de an si 2 ani nu se opreau.
eu tehnologic vorbind caut ceva determinist. Adica sa opresc cand vreau EU ponta, si nu cand vrea MATCA.
De asta pledez pentru blocatul incepand cu 10-15 sep.
In opinia ta ce diferenta e intre a pregati ramele mai tarziu daca le administrezi invertit?
Chiar ma intereseaza punctul tau de vedere.

"Dar intrebarea mea e ce faci pentru a bloca definitiv ponta intr-un an ca 2011 cand a fost cald pana in decembrie."

foarte simplu ..le fac cuibul cu cele pline cand decid eu..cele cu puietul existent inca le trag langa diafragma si dupa eclozionare le scot ..siiii ..in cazul asta le opresc cand vreau eu ,nu cand vrea matca .. ;)
la ultima intrebare iti spun asa ..orice completare uzeaza mult si asta inseamna totul ..cu cat o faci mai devreme ai posibilitatea sa-ti refaci septelul tanar si pregatit de iernare ,care si asa are foarte multe de patimit pe perioada celor cateva luni ..
andrei ..am vazut ca esti prieten cu mitica ;) ..mi-as dori sa te cunosc..nush daca esti in tara ,dar daca da poate..0769651990
Albinel

Mesajde Adrian Galofteanu » 16 Feb 2012, 00:14

Dadantul pe 10 trebuie lucrat de un stupar cu anumite calitati(vorbim de stupini de peste 80 familii) Am vrut sa le enumar dar mai bine va spun asa:
Cand ai luat familia aia la ultimul control inainte de iernat atunci "ochii mintii" trebuie sa vada in ea familia care trece sau nu trece iarna, are miere suficienta, are matca buna, are pastura suficienta si pusa unde trebuie, cate rame ii las, am scos ramele prea noi, etc, etc.
Ti-ai propus sa faci 40 familii astazi, ai ajuns la 35 si esti obosit, nu mai ai rabdarea de la inceputul zilei si nici puterea de concentrare......deci ultimii cinci nu stiu daca sunt la fel de bine pusi pe iarna ca primii cinci....

Ai capacitatea sa rezolvi toate astea dintr-o lovitura? Esti tare si treci examenul. N-o ai? atunci tre sa te gandesti ce faci.

De aceea ME este preferat de mine acum. Pentru ca separa oarecum problemele.
Cuibul il fac separat si ma intereseaza sa fie cat mai bine dimensionat.
Hrana este obiectul corpului de sus pe care il pregatesc separat, fara sa am albina pe rama.
La urma i-am pus caciula in cap si vorba unui clasic, inca in viata............iernare uscata! si..... ne vedem in martie
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Albinel » 16 Feb 2012, 00:23

"Dadantul pe 10 trebuie lucrat de un stupar cu anumite calitati(vorbim de stupini de peste 80 familii) Am vrut sa le enumar dar mai bine va spun asa:
Cand ai luat familia aia la ultimul control inainte de iernat atunci "ochii mintii" trebuie sa vada in ea familia care trece sau nu trece iarna, are miere suficienta, are matca buna, are pastura suficienta si pusa unde trebuie, cate rame ii las, am scos ramele prea noi, etc, etc.
Ti-ai propus sa faci 40 familii astazi, ai ajuns la 35 si esti obosit, nu mai ai rabdarea de la inceputul zilei si nici puterea de concentrare......deci ultimii cinci nu stiu daca sunt la fel de bine pusi pe iarna ca primii cinci....
Ai capacitatea sa rezolvi toate astea dintr-o lovitura? Esti tare si treci examenul. N-o ai? atunci tre sa te gandesti ce faci."

as face un comment dar nu am ce .. nu-mi raman decat aprecierile !!!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2012, 00:33

Mishu05 scrie:Andrei..strict determinist , matematic..:
- bagam nu 20 litri ci..un 12-15l de completare, nu de stimulare. Sa fie blana, ful, full-full, full-options. Devine full.
- albina..ca albina..chiar pe plin, gaseste ea loc sa "muste" din rama ( sa traiesti nea Valtere) . Cred ca ar ajuta daca ai un corp cu rame goale sub corpul asta full.
- urca incetisor, o iernare fara griji..toaca sa zicem pana la 1 martie jumatate din rama si incepe cu ponta. Dar raman coroane si dupa 5-10 martie incepi iar cu invertitul, nu? Ca asa am vazut, erau hranitoarele de 8l si bidonasele tot de 8l, la marele fix sa pui cate un bidon/hranitor, sa inchizi si sa pleci.
- la rapita si la salcam..nu ai acolo in loc de 1-2% contaminare in miere un 5-8-10% ? zic si eu..
Sau poate ma insel si ele toaca tot-tot in productia de puiet..si atunci nu e nici o problema.

Mishu,
Pai asta e ideea coroane cat mai mari.
Incepand de la jumatea lui martie si daca timpul permite, trioletul.
Radem coroanele in locul carora se ponteaza.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Feb 2012, 00:34

[quote="proapis13
Si 2 oua in celula inseamna ceva :!: ...sa nu-mi scrii ca nu stii ce
Pune ma la avatar localitatea de unde esti sau unde ai stupii si-ti spun io de ce ai 6 oua intr-o celula
salve [/quote]

eheeeeeeee... ;) :D
no' ..ar cam trebui sa fi facut putina miscare ..sa-i fi numarat si celulele.. :D :P
Ultima oară modificat de Albinel pe 16 Feb 2012, 00:36, modificat 1 dată în total.
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2012, 00:35

Albinel, in tara din martie.
De cunoastere...cu placere.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Feb 2012, 00:42

andrei_calinescu scrie:Albinel, in tara din martie.
De cunoastere...cu placere.

astept ..multumesc andrei..!!
cred ca te referi la coroane cat mai mari in toamna ,iar in primavara aplici trioletul de care faci vorbire..cu puiet pana la speteaza superioara ..de-i asa e ok..
noapte buna prieteni ..!! dimineata mai am vreo 20 de interventii de facut .. ;)
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2012, 00:56

Da Albinel, exact asa.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE