Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde pab » 16 Feb 2012, 12:20

Un gand bun pentru toti colegii de suferinta!
Pierderi de familii sunt in toate iernile, mai mici sau mai mari, in stricta dependenta de factorii favorizanti.
Insa, motivele pierderilor sunt diferite de la stupar la stupar, de la zona la zona, si datorita tehnicilor de intretinere diferite.
O iarna ca asta se intalneste rar, si atunci normal ca pierderile sunt mai mari. Dar nu toti colegii din tara au avut parte de spectacolul din SE tarii.
Bazandu-ne pe ultimile ierni blande cand au trecut peste iarna cu brio si familiile mai slabe si nucleele cu matci de rezerva, am continuat in aceeasi nota. Insa acum am avut parte de o iarna grea.
Pica tot ce-i slab sau cu mancare putina, si familiile foarte puternice.
Concluzia personala este ca cel mai bine trec testul unei ierni grele familiile medii, stranse pe 5-6 dadant. Nu cele foarte puternice, nu cele slabe. La aceste 2 categorii putem avea surprize.
Rama dadant este buna pentru iernat.
O parere vis-a-vis de faptul ca anul asta sunt voci care spun ca familiile au consumat peste masura: cei care au facut cuiburile prea devreme in toamna nu au luat in calcul consumul din oct, nov, dec, adica daca au format cuiburile la sfarsit de septembrie, normal ca a ramas mai putina miere pt iarna adevarata. Formez cuiburile cat mai tarziu toamna, pe rame cu miere din marginea cuibului, scotand ramele din centru de unde a eclozionat puietul, care in mod mormal au coroana mica.
Tot in elucidarea misterului cu consumul mare de pana cum, trebuie luat in calcul, de catre cei care practica iernarea cu sita pe fund, un consum mai mare fata de fundul plin, clasic. Pentru ca in astfel de stup albina da piept direct cu temperatura extrema de afara sau cu viscolul care isi face de cap, sunt in continua activitate de mentinere a caldurii din cuib, cu mai putine perioade de repaus.
De asemenea este de luat in calcul un consum mult marit la cei care ierneaza pe inlocuitori de miere (hidrolizat de porumb) fata de cei care ierneaza pe miere florala, precum si o incarcare a intestinului mai mare, cu reziduuri din prelucrarea acestui "dulce".
Oricum, datorita perioadei de ger prelungit la cateva saptamani, sunt de acord cu un consum sporit fata de alte perioade de iarna anterioare, peste normalul perioadei la care ne raportam, dar nu extrem. Nu cred sa fi sarit consumul din toamna pana acum de max 6-8 kg miere pentru o familie medie bagata la iernat pe 5-6 dadant.
Greul de acum incepe.
Indiferent ce greseli am facut fiecare din noi, este important sa nu le mai repetam, sa invatam astfel din propria experienta, si sa privim cu optimism in viitor.

PS: am niste nuclei pe 3 rame dadant cu matci de anul trecut pastrati ca rezerva de matci, iernati in orizontali de 16 rame impartit in 5 compartimente prin diafragme etanse din pfl (5 nuclei in lada), pana acum ierneaza brici.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde Adrian Galofteanu » 16 Feb 2012, 13:46

Multumim ca am primit vesti dintr-o zona fierbinte! Domnule @Pab ati facut o sinteza pe cinste! Lucrez si am lucrat pe rama Dadant dar daca vrei sa sari un numar de stupi(100 de ex) nu prea mai merge, parerea mea. Ma streseaza de la an la an faptul ca nu am un control 100% asupra rezervelor de hrana.

Studiez de 2 ani cum pot sa elimin acest motiv de stres si am ajuns la concluzia ca TREBUIE sa trec pe ME.
Cel mai bine m-au "ajutat" cateva familii carora anul asta le-am lasat caturile din motiv sa mai am rezerve petru completare. Acestea cu toate ca nu aveau rezerve mai deloc in cuiburi totusi nu au tras nimic in cuib. Si atunci am zis eu. Pai albina te invata cum vrea ea sa fie organizata si tu nu vrei? Pai de ce?

Si uite asa de anul asta(daca oi mai avea cu ce! :o) m-am hotarat ca vreo 40-50 familii sa le trec pe ME.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde pescaru » 16 Feb 2012, 13:53

Apropo de consum ,sa nu uitam ce zice Balsbebe ,, Turta la putere '' , sa fie ca nu se stie ... :)
pescaru

Mesajde jonny_it » 16 Feb 2012, 14:07

Adrian Galofteanu scrie:Multumim ca am primit vesti dintr-o zona fierbinte! Domnule @Pab ati facut o sinteza pe cinste! Lucrez si am lucrat pe rama Dadant dar daca vrei sa sari un numar de stupi(100 de ex) nu prea mai merge, parerea mea. Ma streseaza de la an la an faptul ca nu am un control 100% asupra rezervelor de hrana.

Studiez de 2 ani cum pot sa elimin acest motiv de stres si am ajuns la concluzia ca TREBUIE sa trec pe ME.
Cel mai bine m-au "ajutat" cateva familii carora anul asta le-am lasat caturile din motiv sa mai am rezerve petru completare. Acestea cu toate ca nu aveau rezerve mai deloc in cuiburi totusi nu au tras nimic in cuib. Si atunci am zis eu. Pai albina te invata cum vrea ea sa fie organizata si tu nu vrei? Pai de ce?

Si uite asa de anul asta(daca oi mai avea cu ce! :o) m-am hotarat ca vreo 40-50 familii sa le trec pe ME.

Hehe, asta este ideea. Daca cei cu dadant acum baga turte si uzeaza albinele majoritatea celor care folosesc ME si eu completat cand trebuia rezervele(adica in toamna) stau linistiti.

Asta cu "turta la putere" nu mi se pare cea mai desteapta abordare. Unde nu este miere si a fost consum mai ridicat, rezerve mai reduse, alte probleme o turta este binevenita(decat sa lasi familia sa moara mai bine le uzezi putin dar cel putin ies in primavara;). Turta in aceasta perioada este UN RAU NECESAR si se pune doar unde este nevoie; nu este chiar atat de complicat sa iti dai seama fara sa deschizi stupul care familii au mancare suficienta si care nu.
A se face deosebire intre turtele gen: apifonda, zahar+miere sau alti inlocuitori si mierea cristalizata data in pungi; nici mierea data in pungi nu este cea mai buna solutie pentru ca trebuie sa deranjezi familia de albine exact cand are nevoie de liniste dar cel putin nu se introduc chimicale si zahar in stupi.
Eu personal pe la sfarsitul acestei luni o sa pun cate o punga cu miere cristalizata la roii care au iernat pe un singur corp. Dupa promul zbor de curatire daca nu mai am miere cristalizata trec pe inlocuitori.
jonny_it

Mesajde XXL » 16 Feb 2012, 14:52

iarna in prahova
Fişiere ataşate
stupi 039 (Copy).jpg
stupi 039 (Copy).jpg (12.54 KiB) Vizualizat de 7985 ori
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2012, 15:08

Au mai fost ierni grele, nu e prima. O iarna ca aceasta ne va ajuta foarte mult sa mergem inainte mai bine.
Sa ne spuna Pupemea cum a inceput el apicultura, ce succes(uri) a avut?
Poza nu e a mea, am luat-o de aici
Fişiere ataşate
stupii-bunic.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde XXL » 16 Feb 2012, 15:10

stupii ,au avut data o turta saptamana trecuta
iar azi am descoperit ca jumatate din ei au mancato complet
mai rau este ca, dupa cum se aude la meteo in februarie nu o sa avem zbor de curatire
Fişiere ataşate
stupi 064 (Copy).jpg
stupi 064 (Copy).jpg (27.29 KiB) Vizualizat de 7980 ori
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde topy » 16 Feb 2012, 19:58

prin 97-98 am cumparat matci de la p****i .(neoficial am aflat ca erau ceva de pe la italieni aduse), vreo 10 bucati.familiile obtinute de la aceste matci si urmasele lor au „crapat” in timp avand simptome asemanatoare cu stupii unor colegi de pe forum .puiet in decembrie, consum mare pt ca sa incalzeazca puietul in ian-feb.de aici umezeala in stupi si tot lantul.in toamna scriam pe caiet ce familii o sa moara peste iarna.am „ghicit” 100%.am fost foarte fericit cand au disparut toate urmasele acelor matci.am avut probleme 3 ierni la rand atunci. anul asta la 15 -20 ianuarie am intervenit cu cate o turta .cam 5 kg.de fiecare lada.cand ridicam folia la acea data erau inactive in ghem.nu aveau puiet.roii erau mai activi un pic.parerea mea e ca de vina sunt matcile.corcituri cu mai stiu eu ce rase sau hibrizi.chiar daca nu ai cumparat alte rase, daca imperechezi in pastoral esti contaminat.(de ani de zile nu mai imperechez matci in pastoral.doar acasa pentru a proteja cat de cat rasa autohtona).acele matci au alt ritm biologic si ponteaza ca pentru zona in care sunt adaptate natural. repet: am avut in stupina in paralel matci autohtone si matci cumparate de la mama ciorii si tineam foarte clar evidenta de provenienta a matcilor.daca ar fi fost de vina conditiile meteo ar fi trebuit sa oua majoritatea matcilor dar ouau doar cele aduse si urmasele lor.asta timp de 3 sezoane la rand.cele autohtone nu creeau probleme.
topy

Mesajde liviu1965 » 16 Feb 2012, 20:09

.
Ultima oară modificat de liviu1965 pe 16 Feb 2012, 20:12, modificat 1 dată în total.
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 16 Feb 2012, 20:12

Ma uitam la pozele de mai sus....
Nu prea au aerisire.
Zilele trecute am trecut la cei 3,14stupi ai mei.Aratau ca cei de mai de sus.Dedesupt...era curat, putina zapada,aerisirea ok.

Oare ce fac stuparii din zonele alea cu potopul de zapada?????

Intre timp a deschis un coleg un nou topic:

viewtopic.php?f=4&t=1770
liviu1965

Mesajde nicu has » 16 Feb 2012, 20:49

astazi si mine langa caransebes unde tin stupii a ajuns zapada pana la capac cred ca are in jur de 1metru
nicu has

Mesajde gabi bee » 16 Feb 2012, 21:39

am fost si eu azi sa curat zapada la stupi , sa poata lua un pic de aer . am completat cu turta la 4 care o consumasera aproape total . am insa tot vreo 4 familii care desi au avut turta pusa pe 15 ianuarie , este intacta , cu toate ca albinele sunt in numar mare sus pe spetezele ramelor, ceea ce ma face sa stau linistit in privinta lor . doamne ajuta sa fie bine in continuare si sa vina cat mai curand un zbor de curatire . consider ca dupa un zbor de curatire albinele ar trebui sa fie scapate deoarece , celor care au mancarea la limita , trebuie sa ne ocupam sa nu ramana fara ! numai bine ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde catalin.profiri » 17 Feb 2012, 10:32

eu m-am speriat de ceea ce ati scris voi aici si acum 2 zile am fost la stupi. am dat zapada din fata lor, si de pe urdinis. I-am ascultat cu un furtun si traiau toti. Ieri a fost bunica la 36/50 si le-a verificat turta. Azi verifica si restul.
Sper sa trec si de luna asta fara pierderi.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde FLORINELU » 17 Feb 2012, 12:16

am citit aproape tot ce sa scris aici despre iernare si mai ales despre aceasta iarna.pareri diferite pro si contra unei sau altei metode de iarnat.am invatat cate ceva de aici(destul),dar am ramas si dezamagit la ceea ce scriu pe aici unii "detinatori de stupi",care incearca sa faca apicultura din auzite si din ce fura de la unul si de la altul.tot ce as vrea eu sa spun despre acest subiect,sa spus aici de altii.
atunci de ce m-am bagat si eu ca musca in c...... calului. :?: :?:
pai sa va fac o propunere domnilor pentru iernarea viitoare. alegeti in toamna,dupa efectuarea tratamentului,un numar de stupi la-ntamplare,5,10,20%,cati vreti voi si nu va atingeti de ei pana in martie,va uitati la ei numai de la distanta.abia in martie la temp. de peste 10gr.interveniti laei cu ce vreti. urmariti evolutia si randamentul acestor stupi in cursul anului si vedeti rezultatele. poate le scrieti si aici,sa stim si noi.
eu am facut asa ceva,dar nu vi le spun fiindca se vor gasi destui "gicacontra"care sa ma contrazica,asa ca.... :!:
urez mult succes tuturor apicultorilor si"detinatorilor de stupi" din Romania si nu numai. :roll:
FLORINELU

Mesajde vicpo » 17 Feb 2012, 12:52

florinelu stiu ce simti cind esti contrazis mai ales de cei cere asa cum zici merg pe asa mi-a spus cutare asa face ala dar uite eu unul sint extrem de curios sa stiu ce si cum( probabil si alti )si tu insusi vei putea invata eventual de ce nu a iesit (daca n-a iesit)asa cum credeai
vicpo

Mesajde cristi_vidican » 17 Feb 2012, 15:09

Azi am avut in zona noastra (Oradea) ceva soare si am zis sa vad ce fac stupii. E prima data anul asta cand ii iau pe toti la rand. Trebuia sa fac asta dupa anul nou, cand a fost zbor de curatire, dar am zis ca ma uit doar la cei mai slabi.
din 17 stupi unul a murit. Era cel mai tare. Vina e a mea. Era un dadant pe 10 rame, iar in toamna i-am lasat peste el etajul de 1/2 plin cu miere (vroiam sa-l trec pe MER). In cuib avea ceva miere, dar nu prea multa si am zis ca-i va ajunge un etaj plin peste iarna, cu ce mai avea in cuib, am zis ca trece iarna lejer. Problema este ca nu a urmcat deloc in etaj. A murit de foame jos, nu s-a atins deloc de etaj. Azi sunt trist si ma doare.
Problema e ca nu e prima data cand iernez cu etaj. Mai am unul iernat identic, dar care acum e urcat jumatate ghemul in etajul de 1/2, ajungand la rezervele serioase de miere. Iar distanta intre corpuri e normala: 9mm

La ceilalti, lucrurile stau asa:
- cei mai slabi (3-4 intervale) au cam papat cam tot, chiar daca aveau ramele pline cu miere in toamna (sfarsit de septembrie). Aici e nevoie urgenta sa intervin. Partea buna e ca se misca pe rame in fata si in spate, asta inseamna ca mai pot ajunge la mierea de pe extremitati (fata spate).
- In iarna toti stupii s-au strans cu cel putin 2 intervale mai putin decat ma asteptam eu. Asta inseamna ca au ramas 2-3 rame pline cu miere. Daca vine vremea buna, asta va ajuta foarte mult. Aici mai avem sperante.
- Stupii tari si medii o duc bine, abia daca au ajuns la speteaza de sus. si mai au de venit in spate.
- Cel mai multumit sunt de iernarea unui MER. L-am iernat pe 3 corupri. corupul de jos a fost in toamna gol. Al doilea avea coronite de miere (cam 1/2 - 1/3), iar corpul 3 ramele erau pline. Nu l-am strans deloc, l-am lasat sa se organizeze cum vrea el. Acum e urcat 1/3 in corpul 3.
Mai jos cateva poze cu cei mai buni. Pe cei mai rai nu i-am pozat. Iar poze cu morti nu pun.
Concluzia: Pentru stupii medii si tari, in zona mea a fost o iarna normala. Pentru cei slabi a fost o iarna foarte grea.
Precizez ca am la toti stupii, mai putin la unul plasa (1/3) pe fund. Nu am vazut diferenta in ce priveste consumul.
Fişiere ataşate
Imag178.jpg
Imag174.jpg
La asta albinele merg in jos :)
Imag172.jpg
Stupul cu fund plin. ultimul roi de anul trecut - 4 intervale bune
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE