de horia_ch » 22 Feb 2012, 11:49
Folosesc doar rama de 1/1. Din lipsa de spaţiu de depozitare ramele mele rămân toate în stupi. Din această cauză toamna am mici probleme cu concentrarea mierii doar pe 7-8 rame, pe care să formez ghemul. Folosesc corpuri suplimentare şi folie, pentru asta.
Ulterior, când ghemul se strânge, la -20 sau mai jos, acoperă doar o parte din rame (de obicei jumătatea dinspre urdiniş) şi aşa urcă. În primăvară devreme am ramele golite pe jumătate. Cealaltă jumătate cu miere le ajută pentru dezvoltare (descăpăcită... sau nu).
Am păţit şi eu într-o iarnă ceva asemănător cu întâmplarea ta (iernare cu miere în două corpuri). Pe sfârşit de ianuarie, când am făcut vizita cu... Apifonda, mi-am găsit recordistul trăind din... aburi de miere, între cele două corpuri. Am făcut în toamnă o greşeală pe care sper să nu o mai repet.
Problema mea la momentul respectiv era că ramele din corpul de sus conţineau miere multă, dar nu erau pline până jos. A trebuit să fac o ditamai improvizaţia: pe o crenguţă am înfăşurat o fâşie de Apifonda, construită ad-hoc. Am pus-o printre rame, de sus în jos, spre ghem, cu gândul să fac un "pod" spre mierea de deasupra. Am mai pus un pat de Apifonda între corpuri, dar nu atât încât să acopăr tot ghemul. Când am închis stupul, acesta arăta rău de tot pe interior. Ramele nu mai stăteau paralele, crenguţa era... aiurea, albinele agitate... Mi-am făcut o cruce MAAAAREEEE! Ce-i drept, ţin minte că în perioada următoare m-a ajutat puţin şi vremea, astfel încât la următoarea vizită albinele formaseră un ghem frumos pe mierea din corpul de sus.
Aceea este una din cele trei familii de la care am scos miere anul trecut (spre deosebire de alţii, eu am avut un an foarte slab anul trecut).
NU RECOMAND NIMĂNUI să apeleze la asemenea soluţii!!! Eu eram doar disperat că rămân fără recordist.
קֹהֶלֶת 3:11,12