Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

probleme?

Mesajde chiriac1969 » 20 Feb 2012, 16:35

astazi am umblat la stupi si am constatat ca intr-un stup am foarte multa albina moarta,cred ca o rama de sus pana jos, mancare in stup mai au,(am iernat cu cate 6 rame in fiecare stup orizontal )dar cred ca nu sa deplasat sa-si ia mancare.Care ar fi cauza si cum asi putea sa evit acest lucru pe viitor.
chiriac1969

Re: probleme?

Mesajde peterneamt » 20 Feb 2012, 17:35

Ceia succesului : 1matci tinere de calitate -2 mincare > 20 kg / stup - 3 ghem peste 5 intervale (cel mai bine 7 intervale la 1/1 si doua rame acoperire)
Mai sunt si citeva amanunte cum ar fi "despaducherea", izolatia, aerisirea.
peterneamt

Mesajde genutzu » 20 Feb 2012, 17:42

daca pe rama pe care au murit nu mai era mancare e clar ca au murit de foame. Poate ghemul nu a fost suficient de compact si ca ati lasat prea multe rame in cuib din toamna. Poate intradevar nu au trecut de pe rama fara mancare de unde au terminat-o pe ramele cu mai multa hrana. Era bine daca in toamna gaureati ramele prin centru pt a le usura trecerea de pe o rama pe alta.
Cauze pot fi multe . Ele pot fi identificate mai usor daca vizualizezi familia si nu doar prin........anamneza!
genutzu

Mesajde genutzu » 20 Feb 2012, 17:45

mai mult de 20 kg de miere lasata la iernat pt o familie de 6 intervale e greu sa lasi. Zic eu ca aproape nu prea are unde sa intre. E suficient sa intre si cu 15 ca sa aiba si albina ceva locsor!
genutzu

Mesajde peterneamt » 21 Feb 2012, 13:54

genutzu scrie:mai mult de 20 kg de miere lasata la iernat pt o familie de 6 intervale e greu sa lasi. Zic eu ca aproape nu prea are unde sa intre. E suficient sa intre si cu 15 ca sa aiba si albina ceva locsor!

Asa este se vede ca le ai si la exercitii nu numai la probleme ( vezi titlul ). :lol:
peterneamt

Mesajde gica.mosu » 21 Feb 2012, 21:11

Tat al meu spunea : daca la o fam cu 7-8rame ii lasi(12-16)kg de miere este suficient pt iernare.
Dar ce ne facem cu ierni...f.f. grele cu-5 la-25gr(mai multe zile) ca in..84/85-2004-2005 si2012;
consumul creste iar pe cei cu stupii"dezbracati"au probleme mari...st morti etc.
Primul vinovat noi..(lacomia,neatentia, nepriceperea) shi...altele.
Eu fac intoarcerea cuib(vezi artic);st slabi ii pun cite doi in st de 16 rame cu diafragma cu sita;
si nu am probleme(vin cu poze)...si alte articole...Sa auzim shi...de biiiine!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde horia_ch » 22 Feb 2012, 10:31

De când mă ştiu las în familii peste 22 kg. E limita minimă. Cei care au avut în toamnă sub această limită fie au mari probleme în timpul iernii sau primăvara, fie nici măcar nu reuşesc să treacă iarna.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cristi_vidican » 22 Feb 2012, 11:09

horia_ch scrie:De când mă ştiu las în familii peste 22 kg. E limita minimă. Cei care au avut în toamnă sub această limită fie au mari probleme în timpul iernii sau primăvara, fie nici măcar nu reuşesc să treacă iarna.

Horia,
pe ce tip de rama iernezi? Pe cate se formeaza ghemul, la familiile medii si bune? Cele 22 de kg in cate rame?
Si eu am lasat suficient la unii, dar ghemul s-a format pe 5-6 intervale si papat destul de mult si au ajuns deja sus. Au mai ramas pe lateral rame cu miere, care cand se mai incalzeste le bag in cuib.
La mine, cel mai bine au iernat cei carora le-am pus un etaj de 1/2 deasupra. Aveau ceva miere in cuib in toamna, iar acum abia daca au muscat din etajul de 1/2. Daca reusesc sa urce in etaj e bine, dar am patit cu unul care n-a mai urcat si a murit de foame jos, asa ca metoda mea e riscanta.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde horia_ch » 22 Feb 2012, 11:49

Folosesc doar rama de 1/1. Din lipsa de spaţiu de depozitare ramele mele rămân toate în stupi. Din această cauză toamna am mici probleme cu concentrarea mierii doar pe 7-8 rame, pe care să formez ghemul. Folosesc corpuri suplimentare şi folie, pentru asta.
Ulterior, când ghemul se strânge, la -20 sau mai jos, acoperă doar o parte din rame (de obicei jumătatea dinspre urdiniş) şi aşa urcă. În primăvară devreme am ramele golite pe jumătate. Cealaltă jumătate cu miere le ajută pentru dezvoltare (descăpăcită... sau nu).
Am păţit şi eu într-o iarnă ceva asemănător cu întâmplarea ta (iernare cu miere în două corpuri). Pe sfârşit de ianuarie, când am făcut vizita cu... Apifonda, mi-am găsit recordistul trăind din... aburi de miere, între cele două corpuri. Am făcut în toamnă o greşeală pe care sper să nu o mai repet.
Problema mea la momentul respectiv era că ramele din corpul de sus conţineau miere multă, dar nu erau pline până jos. A trebuit să fac o ditamai improvizaţia: pe o crenguţă am înfăşurat o fâşie de Apifonda, construită ad-hoc. Am pus-o printre rame, de sus în jos, spre ghem, cu gândul să fac un "pod" spre mierea de deasupra. Am mai pus un pat de Apifonda între corpuri, dar nu atât încât să acopăr tot ghemul. Când am închis stupul, acesta arăta rău de tot pe interior. Ramele nu mai stăteau paralele, crenguţa era... aiurea, albinele agitate... Mi-am făcut o cruce MAAAAREEEE! Ce-i drept, ţin minte că în perioada următoare m-a ajutat puţin şi vremea, astfel încât la următoarea vizită albinele formaseră un ghem frumos pe mierea din corpul de sus.
Aceea este una din cele trei familii de la care am scos miere anul trecut (spre deosebire de alţii, eu am avut un an foarte slab anul trecut).
NU RECOMAND NIMĂNUI să apeleze la asemenea soluţii!!! Eu eram doar disperat că rămân fără recordist.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde glaliona » 25 Feb 2012, 20:17

Buna seara.Astazi cand puneam turte la orizontali, pe fundul unui stup am gasit o larva mare de gaselnita.Nu ma asteptam,nici nu a trecut bine gerul.
glaliona

Mesajde dorindafi » 25 Feb 2012, 21:21

glaliona scrie:Buna seara.Astazi cand puneam turte la orizontali, pe fundul unui stup am gasit o larva mare de gaselnita.Nu ma asteptam,nici nu a trecut bine gerul.

cu ceva ani in urma am avut asha ceva in toamna
in doi stupi ramele erau prea aproape de fundul stupului ceace a facilitat crearea coconului pt. larva de gaselnitza
dorindafi

Mesajde Minoiuf » 25 Feb 2012, 21:37

Pai si eu ce sa cred daca la 3- 4 intervale le-am lasat pina in 10 kg, am avut noroc sau...
Minoiuf

Mesajde Minoiuf » 25 Feb 2012, 21:39

Poate am avut noroc ca le-am izolat bine de frig si am avut si folie deasupra, dar si putina gheata pe fund din cauza condensului
Minoiuf

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR