Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde ciptheman » 20 Feb 2012, 18:02

e acum sa vedem cum e teoria cu puietul dupa 15 februarie versus puiet in ianuarie, iarna asta ne a oferit sansa de a vedea in practica, cred ca mai peste tot matcile abia acum incep sa se dezmorteasca.
ciptheman

Mesajde Ioan Guist » 20 Feb 2012, 19:08

Ai dreptate.Sezonul asta trebuie sa cascam ochii bine.Au fost cateva extrema care vor scoate in evidenta...lucruri.
Ne intalnimin toamna si...facem schimb de pareri.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde vicpo » 20 Feb 2012, 20:11

ciptheman scrie:e acum sa vedem cum e teoria cu puietul dupa 15 februarie versus puiet in ianuarie, iarna asta ne a oferit sansa de a vedea in practica, cred ca mai peste tot matcile abia acum incep sa se dezmorteasca.

sint stupi in care este deja o generatie noua ,si ce daca a consumat 2 kg in plus ? o vor recupera cu virf si indesat
vicpo

Mesajde jonny_it » 20 Feb 2012, 20:14

Cat timp vedem pe forum subiecte gen: "Stimulare cu turte" (in ianuarie/februarie :) ), "Cum sa asezi turta in decembrie" :) nu stiu cat de util este acest topic pentru ca este clar ca nu albinele sunt vinovate pentru ca pe la unii au fost pierderi mari(este abia inceputul, pentru ca albina este uzata si multi acum forteaza rau de tot cu turte si zahar) sau si mai grav cu polen, lapte praf si alte c**** care numai hrana naturala nu sunt.
Cat timp exista apicultori care au inceput sa puna zahar din ianuarie(unii se si lauda cu asta) este normal sa asistam la o decimare a familiilor de albine. Dupa 1-2 saptamani de -20 de grade familiile de albine au alta toleranta la chimicale.

Iarna care imediat trece a fost una absolut normala, a fost nevoie de doar putin pregatire in toamna si cam atat. Pentru "marii profesori" ai apiculturii nu a fost una foarte normala pentru ca nu a mai fost vremea cu care am fost obisnuiti in ultimii ani, au fost temperaturile normale si iernarea este putin diferita, mai bine zis nu tot "profesorul" stie cum sa treaca iarna familiile cu bine in conditiile in care iarna este iarna.

Era doar o paranteza si o parere proprie, daca cineva se simte jignit il rog sa ma scuze, promit ca ii dau cateva ponturi bune de unde se pot cumpara familii la un pret corect.

Sa continuam discutia :)
jonny_it

Mesajde jimm » 20 Feb 2012, 20:28

Salut!
Am stat de vorba astazi cu o cunostinta stupar care nu este pe forum!
Zice: Bah daca moare tu esti devina ca nu te pricepi! Daca traiesc inseamna ca albinele au stiut ce sa faca! Tu n-ai nici un merit!
Zic ca la anu ii bag in garaj sa ierneze bine! El: Pescarii au o zicala: Nu locu'i devina! Prostu e devina!
jimm

Mesajde balanciprian » 20 Feb 2012, 20:31

ieri a fost soare si mam bagat in ei sa vad cum stau in principal cu hrana.la 7-8 am ridicat si la toti sunt oua,larve si puiet capacit,o fi bine no fi!? unu l-am pierdut(cutia foarte veche) probabil una din cauze,restu' completat cu rame sau apifonda unde a fost cazul.doua saptamani nu mai am ce cauta la ei numa sa speriu ciocanitorile si pitigoii care anu' asta au fo mai multi.numa de bine!
balanciprian

Mesajde Adrian Galofteanu » 20 Feb 2012, 20:33

Ioan Guist scrie:Pai ...vezi ma Adriane!?Mai Bunka,

Tu nu vezi ma ca de 7 ani cum vine unu tanar, cum sar toti forumistii pe el si ...."bine ai venit si ce poze ai si ce probleme si uite asa se face !! si uite acu te apleci si acum faci roi si rama aia nu e buna si mama si tata si informatie ...etc etc" .Caa... in primavara sa vina si sa intrebe cate picioare are albina si ca... ce bun e fumidilul ca o auzit el de la nenea Caisa.
Ba! las-o moale ca nu se poate plange nici un tanar ca e grele cu informatia.Ca e musai sa faca "frumos" pe forum e drept.Ca nu e nimeni obligat sa-i umple gusa.Si totusi ,nu e tanar sa nu "aibe cules" pe forum.Cei mai multi (aia nevazuti) umple caturile de informatie si tac malc.Ca apoi sa vina dupa ani si ani sa "dea la gioale"
Asta-i viata de ucenic! O iei in freza, aduni gunoiul si furi meserie in pauza de masa.

Atat si nu te mai supar cu mesaje dedicate.

Pupemea

PS In cei ce i-am desfacut nu am vazut puiet.De acum incepe ...consumul.

Băă!! sunteti rai!

Sunt vreo cativa tinerei pe aici(~ 30 ani) care m-au uns la inima. Nu-i bagati pe toti intr-o oala ca zic si eu ca Adi Hodis "Stai asa ca nu-i asa".
Aia care lasa impresia ca acu s-au trezit din somn si au sarit direct pe taste sa mai bage si ei o postare pe Stuparitul, nu-s de bagat in seama.
Dar baietii care la 30 ani simt albina si lucreaza in stupi ca adevarati profesionisti, care stiu totul despre cum se face un stup bun, aia in cativa ani ne dau clasa! :shock: Sa-i ajute Dumnezeu!

Greseli facem toti, tineri, batrani, "scolari", "profesori". Dar pana la urma care este scopul acestui forum? Sa invatam unii de la altii, nu? Cum o facem, cu cuvinte alese, cu mistouri, este mai putin important. Important este sa ne ramana esentele!

Eu unul va spun drept ca aici ma simt ca un scolar, chiar daca imi permit sa mai dau sfaturi uneori.....
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde ilalexandru » 20 Feb 2012, 20:44

"daca au produs de 4-5 ori valoarea lor in bani intr-un sezon, treaba e ok"...nu prea imi vine a crede. Adica tu reusesti intr-un an sa scoti de pe o familie cel putin 2000 lei? Adica vrei sa zici ca la 100 de familii in primavara tu ai scos 2 miliarde lei vechi intr-un sezon? vezi ca vine fiscul pe noi!!! Daca e adevarat, cel putin eu o sa ma las de meserie.
Iar in privinta familiilor de 100000 de indivizi...Eu de exemplu prefer mai bine 3 familii cu 40000 de indivizi, decat 2 cu 60000 de indivizi. Daca stiu sa ma ocup de stupi si le ofer spatiu suficient, sa am grija de ele in cules, alea 3 familii ale mele o sa dea miere mai multa si o sa aiba puiet mai mult la terminarea culesului decat cele doua familii ale tale. Si asa reusesc sa am albina si la urmatorul cules si sa scot si miere. Care e castigul daca mergi in pastoral cu 20 de familii si scoti o medie de 30 kg pe familie in comparatie cu mine care merg cu 30 de familii si scot o medie de 20 kg? Posibil ca o sa fie mai multe castiguri pt tine, insa eu am 10 matci in plus care isi vad de treaba in stupi.

Eu le-am administrat cate o turta de miere la inceputul lui ianuarie(aveau miere suficienta). Acum unii au terminat-o complet, altii mai au jumate...insa sigur familiile au puiet in ele. Am zis zilele trecute ca am gasit o familie fara matca...Ieri am verificat-o si...avea puiet capacit si larve pe doua rame. Nu m-am uitat de oua pt ca erau cateva grade afara. Insa daca nu avea matca trebuia sa aibe botci trase...nu am vazut niciuna. Oare de ce erau agitate si cuibul imprastiat?
ilalexandru

Mesajde jonny_it » 20 Feb 2012, 20:53

ilalexandru scrie:
Eu le-am administrat cate o turta de miere la inceputul lui ianuarie(aveau miere suficienta). Acum unii au terminat-o complet, altii mai au jumate...insa sigur familiile au puiet in ele. Am zis zilele trecute ca am gasit o familie fara matca...Ieri am verificat-o si...avea puiet capacit si larve pe doua rame. Nu m-am uitat de oua pt ca erau cateva grade afara. Insa daca nu avea matca trebuia sa aibe botci trase...nu am vazut niciuna. Oare de ce erau agitate si cuibul imprastiat?

Daca aveau miere de ce le-ati mai chinuit? :D
jonny_it

Mesajde ilalexandru » 20 Feb 2012, 21:16

De ani buni de zile, de cand am inceput sa ma ocup de stupi impreuna cu tata, dupa Craciun si pana la Boboreaza le administrez la familii turta de miere. IN perioada aia, fie ca eram elev, fie ca eram student, fie ca eram si sunt profesor sunt in vacanta. Si pentru realizarea a peste 200 de turte de miere de floarea soarelui ia cateva zile. Si cand e timp suficient daca nu...in vacanta de iarna. Si daca sunt facute atunci nu are rost sa le mai tin prin magazie. Mai bine le pun deasupra ghemului si stau fara grija...chiar daca vreo matca a inceput sa oua. Anul acesta, in 5 ianuarie matcile incepusera ouatul...pana sa le administrez eu turtele. Deci acel un kg si ceva de miere deasupra ma scuteste de orice grija.
ilalexandru

Mesajde andrei_calinescu » 20 Feb 2012, 21:57

Te citez:

"de aici aia depopulati s-o dus dracu`...asta e, un sir de greseli de la tei incoace care costa."

Da inteleg.
Atunci s-a rupt lantul intre gneratii, la tei pe lipsa totala de cules.
Morala : in astfel de situatii o hranire speculativa(macar 1l sirop la saptamana) are avantaje.
Inca o data nu poti face apicultura moderna fara rezerve de sirop.
Daca a mai fost si mana pe acolo, s-a hales bules.
andrei_calinescu

Mesajde Mishu05 » 20 Feb 2012, 22:17

Andrei..poti face daca ai in stup un 15kg de miere. Adica sa nu le luam chiar tot, sa ramana si pentru sufletelul lor pentru macar 8-10 zile.
Anul trecut am avut stupii la deal toata vara. Din 3 vetre pe 2 vetre i-am luat mai grei decat i-am dus la sfarsit de mai la salcam 3. Lasati asa, pe 2 corpuri dadant, in general. Puiet si albina la sfarsit de septembrie, garla. Cand le-am dat drumul la urdinise de dimineata, dupa transport s-au facut negri de albina. Fara stimulare in august, fara nimic. Doar miere lasata
Mishu05

Mesajde balu » 20 Feb 2012, 22:20

Albine asa multe moarte prin cutii in primele luni de iarna n-am vazut niciodata,nu piereau atitea toata iarna, pete maro pe speteze cam la toti desi anul acesta au avut zboruri de curatire dese, eu zic ca de la mierea de mana se trage. Si cele care ies in primavara vor fi slabe
balu

Mesajde ilalexandru » 20 Feb 2012, 22:39

Balu eu zic ca ai cam incurcat-o rau de tot. Si inca greul nu a venit. Sa vezi la sfarsitul lui martie depopulari in familii. Nici nu risc ati da anumite sfaturi, insa daca ai avut miere de mana in ei, sper sa nu ajungi sa ai familii pe 2 rame.
ilalexandru

Mesajde pst_claudiu » 20 Feb 2012, 22:57

In toamna am vazut un roi intr-un tei in oras.Daca in primavara e tot acolo viu, o sa trag matci din el.
pst_claudiu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Feb 2012, 23:35

Mishu05 scrie:Andrei..poti face daca ai in stup un 15kg de miere. Adica sa nu le luam chiar tot, sa ramana si pentru sufletelul lor pentru macar 8-10 zile.
Anul trecut am avut stupii la deal toata vara. Din 3 vetre pe 2 vetre i-am luat mai grei decat i-am dus la sfarsit de mai la salcam 3. Lasati asa, pe 2 corpuri dadant, in general. Puiet si albina la sfarsit de septembrie, garla. Cand le-am dat drumul la urdinise de dimineata, dupa transport s-au facut negri de albina. Fara stimulare in august, fara nimic. Doar miere lasata

Mishu,
Eu sunt de acord cu tine. Dar anul trecut faneata a rupt. A curs mierea ca la robinet.
Anul asta....niente. Seceta a secat si seva in radacini.
Eu te situatii ca astea spuneam. De penurie de cules mai mult de 1 saptamana.
Si cand nu mutzi.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE