Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 02:27

N-o sa fac calculul ala pt dl alexandru, nu de alta da nu vreau sa se lase de apicultura ;)

Acum sa ma adresez lui Pupe vis-a-vis de urdinisu` superior si iernatu` in hala.. http://www.frenchbeefarm.com/archiveoctobresix.html daca vrei iti traduc pe cat pot ca nu-s asa de bun la franceza da tot inteleg.
In timp ce eu incerc sa aplic o treaba de mult folosita si anume urdinisul superior, alti dastepti de pe la noi se chinuie sa breveteze paletul care tine loc si de funduri...ce chestie, ce au mai inventat profesorii nostri in apicultura domle...nemaivazut, ete-aici http://www.frenchbeefarm.com/archivemars.htm
Uite Pupe un model de hala ieftina care sigur unul cu 500 de colonii ca tine sigur si-o poate permite.. uite acolo la 14 aprilie 2004..citeste http://www.frenchbeefarm.com/archiveavril.htm
Tipul asta http://www.stepplerfarms.com/images/IMG_0724.JPG de hala e foarte simplu de realizat, o fundatie de 10/15m cred ca nu-i un capat de lume pt unul care are ce vinde, apoi structura e formata din niste arce de lemn (ieftin) placatla exterior si interior cu un tego subtirel la 1-1,5cm intre, vata minerala si ceva tabla ondulata peste...daca faci calculele nu cred ca suma este colosala si cred ca in cateva sezoane se amortizeaza daca iei in calcul calitatea iernarii.
In chestia asta intra 700 colonii http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_198.JPG
http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_196.JPG
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 12:20

http://www.beeworks.com/d_e_details.html apropos de ventilatia stupilor in partea superioara la iernare, vezi folosirea urdinisului superior...50 de ani de experienta, exista si lazi mai bune (layens)

Asaaa...asta cautam http://www.stepplerfarms.com/stepplerho ... rshed.html uite aici Pupe, sa nu-mi zici ca tu sau altii ca tine care au de la 300 in sus nu gasesc banuti prin buzunare sa faca asa ceva, arcele sunt din doua piese unite la varf, poti sa le faci mai zdravene in sectiune (10/18cm) si sa le pui din m in metru, sau ceva mai subtirele9/4cm (sectiune) si puse la 60 cm intre ele, lemn stratificat, daca nu stii tu sa le faci, desi ma indoiesc pt ca te pricepi si la alte lucruri nu doar la albine, poti apela la Lucian Avram, se placheaza cu ceva gen tego, placi mari, si la interior si la exterior, intre se pune vata minerala sau altceva izolant, peste tego la exterior sipci pe lungime pe care se fixeaza tabla.
Cat crezi ca te costa hala asta?... sa zicem 10/ 15m???
Cat despre manopera, majoritatea lucrarilor le faci in regie proprie.

Cateva idei despre cum trebuie facute arcele http://www.glulam.ro/glulam.html
http://www.glulam.co.uk/pdfs/SpecifiersGuide.pdf
Pentru o deschidere de 10m si o inaltime de 6m piesele trebuie sa fie de 8m lungime in sectiune de 10/18cm puse din metru in metru, prinse la coama, exact cum a-i face o standola, nu-i mare socoteala, ii dai tema de lucru lu` David Nick sa-ti faca arcele si restul cu fundatia si restul de materiale, placaj izolatie si tabla te ocupi tu..
Nu trebuie sa bagi zeci de mii de E intr-o hala de iernare, poti sa iesi si mai ieftin..eu o sa-mi cumpar un teren special pt treaba asta, drept cu acces la sosea DN, acces la reteaua de energie electrica, arcele mi le fac singur, trebuie doar construita o presa de mari dimensiuni din metal dupa care piesele se fac toate in aceiasi forma in aceiasi presa, odata facute ramane doar problema montajului, fara stalpi interiori, fara risc de prabusire din cauza zapezii...stiu care o sa fie placa, dom`le pai nu se poate...pai ba se poate pt ca baietii aia de la Frenchbeefarm si steppler si altii si-au facut singuri aproape tot ce au pe acolo, de la hala, la cutii de stupi, absolut tot..la ei se poate la noi nu..stiu pt ca , cum zice cantecul...NOI SUNTEM ROMANI...NOI SUNTEM ROMANI...NOI SUNTEM AICI PE VECI STAPANI...si pe veci incuiati la minte as adauga eu.
Inca un PDF care imi place mie, bine documentat http://www.glulam.ro/galerie-media/doc_ ... lulam.html Lucian si Nick tre sa-mi dea cota parte din afacere, hale pe structura de lemn ieftine pt iernarea albinelor...glumesc desigur :lol:

Pupe..mai uite odata aici cu ochiul tau de om practic asa cum te stiu http://www.stepplerfarms.com/stepplerho ... rshed.html si zi-mi se poate face sau nu in regie proprie cu exceptia arcelor care presupune poate oleaca din meseria unui tamplar, documentare, presa respectiva, tratarea lemnului etc, astea daca nu te incumeti tu, ti le face un meserias ...ii vezi pe baietii aia, singuri au decopertat-o ca sa o reconditioneze, are 40 de ani si dupa reconditionare o sa mai tina pe atat dupa spusele lor..era folosita la adapostirea unor utilaje.. homemade, fara prea multa bataie de cap.
In poza asta se observa ca piesele care formeaza arcele nu sunt mari in sectiune http://www.stepplerfarms.com/images/shedege.jpg se observa alaturi si placile cu care se acopera structura
Ultima oară modificat de BUNKA pe 21 Feb 2012, 13:55, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde cristi_vidican » 21 Feb 2012, 13:43

Azi le-am facut o revizie la toti (asta nu inseamna ca am luat la mana toate ramele, dar am vrut sa vad exact cum sta fiecare cu mancarea). S-ar putea sa spuneti ca nu e bine sa intervenim, dar daca nu ma uitam mai cu atentie, unii riscau sa moara de foame chiar acum.
Desi unele ghemuri aratau la fel privite de sus, intre rame situatia era total diferita. La unii inca mai era miere suficienta, la altii era mancat aproape tot unde era ghemul. Mai sunt pe lateral rame cu miere neatinse, care vor fi de mare ajutor in perioada urmatoare.
Puiet am vazut mai la toti la care am considerat ca trebuie sa vad ce e in cuib. Au cam cat ai pune un pumn, pe 2 rame, si capacit.
Am iernat o singura familie intr-un stup cu fundul plin. Aici parca au consumat mai putin ca la ceilalti, desi nu se poate generaliza pt ca am stup iernat cu sita deschisa (1/3) si care sta mai bine ca acesta la capitolul mancare.
Marturisesc ca iarna viitoare voi inchide total sitele la mai multi pt a face o comparatie mai exacta sa vedem daca cei cu fundul plin consuma mai putin per ansamblu.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 21 Feb 2012, 19:43

Bunka
Poti estima un cost (real) la o hala pt 3-4 sute? Pamant,hala,avize de constructie,aerisire,utilitati (curent apa)acces,utilaj de incarcare -descarcare hala, etc
Asa ca idee sa vedem unde ne invartim nsi despre ce povestim.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde vicpo » 21 Feb 2012, 20:07

cristi_vidican scrie:Azi le-am facut o revizie la toti (asta nu inseamna ca am luat la mana toate ramele, dar am vrut sa vad exact cum sta fiecare cu mancarea). S-ar putea sa spuneti ca nu e bine sa intervenim, dar daca nu ma uitam mai cu atentie, unii riscau sa moara de foame chiar acum.
Desi unele ghemuri aratau la fel privite de sus, intre rame situatia era total diferita. La unii inca mai era miere suficienta, la altii era mancat aproape tot unde era ghemul. Mai sunt pe lateral rame cu miere neatinse, care vor fi de mare ajutor in perioada urmatoare.
Puiet am vazut mai la toti la care am considerat ca trebuie sa vad ce e in cuib. Au cam cat ai pune un pumn, pe 2 rame, si capacit.
Am iernat o singura familie intr-un stup cu fundul plin. Aici parca au consumat mai putin ca la ceilalti, desi nu se poate generaliza pt ca am stup iernat cu sita deschisa (1/3) si care sta mai bine ca acesta la capitolul mancare.
Marturisesc ca iarna viitoare voi inchide total sitele la mai multi pt a face o comparatie mai exacta sa vedem daca cei cu fundul plin consuma mai putin per ansamblu.

dl cristi m-ar intresa daca pe linga puietul capacit a-ti vazut si larvar.
vicpo

Mesajde cristi_vidican » 21 Feb 2012, 20:21

vicpo scrie:dl cristi m-ar intresa daca pe linga puietul capacit a-ti vazut si larvar.

Nu m-am uitat prea adanc. M-am multumit sa vad ca era capacit, dar la unul am vazut oua. Probabil matca sa fi ouat inainte de valul de frig, sa se fi oprit in perioada friguroasa si sa fi reinceput de 2-3 zile, de cand s-a mai incalzit pe la noi.
Partea buna e ca vremea se incalzeste usor-usor si putem tine stupii mai de aproape.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 20:58

Ca sa poti face o estimare cat mai reala trebuie absolut toate datele, dela fierul beton pt fundatie, beton, cofraje, terenul, apoi materialul lemnos care intra la arce, rasina de incleiat, apoi substantele ignifuge si impotriva daunatorilor cu care trebuie impregnate arcele, elemente de metal pt imbinari, suprafata exacta a invelisului exterior si interior din tego, material izolant (cantitate), si tabla...sa zicem ca apa nu-i neaparata nevoie iar cu energia sa zicem ca-ti iei un generator puternic pt situatii de urgenta si automat racordarea la retea...poate mai sunt si altele, cuie, suruburi si alte marafeturi...e greu de estimat fara calcule exacte si preturi, e oleaca de munca sa faci o estimare cat mai realista.
Oricum executata in regie proprie eu cred ca per total pretul este mult sub pretul unei hale pe structura metalica cu panouri sandwich.
Avizele de constructie pentru o constructie simpla destinata adapostirii albinelor pe timpul iernii, nu cred ca-s la fel de scumpe sau de greu de obtinut ca pt o cladire de locuit care trebuie sa respecte niste norme.
O sa incerc sa fac un calcul...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 21:10

Aerisirea se rezolva simplu cu 3 ventilatoare si tuburile acelea de folie perforate, pt acces cu incarcator merge o usa din aceea de se ridica pe sine cu deschiderea de 4m, si de macar 2,5m inaltime
Vrei neaparat un calcul pt o hala de 3-400 de stupi sau merge cum am zis eu 10/15m? 150mp??
A lor e ceva mai mica, parca de 8/13m si zic ei incap 700 daca-s aranjati judicios, in general au ME pe 2 corpuri.
BUNKA

Mesajde pst_claudiu » 21 Feb 2012, 21:33

BUNKA:
Romania nu-i Canada si nici Canada nu-i Romania.
Pe FRENCHBEE FARM aveau un jurnal lunar, din 2010 nu mai posteaza ei la jurnal sau numai au albine?
Numai bucurii!
pst_claudiu

Mesajde ilalexandru » 21 Feb 2012, 22:05

Bunka totusi eu am o probleme cu socotelile. Tu zici ca scoti de la o familie nimic 2000 lei. Cu cat ramai? Cat bagi tu in acea familie? Cate familii unifici tu pentru a ajunge acolo? Poti zice tu ca daca in momentul de fata ai 100 de familii o sa ai un venit brut de 2.000.000.000 lei vechi in anul 2012? Si in decembrie 2012 o sa ai tot 100 familii? Sa nu vii si sa-mi zici ca scoti de la 40 de familii cate 50 kg miere si de la restul de 60 nu iei nimic si tu faci calculul numai la alea 40 de familii preparate. Si iarasi sa nu zici ca obtii un roi din acea familie insa ti-a murit acum in iarna. Ala nu e venit. Faptul ca ai facut un roi, insa ti s-a dus si familia si acum in iarna ai pierdut si roiul se trece doar la pierderi. Plus ca treci pierderile cu intretinerea roiului pana ti-a murit. Si tu mierea la ce pret o socotesti? La pretul la care o vinzi tu...13 lei-20 lei salcamul sau la pretul de 30 lei cat e in magazin?
ilalexandru

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 22:19

Lasa-ma nene Alexandru cu calculele astea cu multe zerouri ale matale ca nici nu pot sa le citesc, oricum daca-ti fac un calcul simplu care pe mine ma multumeste matale oricum o sa-ti dea cu virgula asa ca sincer n-are rost...acu calculez la hala, e mai interesant decat sa despic firu-n patru pe tema asta cu cat is multumit eu de pe o colonie, sau cat costa rezultatul unui experiment..las-o-asa! :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 22:26

BUNKA:
Romania nu-i Canada si nici Canada nu-i Romania.
Pe FRENCHBEE FARM aveau un jurnal lunar, din 2010 nu mai posteaza ei la jurnal sau numai au albine?
Numai bucurii!

Claudiu, eu stiu ca suntem pe la aceeasi latitudine cu Canada, ca la noi cand erau -25 de grade si zapadau acu in ianuarie la ei erau -7 grade, sormea e acolo de ceva ani si mai stiu, apoi acu` 3 ani cand la noi erau pe valea Siretului -33 de grade, la ei era cu ploaie ca sa-ti dai seama despre ce vorbim, apoi climatul la noi este temperat continental, la fel ca la ei, cu ierni grele si veri toride...
Asa e Romania e Romania, Canada e Canada, Germania e germania si putem continua, dar conditiile din unele zone se aseamana cu conditiile din alte zone chiar daca nu sunt trase la indigo.
Nu stiu ce drecu` fac aia de la frenchbeefarm, treaba lor...ca au sau nu au albine acu nu ma intereseaza, pe mine ma itereseaza ce apare pe net ca si informatie si mod de lucru chiar daca oamenii au vandut tot sau s-au dat la fund..
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 21 Feb 2012, 22:46

Calcul Hala
Nu am cert sa-mi bagi in calcul cuisorul de la clanta intrarii.Asa...estimativ.Ca 4 000 de euro in sus sau in jos tot acolo duce.

Eu zic ca fara20 000 nici sa nuu te gandesti.Pamant mai mult decat perimetru la hala.Hala,si toate aste ...grele.Avrame, cat ai ma acolo? Ia fa un calcul pe 150 m patrati.La care se adauga utilitati ca si la tine.

Pai de... 20 000 mai bine cumpar albina si merg inca 5 ani cu ea.Ca sa am bani de 4 hale.
Bunka, ce vreau eu sa-ti zic , nu este o ...contra pe hala.Nu e neaparat rau sa iernezi in hala.Oricum eu prefer in aer.Sunt mare fan la "iernare uscata" si asta e probata.E si gratis.
Dar, ce vreau eu sa-ti zic?Pai ...ne cunoastem noi prioritatile?? Eu sa am in mana Dublul pretului la hala si inca nu ma gandesc.Pai sa am hala si sa tin toata primavara si toata vara si toata toamna trei saci de cartofi si o trotineta??Nu mai bine fac caturi de schimb? Albina? Multa?? Transport, vetre cate si mai cate.Concediu!! Muher!! puradeii la zoo!!

Aici nu e vorba deloc despre conservatorism.Nu e vorba de...romanism.Nu cred ca apicultura romaneasca poate fi acuzata de aceste lucruri.Nu vorbim de extreme.
In 89 la revolutie, (mai erau buduroaie si orizontali la putere) Apoi ,primii 10 am stat pe bancuta la poarta fara sa avem directie.Si!!...a venit 2003.E...tata, frate Bunka, sunt indeajuns de multi vestici ce ne ciugulesc din palma.Ca au mai mult inox? Ca stiu cum se introduce siringa la insamantare? Stai numa stai! Stai numa!!
In 10 ani am facut ce au facut ei in 100. In 5 ani vin acilea sa ia lectii de albinarit natural si eficient.Pe Valtar la vizitat francezii.Pe altu-l cauta germania, si uite asa.
Asta se face cu oameni dornici de reusita.Deschisi la orice este nou, de folos si potrivit pentru el.Asta se face cu oameni ce sar etape cu tupeu.Ca sunt si cadavre? De acord.
Sa avem deci grije fiecare.
Ioan Guist

Mesajde ilalexandru » 21 Feb 2012, 23:01

Apicultura se practica de sute de ani...si oare cati au iernat in hala? Au fost ierni mult mai nasoale decat acum. Si totusi albinele au supravietuit. Bunka intrebarea nu e daca ierneaza sau nu mai bine in hala(apropo...ai facut un experiment iernand doua-trei familii in interior pana acum?), ci de ce in zona ta sunt apicultori care iernand afara au pierderi zero? Tinand cont de amortizarea halei, de intretinerea ei, de consumul de curent pentru a mentine temperatura constanta, de munca depusa..mai bine cumperi familii primavara daca tot ai pierderi peste iarna. Si apropo: de unde stii tu ca iernand in hala la, sa zicem 5 grade, consumul nu e mai mare decat afara?
ilalexandru

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 23:11

Ai si tu dreptate din punctul asta de vedere, cu 20000E mai iei 160 de familii la maxim 500 ron bucata, si iti lungesti programul de lucru.
Eu ma gandesc si la faptul ca daca ai 200-300 si vrei sa fii eficient cu ei, poti sa consumi mai putin in perioada asta, poti avea mai mult puiet, poti sa iesi mai bine cu ei primavara, si de aici calculul se duce numai pe plus...daca stai sa aduni lucrurile astea care par marunte la prima vedere sa vezi la ce suma ajungi...cu plusul respectiv eu cred ca hala se amortizeaza in cativa ani de iernat in interior...eu asa vad, asta nu inseamna ca si tu tre sa vezi la fel lucrurile.
In hala aia mai adapostesti materiale, rame, caturi, poti sa mesteresti ...ma rog eu aici is subiectiv ca-mi place tamplaria :)
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 21 Feb 2012, 23:21

Fra'
S-a facut performanta cu stupii iernati afara.Siiii...nu doar intr- un sezon ca o mancat... din olita!Si..nu doar un om! S-a iernat de la nord la sud trecut prin miercurea ciuc.(astia au salcamul cu FS o data :lol: ) si au facut media 100 kg... ani la rand. Cu ce?
Asta nu inteleg eu.De ce daca am 10 iernari ...asezate, si una pleasca, sa investesc enorm sa schimb .Si mai fa nitel niste sapaturi.Sa vezi ca iernatul in hala nu inseamna neaparat economie la papa.Ca in adapost trece orice "matza" (salut Gica) pot sa fiu de acord.Dar ca stupul bun , carnica, sta mai bine la 5 grade decat in mediul ei....ma indoiesc.Lucrurile trebuiesc cantarite in ansamblu.Pe 2-3 ani.Nu pe o iarna.Daa...mai vorbim...in timp.

Tu esti baiat mare si vei face ce e bine pentru tine.
Asa ca ne spui si noua ce si cum peste 5 ani?Indiferent de rezultat.
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE