Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupul orizontal

Mesajde _razvan_ » 14 Feb 2012, 02:07

salut! incerc sa te indrum cu ce stiu eu...

pe timp de vara...e mai bine pt. familie in pat rece(ramele perpendicular pe urdinis) deoarece:
-ventilatia si reglarea temperaturii se face mai usor
-accesul albinelor pe rame e usurat
-
_razvan_

Mesajde akmm » 14 Feb 2012, 09:02

pin scrie:Asa am facut si eu si acum o sa cumpar caturi de 1/2 si fostul cat 1/1 devine cuib.

Solutia la stupii verticali 1+1 este ca adaugarea catului urmator sa se faca prin punerea lui jos.Adica cel deja existent pe soclu sa vina sus.Altfel toata caldura se ridica in catul fara albine si puiet, iar jos e prapad.
Sa se faca exact ca la Warre.Merita incercat, la cei ce nu au fundul fix.(al stupului)
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde pin » 14 Feb 2012, 13:21

Nu cred ca ati inteles. Dintr-un stup 1/1 cu cat 1/1 fac doi stupi 1/1 cu caturi 1/2 prin adaugare de caturi 1/2.
Solutia cu adugarea catului sub cuib are dezavantajul ca mierea va fi in celule in care a fost crescut puiet.
pin

Mesajde Gabysgg » 15 Feb 2012, 08:30

balanciprian scrie:salutare! orizontalii mei pe 16 rame,au urdinisu' pe latimea cutiei,pat cald cum se spune.anul trecut iam populat si asa iernez cu ei,ce intreb este: dupa desfacerea cuibului trebuie mutat urdinisul pe lungimea cutiei si rotiti pe postament, sau asta se intampla doar la orizontalii cu un nr mai mare de rame?multam

Doar daca ai un urdinis si pe laterala lunga,desi nu cred ,metoda cu inversatul din pat cald in pat rece merge decat la stupi pe 12 rame cand soclul este detasabil si se poate roti corpul. :)
Gabysgg

Mesajde peterneamt » 15 Feb 2012, 09:16

Am avut ocazia sa lucrez cu orizontali. Prima oara inainte de revolutie cind tata facea pastoral cu doi prieteni (dl.doctor ing. silvic Pirvescu si dl. Dragoianu )
ce aveau impreuna peste 100 stupi in pastoral majoritatea orizontali pe 20-22 de rame cu blana de 4cm . Dragoianu, este un om inalt ce se apropia de150-200 Kg si avea degetele la miini ca stiuletii de porump si cind apuca de ei la incarcat de la salcim 1 (unde era miere dar nematurata ) sa ii ducem la salcim 2, parca apuca de plasa de pine cind venea de la brutarie. Eu in schimb ma simteam ca Greuceanu, dar dupa ce la infipt zmeul in pamint pina la genunchi.Tata fugea de ei ca dracul de tamiie si zicea ca el nu mai pune mina pe mormintul lui Tutancamon ca ii e frica de blestemul mumiei fiindca ultima oara il duruse spatele 3 zile. Beleaua mare era la extras cind primii trei ii lucrai aplecat, urmatorii 3 intr-un genunchi ,urmatorii 3 in ambii genunchi ,apoi luai musai pauza si incepeai sa il rogi pe domnul Dragoianu sa treaca pe verticali. Cea mai mare belea era la deblocarea cuiburilor cind mai luam si cite una... :lol:
peterneamt

Mesajde calinsandu » 21 Feb 2012, 23:12

_razvan_ scrie:Salutare!
Care ar fi punctele slabe si punctele forte ale stupului orizontal?
Doua familii de putere egala si cu aceasi baza melifera sunt intretinute in doi stupi diferiti (orizontal si vertical)
Cantitate de miere stransa de fiecare familie difera?

depinde pe ce mergi,apicultura nu se joaca doar pe miere,fiecare model de stup are avantajele si dezavantajele lui,nu putem trage o linie si sa concluzionam ca verticalul sau orizontalul e mai bun, daca vrei miere mai de calitate alegi verticalul,daca mergi mai mult pe inmultire tinzi spre orizontal,majoritatea apicultorilor prefera verticalii,eu cred ca cel mai bine e sa mergi combinat,fifty-fifty,,eu unul am verticali 80%,sa nu ma intrebi de ce ca strang din umeri!,exemplul scorburii sa stii ca sare din schema(albina urca pe verticala in trunchiul de copac),normal. dar daca intoarcem trunchiul pe orizontal? sunt multi factori de care depinde o buna practica in apicultura,nu o simpla lada de stup,fie ca e pusa pe vertical,orizontal sau e rotunda!
calinsandu

Mesajde nae » 21 Feb 2012, 23:51

balanciprian scrie:salutare! orizontalii mei pe 16 rame,au urdinisu' pe latimea cutiei,pat cald cum se spune.anul trecut iam populat si asa iernez cu ei,ce intreb este: dupa desfacerea cuibului trebuie mutat urdinisul pe lungimea cutiei si rotiti pe postament, sau asta se intampla doar la orizontalii cu un nr mai mare de rame?multam

Cutia cu urdinis dublu -cald/rece - este folosita cand iernezi jos, '' pe sol ''-urdinisul in pat rece si pe masina (in pastoral ) in pat cald (rama sa fie // cu directia de mers ) .
Orizontalii cu 20-22 r au si 3 urdinise :- doua jos ,stanga-dreapta , unul sus pt iernare (am citit n-am vazut )---toate in pat rece .
nae

Mesajde gerula » 12 Mar 2012, 22:54

Va salut,
As dori sa reciclez pe acest forum o intrebare mai veche. Am nevoie de sfaturile dumneavoastra vizavi de avantajele si dezavantajele unui anumit design de stup. Sunt incepator, ma documentez avid insa nu am experienta in apicultura asa ca orice raspuns va fi apreciat.
Contemplez ideea construiri unor stupi orizontali cu un design deviat de la STAS. Stupi urmeaza a fi exploatati in pat cald, cu un singur urdinis superior si cu fund 100% plasa. Spatiul pe verticala este foarte pretios si acesta este principalul motiv pentru care intervad stupul cu 20-24 de rame de 3 /4 . Pentru a simplifica am sa listez ceeace eu percep sunt avantajele/dezavantajele si cateva intrebari:
Avantaje:
- incap mai multi stupi intr-un rastel cu spatiu vertical pretios
- ramele sunt mai rezistente la transport
- usureaza capacirea si probabil extragerea mieri
Dezavantaje:
- pana la 25% crestere a volumului de munca la manipularea ramelor.
Intrebari:
- in conditiile exploatarii in pat cald, se dezvolta familiile de albine mai bine pe ramele de 3 / 4?
- lasand deoparte sezonul rece, care sunt avantajele/dezavantaje unui stup cu fund anti-varoa si urdinis superior; care credeti ca este inaltime ideala a urdinisulului superior intr-un stup cu rame 3 / 4?
- sunt suficiente 20 sau 22 X 3 / 4 rame pentru exploatarea in stationar (estimat 20kg/an, salcam baza insa posibil rapita, floarea soarelui & pasune)?
- care credeti este minimul necesar de rame (3 / 4) in pastoral?
- credeti ca va fi afectata iernarea albinelor pe ramele mai mici?
- credeti ca va fi o imbunatatire in separarea sortimentelor de miere in acest stup orizontal exploatat in stationar (estimat 20kg/an, salcam baza insa posibil rapita, floarea soarelui & pasune); dar in pastoral (full: rapita, salcam, floarea soarelui,etc.)?

Sunt multe intrebari insa chiar si un singur raspuns va fi aperciat.

Va multumesc!
satira dauneaza grav organismelor unicelulare - gerula
gerula

Mesajde proapis13 » 12 Mar 2012, 23:21

gerula scrie:Va salut,
Contemplez ideea construiri unor stupi orizontali cu un design deviat de la STAS. Stupi urmeaza a fi exploatati in pat cald, cu un singur urdinis superior si cu fund 100% plasa.
ceeace eu percep sunt avantajele/care sunt avantajele/dezavantaje unui stup cu fund anti-varoa si urdinis superior; care credeti ca este inaltime ideala a urdinisulului superior intr-un stup cu rame 3 / 4?

Poti incerca ce deviere de la stas doresti,insa atata timp cit nu ai o
experienta minima de lucru pe acest model de rama din start ai pasit cu stingul
De citit posibil sa fi citit insa nu deajuns

La stupii cu sita antivaroa este exclus din start urdinisul superior :!:

Poti face ce experimente vrei insa gindeste-te ca pe unde tu intentionezi sa treci acum, altii au poteca batatorita ;)
Daca nu ai gasit referinte pina acum despre stupul pe care tu il prezinti,asta nu inseamna ca cineva inaintea ta nu a incercat ceva asemanator inainte si a dat gres
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 12 Mar 2012, 23:27

eu nu vad de ce nu se impaca un urdinis superior cu fundul cu sita ! ce probleme ar putea fi ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 12 Mar 2012, 23:30

gabi bee scrie:eu nu vad de ce nu se impaca un urdinis superior cu fundul cu sita ! ce probleme ar putea fi ?

Crapa usa la intrare si mergi la mansarda si scoate capul pe geam si ai sa vezi ce se poate intimpla ;) :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gerula » 13 Mar 2012, 00:06

proapis13 scrie:
gerula scrie:Va salut,
Contemplez ideea construiri unor stupi orizontali cu un design deviat de la STAS. Stupi urmeaza a fi exploatati in pat cald, cu un singur urdinis superior si cu fund 100% plasa.
ceeace eu percep sunt avantajele/care sunt avantajele/dezavantaje unui stup cu fund anti-varoa si urdinis superior; care credeti ca este inaltime ideala a urdinisulului superior intr-un stup cu rame 3 / 4?

Poti incerca ce deviere de la stas doresti,insa atata timp cit nu ai o
experienta minima de lucru pe acest model de rama din start ai pasit cu stingul
De citit posibil sa fi citit insa nu deajuns

La stupii cu sita antivaroa este exclus din start urdinisul superior :!:

Poti face ce experimente vrei insa gindeste-te ca pe unde tu intentionezi sa treci acum, altii au poteca batatorita ;)
Daca nu ai gasit referinte pina acum despre stupul pe care tu il prezinti,asta nu inseamna ca cineva inaintea ta nu a incercat ceva asemanator inainte si a dat gres

Multumesc pentru comentarii,

Si eu imi pusesem atat de mari sperante in acel stup cu urdinisul superior si fundul de plasa :( Inainte insa ca toate acele sperante sa se strecoare prin plasa respectiva, imi puteti explica va rog (sau indruma catre o sursa care o poate face) de ce anume cele doua sunt incompatibile. Iar daca singurele argumente contra sunt cele legate de problemele asociate cu iernarea unui stup orizontal cu fund anti-varoa, credeti ca aceasta combinatie ar posibila daca plasa ar fi inlocuita cu lemn pe timp de iarna sau daca stupul ar fi adapostit (contact cu exteriorul numai via urdinis) intr-un climat unde temperatura pe timp de iarna nu ar scadea sub 5 grade C (vara maximum 30 grade)?

Citesc insa de foarte putin timp si cunostintele se acumuleaza greu iar in aceasta clipa chiar nu vad de ce un un stup orizontal pe rame 3 /4 si cu (mergem clasic atunci) fundul fix si urdinisul jos nu ar putea fi exploatat? Daca nimeni nu a incercat atunci poate totusi merge, in caz contrar, desigur cineva cu experienta ar putea identifica macar cateva dintre aspectele practice care au dus la disparitia sa.

Aveti idee care ar fi macar unul, doua dintre potentialele dezavantaje?

Sanatate!
gerula

Mesajde proapis13 » 13 Mar 2012, 00:16

Daca nu ai citit inca vre-o carte despre apicultura si in care sa fie descrise modelele de stupi poti intra aici http://www.proapicultura.ro/api_manual.htm si poti citi despre ce model de stup te intereseaza
Vezi ca in Arges in afara de A.C.A. mai sunt citeva asociatii apicole cu apicultori cu multa experienta de la care ai ce invata
proapis13

Mesajde un OM » 13 Mar 2012, 00:25

Daca tot va incanta rama de 3/4 de cu mergeti pe poteca multietajatului? Este mult mai batatorita. D-voastra intrebati ceva ce nimeni de pe acest forum nu a experimentat (sau nu recunoaste) si cereti o parere avizata. Pe cat posibil ramaneti intr-un standard, aveti ceva avantaje in logistica si ...in sfaturi.
un OM

Mesajde gerula » 13 Mar 2012, 00:48

proapis13 scrie:Daca nu ai citit inca vre-o carte despre apicultura si in care sa fie descrise modelele de stupi poti intra aici http://www.proapicultura.ro/api_manual.htm si poti citi despre ce model de stup te intereseaza
Vezi ca in Arges in afara de A.C.A. mai sunt citeva asociatii apicole cu apicultori cu multa experienta de la care ai ce invata

Am consultat sursa pe care de altfel o cunosteam si pe care am gasit-o utila atunci cand investigam dimensiunile STAS ale stupului orizontal classic insa sper ati observat ea contine doar descrierea stupului respectiv si nimic despre modelul de stup pe care l-am descris eu.
A.C.A. este sunt convins este o resursa utila pe care, multumesc, negresit am sa o consider in viitor insa in aceast stagiu de investigatie imi pare primitiv si ineficient sa depind de ea cand intrebarile au aici acces la un numar mult mai mare de apicultori experimentati.

Sa speram ca cineva cu experienta sau dispozitie pentru logica va adresa totusi intrebarile.
Va multumesc,
gerula

Mesajde Geangu Cristian » 13 Mar 2012, 00:58

proapis13 scrie:
gabi bee scrie:eu nu vad de ce nu se impaca un urdinis superior cu fundul cu sita ! ce probleme ar putea fi ?

Crapa usa la intrare si mergi la mansarda si scoate capul pe geam si ai sa vezi ce se poate intimpla ;) :!:

Cu respect Dle Proapis apreciez experienta dvs in tot ce relatati si de aceea daca nu deranjez intrb si eu: urdinisul superior nu impidica evacuarea albinelor moarte din stup si a altor resturi ? ,fiind asezat in zona in care sta in general aeru cald nu pierde din caldura pe care cu mare efort o mentine in perioada dezvoltari cand timpul este rece?
multumesc anticipat toti celor care imi ipartasesc parerea lor
Geangu Cristian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR