salut! incerc sa te indrum cu ce stiu eu...
pe timp de vara...e mai bine pt. familie in pat rece(ramele perpendicular pe urdinis) deoarece:
-ventilatia si reglarea temperaturii se face mai usor
-accesul albinelor pe rame e usurat
-
pin scrie:Asa am facut si eu si acum o sa cumpar caturi de 1/2 si fostul cat 1/1 devine cuib.
balanciprian scrie:salutare! orizontalii mei pe 16 rame,au urdinisu' pe latimea cutiei,pat cald cum se spune.anul trecut iam populat si asa iernez cu ei,ce intreb este: dupa desfacerea cuibului trebuie mutat urdinisul pe lungimea cutiei si rotiti pe postament, sau asta se intampla doar la orizontalii cu un nr mai mare de rame?multam
_razvan_ scrie:Salutare!
Care ar fi punctele slabe si punctele forte ale stupului orizontal?
Doua familii de putere egala si cu aceasi baza melifera sunt intretinute in doi stupi diferiti (orizontal si vertical)
Cantitate de miere stransa de fiecare familie difera?
balanciprian scrie:salutare! orizontalii mei pe 16 rame,au urdinisu' pe latimea cutiei,pat cald cum se spune.anul trecut iam populat si asa iernez cu ei,ce intreb este: dupa desfacerea cuibului trebuie mutat urdinisul pe lungimea cutiei si rotiti pe postament, sau asta se intampla doar la orizontalii cu un nr mai mare de rame?multam
gerula scrie:Va salut,
Contemplez ideea construiri unor stupi orizontali cu un design deviat de la STAS. Stupi urmeaza a fi exploatati in pat cald, cu un singur urdinis superior si cu fund 100% plasa.
ceeace eu percep sunt avantajele/care sunt avantajele/dezavantaje unui stup cu fund anti-varoa si urdinis superior; care credeti ca este inaltime ideala a urdinisulului superior intr-un stup cu rame 3 / 4?
gabi bee scrie:eu nu vad de ce nu se impaca un urdinis superior cu fundul cu sita ! ce probleme ar putea fi ?
proapis13 scrie:gerula scrie:Va salut,
Contemplez ideea construiri unor stupi orizontali cu un design deviat de la STAS. Stupi urmeaza a fi exploatati in pat cald, cu un singur urdinis superior si cu fund 100% plasa.
ceeace eu percep sunt avantajele/care sunt avantajele/dezavantaje unui stup cu fund anti-varoa si urdinis superior; care credeti ca este inaltime ideala a urdinisulului superior intr-un stup cu rame 3 / 4?
Poti incerca ce deviere de la stas doresti,insa atata timp cit nu ai o
experienta minima de lucru pe acest model de rama din start ai pasit cu stingul
De citit posibil sa fi citit insa nu deajuns
La stupii cu sita antivaroa este exclus din start urdinisul superior![]()
Poti face ce experimente vrei insa gindeste-te ca pe unde tu intentionezi sa treci acum, altii au poteca batatorita![]()
Daca nu ai gasit referinte pina acum despre stupul pe care tu il prezinti,asta nu inseamna ca cineva inaintea ta nu a incercat ceva asemanator inainte si a dat gres
salve
proapis13 scrie:Daca nu ai citit inca vre-o carte despre apicultura si in care sa fie descrise modelele de stupi poti intra aici http://www.proapicultura.ro/api_manual.htm si poti citi despre ce model de stup te intereseaza
Vezi ca in Arges in afara de A.C.A. mai sunt citeva asociatii apicole cu apicultori cu multa experienta de la care ai ce invata
salve
proapis13 scrie:gabi bee scrie:eu nu vad de ce nu se impaca un urdinis superior cu fundul cu sita ! ce probleme ar putea fi ?
Crapa usa la intrare si mergi la mansarda si scoate capul pe geam si ai sa vezi ce se poate intimpla![]()
![]()
salve
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori