Apicultura se practica de sute de ani...si oare cati au iernat in hala? Au fost ierni mult mai nasoale decat acum. Si totusi albinele au supravietuit. Bunka intrebarea nu e daca ierneaza sau nu mai bine in hala(apropo...ai facut un experiment iernand doua-trei familii in interior pana acum?), ci de ce in zona ta sunt apicultori care iernand afara au pierderi zero? Tinand cont de amortizarea halei, de intretinerea ei, de consumul de curent pentru a mentine temperatura constanta, de munca depusa..mai bine cumperi familii primavara daca tot ai pierderi peste iarna. Si apropo: de unde stii tu ca iernand in hala la, sa zicem 5 grade, consumul nu e mai mare decat afara?
Nu prea stau in picioare dupa logica mea pt ca daca sute de ani nu a fost perfect, nu spre conservatorism tindem, cel putin eu..eu tind spre punerea la punct a unor tehnici care sa fie mai bune decat pana acum, de ce vorbim despre ce era acum 100 de ani??...care-i sensul?..de ce nu aveti buduroaie in loc de lazi vopsite si de ce nu stoarceti fagurii cu mana intr-un lighean si aveti centrifuga de inox...de ce faceti pastoral si nu ii tineti pe aceeasi vatra, de ce aveti 100 in loc de 5??
Si intrebarile curg de aici garla!
Intrebarea e exact asta...ierneaza mai bine si mai sigur in spatiu protejat sau nu??..si la intrebarea asta s-a dat raspunsul demult tare!
In zona mea sunt prea putini sau deloc care au anul asta pierderi 0, un amic de-al meu de vreo 45 de ani stupar vechi cu experienta cu vreo 220, are pana si el vreo 5 mortaciuni...nu exista apicultori care nu pierd niciodata nici o colonie...dupa parerea mea exista doar apicultori sinceri si apicultori pescari.
Hala se amortizeaza numai din consumul redus al hranei si din plusul de puiet la momentul pomilor, numai din startul mult mai bun , in 2-3 ani hala se amortizeaza numai din chestiile astea+ mortalitatea mult mai mica la iernare.
La ultima intrebare nu pot sa va raspund, sa zicem ca am citit o carte!!!