dogvet scrie:Ok ,am inteles,metoda+perfectionarile ei,dar am o nelamurire vizavi de iernare.Aceasta iernare se produce pe un corp sau pe doua in cazul roilor formati?
Tot ce este pe cel putin 4 intervale bine ocupate ierneaza pe 2 corpuri, tot ce este sub 4 intervale se unifica.
Daca am format 50 de roi de aceeasi putere si in august unii sunt pe 6-7 rame si unii pe 4 inseamna ca la cei pe 4 este o problema. Si chiar daca a fost un nucleu care a ramas mai mult cu matca sau un roi format mai slab si are matca de calitate nu il las sa intre in iarna, prefer sa il unesc cu alta familie si sa schimb matca.
4 intervale bine ocupate = in primavara dupa zborul de curatire ar trebui sa ocupe CEL PUTIN 6 rame pe ambele fete; vorbim de rame ME; asa nu am nici o emotie cand albinele mele trebuie sa urce din corpul de jos(unde au fost ultimele urme de puiet si miere) in corpul de sus, indiferent daca afara sunt 10 sau - 30 de grade.
Si la fel nu am emotii cand sunt perioade lungi de frig. In toamna cand am pus cateva poze cum organizez cuibul multi au spus ca de ce scot rame, ca uite ca "X" nu le scoate si trec iarna si asa; totusi nu conteaza doar sa treci iarna cu ele, conteaza si cum ies in primavara, asta daca vrei sa produci ceva