Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Perioada cea mai dificila in anotimpul de iarna

Mesajde gabi bee » 26 Feb 2012, 21:41

asa cum este vremea acum , cand noaptea scade doar 2-3 grade pe minus iar ziua sunt 5-10 grade pe plus , mai este pericolul ca albinele sa moara pe puiet si sa nu mai ia mierea din ramele marginase , daca pe intervalul lor raman fara hrana ? :roll: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde pngflorin » 26 Feb 2012, 21:44

In mod cert cea mai critica perioada din pct de vedere al hranei este martie, acum puietul e prezent iar zilele de primavara il inmulteste de la o zi la alta, astfel este f imp ca albina sa gaseasca rezerve de hrana in stup, asa ca verificati f bine aceasta situatie mai ales ca vremea o permite si interveniti cu completari acolo unde e nevoie.
pngflorin

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2012, 01:56

Variaza de la an la an in functie de vreme, temperatura, marimea coloniei,tratamente etc... generalizand insa 20 feb-15 mar. Asta in conditiile in care mancarea este la limita! Daca hrana este de calitate si din belsug atunci aceasta perioada nu exista chiar in conditiile unei ierni mai grele cum este aceasta!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 27 Feb 2012, 21:59

ce nu stiu eu este daca la temperaturile de acum , daca albinele raman fara nici un pic de mancare pe un interval si au si puiet acolo , se pot deplasa pe alte rame dupa miere ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde popik50 » 27 Feb 2012, 22:19

gabi bee scrie:ce nu stiu eu este daca la temperaturile de acum , daca albinele raman fara nici un pic de mancare pe un interval si au si puiet acolo , se pot deplasa pe alte rame dupa miere ?

Daca temperatura de afara este mai mare de 2 - 3 grade cu siguranta se vor deplasa si vor aduce mierea cat mai aproape de puiet...asta daca are si de unde aduce miere :lol: ca de nu ...
popik50

Mesajde popik50 » 27 Feb 2012, 22:21

Eu cred ca daca trec de 15 - 20 martie sunt ca si salvate . Dupa perioada asta le poti pune si sirop si vor incepe sa mai adune cate ceva si din natura. :)
popik50

Mesajde mariusvs » 06 Mar 2012, 23:55

Peter Janos scrie:
paul scrie:
Peter Janos scrie:la polul frigului in aprilie 2011 http://www.youtube.com/user/peterjanos1?feature=mhee sirop si lapte praf pentru viteii (9lei/kg) Siropul in stup lapte praf in vase in fata stupuluila 3 metri. Incercati si ascultati a doua parte pe romaneste.

D-le Peter Janos ... tot respectul ... va rog , chiar daca suntem off topic ... pe cate rame iernati familiile ? Ce hraniri faceti si incepand cu ce perioada (iarna-primavara)? Multumesc !!!
Cu tot respectul fata de parerea tuturori : eu nu iernez albinele , nu formez cuibul. Fac albinele toate astea eu numai le ajut un pic . In august fac compectarea totala a hranei de iarna dar inainte scot ramele necoraspunzatoare pentru cuib. Dupa asta stimulez ponta pina este puiet capacit.(de fapt asigur hrana pentru a nu consuma rezerva ) .Cind incep sa se stringa dar inaintea opririi zborului scot ramele neacoperite dar cu grija ca ultimul sa fi cu 4kg miere . Mai bine las o rama neacoperita decit sa ramina fara mincare. Pe cite rame? Pe cite sint cu albine fara sa string prea mult. In general roiurile mai slabe 5rame si de aici pina la :o 20 rame. Iarna ascult cu stetoscopul : daca zgomutul este in fata e BINE .Cind zgomotul trece in spate mincarea e pe terminate . Daca zgomotul e un fosnet slab "sint pe moarte" si desfac imediat si la -20 grade si stropesc cu miere calduta si dau punga cu miere deasupra ghemului. In conditii normale in februarie dau un kg zahar PRAF amestecat atita miere incalzita (sau apa) cit sa se formeze ca nutela . la inceputul zborului dau sirop 1/1 fara numar deasupra ghemului in borcane ( primavara timpuriu noaptea nu ies albinele la margine la hranitorul cu uluc. ) In afara stupului le dau inlavit (lapte praf pentru vitei pina le ia . ) Daca mai vreti sa va inpartasesc din experienta mea cu placere va stau la dispozitie DACA NU DERANJEZ PE NIMENI!

nea peter dar daca , ghemu e rasfirat la 0 grade ce explicatie ati putea da? cu mentiunea ca nu au facut zbor de curatire de 3 luni.
mariusvs

Mesajde valentin » 07 Mar 2012, 07:55

cum reusiti sa le faceti sa ia laptele praf?eu n-am reusit mai degraba se tavaleau prin rumegus decit sa se atinga de lapte praf amestecat cu soia
valentin

Mesajde kamy » 07 Mar 2012, 08:34

valentin scrie:cum reusiti sa le faceti sa ia laptele praf?eu n-am reusit mai degraba se tavaleau prin rumegus decit sa se atinga de lapte praf amestecat cu soia

incercati umezit cu o tar de sirop dar nu pe cantitate mare si pus in tava s-ar putea sa nu le fi placut soia.
kamy

Mesajde beesor » 08 Mar 2012, 03:06

cred ca martie e perioada cu cel mai mare risc de mortalitate la albine din mai multe motive: terminarea proviziilor de hrana, lipsa zborurilor de curatire, alternanta temperaturilor dintre zi si noapte, in cazul hranirilor posibilitatea aparitiei furtisagului daca nu se iau masuri de prevenire, aparitia diareei - nosemoza, umiditate in stup daca a fost impachetat prea etans;...
beesor

Mesajde popik50 » 14 Mar 2012, 21:53

Aveti grija sa nu ramaneti fara mancare in stupi tocmai acum. Este cel mai periculos timp pentru ca , apicultorul crede ca a scapat de iarna si nu vor mai fi probleme si cand colo ramane fara mancare pentru ca acum se consuma mult mai mult decat iarna iar in natura nu se gaseste nectat. Deci mare atentie luna asta si chiar pana pe 10 - 15 aprilie. ;)
popik50

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR