Asa cum am promis revin cu rezultatele pentru prima operatiune de transvazare. Reusita 36%. Din 22 de cupe date spre crestere au fost luate in crestere doar 8. Una dintre ele era goala, iar una am descoperita acoperita de un fagurel. Am distrus-o fara sa imi dau seama ca era pupa de matca bine crescuta.
Greseli pe care cred ca le-am facut:
1. Nu am pus langa rama de crestere o rama cu pastura astfel incat albinele sa aiba la indemana hrana necesara pentru crestere.
2. Nu am strans suficient de mult familia de albine pe mai putine rame astfel incat sa creez aglomeratie si sa ofer sansa de a fi luate in crestere mai repede mai multe din larvele date spre crestere.
3. Sigur au fost larve care au suferit in urma procesului de transvazare efectuat pentru prima oara de mine.
De ce au crescut oare fagurasi pe rama de crestere? Simteau oare nevoia sa aiba hrana mai la indemana? In acesti fagurasi am gasit pastura proaspata. Si mai ciudat de ce au crescut un faguras peste o botca in care am gasit o pupa de matca bine crescuta?
janese a zis:
...cu doua zile inainte de a pune larve in potirashe, intrerupi stimularea!
ori ai stimulat crescatoarea in draci......ori ai crescut larve in prezenta matcii si un cules natural bun!
m-am uitat mai bine la prima poza...shi dupa cum sunt sculptate botcile...ai stimulat la greu!
Stimulare am facut doar cu descapacire de rame din rezerva, iar asta incepand cu 3 saptamani inainte. Rama de crestere avea un mic hranitor si l-am umplut in momentul in care am introdus si larvele de crestere cu apiinvert cu protofil. Familia a fost orfanizata inainte de a introduce larvele spre crestere. Matca am marcat-o si am facut un roi cu ea. Am verificat si roiul si a acceptat fara probleme matca. Problema pe care o am acum este faptul ca aceasta familie pe care am orfanizat-o, foarte puternica (este intinsa pe 14 intervale), va trebui sa o impart in trei roiuri insa momentan nu am matca imperecheata. Nu am mai avut timp sa mai fac o noua transvazare saptamana ce a trecut si drept urmare am introdus o rama cu oua si larve de o zi pentru a-si trage ea singura botci si pentru a nu se bezmetici. Rama este luata tot din familia din care am luat initial larvele pe care le-am transvazat. Acolo este o matca care a umplut extrem de repede orice rame i-am dat. Am introdus 3 rame deja crescute in mijlocul cuibului si in 6 zile erau toate pline cu puiet (din acestea am si facut transvazarea). Familia construieste extrem de repede fagurii artificiali si au umplut deja cateva rame cu miere. Singura problema este ca fata de ceea ce aveam eu inainte aceasta familie este un pic cam agresiva. S-a simtit din plin in momentul in care am luat doici din ea si am populat nucleii de imperechere. O sa urmaresc in continuare comportamentul. Este o matca achizitionata anul trecut de la Apicola, Moara Vlasiei. Este insa cea mai puternica familie pe care am avut-o, in prezent fiind pe 16 rame complet ocupate de albina. M-am uitat sa vad daca gasesc ceva botci de roire, insa surpriza, momentan nu am gasit nimic. Ramane sa vedem la sfarsitul saptamanii daca se va intampla ceva. Nu mai am ce rame sa adaug la aceasta familie intrucat stupul este unul orizontal pe 16 rame. Cu toate astea o sa inlocuiesc niste rame cu puiet capacit cu rame cu faguri artificiali si o sa intaresc celelalte familii mai slabe.
adycnst a zis:
din ce vad eu acolo au luat in crestere doar 2 larve, nu!?...daca este asa asta inseamna ca din tot ceea ce ai transvarzat ai reusit sa transvarzezi corect doar 2 buc.
exista o metoda fff sigura - iei o rama goala, izolezi matca pe ea, apoi tai celulele cu larve de o zi, asa eviti atingerea larvei, stii exact cate zile are larva... spor la cantar!
Am transvazat corect posibil mult mai multe intrucat 8 dintre ele au fost si luate in crestere. Din 22 de larve am obtinut 8 botci si 7 pupe.
Exista multe metode sigure, insa eu vreau sa exersez pe aceasta metoda. Ce sens are sa imi distrug ramele putine pe care le am cand pot sa mut o larva dintr-o parte in alta. Este un procedeu destul de simplu, necesita doar atentie. Cunosc multe din metodele de crestere, intrucat anul trecut am studiat mai multe carti despre cresterea matcilor. Nu tot timpul ce e mai usor este si mai bun.