Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde kamy » 26 Feb 2012, 07:59

Adi Hodis scrie:
kamy scrie:
mihai33 scrie:Salut toata lumea de pe forum!!

nu spun ca nu voi schimba,dar nu pana la pragul de 500 pe care ma straduiesc sa-l ating anul acesta,si spun sincer urasc 2 feluri de lazi si 2 feluri de rame,asa ca daca nu mai rezist schimb tot.
o seara buna!

Salutare ! ... si-o parere, se poate ?.
Daca vei avea rama de 1/1 si in caturi ( ca urasti sa ai 2 tipuri de rame ... zise-si mai sus ) si asta pina la cei 500 de stupi ... inseamna ca stai f. F. Bine cu skinarea !.
Iti doresc multa sanatate si putere ... la ce volum de " heei rup ! " va fi ...
Ia in calcul si pe careva bun de " haltere" ... iar la schimbarea a 500 de stupi, iara-I ceva ... batai de cap, ca e multi/e ...
Sa traiesti ! :D

multumesc pentru sfaturi da am vazut un troliu la baumax la 12 volti pe care vreau sa-l adaptez pe vagon sa ridic doar greutatea magaziei goale,nu am reusit sa citesc prospectul dar ar fi foarte util si la butoaie.ca si greutate ar fi diferenta de cateva kg,dar la 1/1am delimitat cuibu de magazie cu haneman,cand extrag nu ma intereseaza matca,intr-un an am scuturat albina jos,seara am pus un nucleu pt albina tanara ramasa!pt transport de asemenea trebuie sa ma dotez cu o tarboanta apicola!
am lazile respective din 2000!
o zi buna!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 26 Feb 2012, 08:19

kamy scrie:
andrei_calinescu scrie:inca ceva, afara in vest, nu am vazut sa se lucreze pe sistem Dadant cu cat de 1/1.
Si asta cred deoarece practic 100% din fermieri recolteaza acasa, cu astfel de caturi nu ar putea sa se descurce singuri.
Se folosesc jumatati, sau "feed chamber", caturi americane , adica jumatati de jumatati.
Si bineinteles caturi 3/4 unde e cazul.

recoltatul acasa nu il prefer chiar sa ajung la 1000 de familii din urmatoarele motive;
-pana la floare am 900 km,am nevoie de magazii in plus,cheltuieli timp nu-mi permit,imi plac ramele de 1/1,pot face oricand rocada cuib magazie,si-atunci vreau sa merg pe alt printip adica o centrifuga cu ax orizontal de 48 pt inceput pana la 500 familii,de 96 peste 500,care impreuna cu rampele de asteptare si desc automat sa fie pliabile sa-ncapa pe culoaru de la pavilion,n-ar strica si un melc pt descapacituri,acolo cand trebuie sa extrag sau pe platforma de la camion sau jos in cort,dar daca e jos trebuie adaugat o pompa pt miere,in acest caz am nevoie de 6-10 magazii in plus si poti prinde momentul optim la extras cu capacitura minima,o magazie extrasa de 3 ori da pana la 60 kg,o alta de aceeasi putere extrasa o singura data la terminarea culesului da 30 kg.
marea necunoscuta ramane un sistem de izgonire rapid si eficent,iubesc mai mult plaja decat extrasul non stop,dar daca nu si nu raman la scuturat m-am obisnuit cu viteza.
generator de curent diesel de 5kw am gasit in ungaria chinezesc la 2500 ron

Faceti un calcul sa vedeti de ce volum este necesar pt acareturi (centrifugi,descapacitoare,butoaie, bidoane, alte vase,generatoare,spatiu de dormit pt oameni.papa, apa,bucatarie, etc etc)
Pentru 250 de familii de productie in pastoral, se ocupa spatiul la 40 de colonii.
Pentru 500 - necesar de spatiu este undeva la 100 de familii
pentru 1000 necesar este undeva la 150 de famili.

Decat sa extrag in ploaie, soare,vant,albina,in conditii extreme pentru mine, oamenii mei, albina mea, mai bine mai incarc 50-60 de stupi in plus si cele 4 t produse de acestia, acopera cu varf si indesat costurile.Pot sa fiu cu vatra in Germania.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 26 Feb 2012, 10:30

din punctul dvs de vedere perfect deacord,mie-mi incap acareturile pe culoar,dau jos containeru si amenajej sala de extractie,in vara am pierdut cel putin o extractie ,din cauza intarzierii,avantajul ar fi ca trebuie sa duc cu mine doar 10 magazii plus,sau doar 5,anu trecut am facut 3 extractii,daca fac trei drumuri de 900 km in total 5 imi face rompetrolu statuie,doar timpul care-l fac pe drum e suficient pentru extras,prefer 4 oameni si scule performante.momentan.
dvs aveti jumate distanta si se schimba macazu.
va multumesc si o zi buna!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 26 Feb 2012, 10:43

despre ce vorbim aici? despre un pavilion cu 100?

Sau despre 10 pavilioane cu total 1000? cu ce transportati?Cata miere iasa din astia? Cate butoaie? Cati oameni? Ati lucrat cu unelte performante? Credeti ca scoate un angajat necunoscator performanta cu ele? 1000 de familii se extrag in cate zile? Mai mult de 3? Ati pierdut doua culesuri!

Ori vorbim despre 500 la cules cu incarcare mecanizata? La fel sunt muuulte dedesupturi .

Cine o zis ca trebuie s aextragi acasa cand ai un stup in pastoral?

Faceti calculele bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 26 Feb 2012, 11:12

[quote="kamy"]...
marea necunoscuta ramane un sistem de izgonire rapid si eficent,iubesc mai mult plaja decat extrasul non stop,dar daca nu si nu raman la scuturat m-am obisnuit cu viteza.

D-le kami, marea necunoscuta este chiar mare pt. multi romani ... deh, obisnuintza si gandul ca doar asa e bine, cum stie el/ei.
Pacat ca nu pot atasa poze sa vedeti cum lucreaza americanii cu mii de familii ... si mii de caturi de 1/2!.si nu extrage in camp ci in hala fermei unde se ocupa alti muncitori de. Extras.
D-ta crezi ca se poate lua mierea de la 1000 de stupi intr-o singura zi ?... dar nu prin metoda cu scuturatul ramelor si nici cu rame 1/1 ci cu caturi de 1/2 si cu izgonitoare.
In alta ordine de idei, cu caturile 1/2 poti avea mai multe avantaje decat cu rama 1/1 ... maresti s-au inlocuiesti spatiul pt. depozitare nectar , se umple si se matureaza mai repede, sint mai usoare si chiar si asa, dupa o zi de manevrat sute de caturi, le simti bine. Cu 1/1 nu face fatza nimeni, la greutate si volum per zi.
Mai ganditi-va ... noi romanii, mai avem muult pina departe ... unde sint altii de ceva vreme/ani buni!.
Cu bine si ... s'auzim de bine!.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde kamy » 26 Feb 2012, 11:53

[quote="Adi Hodis"][quote="kamy"]...

multumesc din nou pentru raspuns,dar in anul acesta si urmatorul nu pot schimba,sant nevoit sa merg ca rusii inainte,oricum fiti sigur c-o sa va impartasesc din bunele si relele de pe parcurs,dar despre schimbari majore in ce priveste formatul lazii doar din august 2013.
va multumesc si va doresc o zi buna!
kamy

Mesajde lucky5strike » 26 Feb 2012, 15:07

alt stupar scrie:O tema pe care nu am regasit-o in literatura apicola romaneasca. In lucrarile aparute inainte de `89 nu se punea problema intensivului, in cele de dupa se ignora cu sau fara intentie. Si totusi, odata trecut un prag de cateva sute de familii, ziua devine al naibii de scurta!
Cum o scoatem la capat ? Unde se poate fusari si care operatii sunt totusi obligatorii? Unde bibilim exagerat ?

Dezvoltarea de primavara - la Dadant, restrangerea cu diafragma si folie, la ME 3/4, restrangerea pe un singur corp. Rezervele sa contina la 10 martie ~ 10-12 kg. de miere

Hranirea - hranitor de 1,5/3l, intern, cu posibilitatea alimentarii printr-un orificiu din afara, sa nu mai trebuiasca deschiderea stupului.

Extractia - parerea mea e ca extractia acasa e cheia. Cine umbla dupa miere, apoi e mai important sa umble dupa miere decat sa asiste la descapacit. Dai catul jos, pui pe cel de rezerva in loc, scuturi pe celalalt in fata stupului. Termini lotul, masina pleaca, tu ramai sa continui sau sa muti, dupa caz. Altfel pierzi timp pretios la extrasul in camp... iar la noi culesurile sunt cam din scurt si nu-ti lasa timp... sa scuturi rama, s-o dai la descapacit, s-o bagi inapoi...

Inmultirea efectivului - o singura data, intre 20 iunie- 20 iulie; tot restul anului poti merge apoi pe desfiintari/unificari. Asa se organizeaza si mai bine grupele de stupi, in ce priveste varsta matcilor.

Tratament antivarroa - 2-3 variante de medicamente, intre care sist. furetto obligatoriu.

Iernarea - reducere 10-20% efectiv, sa ramana doar familii de la 6 Dadant in sus, cu 16-18 kg de provizii si ponta intrerupta la sfarsit de septembrie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 29 Feb 2012, 08:40

lucky5strike scrie:
alt stupar scrie:O tema pe care nu am regasit-o in literatura apicola romaneasca. In lucrarile aparute inainte de `89 nu se punea problema intensivului, in cele de dupa se ignora cu sau fara intentie. Si totusi, odata trecut un prag de cateva sute de familii, ziua devine al naibii de scurta!
Cum o scoatem la capat ? Unde se poate fusari si care operatii sunt totusi obligatorii? Unde bibilim exagerat ?

Dezvoltarea de primavara - la Dadant, restrangerea cu diafragma si folie, la ME 3/4, restrangerea pe un singur corp. Rezervele sa contina la 10 martie ~ 10-12 kg. de miere

Hranirea - hranitor de 1,5/3l, intern, cu posibilitatea alimentarii printr-un orificiu din afara, sa nu mai trebuiasca deschiderea stupului.

Extractia - parerea mea e ca extractia acasa e cheia. Cine umbla dupa miere, apoi e mai important sa umble dupa miere decat sa asiste la descapacit. Dai catul jos, pui pe cel de rezerva in loc, scuturi pe celalalt in fata stupului. Termini lotul, masina pleaca, tu ramai sa continui sau sa muti, dupa caz. Altfel pierzi timp pretios la extrasul in camp... iar la noi culesurile sunt cam din scurt si nu-ti lasa timp... sa scuturi rama, s-o dai la descapacit, s-o bagi inapoi...

Inmultirea efectivului - o singura data, intre 20 iunie- 20 iulie; tot restul anului poti merge apoi pe desfiintari/unificari. Asa se organizeaza si mai bine grupele de stupi, in ce priveste varsta matcilor.

Tratament antivarroa - 2-3 variante de medicamente, intre care sist. furetto obligatoriu.

Iernarea - reducere 10-20% efectiv, sa ramana doar familii de la 6 Dadant in sus, cu 16-18 kg de provizii si ponta intrerupta la sfarsit de septembrie.

Asa este domnule profesor . ;) logistica sprijina aplicarea tehnologiei.
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 02 Mar 2012, 17:56

Bine spus!

Uite una din convingerile mele este ca pastoralul traditional nu-i pentru toata lumea. Oricum ai da-o, pur si simplu nu-i loc pentru toata lumea! Daca toti ne inghesuim la pastoral pe rutele traditionale, ne alegem cu praful de pe toba, iar in alte locuri se usuca nectarul...

Exista posibilitatea dezvoltarii pe mai multe vetre stationare, care-ti pot oferi de exemplu stationar un salcam si o faneata, cu scurta deplasare la rapita si floarea soarelui... ma rog fiecare-si stie in zona punctele tari si poate adapta.

Care ar fi numarul ideal de familii de productie gazduite pe-o vatra? Putem spune ca variaza, nu? Noi romanii cam tinem din motive explicabile si 200 bucati pe o vatra, desi la cantitatea asta se bat pe resursele din natura, iar sincope in dezvoltarea lor se instaleaza rapid. Si pe cinstea mea, rar gasesti vatra stationara ca lumea pentru 60 familii. La 25-30 de familii, e cu totul alta treaba si apar mai greu sincope in dezvoltarea lor. Singurul inconvenient ar fi securitatea lor... si faptul ca te plimbi mai des.

O vatra = 2-2,5km distanta de orice alta stupina sau grup de stupine cumuland 60-80 familii.

Majoritatea localitatilor din Romania au sub 3 km diametru.

O sa ziceti ca suna a rationalizare!

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde bucursorinelionel » 02 Mar 2012, 22:15

Domnule Lucky5strike, afirmatiile dvs vor pune cativa apicultori pe ganduri...cel putin...!!..Din nefericire eu confirm din plin ca aveti dreptate in privinta utilizarii resurselor, dealtfel si in privinta gradului ,defectuos deseori, de incarcare cu nr. de familii in localitati..aici insa nu putem rationaliza nimic, fiecare e liber sa faca ce vrea pe proprietatea sa..insa, functie de experienta, unii vor pierde, altii, vor castiga...adica cei cu familii multe si slabe...sunt sortiti dezastrului..si daca mai sunt si incepatori...vai de bietele albine...!!
Oricum, ati atins cateva puncte sensibile/nevralgice..sunt foarte curios ce reactii vor apare..!!
bucursorinelionel

Mesajde andrei_calinescu » 04 Mar 2012, 11:41

Cristi te citez "Tratament antivarroa - 2-3 variante de medicamente, intre care sist. furetto obligatoriu."

Aicea am un detaliu de lamurit.
Imi pare rau ca Apivar-ul pe care-l folosim in Franta nu e subventionat in Romania.
Datorita comoditatii si eficacitatii sale ar fi o solutie ideala.
In conditiile unor stupini de peste 100 , singur fiind pentru a o administra, tratamentul cu varachet devine un chin.
De aceea am o intrebare pentru cei care au FOLOSIT aceasta metodologie.
Deci a folosit cineva benzile de mavrirol dupa culesul de floarea soarelui, adica sa le puna la sfarsitul lui iulie, lasate acolo pana in primavara.
In paralel dupa ce a eclozionat puietul un tratament cu Varachet si gata.
A folosit cineva aceasta schema de tratament?
Il intreb in mod exceptional pe PAB ce parere are despre aceasta schema de tratament.

In Franta instalam lanierele cu Apivar dupa castan(sfarsitul lui Iulie) si le lasam pana in februarie. E singurul tratament.
Apivarul are insa Amitraz spre diferenta de Mavrirol.

Mentionez ca nu am folosit niciodata Furetto.
andrei_calinescu

Mesajde Cristian IONITA » 04 Mar 2012, 15:30

andrei_calinescu scrie: ...
Deci a folosit cineva benzile de mavrirol dupa culesul de floarea soarelui, adica sa le puna la sfarsitul lui iulie, lasate acolo pana in primavara.
In paralel dupa ce a eclozionat puietul un tratament cu Varachet si gata.
A folosit cineva aceasta schema de tratament?
....

da eu am folosit, din pacate apare o pba ... familiile puternice propolizeaza "beton" banda si cred ca nu prea mai are efect. Iar in iulie mai toate familiile sunt puternice. Nu am observat efecte adverse (adica sa nu fi avut efect) dar nu cred ca e relevant experimentul pe cei pi stupi ai mei .... si-n plus oricum am tratat "by the book" cu varachet.

Dupa carte tratamenul cu mavrirol este complementar si nu inlocuitor al celui cu varachet.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde bucursorinelionel » 04 Mar 2012, 17:32

Da, se poate si cu 1 tratament varachet in toamna, dar doar dupa ce nu mai ponteaza matca, si doar in lipsa puietului, dupa care, mavrirol (1, 2,3 ) benzi, functie de puterea familiei...tinute pana in primavara, eventual, inca 1 tratament in primavara cu varachet, si iar mavrirol pana la primul cules de extractie...Cu minim 7 zile inainte de declansarea culesului, scot benzile de mavrirol...Chestia o aplic cam la 40..60 de colonii..indiferent de locatie...Valabil in stationar...eu nu fac pastoral, doar mut familiile intre locatiile proprii de la camp, la deal-munte.
Mentiune: uneori, dupa salcam 1 la camp, e necesar inca 1 tratament cu varachet, din cauza infestarii cu varrooa datorata pastoralistilor pavilionari (Vlad Tepes-Giurgiu).
bucursorinelionel

Mesajde kamy » 01 Apr 2012, 13:32

aveti grija cu benzile s-ar putea sa mearga cativa ani si dupa aceea sa nu mai fie eficent,am patit-o rand pe rand cu mavrirol,mavrik clartan,musai combinat cu varachet ,tactic sau in ce pom o mai fi amitrazu.
kamy

Mesajde peterneamt » 03 Apr 2012, 22:44

Presupun, ca atunci cind vorbim de industrial, ne referim la comasarea pentru anumite intervale de timp a unui numar mare de indivizi intr-un spatiu relativ restrins si de aici rezulta riscuri de infectari sau infestari destul de ridicate si in concluzie tratamentele si masurile de higiena trebuie marite nu diminuate.
peterneamt

Mesajde alt stupar » 08 Apr 2012, 11:13

alt stupar scrie:11 Sep 2011, 10:36

fiindca astazi e dumunica si e zi de dat pe taste, am recitit un pic topicul si incerc sa continui ideea.
Deci, in primavara, odata trecut controlul de fond+turta pentru cine o administreaza, vine siropul. Cat va cantari o portie ?
Conform majoritatii lucrarilor de specialitate, se administreaza doze mici, de 250-500 ml. De 2-3 ori pe saptamana.
Dar daca se da mai mult ? Daca administram odata 3- 5 litri ???
Sa zicem ca avem o colonie care a avut ghem pe 6 rame, deci un stup mediu. Daca imediat in stanga ghemului intra hranitorul plin iar in dreapta rame goale la discretie si 2 saptamani il lasam in pace ? Sau, varianta mai recenta, hranitor rotund de podisor capacitate 2 litri (aproape 3 kg) cu picurator ?
Racim cuibul ca-i prea larg ? Oare ?

:D si astazi e duminica, si ette... ma citez singur :lol:
a trecut ceva vreme de cand intrebam (si ma intrebam...) A venit si vremea concluziilor.

1. familie medie iesita din iarna pe 6 rame. Stransa pe 5 la primul contral (in sambata cu targul din Faget, nu mai retin exact data) si concomitent un hranitor de 3 kg (de podisor, plastic) plin cu fructoza. Inca o doza de 3 kg la o saptamana dupa, fara a mai deschide lada.
Ieri control: 5 rame puiet. 3 din scoarta-n scoarta iat celelalte doua, marginase, puiet pe mijloc (inclusiv fetzele exterioare) restul blocat complet pastura, . Din rezervale de hrana plus cele 6 kile de fructoza foarte putin se mai regasste in cuib.

2.Hranitor cu picurator - aceleasi doze administrate, familie de putere sensibil egala cu primul caz, aceleasi efecte, cu precizarea ca timpii de golire a hranitorului sunt mai lungi. Solutie utila.

3. hranitor interior de lemn, de 2 litri - odata golit de fructoza, avea pe fund si ceva albina inecata, cel mai probabil prinsa acolo de racoarea serii (nu impachetez). Consider ca nu este indicat a fi folosit pentru administrarea unor doze mari, primavara devreme.

4. Turta cu polen, luata din targ - administrat doua turte intregi unei familii (sa fie din belsug :lol: )la aceiasi data cu primele administrari de hrana lichida, Odata cu aparitia masiva a polenului natural, devenita neatractiva pentru albinele din lada, in prezent este aproape ignorata. Ramane intrebarea daca si cat se va mai consuma din ea in cazul a 3-4 zile ploioase, fara zbor.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR