Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: folia si avantajele ei

Mesajde mosneagu » 02 Mar 2012, 21:26

Eu tin folia de naylon tot anul, inclusiv in pastoral - nu am podisoare (bine ca am scapat de ele).
E drept ca asigur o distanta de la pamint la fundul stupului astfel incit sa se faca ventilatia necesara.
Nu mai am stupi cu barbi cum erau cind era fundul plin.
Transportul il fac tot cu folia pe ei dar pe fund au chingi din lemn de 2,5-3 care asigura intrarea aerului fara probleme.
Am facut transport si ziua pe vreme de ploaie sau nori, fara probleme.
mosneagu

Mesajde eucondruz » 02 Mar 2012, 21:43

mosneagu scrie:Eu tin folia de naylon tot anul, inclusiv in pastoral - nu am podisoare (bine ca am scapat de ele).
E drept ca asigur o distanta de la pamint la fundul stupului astfel incit sa se faca ventilatia necesara.
Nu mai am stupi cu barbi cum erau cind era fundul plin.
Transportul il fac tot cu folia pe ei dar pe fund au chingi din lemn de 2,5-3 care asigura intrarea aerului fara probleme.
Am facut transport si ziua pe vreme de ploaie sau nori, fara probleme.

Mutarea de la rapita la salcam si chiar si cea la tei se poate face cu folia ,insa, pentru siguranta, de la tei la f.s. trebuie acces la aerisirea din capac.
S-a intamplat ca la mutarea de la tei ,din Dobrogea, sa se intarzie la trecera cu bacul si am ajuns la destinatie cand erau 36 gr C. Am avut "norocul" sa pierd doar unul,intradevar, cel mai puternic. Morcovul a fost mare si frunza mica.
Acum, incepand de la salcam,plec numai cu acces la aerisire.
eucondruz

Mesajde MIHAI BALS » 02 Mar 2012, 22:03

stupi iernati in fundu gol.
folie,carton,panza si capac.
pozele sunt de azi.
de cateva zile le-am introdus 90% sibarul.
folia e bine sa fie prinsa cu pioneze panou in cele 4 colturi.desfac o pioneza la un colt si hranesc(turta sau sirop).
Fişiere ataşate
016.JPG
022.JPG
MIHAI BALS

Mesajde Badea Alin » 03 Mar 2012, 20:01

în sfârșit sunt lămurit. De un an tot pun întrebarea asta pe forum și primesc numai răspunsuri ambigue. Mulțumesc mult pentru răspunsuri.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 03 Mar 2012, 20:06

poate sunt off topic dar ca fapt divers (poate vă ajută), eu sub tabla de la capac nu mai pun osb sau scândură ci polistiren extrudat de 2 cm, care se așează peste folie, fără a mai pune distanțoare. Mă ajută și iarna și vara.
Badea Alin

Mesajde gica.mosu » 06 Mar 2012, 00:59

Aline am postat citeva poze sa vedeti cum fac eu(am fund fix) folia o pun cind incep stimularea
de primav in rest podisor si-si (in pastoral pod cu sita partial s-au total-monobloc) vezi st-vernil.Toti
care si-au spus parerea au dreptate in felul lor(asa fac ei-fiec cu metoda lui) deci faci in mai multe
feluri,apoi pt anul urmator alegi ce i-ti place iar ce ai gresit nu mai faci...Capac doar cu pol aexpandat
ok in pavilion s-au pe vatra da dar in pastoral(varsati) o merge?!??O parere daca aveti condens sub folie
nu-i bai (sura de apa cind alb nu pot pleca dupa apa primavara) puneti 2-3 sipci 10/10 intre rame si folie ca
sa nu mucegaiasca ramele si totul va mrge bine...sa auzim de bine..mosuuu!!!

.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kamy » 06 Mar 2012, 10:49

domnule Badea faceti o proba si nu inchideti stupii pe rastel la transport pe timpul noptii,asa nu aveti nevoie de sita si nici de aerisire,albinele vor fi mult mai linistite,si mai putin stresate!eu am incercat anul trecut sa duc in dobrogea 32 de stupi varsati fara sa-i inchid si daca l-antoarcere am venit dintr-un foc am ajuns acasa la ora 14 si i-am adus la fel va rog trageti dvs concluzia!
PS si folia o iau de pe stupi doar cand-ii inchid,adica niciodata!
kamy

Mesajde Badea Alin » 06 Mar 2012, 19:58

am putine cunostinte în ceea ce priveste pastoralul însă am mai auzit de transportul stupilor cu urdinișul deschis. În ceea ce privește fundul, pe rastel, am numai stupi cu fund AV. Cert este că timpul este înainte și mai am ceva timp de documentare.
Oricum mulțam pentru răspunsuri
Badea Alin

Mesajde dorindafi » 06 Mar 2012, 20:06

nelu bizz scrie:
dorindafi scrie::mrgreen: folia o folosesc de primavara pana toamna deoarece nu sunt dotatzi stupii cu sita pe fundul lor
-ajuta foate mult in primavara la dezvoltarea familiei
-etansheaza bine la tratamentele cu fum
-se pregateshte ushor pt. pastoral
toamna la stupii fara sita nu trebuie lasata prea mult deoarece mentzine caldura permanenta in stup shi matca ponteaza prea mult avand posibilitatea de a impacheta familia cu puietul in rame

salve,o folosesti primavara,dar cam de cind?cind temperatura noaptea este pe plus sau mai devreme?cu respect,nelu din olt

salutare nelu
astazi am terminat cu restrangerea familiilor de albine acolo unde a fost necesar
shi tot odata am pus shi folia peste intreg cuibul
dorindafi

Mesajde gica.mosu » 06 Mar 2012, 22:16

Dorine ai avut ceva perderi...matci cea ce nu cred (cu timpu bun) va invidiez la noi e naspa
frig, nori,vint...babele...hai prim abia astept sa bag...mina in ei-mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Badea Alin » 06 Mar 2012, 22:37

la mine s-au dus 3:
- unul a murit de foame;
- al doilea a stat îngropat în zăpadă 6 zile;
- al treilea era muribund și am împărțit cele 2 rame pe care mai erau albine într-un colț la câte un roi. Dacă am făcut bine? ... om vedea!
Badea Alin

Mesajde nelu bizz » 07 Mar 2012, 10:23

dorindafi scrie:
nelu bizz scrie:
dorindafi scrie::mrgreen: folia o folosesc de primavara pana toamna deoarece nu sunt dotatzi stupii cu sita pe fundul lor
-ajuta foate mult in primavara la dezvoltarea familiei
-etansheaza bine la tratamentele cu fum
-se pregateshte ushor pt. pastoral
toamna la stupii fara sita nu trebuie lasata prea mult deoarece mentzine caldura permanenta in stup shi matca ponteaza prea mult avand posibilitatea de a impacheta familia cu puietul in rame

salve,o folosesti primavara,dar cam de cind?cind temperatura noaptea este pe plus sau mai devreme?cu respect,nelu din olt

salutare nelu
astazi am terminat cu restrangerea familiilor de albine acolo unde a fost necesar
shi tot odata am pus shi folia peste intreg cuibul

multumesc,la mine inca nu pot sa restring cuiburi,este frig,eu toamna nu ridic nici o rama din cuib,le las pe 12r cit este stupul pina in primavara,dar nici nu iau niciodata rame de miere din cuib,iar in august las mereu 4r de 1/2 pline cu miere in etaj si pun folie intre corp si etaj,iar ele trag si aceasta miere in cuib fara a descapaci ca sa le fortez eu,asa o sa o ia atunci cind eclozeaza ultimul puiet si o depun direct in cuib.iar iernatul pe toate ramele il fac doar de anul asta la toti,pina acum aveam doar 4-5 iernati asa si am fost mereu mai multumit de ei decit de cei restrinsi,acum o sa vad rezultatele anul acesta.cu respect
nelu bizz

Mesajde dorindafi » 07 Mar 2012, 20:49

gica.mosu scrie:Dorine ai avut ceva perderi...matci cea ce nu cred (cu timpu bun) va invidiez la noi e naspa
frig, nori,vint...babele...hai prim abia astept sa bag...mina in ei-mosuuu!!!!

din fericire pana acuma nu sa intamplat nimic nedorit
adevarat este ca mierea sa cam consumat asha ca i-am restrans la maxim
zic asta pt ca astazi a trecut pe la mine ghitza cusman shi ne-am uitat la cateva familii peste folie
o parte din zburatoare erau dupa diafragma pe ramele de rezerva
dorindafi

Mesajde gica.mosu » 07 Mar 2012, 22:36

Ma bucur ca aud si vesti...bune de la voi...iata avantaj-folie te uiti in stup ca
(doctorul la ecograf) vezi starea ac si intervii daca este cazul si timpul permite...
La mine st care au fost la adapost ( cei slabi5-6r in ghem si roii)i-am scos afara pe
23 feb am pus o turta "cozonac" si azi m-am uitat la citiva-fetele s-ua pus pe..ele1/2
s-au 3/4 luate...in 2 fam nu a luat de loc...o problema:lipsa matca s-au defecta(nu reia ouatul
dupa timp rece) am mai intilnit ac stari(inlocuiesc matca cu alta de la rezerva)....
Cu bine... mosuuuu!!!!

.
gica.mosu

Mesajde marian99ct » 07 Mar 2012, 22:56

Salutari din Dobrogea tuturor. :lol: si eu folosesc folia pe tot parcursul anului, iar iarna singura conditie este ca stupul sa fie in fundul gol ca sa nu se faca condens.La stupii pe care ii am cu fundul plin in iarna asta am avut ceva mucegai pentru ca dioxidul de carbon nu avea portita de iesire decat prin urdinis :mrgreen: care si acesta era destul de mic :ugeek:
marian99ct

Mesajde kamy » 24 Mar 2012, 22:52

pentru iubitorii de folie promit sa pun maine un chip cu un hranitor crenelat ca sa nu mai umblati cu gataje in stupi!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR