Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2012, 16:10

Vopsea cu aluminiu, cred ca ofera si un pic de izolatie termica...aluminiul are proprietatea asta, nu stiu daca si vopseaua asta ofera aceasta izolatie..oricum, izolarea termica a unui stup este cu dus si intors, mai ales cand e definitiva..se stie ca din poliuretan spre exemplu albinele ies mai greu la zborurile de curatire primavara.
Totusi pun poza.
Fişiere ataşate
636455499.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2012, 16:14

Alta cu rama port botci...foarte frumoasa treaba!
Fişiere ataşate
441750817.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2012, 16:17

Cine zice ca R. Delon adica Warre cu rama nu e bun pt intensiv, pt pastoral pt miere?
Ete ce fac bajetii astia...
Fişiere ataşate
727231118.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2012, 16:23

Sper ca nu o sa ma dea rusu in judecata ca i-am copiat pozele si-i fac propaganda aici 8-)
Imi place ca pe rama asta Delon cu cadru de sarma de inox de 3mm albina delimiteaza foarte frumos fagurii de spatiile libere, se utilizeaza mai eficient spatiul, mai mult in favoarea celulelor cu puiet si miere si mai putin in favoarea lemnului pt stinghiile superioare si inferioare...desteapta treaba, deci practic corpurile sunt separate de mici spatii de maxim 10mm, cred ca mai putin si 9mm de sipca superioara, total maxim maxim 20mm...in stupii nostri sunt cam 4cm...diferenta in favoarea albinei in cazul rusului.
Destept tare Delon asta, si rusul ca a folosit sistemul!
Fişiere ataşate
611537314.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2012, 16:32

Cred ca pe rus l-a fascinat teoria lui Delon.. http://pchelhom.ucoz.ru/index/la_climat ... _delon/0-7
BUNKA

Mesajde jonny_it » 11 Mar 2012, 23:00

BUNKA scrie:Vopsea cu aluminiu, cred ca ofera si un pic de izolatie termica...aluminiul are proprietatea asta, nu stiu daca si vopseaua asta ofera aceasta izolatie..oricum, izolarea termica a unui stup este cu dus si intors, mai ales cand e definitiva..se stie ca din poliuretan spre exemplu albinele ies mai greu la zborurile de curatire primavara.
Totusi pun poza.

Cautati putin cum se produce intoxicarea cu aluminiu si discutam dupa aceea despre vopselele. ;)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 11 Mar 2012, 23:09

Cat despre "Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?":
Varooa se inmulteste fara probleme in orice fel de celule indiferent de marimea lor(sa zicem ca este discutabila, ca ar fi unele dimeniuni unde varooa se comporta altfel) totusi dupa cum stim in familiile parazitate intens de varooa albinele tind sa fie mai mici(motivele cred ca le cunoasteti), deci chiar si daca facem celulele mai mici/mari varooa nu prea o sa fie deranjata, doar ca o sa ne jucam cu dimensiunea albinelor.

Pana sa apara varooa erau destul de multe familii salbatice prin padurile noastre, acum ele sunt o raritate. Deci chiar si cu dimensiunea normala a celulei tot au cam disparut albinele in lupta impotriva varooa.

.. era o parere ;)
jonny_it

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2012, 09:42

marian sima scrie:Vopseaua folosita de rus este LOVITURA DE CIOCAN ,este o vopsea foarte rezistenta in timp,formeaza o pelicula buna de protectie si are un luciu astfel incit apa se prelinge foarte repede pe ia.
Ti-am pus citeva poze cu presele facute de mine ,o sa fac si presa cu celula naturala ,nu scapi tu fara roi dat, :D ai vazut rusnacul prezenta o presa de faguri, ;) pentru extras i-ti trebuie un fagure pe rama insirmata.

Aha, am inteles...daca faci o presa care sa aiba 10 celule pe 4,9cm...ramane stabilit, platesc, ideal ar fi sa fie din aceea tip valiza, ca din cea cu role nu iese bine foita, se alungesc celulele si ies cu o latura mai mare. Crezi ca daca nu e insarmata rama nu se poate extrage?..am vazut si la rus dar si la ramele mai mari gen Delon ca pot fi extrase, ideea e sa nu fie foarte noi..ma rog e putin triky treaba.
Trebuie facut un stup de asta de test, as face corpurile din scandura de 20 ar iesi corpul la inaltime de 19cm si ramele ar fi cred de 18,5cm inaltime sau 18,4cm...lumina interioara iese la aproximativ 16cm inaltime pe 28.4cm lungimea ramei..am luat in calcul o speteaza de 2 cm grosime asa incat sa-i pot face acel V pt ca albinele sa stea agatate de el cand se apuca de facut fagurii, sa nu mai pun straifuri de foite.
Ar tine oare la extras?
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2012, 09:47

jonny_it scrie:Cat despre "Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?":
Varooa se inmulteste fara probleme in orice fel de celule indiferent de marimea lor(sa zicem ca este discutabila, ca ar fi unele dimeniuni unde varooa se comporta altfel) totusi dupa cum stim in familiile parazitate intens de varooa albinele tind sa fie mai mici(motivele cred ca le cunoasteti), deci chiar si daca facem celulele mai mici/mari varooa nu prea o sa fie deranjata, doar ca o sa ne jucam cu dimensiunea albinelor.

Pana sa apara varooa erau destul de multe familii salbatice prin padurile noastre, acum ele sunt o raritate. Deci chiar si cu dimensiunea normala a celulei tot au cam disparut albinele in lupta impotriva varooa.

.. era o parere ;)

Ma , nu stiu daca e chiar asa...sunt multi factori in joc, daca ai citit materialele ai vazut cam care-s...de la scurtarea ciclului de dezvoltare cu 24 de ore si impactul acestui lucru asupra varoa pana la aparitia fenomenului VSH.
Cat despre vopseaua de aluminiu...sunt si eu putin sceptic, pb e daca chiar are vre-o influienta vopseaua asupra albinei sau produselor din stup...habar n-am..oricum se poate renunta in favoarea unui ulei de in la exterior si o ceruire la interior.
BUNKA

Mesajde pst_claudiu » 12 Mar 2012, 12:41

pst_claudiu

Mesajde jonny_it » 13 Mar 2012, 19:05

BUNKA scrie:Ma , nu stiu daca e chiar asa...sunt multi factori in joc, daca ai citit materialele ai vazut cam care-s...de la scurtarea ciclului de dezvoltare cu 24 de ore si impactul acestui lucru asupra varoa pana la aparitia fenomenului VSH.
Cat despre vopseaua de aluminiu...sunt si eu putin sceptic, pb e daca chiar are vre-o influienta vopseaua asupra albinei sau produselor din stup...habar n-am..oricum se poate renunta in favoarea unui ulei de in la exterior si o ceruire la interior.

In ultimii 30 si ceva de ani s-au tot facut teste varooa/celula/fagure, inca nu a reusit nimeni sa reduca varooa folosind celule mai mici. In schimb au reusit sa creeze albine rahitice.
Folosirea ramei claditoare in tot sezonul activ este cea mai simpla/eficienta metoda de combatere naturala.
jonny_it

Mesajde BUNKA » 15 Mar 2012, 09:20

Bun, tu zici asa...atunci ce sa cred despre Ed & Dee Lusby, despre Osterlund, Perone, Bush si restul care au facut cum zici tu "albine rahitice" ??
Mananca rahat?? De ce ar face-o...ca sa-si ridice lumea-n cap? De ce si-ar pune stupinele in pericol, de ce au riscat sa piarda aproape tot spre 50-60% pt a readuce albina acolo de unde a plecat?
Eu cred ca ceva aici nu se leaga.
Tu ce stii despre cei care in ultimii 30 de ani au incercat treaba cu celula mica, cum ii cheama si ce au incercat si care a fost rezultatul ?
BUNKA

Mesajde Bambucha » 18 Mar 2012, 10:23

Doar celula in sine adusa la 4,9 mm nu rezolva problema. Asta se poate vedea foarte usor la roii din paduri care dispar toti dupa un timp.
A lupta natural si cu succes contra acestui parazit si implicit contra virozelor aduse odata cu el, trebuiesc indepliniti mai multi factori cumulativ:

-modul de hrana (numai natural)
-Managementul in stupina si in stup
-Selectie

Celula micsorata intra la Management. Ar fi un intreg proces de tranzitie catre aceasta dimensiune dupa 100 de ani de 5,4. Daca ne apucam sa dam acum in lucru direct faguri de 4,9 mm, ei ar arata asa:
Imagine

Lusby a facut experiente interesante, cu rezultate deosebite in combaterea bolilor. Problema este punerea lor in practica trecand peste aspectul economic unde randamentul este mai mic.
Nu cred ca se poate aplica la noi in stupini mari datorita poluarii materialului biologic.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 18 Mar 2012, 11:01

Da, spun si astia treaba asta ca celula mica este doar unul din factori..dar de undeva trebuie inceput.
Se poate incepe cu hrana naturala si indestulatoare, si cu reducerea pe cale naturala a celulei , adica sa li se dea cadre goale fara foita, e normal sa fie putin dificila trecerea insa cred ca se poate realiza...daca pui direct foita cu 4,9mm e posibil sa apara si rame de astea ca cea de sus, dincolo de aspectele astea trebuie controlata tratarea dar trebuie vazut exact cu ce anume, eu vad ca Oxalicul are efect, un tratament in toamna in lipsa puietului e ok.
Mie ce mi se pare cu adevarat important in afara de.. cu ce tratam, hrana si celula naturala este treaba cu trantorii...albinele trebuie reinvatate sa creasca doat 10% puiet de trantore, ati vazut cum faceau ei, prin decuparea unui colt al fiecarei foite...parazitului i se ofera astfel oportunitatea sa se inmulteasca in imediata apropiere a puietului de albina, pe cel de trantore, nu se mai poate reproduce pe cel de albina din cauza motivelor expuse acolo si astfel albina poate sa faca diferenta intre puietul de albina si cel de trantore..ea simte ca ceva nu este in regula cu cel de trantore si la cele mai bune colonii, cu un simt al igienei dezvoltat apar albinele care descapacesc puietul de trantore intrerupand ciclul de dezvoltare al varoa cu toate implicatiile de aici, mai apare si fenomenul de apucare al paraziului cu mandibulele, distrugerea lui.
In coloniile care-si gasesc adapostul in natura, si care sunt in parametrii naturali in fagurii de puiet de lucratoare nu vezi niciodata puiet de trantore pt ca sunt foarte apropiati si trantorii sunt crescuti la periferie in cantitati rezonabil de mici...asta se va intampla si la noi daca reducem distantele intre centrele ramelor la 32mm maxim...am inteles ca deja avem un pionier pe tema asta...Livas a redus distanta la 33mm...daca reduce si celula :P !!!
Am observat de multe ori la unele colonii acel instinct igienic pronuntat, unde pe fundul de lemn chiar nu era nimic, totul foarte bine curatat si spreiat parca cu propolis, si in afara de asta albinele curatau incontinuu scandura de zbor si spetezele ramelor..acel "Grooming behavior" adica practic razuiesc incontinuu toate piesele de lemn.
Oricum inmultirea trebuie facuta dintre cei cu instinct igienic foarte ridicat si dintre supravietuitorii in lupta cu varoa, sau dintre cei la care apare fenomenul de descapacire a puietului de trantore.
Nu putem spune ca a creste albine in sistemul asta e mai putin productiv pt ca pur si simplu nu stim cat produceau ele acum 100 de ani si pt ca acum nu le intretinem in sistemul asta.
Eu cred ca albina poate deveni mai productiva decat este acum intr-un sistem mai aproape de natural, cu mai putin stres pt ea..ganditi-va ce inseamna doar diferenta intre durata de viata la albina noastra si cea naturala sa-i zic asa..de la 6 la 8-12 saptamani...este ENORM si asta se duce direct in calitatea vietii albinei.
BUNKA

Mesajde maximus » 18 Mar 2012, 11:04

Bambucha scrie:Doar celula in sine adusa la 4,9 mm nu rezolva problema. Asta se poate vedea foarte usor la roii din paduri care dispar toti dupa un timp.
A lupta natural si cu succes contra acestui parazit si implicit contra virozelor aduse odata cu el, trebuiesc indepliniti mai multi factori cumulativ:

-modul de hrana (numai natural)
-Managementul in stupina si in stup
-Selectie

Celula micsorata intra la Management. Ar fi un intreg proces de tranzitie catre aceasta dimensiune dupa 100 de ani de 5,4. Daca ne apucam sa dam acum in lucru direct faguri de 4,9 mm, ei ar arata asa:
Imagine

Lusby a facut experiente interesante, cu rezultate deosebite in combaterea bolilor. Problema este punerea lor in practica trecand peste aspectul economic unde randamentul este mai mic.
Nu cred ca se poate aplica la noi in stupini mari datorita poluarii materialului biologic.

ce ai tu acolo , bambucha e o foita artificiala crescuta prost. sunt 1001 motive pentru care se intampla asa ceva si nu are legatura cu fagurele natural.

ba din contra, daca ne apucam sa dam in lucru faguri naturali ei arata asa:

stai linistit, pentru a obtine asa ceva fara sa scazi productivitatea trebuie sa fii intai pregatit sa accepti ca se poate. apoi mai trebuie sa accepti ca poluarea materialului genetic nu are nimic de-a face cu cladirea fagurelui natural, si nu in ultimul rand va trebui sa accepti ca albinarul este cel care are cea mai mare vina prin modul de lucru si mentalitate.

in final dupa ce te resetezi total si esti pregatit sa accepti noul, vei putea obtine primul fagure natural fara efort daca iti vei insusi notiuni de albinarit relativ noi dar vechi de cand albina.

te salut
Fişiere ataşate
DSCF4665.jpg
fagure natural
esentialul in apicultura este sa lasam albinele libere...
maximus

Mesajde BUNKA » 18 Mar 2012, 11:56

Felicitari Max pt rama asta superba si pt ceea ce faci, o sa ma alatur si eu clubului tau ..arata foarte bine, imi da incredere ca se poate si altfel.
Esti primul din tara care a abordat ALTFEL problema, eu ma alatur trup si suflet cu tot ceea ce pot si ceea ce am la ideea asta si la modul asta de a ingriji albina...pt mine iarna asta a fost ca un declic care mi-a modificat din temelii modul cum ma raportez fata de albina, am convingerea ca sunt pe drumul corect, fata de albine in primul rand si apoi fata de mine ca apicultor.
Sa dea Dumnezeu ca anii ce vor veni sa demonstreze ceea ce e de neimaginat pentru majoritatea dintre noi.
Inca odata felicitari, si pentru noua ta carte si pt munca ta.
RESPECT
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE