Da, spun si astia treaba asta ca celula mica este doar unul din factori..dar de undeva trebuie inceput.
Se poate incepe cu hrana naturala si indestulatoare, si cu reducerea pe cale naturala a celulei , adica sa li se dea cadre goale fara foita, e normal sa fie putin dificila trecerea insa cred ca se poate realiza...daca pui direct foita cu 4,9mm e posibil sa apara si rame de astea ca cea de sus, dincolo de aspectele astea trebuie controlata tratarea dar trebuie vazut exact cu ce anume, eu vad ca Oxalicul are efect, un tratament in toamna in lipsa puietului e ok.
Mie ce mi se pare cu adevarat important in afara de.. cu ce tratam, hrana si celula naturala este treaba cu trantorii...albinele trebuie reinvatate sa creasca doat 10% puiet de trantore, ati vazut cum faceau ei, prin decuparea unui colt al fiecarei foite...parazitului i se ofera astfel oportunitatea sa se inmulteasca in imediata apropiere a puietului de albina, pe cel de trantore, nu se mai poate reproduce pe cel de albina din cauza motivelor expuse acolo si astfel albina poate sa faca diferenta intre puietul de albina si cel de trantore..ea simte ca ceva nu este in regula cu cel de trantore si la cele mai bune colonii, cu un simt al igienei dezvoltat apar albinele care descapacesc puietul de trantore intrerupand ciclul de dezvoltare al varoa cu toate implicatiile de aici, mai apare si fenomenul de apucare al paraziului cu mandibulele, distrugerea lui.
In coloniile care-si gasesc adapostul in natura, si care sunt in parametrii naturali in fagurii de puiet de lucratoare nu vezi niciodata puiet de trantore pt ca sunt foarte apropiati si trantorii sunt crescuti la periferie in cantitati rezonabil de mici...asta se va intampla si la noi daca reducem distantele intre centrele ramelor la 32mm maxim...am inteles ca deja avem un pionier pe tema asta...Livas a redus distanta la 33mm...daca reduce si celula

!!!
Am observat de multe ori la unele colonii acel instinct igienic pronuntat, unde pe fundul de lemn chiar nu era nimic, totul foarte bine curatat si spreiat parca cu propolis, si in afara de asta albinele curatau incontinuu scandura de zbor si spetezele ramelor..acel "Grooming behavior" adica practic razuiesc incontinuu toate piesele de lemn.
Oricum inmultirea trebuie facuta dintre cei cu instinct igienic foarte ridicat si dintre supravietuitorii in lupta cu varoa, sau dintre cei la care apare fenomenul de descapacire a puietului de trantore.
Nu putem spune ca a creste albine in sistemul asta e mai putin productiv pt ca pur si simplu nu stim cat produceau ele acum 100 de ani si pt ca acum nu le intretinem in sistemul asta.
Eu cred ca albina poate deveni mai productiva decat este acum intr-un sistem mai aproape de natural, cu mai putin stres pt ea..ganditi-va ce inseamna doar diferenta intre durata de viata la albina noastra si cea naturala sa-i zic asa..de la 6 la 8-12 saptamani...este ENORM si asta se duce direct in calitatea vietii albinei.