Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

PRIMAVARA in STUPINA

Mesajde liviu1965 » 15 Mar 2012, 09:37

Poate e de ajutor un link ptr.incepatori, ce se poate face acum cu albina :

http://stuparitul.com/lucrari_primavara ... ltura.html
liviu1965

Re: PRIMAVARA in STUPINA

Mesajde paxalbina » 25 Mar 2012, 20:59

Buna seara ,

Poate cineva sa ma lamureasca , azi am gasit intr-o familie pe 2 rame puiet de trintor capacit ;nu e cam devreme ? Precizez ca fam. e pe 6 rame din care 4 cu puiet . Care sa fie cauza ?
paxalbina

Mesajde Leon » 26 Mar 2012, 22:05

Tot puietul capacit e de trantor sau ai puiet capacit si de albine lucratoare?
Leon

Mesajde paul » 15 Mar 2014, 22:39

Personal, consider iarna incheiata chiar daca mai sunt posibile unele rabufniri !
Hai sa vedem ce facem si cum facem ... imprimavararea !
Eu de ex, ieri le-am facut revizia de primavara ( curatat fundurile stupilor, restrans rame acolo unde se impunea, pus folia). Azi le-am dat rame cu miere afara si lapte praf pt. vitei (37% proteina) tot afara in galetuse de la smantana (cam un deget). A fost o voiosie ca-n luna mai ! :)
Cam atat, deocamdata in zona mea !
Apropos, va rog, spuneti-mi si mie cum as putea face sa pun sirop in celulele ramelor. Am mai incercat dar s-a prelins, a curs si nici cantitativ nu am reusit sa pun cat trebuie. Citisem candva pe forumul vechi cred, despre o treaba cu o cutie de conserva gaurita, niste tifon (nu-mi mai amintesc unde se punea) si care garanta introducerea siropului in celule in cantitate optima si fara ... naclaiala !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Badea Alin » 15 Mar 2014, 22:43

salut Paul,
de ce nu încerci varianta lui Bunka, cu găletușa peste rame. Eu am început să le pun sirop de circa 2 săpt. și merge f. bine. Am observat că de când le pun sirop nu prea mai bagă în seamă turta proteică :?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde paul » 15 Mar 2014, 22:55

Salut Aline !
Varianta cu galetusa deasupra ramelor o practic si eu mai ales la hranirile din toamna. Pentru perioada aceasta am preferat stimularea cu rame afara , tocmai pentru a le ... introduce in ritm ! :P O teorie spune ca cea mai buna stimulare a familiilor in primavara este ... ceea ce intra de afara! Dupa ce intra in ritm, rupem ritmul ! Trecem la administrarea siropului la punguta ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde doctorasulcelviteaz » 15 Mar 2014, 23:04

Si la mine azi am gasit puiet trantor capacit , nu foarte multe celule aproximativ 15 % din ce era capacit :?: .
doctorasulcelviteaz

Mesajde dorindafi » 16 Mar 2014, 10:37

paule , nu sau luat de par ?
dorindafi

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 11:34

dorindafi scrie:paule , nu sau luat de par ?

Absolut deloc !
Fiecare isi vedea de ... tarlaua ei ! :lol: Mai era cate o "morarita"care era controlata cu strasnicie la urdinis dupa care avea liber la aterizare ! :lol: Adevaru-i ca alea care veneau de pe laptele praf aratau a orice, mai putin a albine . La un moment dat am numarat (aproximativ) si intrau cam 60-70 de "morarite"intr-un minut.
Partea naspa-i ca azi e frig si bate un vant ... Ca voiam un repetir ! :idea:
paul

Mesajde Arhivistu » 16 Mar 2014, 15:37

Paul...de ce in rame siropul si nu in hranitor..care ar fi smecheria? te salut
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde proapis13 » 16 Mar 2014, 16:20

Daca tot suntem la lucrarile de primavara in stupina eu am recitit topicul
despre restringerea cuibului,vad ca niciunul nu ati deschis vorba despre asta ;)
viewtopic.php?f=4&t=1535
Cei care credeti ca aveti mai multa albina in cuib in perioada asta incercati....largirea cuibului ....
viewtopic.php?f=4&t=1536
o alta operatiune de efectuat in perioada asta este amplasarea adapatorului in stupina... :idea:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Arhivistu » 16 Mar 2014, 16:34

ghitacusman scrie:
Arhivistu scrie:de ce in rame siropul si nu in hranitor..care ar fi smecheria?

ichipuieste-ti o masa la care mesenii servesc mancarea din castronul aflat in mijlocul mesei , si alta masa la care fiecare mesesan are farfuriuta lui . Care mesean o ducea mai bine ? (manastire-ntrun picior ,ghici ciuperca ,cei ? ).

Mancare buna sa fie,nu cred ca sunt mari diferente daca e in rama sau in hranitor siropul...decat sa imi curga pe fundul stupului mai bine cu hranitorul...parerea mea
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde jimm » 16 Mar 2014, 16:45

Clar sirop mai bine in rame, cel putin in perioada asta, albina i-l ia mai rapid.
Hranitorul este amplasat la marginea cuibului, noptile reci, albina trebuie sa treaca dupa diafragma deasupra cuibului sa-l ia, in rama, i-l ia imediat ca este langa caldura cuibului. o famile slaba va lua cu greu siropul din hranitor acum in schimb ce-l din rama imediat
Hranirea in rama este f buna dar inseamna manopera mai multa.
jimm

Mesajde Arhivistu » 16 Mar 2014, 17:00

Aha..deci rama o punem la marginea cuibului si nu dupa diafragma...se poate ca atunci sa il ia mai repede ca din hranitor.. asta ar fi un beneficiu al siropului in rama intr-adevar.
Arhivistu

Mesajde janese » 16 Mar 2014, 17:15

stimularea cu sirop in rama o faci cand nu ai hranitoare dar si atunci pui in punga deasupra cuibului.....stimularea in rama o faci cand largeti cuibul -bagi rama cu sirop caldut in cuib.....rama goala o scufunzi intr-un vas.... ,,o tremuri" prin bataie sa se umple cu sirop...apoi o lasi deasupra unui lighean pana a doua zi la scurs...si a doua zi o bagi in cuib.
janese

Mesajde Arhivistu » 16 Mar 2014, 17:20

Un raspuns cu adevarat complet si profesionist,sa traiti nea Janese!!
Arhivistu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR