Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Polen 2012

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2012, 13:12

Azi am facut o tura prin padure. O padure cu de toate, iar asta e super pentru albine. Alun destul de mult, principal pentru polen in aceste zile. Cornul acum impupeste. Nu este mult, dar se va suprapune cu salcia capreasca, care deja da primul polen anul acesta. Salcia capreasca inca nu a inceput, dar am vazut cateva exemplare pe care erau albine.
Vremea se anunta buna, asa ca speram si ne bucuram.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde glaliona » 19 Mar 2012, 23:13

Buna seara.Astazi si la mine aduceau polen, au luat bine si laptele praf amestecat cu urluiala :P .Am ramas nedumerita insa vazind albinele luptandu-se in fata urdiniselor :o .Am dedus ca este furtisag si am luat masuri-urdinis maxim 1 cm.,fata stupului si scandura de zbor unse cu ulei,am urmarit stupii pana seara si nu am vazut imbunatatire a situatiei :? .Precizez ca starea aceasta se manifesta la toti stupii.Va multumesc anticipat si va astept cu sfaturi . :idea:
glaliona

Mesajde augustin » 19 Mar 2012, 23:34

glaliona scrie:Buna seara.Astazi si la mine aduceau polen, au luat bine si laptele praf amestecat cu urluiala :P .Am ramas nedumerita insa vazind albinele luptandu-se in fata urdiniselor :o .Am dedus ca este furtisag si am luat masuri-urdinis maxim 1 cm.,fata stupului si scandura de zbor unse cu ulei,am urmarit stupii pana seara si nu am vazut imbunatatire a situatiei :? .Precizez ca starea aceasta se manifesta la toti stupii.Va multumesc anticipat si va astept cu sfaturi . :idea:

De-aia nu e bine cu stimulari in exterior. mai bine sirop cu adaos proteic in stup, cu grija sa nu dea pe afara. cules slab, hrana in aropiere=>aglomeratie+dezorientare, in concluzie, gramada, bataie, omor, vai, vai, vai.
Nu faci stimulari exterioare cu chestii care se gasesc in natura: ligheanu cu lapte praf, pentru albine=o floare uriasa cu polen. Te omor daca te prind la cisterna mea de bere :!:
Asa se pune problema in lumea lor. A albinelor. Dar si de-aia le iubim !
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde ioanpuiu » 19 Mar 2012, 23:59

glaliona scrie:Am ramas nedumerita insa vazind albinele luptandu-se in fata urdiniselor :o .Am dedus ca este furtisag si am luat masuri

Cînd e furtişag, albinele care se luptă pe scîndurica de zbor ajung pe jos încleştate, arcuite, perechi sau cîte trei şi continuă lupta acolo.
- ai observat aşa ceva ?

Un comportament mai puţin obişnuit am văzut azi şi eu: cînd se întorcea la stup cîte o albină mai bătrînă (mai frecvent dar nu numai la alb. bătrîne) era supusă unei "percheziţii corporale" oarecum grăbită, frenetică chiar dar fără intenţia de a înţepa, fără acea arcuire caracteristică.
Percheziţionata stătea cuminte iar asta (sau astea) tînără căută sau cerea ceva şi uneori, primea.
Nici eu nu am învăţat încă ce semnificaţie are acest comportament.

(menţionez că eu nu le-am dat înlocuitori de polen nici afară nici în stup)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde glaliona » 20 Mar 2012, 08:29

Am vazut stare de agitatie la toti stupii,era verificata toata albina cara incerca sa intre in stup.Am vazut si inclestari razlete,parca se mutau de la un stup la altul.In disperare aproape ca am scaldat stupii in ulei ,nu stiu daca va avea efectul asteptat.Ce masuri cu efect se mai pot lua?
glaliona

Mesajde horia_ch » 20 Mar 2012, 10:06

A încercat cineva sa dea polen sau înlocuitori ÎN STUP? Dar nu turtă.
Oare ce face albina dacă pui praful în uluc, spre exemplu? Îl ia sau îl lasă acolo? :? Ştie cineva?
Eu n-am încercat, de aceea întreb.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cristi ciuc » 20 Mar 2012, 17:44

Horia, există în Gheorgheni un magazin care comercializează turte cu feedbee.
Mi se par foarte bune.
Dar am răspuns tocmai ce nu trebuia la interpelarea făcută de tine.
N-am încercat niciodată cu praf nici afară nici adăugat în interior.
Numai bine.
cristi ciuc

Mesajde Bee Happy » 20 Mar 2012, 20:03

Nici eu nu am pus doar polen innauntru stupului, dar am vazut zilele astea ceva: Grauncioarele de polen care cadeau la urdinis de pe picioarele albinelor, erau imaediat maruntite si mancate de albinele stupului. Poate ca merita sa incerci, pe o cantitate mica prima data.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde nae » 20 Mar 2012, 20:27

horia_ch scrie:A încercat cineva sa dea polen sau înlocuitori ÎN STUP? Dar nu turtă.
Oare ce face albina dacă pui praful în uluc, spre exemplu? Îl ia sau îl lasă acolo? :? Ştie cineva?

Am dat lapte praf (P38) in exterior si nu l-au luat ; la controlul cuibului am presarat un varf de lingurita in stup , dupa 5-10' stupii ''dresati ''inebunisera - circulau ca in salcam ,dupa dresaj au descoperit sursa ... Laptele presarat in stup se vede si azi pe rame sau jos - dupa 10-15 zile ,cred .
nae

Mesajde glaliona » 21 Mar 2012, 19:01

Daca cara albina polen mai este nevoe de lapte praf ?
glaliona

Mesajde stroe » 21 Mar 2012, 21:14

glaliona scrie:Daca cara albina polen mai este nevoe de lapte praf ?

Daca gaseste polen natural suficient nu mai cara inlocuitori .
stroe

Mesajde leopreda » 22 Mar 2012, 22:06

Azi am gasit o gramada de albine pe un pom. Culegeau un polen alb murdar sau crem.
Stie cineva cum ii zice pomului? Pomul avea crengutele de mai jos. Scuze de calitate si aparat, le-am facut in seara asta pe niste coli sa se vada bine.
leopreda

Mesajde leopreda » 22 Mar 2012, 22:10

Poza cu crengute. Ce arbore este? Sigur nu era fructifer,.
Fişiere ataşate
IMG_2390.JPG
IMG_2382.JPG
leopreda

Mesajde bobby_76 » 22 Mar 2012, 22:54

horia_ch scrie:A încercat cineva sa dea polen sau înlocuitori ÎN STUP? Dar nu turtă.

Exact asta vreau sa fac si eu la anul. devreme, in stup, dupa curatire. Intr-un capacel de borcan, sau ceva improvizat (direct sub podisor, in zona ghemului)
La cum am vz ca ia laptele de afara (cel putin la inceput cat nu apare cine stie ce polen in natura), in stup, pus mult mai devreme, dar dupa curatire, repet, s-ar putea sa fie mult mai asteptat.
Acum, intrebare de 5 puncte: de la ce planta aduce albina un polen inchis la culoare, violet inchis, chiar da spre negru? Aproape ca nu se vede pe saculeti.
Am luat-o prin padure, la pas si tot nu am gasit nimik :D
multumesc,
bobby_76

Mesajde kio » 22 Mar 2012, 23:01

Vezi la pagina 2 niste poze facute in padure. Poate gasesti raspunsul...
kio

Mesajde lucky5strike » 23 Mar 2012, 01:12

leopreda scrie:Poza cu crengute. Ce arbore este? Sigur nu era fructifer,.

Frunze inca nu-s, nu pot fi sigur...

La prima vedere pare a fi ulm!

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR