Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Paletizarea incarcarea si transportul stupilor

Mesajde BUNKA » 27 Iun 2011, 12:51

Inca o chestie...gata cu pierderea de albina prin roit...la mine albina se pune pe stupi si pana a doua zi intra inauntru iar stupii isi reiau activitatea....se vede in poze! :P
Fişiere ataşate
SP_A1880.jpg
SP_A1880.jpg (37.77 KiB) Vizualizat de 12080 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Iun 2011, 12:53

Restul pozelor nu mai sunt cu macaraua si cred ca ar trebui sa le bag pe o pagina a mea, cand o sa-mi fac una...va mai dau cateva!
Fişiere ataşate
SP_A1884.jpg
SP_A1884.jpg (35.37 KiB) Vizualizat de 12080 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Iun 2011, 12:54

Roiu..ramane la mine ;)
Fişiere ataşate
SP_A1885.jpg
SP_A1885.jpg (37.12 KiB) Vizualizat de 12080 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Iun 2011, 12:56

ASta si gata...cand pui 4 de astia pe palet apoi merita sa faci pastoral..
Fişiere ataşate
SP_A1898.jpg
SP_A1898.jpg (34.19 KiB) Vizualizat de 12079 ori
BUNKA

Mesajde Bambucha » 27 Iun 2011, 19:20

8-) arata bine.
paletul este modificat sau e clasicul europalet 80x120? n-ar fi mai usor fiecare palet cu prinderea lui (urechi, toarte)?
nu vroiai sa treci pe me, cum e un dadant plin la 40 kg de ridicat la inaltimea capului?
bafta multa cu generalii la tei :)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde viorel_v2000 » 28 Iun 2011, 19:06

BUNKA scrie:...........
se pot atinge usor 35-40 kg pe colonie miere pe cules, cu roitul nu sunt probleme, .........., am o mica smecherie prin care-i tin sa nu roiasca, si sunt foarte mari 3 dadant, am cateva bucati de astea si restul sunt la 2 dadant si le dau cate un 3/4 cat de repede ca efectiv crapa de albina.
..........

Cu treaba asta chiar ne-ai facut curiosi.
Care-i "smecheria" prin care-i pacalesti sa nu roiasca?
viorel_v2000

Mesajde BUNKA » 28 Iun 2011, 19:58

Bambucha scrie:8-) arata bine.
paletul este modificat sau e clasicul europalet 80x120? n-ar fi mai usor fiecare palet cu prinderea lui (urechi, toarte)?
nu vroiai sa treci pe me, cum e un dadant plin la 40 kg de ridicat la inaltimea capului?
bafta multa cu generalii la tei :)

Sunt europaleti care nu prea imi convin dar asa i-am imprumutat, da sunt 80/120, mi-ar placea mai mult sa fie 100/90cm, stupii sunt 42,5/50...sa zicem cu toleranta 110/100cm, o sa-mi fac eu niste paleti calumea cu timpul, o sa prind stupii cu chingi, sper sa-i aduc cu timpul la aceeasi dimensiune, daca ar avea vb ta niste torti ar fi ok insa, tortile costa cred, ca tre sa fie strong, chingile alea de ridicare sunt speciale, ridica paletul de ciment.
Vreau sa trec pe ME, insa eu vad trecerea altfel decat o vad cei ce taie ramele de dadant, eu prefer sa o fac lento si in timp ce o fac sa produc si niste tone ca sa simt ca fac si eu ceva asemanator cu apicultura, trecerea presupune constructie de rame etc, ca sa construiesc 100 de corpuri ME si 100 caturi 1/2 e ceva si daca fac asta la modul fortat apoi e mai greu cu mierea. Spre deosebire de alti colegi eu incerc sa traiesc din apicultura, asa ca mierea polenul si tot restul sunt vitale.
NU prea fac miscari de corpuri, fac o interventie in cuib cand e cazul si in rest il las sa culeaga, dupa cules extrag, nu dau jos ladoiu ci scot ramele, le perii etc, la capitolul asta mai am de pus la punct unele lucruri, ceva izgonitoare corpuri de schimb , centrifuga la vreo 40 de rame, descapacitor automat etc...deocamdata fac si eu cum pot.
La tei sper sa n-o dau in bara cu ploile :(
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iun 2011, 20:17

viorel_v2000 scrie:
BUNKA scrie:...........
se pot atinge usor 35-40 kg pe colonie miere pe cules, cu roitul nu sunt probleme, .........., am o mica smecherie prin care-i tin sa nu roiasca, si sunt foarte mari 3 dadant, am cateva bucati de astea si restul sunt la 2 dadant si le dau cate un 3/4 cat de repede ca efectiv crapa de albina.
..........

Cu treaba asta chiar ne-ai facut curiosi.
Care-i "smecheria" prin care-i pacalesti sa nu roiasca?

Inca nu o inteleg f bine, poate cei meseriasi ar putea gasi o explicatie, cert este ca MERGE. Am urdinis superior deci la vre-un m de sol, matca e izolata cu gratie pe corpul de la baza, inchisa ca la puscarie, va asigur ca matcile batrane pot trece prin gratii la fel de usor ca cele tinere, cel putin unele din ele intr-un procent destul de mare si cu toate astea roii nu pleaca, nu stiu exact ce se intampla insa albina iese, face un zbor de 7-8 minute si se pune inapoi pe lada sta o zi apoi reintra si gata cu roirea, isi masacreaza matcile tinere si gata, va zic ca am gasit matci batrane si deasupra gratiilor si cu toate astea s-a intamplat acelasi lucru...am gasit o chestie scrisa legata de o substanta de atragere a roilor (feromoni de matca), ceva despre Swarm Catch, se vb acolo despre cum anume se prind, ladite amplasate atentie la 1m de sol in care se pun foite si se ung spetezele cu feromon...ma gandesc ca eu am urdinisele amplsate la 1m de sol, feromon de matca automat exista in fiecare lada, si cred ca fiecare lada se comporta ca o ladita de prins roii, am uitat sa va zic ca am avut parte vara asta de inca un fenomen care se vede si prin niste poze pe care nu le-am pus inca...deriva roilor si intrarea lor in mod destul de egal in lazile din zona, fapt care mi-ar sustine oarecum teoria cu feromonul si urdinisul superior. O sa-mi deschid o pagina la pagini personale si o sa pun mai multe poze acolo destul de elocvente cu fenomenul.
Odata ce stupii au o incercare de roire nereusita, matcile tinere sunt masacrate, ii mai ajut si eu, mai casapesc si apoi dupa un timp batranele reiau ponta lucru avantajos pt mine, am un alt plan de crestere a celei de a doua matci in turn sus care implica si nevoia celei de a doua gratii cerva gen Demaree chestie buna pt produ cerea de cat mai mult puiet pt pregatirea de iarna, eu sper sa ating 120 de unitati biologice vara asta si sa desfiintez iar ca si asta toamna anul asta vreo 40 de bucati sa bag 80 de bombe la iernat, imi trebuie cel putin 120 de cuiburi pline de puiet ca sa-mi iasa treaba.
E multa teorie, mai discutam! :o :o

Posibil sa fie ceva combinatie intre urdinis superior dimensiunea lazilor, amplasarea cuiburilor jos la baza, gratii...
Inca o chestie care sa va puna pe ganduri, un prieten al meu a zbarcit-o rau cu toate ca a folosit gratiile, a taiat aripile la matcile batrane, i-a scapat cu ploile astea si au roit in draci cu tot cu gratii, au plecat cu tinerele deci?????
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 28 Iun 2011, 21:11

Hai sa-ți dau o idee...sa nu stai liniștit nici iarna asta.....avand așa ceva,incarci...descarci,nimic in plus.
http://teinegru64.sunphoto.ro/experimen ... RCYBQHMRPW
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Bambucha » 28 Iun 2011, 22:23

Buna metoda antifurt :D cu avantaje si dezavantaje!?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 28 Iun 2011, 22:42

BUNKA scrie:... isi masacreaza matcile tinere si gata, va zic ca am gasit matci batrane si deasupra gratiilor.
...
...

Permite-mi sa intru si eu in discutie ... cu sperantza sa iasa ceva bun in final ...
Daca in colonii ramane matcile batrine, o sa ai urmatoarele :
1. Ponta mai redusa fatza de a celor tinere, deci populatzie mai putzina la iernat, primavara ...
2. Tendintza de roire este mai pronuntzata fatza de cele tinere ... roit inseamna pauza de cules, deci miere ioc.
Acuma tu stii astea dar cum vei evita neajunsurile acestea anul viitor daca mentzii matcile batrine ?.
Ar fi bine sa faci un schimb de matci in august s-au septembrie si astfel nu o sa ai necazuri anul viitor ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 28 Iun 2011, 23:09

BUNKA, stii ce cred eu ?
cred ca in max 2 ani nici macar n-a sa mai vrei sa-ti amintesti de "combinatiile" astea de `nspe corpuri Dadant.
Mai vorbim noi, 2 ani nu-s multi, trec ca maine...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 29 Iun 2011, 15:35

BUNKA scrie:ASta si gata...cand pui 4 de astia pe palet apoi merita sa faci pastoral..

Da´ si cand roieshte unu´ d´ala ... se rupe creanga cu ditamai roiu´... o sa-l intreci pe Lucian A. ( sa traiesti Luciane ;) ) ... si cum al iei apoi ??? :P
Roiul bre, sa iei roiul ... nu pe Lucian :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde BUNKA » 29 Iun 2011, 17:58

Adi Hodis scrie:
BUNKA scrie:... isi masacreaza matcile tinere si gata, va zic ca am gasit matci batrane si deasupra gratiilor.
...
...

Permite-mi sa intru si eu in discutie ... cu sperantza sa iasa ceva bun in final ...
Daca in colonii ramane matcile batrine, o sa ai urmatoarele :
1. Ponta mai redusa fatza de a celor tinere, deci populatzie mai putzina la iernat, primavara ...
2. Tendintza de roire este mai pronuntzata fatza de cele tinere ... roit inseamna pauza de cules, deci miere ioc.
Acuma tu stii astea dar cum vei evita neajunsurile acestea anul viitor daca mentzii matcile batrine ?.
Ar fi bine sa faci un schimb de matci in august s-au septembrie si astfel nu o sa ai necazuri anul viitor ...

Adi cunosc aceste aspecte, sunt discutate si rasdiscutate pe forum, si patite in practica, ar fi o copilarie sa scap din vedere treaba cu varsta matcilor, tocmai de aceea planul e in felul urmator, pe cei 40 superpopulati la acest moment, la sfarsit de tei vin cu 40 de matcute tinere imperecheate la quatrunchi si alte 40 de gratii si le bag sub colivii capac, formez in felul asta cuibul 2 superior in fiecare ladoaie.
Mai pun de 40 buc matcute si schimbam si jos, le fel, colivia capac...am un prieten care are nicot caseta de produs matcute, o sa fie simplu, eu am Quatrunchii...acasa am 40 buc roi pe care ii dezv pe toti sa aiba min 10 r fiecare cu puiet papa si full de alb, pe care in final ii "torn" peste astea 80 de unitati care or sa ierneze individual, o sa le revina fiecaruia cate 5 r dadant cu de toate de imputernicire.
Daca la mom cand se strang ghemele de frig vor ocupa 8-9-10 r ma declar satisfacut, scopul este sa ma prinda inceputul salcamului cu minim 20 r dadant, sau poate chiar mai mult ca si populatie, ca sa merite sa platesc macaraua si sa merite paletizarea.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Iun 2011, 18:21

alt stupar scrie:BUNKA, stii ce cred eu ?
cred ca in max 2 ani nici macar n-a sa mai vrei sa-ti amintesti de "combinatiile" astea de `nspe corpuri Dadant.
Mai vorbim noi, 2 ani nu-s multi, trec ca maine...

Respect maxim pentru meseria lui Alt Stupar, zi-mi te rog si de ce crezi ca n-o sa vreau sa-mi mai aduc aminte de tehnicile astea...ma ghidez dupa cateva principii care se desprind din niste carti vechi scrise dupa parerea mea de un apicultor supermeserias, daca greseste autorul o sa vad pe parcurs insa pana acum i-am urmat sfatul incepand din toamna trecuta si am numai satisfactii...intre timp s-au mai aprins niste beculete si ma gandesc la niste turnuri mai inalte (1,5m) , niste super colonii care la un cules sa dea macar 40 de kg pe cules, daca la rapita salcam mana la molid tei mana la tei (floarea nu o iau in calcul) trec de 100 kg miere pe colonie pai merita si paletii si chiria la masina cu macara ..ca cu 100 de astia ma duc la minim 10t pe an...
Deocamdata am aplicat principiile pe baza materiala pe care am avut-o la indemana, pe viitor corpurile dadant nu vor fi altceva decat cuiburi la baza stupilor care nu o sa necesite manipulare, in rest vor fi caturi de 3/4 si de 1/2...sus la un moment dat va aparea un alt cuib care o sa il fac pe 1/1 sau 3/4 sau de ce nu varianta MER atat de mult indragita de unii colegi 2*1/2, perioada imediat urmatoare culesului de nectar la tei.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Iun 2011, 19:12

Ce sa zic, am ros carticica cu pricina, am mai inteles cate ceva si de la suedez, si de la sarb(va aduceti aminte de filmele cu stupii superinalti cu colonii ajutatoare ai sarbului de care vb pe vechiul forum) si de la altii care lucreaza cu colane de astea, datorez enorm forumului Stuparitul fara de care nu stiam cat stiu azi, tot ce am invatat am invatat alaturi de voi. Pupemea a fost si este un exemplu pt mine si imiaduc aminte o discutie cu el care ma impinge acum spre ideea de a produce mult cu cat mai putin efort, era vb despre a produce moderat si a vinde en-detail sau a produce mult si a vinde en-gros...eu combateam ca de fiecare data ca un catar insa azi daca ar fi sa reluam discutia nu as mai combate deloc ci asa zice da...hai sa ne plimbam eficient, si daca tot ne rupem cu munca macar sa o facem cu cap si pe bani mai multi, cu mai multe satisfactii. Pupe, ai avut dreptate, incep sa privesc cu alti oki businesul asta!
"Maestrul" meu daca pot sa-i zic asa scrie acolo, ca in culesurile mari coloniile de productie trebuie sa aiba populatii de 90000-100000 de indivizi pt a valorifica la potential maxim perioada de cules, intotdeauna o colonie de 20 de r sa zicem va aduna mai mult decat doua a cate 10r...si multe alte chestii despre nutritia albinelor, iernare etc care puse toate cap la cap, si furand nitel de la cei care folosesc deja genul asta de stupi, am mai zis, sarbul, suedezul si mai sunt...a rezultat o alta imagine in mintea mea despre cum ar trebui sa arate bisnisul asta, mi-aduc aminte vb lui Pupe care zicea, vom trai si vom vedea Bunka cine va avea dreptate cand vb despre desfacere en-detail si cantitati mai mici versus en-gros si productii ceva mai mari...zbuciumul e acelasi ca faci o t sau ca faci 15...satisfactiile sunt altele.
Multumesc nea Pupe..simt ca sunt pe drumul corect, nu mai zic, ma dadeam de ceasul morti sa fac o rampa etc sa incarc stupii, tata cand a vazut cat sunt de mari a zis " asta-i prostie de acum" eu ma chinuiam cu 3 dadant cu roaba pe rampa...la extras i-am zis lu` taicamiu.. "tata, cu care incepem, cu ala prostesc?", si cu ala am inceput si...a inceput sa tot curga!
..dupa drumul la salcam care a fost un chin, o noapte de incarcat bombele pe rampa care dupa 2 zile de cules pe sat aveau deja caturi pline, tata m-a dus la un fost colaborator de al lui care are camioane etc, cica uite domnul iti da paleti, ii pui pe paleti si-i ridici cu macaraua...nici n-am visat, apoi am vazut ce inseamna sa nu te rupi la incarcat si descarcat. Merita!
Gata pledoaria!! :D
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE